Hitler ​Magyarországon 27 csillagozás

Moldova György: Hitler Magyarországon

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Hitler ​barna inget és barna bricsesznadrágot viselt, magas szárú, csatos bakancsot, éppúgy, mint huszonöt évvel ezelőtt, mikor egy sorozat injekció után berakták a hűtőgépbe. Nem látszottak rajta az idő nyomai, bár az anyakönyv szerint már betöltötte nyolcvanadik életévét.”
Hitler leghűségesebb emberei 1945. április 30-án hibernálják a Führert, akinek utolsó parancsa, hogy 25 évvel később keltsék őt új életre. Mikor azonban Hitler felébred, elborzad: Németország kettéosztottságban él, az egyik rész kommunista, a másik liberális, utóbbi ráadásul szövetséges Izraellel. Ilyen szégyenletes államban Hitler érthetően egy percig sem maradhat. Alvezérei úgy határoznak, hogy a Vezér átmenetileg tegye át székhelyét Magyarországra.
Hitler saját nevén lép magyar földre. De mert ez a név nem szerepel a gyanús külföldiek listáján, akadálytalanul átjut az útlevél- és vámvizsgálatokon…
Így kezdődik Moldova György 1972-ben – éppen 20 évvel ezelőtt(!) – írt fergeteges szatírája,… (tovább)

Titkos záradék címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1973

>!
Maecenas, Budapest, 1992
150 oldal · ISBN: 9637425799

Enciklopédia 8


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

sagittarius>!
Moldova György: Hitler Magyarországon

Igazi, jól sikerült szatíra. Bár a cím alapján Hitlert vélnénk a főszereplőnek, de ő csak arra kell az írónak, hogy leleplezhesse a „szocializmus építésének hőseit”, a korabeli társadalmi viszonyokat.

Azoknak ajánlanám elsődlegesen az alig másfélszáz oldalas kötetet, akiknek van némi ismerete Hitlerről és személyes tapasztalata a hajdan volt „létező szocializmus” világáról is. Megjegyzem, az író üzenetei java részben jelenlegi viszonyainkra is értelemezhetők. Ha potentátjaink tükörbe néznek, többen magukra ismerhetnek a könyv szereplői valamelyikében.

Biró_Krisztina>!
Moldova György: Hitler Magyarországon

Bár ujraolvasás volt a részemről,de ennek ellenére sem tudtam eldönteni,hogy sírjak-e vagy nevessek?

zsoca8711>!
Moldova György: Hitler Magyarországon

Elképzelésem sincs, hogy 1972-ben hogyan sikerült ennek megjelennie. :D Azt gondoltam a könyv olvasása előtt, hogy Hitler kifigurázása lesz a középpontban, de a szatírához ő és a karaktere csak asszisztál. Nagyon jó könyv az előző rendszer abszurditásáról, kiváló. :D

Jámbor_Sándor>!
Moldova György: Hitler Magyarországon

Nekem nagyon tetszett.Bár a 70-es években játszódik,néhány jelenete akár a mai korra is jellemző lehetne.

winrudi>!
Moldova György: Hitler Magyarországon

Azok számára, akik képesek figyelmen kívül hagyni Moldova emberileg és történelmileg is vállalhatatlan meggyőződését és megnyilvánulásait, a Hitler Magyarországon egy rövid, humoros és okos szatírája meglepő módon nem Adolf Hitlernek, hanem a ’70-es évek Magyarországának. (Bővebben a blogban.)

2 hozzászólás
StJust I>!
Moldova György: Hitler Magyarországon

Ebből többet is ki lehetett volna hozni. Jó alapötlet, helyenként jó poénok, de a kivitelezés nem ötös. Egy jobb író ügyesebben kihasználta volna ezt a gólhelyzetet.
A végén nem értettem, hogy miért 2005-ben találkoznának újra.


Népszerű idézetek

zsoca8711>!

(Mein Kampf vásárlás közben)
– […], magának Szálasi Ferencnek a példányát tartja a kezében. A gyóntatója vásárolta tőle egy doboz szardíniáért, én egy teljes Playboy évfolyamot adtam érte.
Hitler végignézte a könyvet, elolvasott néhány lapszéli megjegyzést Szálasi kézírásával: „dilettáns”, „ahogy azt Adolfka elképzeli!”

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Playboy magazin · Szálasi Ferenc
StJust I>!

– A magyar férfiak nemi életét két nagy területre kell felosztani: a házasságon belüli és a házasságon kívüli kapcsolatokra.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nemi élet
winrudi>!

