Az ​elbocsátott légió 4 csillagozás

Moldova György: Az elbocsátott légió

Smidt ​Flórián, az egykori parasztfiúból lett katonatiszt megjárta a Rákosi-korszak börtöneit és internálótáborát. 1956. októberében könnyen megtalálja a jellemének megfelelő cselekvési formát – aki olvasta a Magányos pavilon című regényemet, ismeri életének ezt a szakaszát –, de mihez kezd forradalmár természete a békés és ellentmondásos években?
Útja fenyegetések és pusztulás között kanyarog, látja régi bajtársainak tönkrement életét, a rendszer megbúvó és nyílt ellenségeit, találkozik az Államvédelmi Hatóság egykori embereivel.
Magánéletét látszólag rendbe hozza a szerelmével, Nagy Zsófiával kötött házasság, de itt sem kerülheti el a tragédiákat.
Vajon minden fájdalom, bánat, sértődés után is megmarad-e Flórián annak a forradalmárnak, aki még húsz évvel ezelőtt elindult, hogy megvédje az új országot, a nép hatalmát?
„Hősnek azt az embert nevezzük, aki középpontjából kimozdíthatatlan” – mondja egy amerikai bölcselő, vagyis mindig jelleme alapvető előírásai… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1969

>!
Magvető, Budapest, 1969
270 oldal

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Gáborr_Nagy
Moldova György: Az elbocsátott légió

1969-ben regényt írni az ÁVO-ról elég merésznek tűnik. Sajnos a regény ma már teljesen idejétmúlt. Egy nem túl izgalmas, szerencsétlen, sodródó főszereplő, sorsát a történelem eléggé megnehezíti, de még a szerző is jól belerúg a magánéleti tragédiával, nehogy véletlenül valami jó dolog is történjen vele. A korszak légköréről sokkal jobb regények is készültek, a sztori pedig eléggé lapos.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bartis Attila: A vége
Kőrösi Zoltán: Szívlekvár
Simó Sándor: Franciska vasárnapjai
Örkény István: Babik
Szabó Róbert Csaba: Alakváltók
Berkesi András: Siratófal
Teknős Péter: Emberek a föld alatt
Pergel Zsolt: Idegen gyermek
D. Szűcs László: Légy inkább erotikus
Gergely Sándor: Tiltott utak