A ​törvény szolgája és egyéb történetek 38 csillagozás

Moldova György: A törvény szolgája és egyéb történetek Moldova György: A törvény szolgája és egyéb történetek

"A ​turistacsoport megállt a beláthatatlan messziségben elnyúló tó partján, de mindjárt hátrább is lépett, mert a vízből egy kétméteres krokodil vetette fel magát, fogai a levegőben csattantak össze, alig néhány centire az oszloptól, melyen a „Budapest” és a „Tülkölni tilos” tábla állt. – Igen – mondta az idegenvezető –, alig néhány évvel ezelőtt még itt kezdődött Magyarország fővárosa, mely napjainkra nyomtalanul elmerült, emberi hiúság, kényelmesség és gyávaság okozta a vesztét. Lakói között még az 1970-es évek elején divattá vált, hogy gazdagságukat, rangjukat különféle jelekkel, ahogy akkoriban mondták, státusszimbólumokkal fitogtatták… Divatba jöttek a különféle állatok, először a kutyák, hatalmas bernáthegyik és komondorok szíját fogták rettegő tulajdonosaikat, őszintén megkönnyebbültek, amikor lejárt a kutyák divatja. Jöttek a majmok, de ők is hamar megszokottá váltak, minden jobb budapesti villa télikertjében ugrándozott egy-egy cerkóf- vagy makimajom. Gazdáik rövid úton… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1980

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rakéta Regénytár Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1982
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 963271668X
>!
Magvető, Budapest, 1980
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632713354

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Szent Péter


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

regulat>!
Moldova György: A törvény szolgája és egyéb történetek

Moldova sztorizik.
Mondhatnám azt is, hogy resztli kötet.
Kis kötet, rövid írások. Jobbára humorosak, ironikusak, szatirikusak, még egy amolyan minikrimi is belefért.
Vezérszál nincs.
Mintha csak négy Moldova iszogatna egy kocsma, a „téri Kiskör” kerthelyiségében, és egymás szórakoztatására sztoriznának.

Gyors könnyű, bár néha meglepően aktuális tud lenni. Ilyenkor illik odatenni, hogy sajnos.
Igazi nyári olvasmány, sör, vagy fröccs mellé.

1 hozzászólás
Fiammetta P>!
Moldova György: A törvény szolgája és egyéb történetek

Mindig halogattam, hogy Moldovától olvassak, mert attól féltem, mi lesz, ha nem fogom érteni, és elmarad nálam a Hatás, ami olvasók tömegeinél betalál. A félelmem most félig beigazolódott, mert tényleg eléggé hidegen hagytak a könyvben szereplő írások, hiányoltam azt az érzést, hogy “de jól rátapintott valamire ez a Moldova!”. Pedig azt gondolom, hogy értettem én, hogy min kellene nevetni vagy mire van kihegyezve a történet. Volt, hogy magát az alapötletet is laposnak találtam, de azt szinte mindig, ahogy a csattanóig (szívem szerint ezt idézőjelbe tenném) felépíti (ezt is) a sztorit; ennél szerintem csak jobban lehet elmesélni még ezt a keveset is. Talán meg kellene próbálkoznom a konkrét társadalmi jelenségeket vagy problémákat körbejáró könyvei valamelyikével, hátha azokban megtalálom azt, amit ebben a kötetben nem, de egy ideig még biztosan halasztom ezt a projektet.

6 hozzászólás
KBCsilla P>!
Moldova György: A törvény szolgája és egyéb történetek

Nem tudtam, hogy szeretem Moldovát, pedig már olvastam tőle.

Egyszerűen észveszejtően szórakoztató, viszont egyben elgondolkodtató is volt mindegyik története, jókat mosolyogtam magamban.

Az állatos történetek kiakasztóak voltak, de nem azért, mert nem tetszettek volna, hanem az emberi butaság hihetetlenül valóságos visszatükrözése miatt.

Kedvenc: nem lehet választani.

Viszont: érdemes a táskában, vagy az íróasztal közelében tartani, és néha beleolvasni, ha az embernek rossz napja van. El fog múlni tőle.

Legfontosabb?

A pőre valóság megbotránkoztatóan megnevettető igazságai!

nana1 >!
Moldova György: A törvény szolgája és egyéb történetek

Ez egy haladós olvasás volt, ami egy tökéletes időutazásnak felelt meg. Most olvasva ezt a könyvet egyes történetek csak úgy érthetőek, ha ismerjük a rendszerváltás előtti korszakot, amit tökéletesen kifiguráz.

Cukormalac>!
Moldova György: A törvény szolgája és egyéb történetek

Ritka az ilyen eset, de ha tehetném, szemrebbenés nélkül adnék 10 csillagot is, annyira jó volt ez a kis könyv! Moldova Mester a lehető legjobb formában van a lapokon, valósággal bravúros, amit ezekben az írásokban elkövet. A rövid, szatirikus történetek közül igazán nehéz akárcsak egy kedvencet is kiemelni, mivel mind ugyanolyan remekül sikerült, az érdekes pedig az, hogy még ettől sem válik egyhangúvá a gyűjtemény, a színvonal végig ugyanolyan kiegyensúlyozott marad. A végére odabiggyesztett címadó írás egy kicsit már hosszabb lélegzetű, ráadásul más műfajban is fogant – a figyelmet kissé nehezen tartja fenn végig, emiatt pedig le is vonhattam volna egy fél csillagot, de nagyon elfogult vagyok a szerzővel kapcsolatban, ráadásul a kötet hatására még Az elbocsátott légiót is muszáj volt várólistáznom. Ha legközelebb rám jön a Moldova-olvashatnék, akkor biztos, hogy ezt és a Tökös-mákos rétest fogom elővenni.