Én minden himnuszt ismerek, a pápai himnusztól Izrael állam és Kína himnuszáig. Ha az ember olyan kis országban él, mint Magyarország, soha nem tudhatja, mit hoz a jövő, jó, ha felkészül rá, hogy ne akkor kelljen kapkodni.

83. oldal (Maecenas, 1992)

winrudi>!

Az életünket élni kell, Adolf, és nem folyton elemezni, mert elveszítjük azt a képességünket, hogy élvezni tudjuk.

104. oldal (Maecenas, 1992)

winrudi>!

Egy tanácsot szeretnék kérni magától, mégiscsak jobban ért hozzá. Mennyi borravalót szoktak adni egy kivégzőosztagnak? Tudja, nem szeretném, ha kibeszélnének.

133. oldal (Maecenas, 1992)

sagittarius>!

Hitlerék elfoglalták szobájukat, utána meg akartak ebédelni. Az étteremben nem találtak szabad asztalt, de mikor közölték, hogy Nyugat-Németországból jöttek, és átnyújtottak egy húszmárkás bankjegyet, a főpincér felállított egy román étkező társaságot, és tányérral kezükben kiküldte őket a folyosóra.

30. oldal, II. Isten hozta Magyrországon! (Maecenas, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler
sagittarius>!

[…] a műlábnak azért két előnye is van a valódival szemben: nem zsibbad el, és mezítláb is lehet diót törni vele.

60. oldal, IV. Barna József (Maecenas, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: dió · műláb
sagittarius>!

[…] egy kisvárosban mindenféle változás esetén mindig ugyanazokat az embereket kell letartóztatni!

129. oldal, VII. A bosszú (Maecenas, 1992)

Döw>!

– Valaha Magyarországon érvényben volt a botbüntetés a fecsegők ellen. Áll ez még?
– Azt hiszem, már eltörölték.
– El? Ebből az egyből is láthatja, Smidelius, milyen korcs társadalmi rendszer a demokrácia. Mi védheti meg az embert a fecsegőktől?

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: demokrácia
dittta>!

Hitler inkább az elmaradó környéket figyelte. Bánegres határát az útjelző táblán kívül egy különös emlékmű is jelezte: terméskő emelvényen egy műlábat helyeztek el, vörös lakkfesték-bevonat óvta az időjárás viszontagságaitól.
– Ez hogy került ide?
Barna Éva intett a sofőrnek, hogy álljanak meg:
– Ez a százezredik műláb, amelyik a gyárban készült. Apám nem engedte eladni, abban reménykedhetett, hogy felajánlhatja majd valamilyen nevezetesebb személyiségnek: egy élenjáró munkásnak levágja a lábát a gép, vagy egy repülő lezuhan, és a pilóta lábát amputálni kell, mint Mereszjev főhadnagyét, de sajnos semmilyen hasonló eset nem fordult elő, akkor állították ki ide a község határába. Ez a műláb nekem mindig azt jelenti, hogy hazaértem – mondta Barna Éva,és a meghatottságtól a szeme telefutott könnyel.
– Százezredik műláb? – kérdezted Smidelius – Ilyen nagy arányokban folyik itt a termelés?
– Igen, a szocialista országokban egységesítették és felosztották a művégtaggyártást, mi kaptuk a bal lábat.
– Miért épp a bal lábat?
– Nem tudom, valószínűleg labdarúgó hagyományaink miatt, Puskás Öcsi is ballábas volt.
Az autó elindult, de hirtelen újból lefékezett, mert a falu felől egy százfőnyi csapat közeledett az úton. Ha egyesével haladnak, különös akadozó-bicegő járásuk talán nem keltett volna feltűnést, de így tömegben ellenállhatatlanul magukra vonták az utasok figyelmét.
– Kik ezek Éva?
– A gyár alkalmazottai, ők próbálják ki az új műlábakat, most bejárató túrát tartanak, felmennek Pestre, és visszajönnek gyalog.
– Mindannyian nyomorékok?
– Szó sincs róla, egy nyomorék ember csak egyféle műlábat tudna kipróbálni, ebben a munkakörben csak makkegészséges emberek dolgozhatnak. A lábukat felszíjazzák a hátukra, és a csípőjükhöz illesztik a műlábat.
Hitler visszafordult az ülésen és sokáig nézett a bicegő csapat után, mely nyögve és átkozódva tűnt el a faluvégi réteken.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler

Hasonló könyvek címkék alapján

G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Vavyan Fable: Mesemaraton – Emlékfutam
Almási Miklós: A szőke nő
Mark Twain: A lóvátett város
Romain Gary: Lady L.
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
E. T. A. Hoffmann: Murr kandúr életszemlélete
Mark Twain: Puddingfejű Wilson