Titkos ​záradék 34 csillagozás

Moldova György: Titkos záradék Moldova György: Titkos záradék

Hitler Adolf, Vezér és Kancellár 1970-ben Magyarországon járt. Lehet, hogy huszonöt év múlva újra felkeres bennünket.
Hogyan?… Nem hiszik? Kételkednek? Vagy arra gondolnak, hogy nyomdász barátunk badarságokat szedett, netán a Kiadó hazudik? Ha nekünk nem hisznek, hallgasság meg az írót. Ő mindig igazat mond. Tanúsíthatja ,hogy a Führer mint IBUSZ-vendég részt vett egy pompás Betyártúrán, és a figyelmes idegenforgalmi szervünk a jeles turistát nem Piroschkával ajándékozta meg, hanem Barna Éva tolmácsnővel.
Végül azt kérdezik, kötetünk miért viseli a Titkos záradék címet? Mert szeretnénk, ha Adolf Betyártúráját és szerelmi ügyeit nem szellőztetnék, bizalmasan kezelnék.

Hitler Magyarországon címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1973

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rakéta Regénytár Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1984
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631401855
>!
Magvető, Budapest, 1973
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631401855
>!
Magvető, Budapest, 1973
194 oldal

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Führer

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

KBCsilla P>!
Moldova György: Titkos záradék

Keveredik benne A Tanú, A rátóti legényanya groteszk humora, fanyar viccei, és nem utolsósorban Timur Vermes Nézd ki van itt című hasonlóan hatalmas volumenű alkotása.
Az tény, hogy emberábrázolása tökéletes, a családszerető férfitól elkezdve a hazug, álszent, furmányos csalóig az égvilágon minden megtalálható benne, és a végén még maga Hitler is szerelembe esik.
Azt nem mondanám, hogy mélyenszántó gondolatokat találtam benne, viszont arra, hogy egy fárasztó hét után elterelje az agyamat a valóságtól, arra tökéletesen jó volt.
Ezért az öt csillag.
Amúgy meg jól szórakoztam rajta, és hála a sorozat kitalálóinak, olyan kellemesen kézbeeső a mérete, hogy még hanyatt fekve is kényelmesen tudtam olvasni.

2 hozzászólás
regulat>!
Moldova György: Titkos záradék

Hát mit mondjak? Korai Moldova. Mulattattató az iróniája. Ugyanakkor elkeserítő… elkeserítő, hogy ami igaz volt ’70-ben az nagyjából igaz most is…
de a mert „a magyarok ilyenek” című zagyvaságot elhagynám. A hülyeség nem nemzetspecifikus, de mifelénk valahogy iszonyat szerepet kap a vezetőkiválasztásban.

>!
Magvető, Budapest, 1984
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631401855
Tiger205>!
Moldova György: Titkos záradék

Moldova egyik legfergetegesebb könyve, a RaRe kihívásra olvastam el, és – megérte!
Végig sodró erejű, kíméletlen társadalomkritikával, jó karakterekkel, nagyon vicces könyv lett!
S egy szatíránál ne törődjünk sokat vele, hogy a német szereplők hogy értenek magyarul (árnyalatnyi különbségeket is), mert nem ez a lényeg!
Gyuri bácsi, maradhattál volna ennél a stílusnál!

Biró_Krisztina>!
Moldova György: Titkos záradék

Igazi „Moldovás” szórakoztató irodalom!Én ezt a könyvet is végi rötyögtem.Aki szereti a magyar humort és nincs kedve nagy műbe fogni,vagy csak egyszerűen jól akarja érezni magát,egy jó könyvvel annak csak ajánlani tudom.

Carmilla >!
Moldova György: Titkos záradék

Legszebb fénykorában írta ezt Moldova. Nagyon jó kis könyv!
Bánegres pedig tényleg létezik: Hitler ugyanis rendre feltűnik Maglódon egy bizonyos párt rendezvényein, az Árpád park nyárfái alatt, és a fiatalok pontosan ugyanígy rajonganak érte. …De 30 év fölött meg már tényleg mindenki korrupt és romlott, szóval elkerülhetetlenül jön a kiábrándulás, gyerekek!
    Egyszerre vicces és bizarr, hogy minden, amit Moldova lefest, még ma is tökéletesen találó és aktuális.

Annigine>!
Moldova György: Titkos záradék

Nagyon mulattató volt Barna József egyszerűsége, pár beszólás, a Magyar Művégtag Művekben gyártott lábak története, gyártásának egy-két részlete, stb.
Nem egy kiemelkedő mű, tény, de helyette egy kis könnyed humorú regényke, amit kb. egy óra alatt ki lehet olvasni, kicsit feldobja az ember hangulatát. Nekem tetszett :)

Delonix>!
Moldova György: Titkos záradék

El tudnék képzelni egy animációs karikatúrát erről a könyvről. Amolyan apró nagyfejű alakokkal. Van benne még bőven lehetőség cifrázni a dolgot, de a mű magában is szórakoztató.

AuSS >!
Moldova György: Titkos záradék

Rakéta Regénytár színvonalát felülmúlja, de nem egy tökéletes mű.
Mindazonáltal a társadalomkritika nagyon ott van, és a poénokon is jót lehet nevetni.

Hibája, hogy a közepe eléggé unalmas,
és hogy a cselekmény túl rövid.
De aki még olvasta volna tovább Moldova György tetszetős történetét, az gondolom bepróbálkozik majd Timur Vermes: Nézd, ki van itt könyvével [vagy épp fordítva] (még ha semmi közük nincs egymáshoz – de hát ha úgy nézzük, egy kísérleti szer nem lehet valami megbízható, simán téveszthetett +6 évet Hitler bácsi).