Sonnenschein>!
Moldova György: A törvény szolgája és egyéb történetek

Minthogy egy későbbi, szintén gyűjteményes könyvében az e könyvbeli történetek 80%-a megjelent, és e könyvet korábban olvastam, így nem sok újdonságot hozott számomra a könyv. De a történetek továbbra is kiválóak. Ja és a megírásuk mikéntje is.

Nagyfehérasszony>!
Moldova György: A törvény szolgája és egyéb történetek

Ez volt az első Moldova könyvem még egészen kicsi koromban. Megfogott, hogy a zömét nem értem, amit mégis azon meg éppenséggel betegre röhögöm magam!
Egy szerelem kezdete!

chamichaze>!
Moldova György: A törvény szolgája és egyéb történetek

Első könyvem Moldovától. Könnyű, pár órás olvasmány. Rövid történetek, görbe tükrök, olyan szitukkal, ahol nevetek, de sírhatnék is. (A dologhoz hozzátartozik, hogy kb a 95%-át sikerült elolvasom, mert néhány lap hiányzik a könyvből, úgy látszik felmenőik is lelkesen olvasták, de ez valahogy passzol is ehhez a könyvhöz.)


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

– Azt szeretném kérdezni a Moldova elvtárstól, hogy ha Moldova elvtárs nem író lenne, hanem olvasó, mit kérdezne saját magától?
Ravasz kérdés, szerfölött ravasz, de nekem sem véletlenül van két Mao Ce Tung-képem odahaza.
– Kedves uram – néztem a ifjúra sok szeretettel –, az még rendben van, ha valakit akasztani visznek, az mindenkivel előfordulhat. De hogy a saját akasztásomra én vigyem a kötelet, azt már nem. Legyen a hóhérnak is valami rezsije!

111. oldal (Magvető, 1980)

Kapcsolódó szócikkek: Mao Ce-tung
Lunemorte P>!

Ha megesküszöl rá, hogy soha nem fogod megírni, akkor elmesélem neked, hogy jutottam én egy pesti lakáshoz. Ne a fiaid életére esküdj, tudom, hogy csak lányaid vannak, ha mégis megírnád, verjen meg az Isten azzal, hogy te is próbálj magadnak egy pesti lakás szerezni.

120. oldal (Magvető, 1980)

csillagka>!

Tárgy: Felkérés
Kötés tárgya: Szerelem
Ügyintéző nálunk: Tatjána Lárina
Ügyintéző Önöknél: Anyegin Eugén
Iktatási szám:
19/100

(ezzel Klári azt jelezte, hogy a levél a XIX. században született).

Kedves Anyegin Elvtárs! (Klári a pontosság kedvéért hozzátette: nyugati ügyfelekkel való levelezés esetén a »Tisztelt Anyegin Úr!« – megszólítási formulát kellene alkalmazni.)
Van szerencsénk felajánlani Önöknek készletünkből 1, azaz egy darab kevéssé használt, női szívet azonnali szállításra, anyakönyv-jóváírással. Az üzlet lebonyolításánál készpénzfizetés nem jöhet számításba. Ajánlatunk alátámasztásaként legyen szabad megemlítenünk, hogy említett cikkünk iránt az Önök részéről többször is határozott érdeklődést tapasztaltunk.
Az árucikk leírása és minőségi paraméterei: orosz gyártmány, vérmeghajtásos, rendelkezik az előírásos kamrákkal, pitvarokkal és billentyűzettel, állaga: alig használt, garantáltan a kihordási idő első harmadában. Jótállási idő: negyven év és ötven év között – a karbantartás gondosságának megfelelően, nagyobb és hirtelenebb terheléstől óvandó.

Tatjána levele

2 hozzászólás
regulat>!

– Hogyan jutott be egy személyzetis a mennyországba?

9. oldal, Pályázat (Magvető, 1980)

forrás>!

– Ráztam a Kohnt.
– Mit csinált?
– Kontráztam.

96. oldal (A francia mester)

2 hozzászólás
csillagka>!

– Hát ha bármit meg lehet kérdezni – és hirtelen indulatában verni kezdte az asztalt –, akkor azt kérdezem, hogy mért mindig a tehenészbrigádnak kell eljönni író-olvasó találkozóra?!

Még egyszer a népszerűség ügyében

forrás>!

De aztán csak rábeszélt: azt mondta, ha nem megyek, hajóst csinál belőlem: 'u' szájon vág!

113. oldal (Egy város emlékkönyvébe)

Kogoro P>!

A menetrend csak arra való, hogy meg lehessen állapítani, mennyit késik a vonat.

67. oldal - Akit a huszonötezer volt megcsapott... (Magvető, 1982)

Kapcsolódó szócikkek: vonat
forrás>!

Valamikor, még az 1950-es évek elején, szolgált a határőrségnél egy Nyújtó nevű alhadnagy. Nyújtó, hogy finoman mondjuk, még nem érte el a mai művelt, kétdiplomás tisztek színvonalát, talán még az egydiplomásokét sem, szakaszát csak úgy tudta megszámolni, hogy mindenkit lezavart a pincébe és onnan csak egyesével jöhettek fel.

116. oldal (Katonadolog)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Hajnóczy Péter: Hajnóczy Péter összegyűjtött írásai
Lengyel József: Igéző
Hajnóczy Péter: Hajnóczy Péter összegyűjtött munkái
Szabó Dezső: Feltámadás Makucskán
Thury Zsuzsa: Családi dolgok
Esterházy Péter: Pápai vizeken ne kalózkodj!
Békés Pál: Csikágó
Gárdonyi Géza: Messze van odáig!
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél kalandjai
Örkény István: „Rózsakiállítás”