Magányos ​pavilon 27 csillagozás

Moldova György: Magányos pavilon Moldova György: Magányos pavilon

1956.október 26-án a hűvösvölgyi Christián Pál klinikán a késő esti órákban fegyveres férfi követel elsősegélyt egy sebesült katonának. Nagy Zsófia – a kórház vezető nővére – magához téríti az eszméletlen sebesültet, majd hirtelen támadt elhatározással a kórház kertjében megbúvó „magányos pavilon”-ba saját szobájába rejti el a kimerült férfit a felkelők üldözése elől. Ki az a titokzatos férfi, aki sebesült karral a mások életét menti? Hogyan viselkedik az országos veszély napjaiban a vérbeli forradalmár? Miért támad szerelem a nyugalmas életű ápolónő szívében a megnyugodni nem tudó, másokért lobogó férfi iránt? Ezekre a kérdésekre talál választ az olvasó a Magányos pavilon c. regényben.

Eredeti megjelenés éve: 1966

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Zsebkönyvtár Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1974
188 oldal · puhatáblás
>!
Magvető, Budapest, 1966
216 oldal · keménytáblás

Kedvencelte 3

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Cukormalac>!
Moldova György: Magányos pavilon

1956. október 23-ról, valamint az azt megelőző és követő napokról már rengeteg könyv született – elég csak az év első napjaiban olvasott Spiró György-féle Tavaszi tárlatra gondolnom –, ehhez hasonlóakból is biztosan akad még számos, de ellentétben a bevett formulával, a történet lényege itt a hit, valamint az emberi kapcsolatok fontossága, nem pedig a harcok, a közéleti és politikai események. Néhány mondat erejéig történik utalás a Rajk-perre, de alapvetően nem ilyenekre van kihegyezve a cselekmény, ami jó. Ami viszont már kevésbé, az a rengeteg fejtágító, teljesen aránytalanul elhelyezve. Itt és ott is van belőle egy kicsi, de főleg az elején és végén, valahogy a közepe során inkább a hitkérdések kerülnek középpontba, háttérbe szorítva az egyébként egyszerű és kiszámítható történetet, melynek vége után már majdnem nyúltam is a folytatás után (mert hogy van, Az elbocsátott légió), de egyelőre hanyagolom és csak idővel térek majd vissza Zsófia nővér és Flórián további életét megismerni.

>!
Magvető, Budapest, 1974
188 oldal · puhatáblás
SteelCurtain>!
Moldova György: Magányos pavilon

Sajátságos történet 1956-ról, hitről és meggyőződésről, szerelemről és opportunizmusról. És végre nem egy újabb melldöngető hőseposz, – amiből mindkét oldalról jócskán el vagyunk látva – hanem egy mélyen emberi epizód.

Frank_Waters I>!
Moldova György: Magányos pavilon

Néhol idegesítőek a főszereplők, de a történet és a megfogalmazás remek.

GabrielVaraljay>!
Moldova György: Magányos pavilon

„… a nacionalizmus a kis népek önvédelme elsősorban a többi kis és nagy nép nacionalizmusával szemben.” – ilyen mondatok miatt (is) epic ez a könyv :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Békés Pál: Csikágó
Szabó Magda: Abigél
Tar Sándor: A mi utcánk
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Wass Albert: A funtineli boszorkány
Janikovszky Éva: Málnaszörp és szalmaszál