Rózsa_Bukri>!
Moldova György: Titkos záradék

Moldova a jövőbe látott. Végig röhögtem … vki csinálja meg színházra mert tuti siker

Viktorius>!
Moldova György: Titkos záradék

Értetlenül olvasom az értékeléseket, mert ön, Moldova György elvtárs, ettől messzemenően jobb teljesítményre képes. Hol van ez a valami a Tíz tucat rövid szatíráitól, csattanó végű paródiáitól? A társadalomkritikától, ahol „a szar is le van szarva”? A riportkönyvek más tészta, de ott is szépen látszik – általunk ellenőrzött keretek közt – a rögös magyar világ. Látszik itt is, csak itt karakterek nem szórakoztatóak, egysíkúak, a történet se váltja meg a világot, mert az egész ismétlődő és sablonos lesz 50 oldal alatt. Attól még, hogy hasonlít a mostani slágerre, a Timur Vermes: Nézd, ki van ittre, nagyon gyenge. Ne is mondja, a kommunizmus terméke a korábbi, nem vádolom plágiummal. Sajnálom elvtárs, de ez kritikán aluli. Nem baj, a többi műve feledteti a veszteséget, csak azt ígérje meg, hogy ilyen baklövést nem követ el, mert bajban leszünk! Nem, AZT nem mutathatja be Aczél elvtársnak!


Népszerű idézetek

Carmilla >!

     – A verseket kár bántani – magyarázta Hitlernek –, legnagyobb részüket úgysem értik meg az emberek, amit pedig érthetőbb formában írtak, azt is olyan ravaszul fogalmazták, hogy ki-ki azt olvashatja ki belőle, amit akar.

186. oldal (Magvető, 1973)

Kapcsolódó szócikkek: vers
Carmilla >!

     – Mein Führer, az én hibám is, hogy idáig jutott! Nem lett volna szabad ide hoznunk ebbe az átkozott országba, de ki gondolta volna, hogy itt még önt is túlságosan liberálisnak és lágy szívűnek tartják majd?!

195. oldal (Magvető, 1973)

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler · Führer
regulat>!

Hitler szörnyülködve kérdezte:
– Hát ebben az országban nincsenek is tiszta múltú emberek?
Smidelius szárazon közbeszólt:
– Hogyne volnának mein Führer, bizonyára egész parcellára valót lehet találni a temetőkben, főleg a járványos csecsemőbetegségek áldozatai között.

46-47. oldal

regulat>!

Egy ember gondolatait mindig ki lehet számítani, és ha kiszámítottuk, irányítani is tudjuk, megtarthatjuk olyan keretek között, amelyek a számunkra a leghasznosabbak. De, ha két ember találkozik, és beszélgetni kezd, főleg a mi ellenőrzésünk nélkül, már beláthatatlan következményekkel járhat, nem is szólva tíz, száz, vagy ezer emberről. Ezért úgy kell szervezni a közéletet, a várost és a falukat, hogy az emberek lehetőleg ne járjanak sehová, üljenek csak otthon, az állam majd fog szólni: itt a háború keljetek fel a fotelekből! Gyűjtsetek erőt, és csináljatok gyereket, minél több gyereket.

52-53. oldal

5 hozzászólás
Carmilla >!

(…) Tekintete megakadt egy feliraton: „Az autóbuszra csak elöl lehet felszállni!”
     – Ezt tüntessétek el. Forradalom van, ezentúl hátul is fel lehet szállni az autóbuszra!

173. oldal (Magvető, 1973)

Carmilla >!

A magyar embernek sajátos vérmérséklete van, szereti, ha szép nyugodtan folynak a dolgok, azt sem bánja, ha nem mennek túl jól, csak őt hagyják békén, legyen csend, ne nyúljanak a megszokott dolgokhoz. És a zsidók mást sem tesznek, mint hogy ezeket a megszokott, majdnemhogy szent dolgokat bolygatják.

125. oldal (Magvető, 1973)

Kapcsolódó szócikkek: magyarok, magyarság · zsidók, zsidóság
>!

Nem értem én ezt a világot, vagy túlnőtt rajtam, vagy én maradtam le.

195. oldal

Carmilla >!

Az ember fizessen minél több adót, mert ez azt jelenti, hogy jól keres.

66. oldal (Magvető, 1973)

Kapcsolódó szócikkek: adó
1 hozzászólás
Carmilla >!

     (…) – Thomas Mann: „Varázshegy”. Csomó cikis duma! – belehajította a tűzbe.

186. oldal (Magvető, 1973)

Kapcsolódó szócikkek: Thomas Mann: Varázshegy
Carmilla >!

     – Maga látta, hogy megpróbáltunk egy új hatalmat teremteni, nem sikerült, a hatalom újra begyepesedett öreg emberek kezében van. Csak egy maradt hátra, kell hozni egy törvényt: minden vezető állású ember, ha betöltötte harmincadik évét, le kell hogy mondjon, át kell hogy engedje az állását, házát és autóját egy harminc éven alulinak.

188. oldal (Magvető, 1973)

Kapcsolódó szócikkek: hatalom

Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Vavyan Fable: Mesemaraton – Emlékfutam
A. B. Cee: Star Why – Szólítson csak Bandinak!
K. B. Rottring: Heri Kókler és a Halál Derelyéje
Vlagyimir Vojnovics: Iván Csonkin közlegény élete és különleges kalandjai
William Goldman: The Princess Bride
Jiří Brdečka: Limonádé Joe
Witold Gombrowicz: Transz-Atlantik
Hugh Laurie: The Gun Seller
Robert Nye: Faust