A ​szent tehén 29 csillagozás

Riport a textiliparról
Moldova György: A szent tehén Moldova György: A szent tehén

Moldova György fáradtságot nem ismerve járja az országot, nyitott szemmel, mindenre figyelő, izgatott kíváncsisággal nézi, vallatja a jelent, életünk hétköznapjait.
Látszólag szenvtelen, tényfeltáró sorai mögött töretlen segíteni, jobbítani akaró elkötelezett szándék rejlik.
Most a textilipart helyezte írói mikroszkópja tárgylemezére, és ahogy Moldovától megszoktuk, olyan izgalmas fordulatossággal, hogy hatása elől nem szabadulhatunk.

Eredeti megjelenés éve: 1980

Magvető, Budapest, 1986
586 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631407020
Magvető, Budapest, 1986
588 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631403823
Magvető, Budapest, 1980
682 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632712986

Moldova György: A szent tehén Riport a textiliparról

A könyv bemutatja a magyarországi textilipart a 20. században, kezdve a Goldberger gyár század eleji fénykorától:
„A harmincas években Németországban kezdett elterjedni a kézi filmnyomás, Goldberger Leót rendkívül érdekelték ezek a kísérletek, két szakembert: Roboz Béla gépészmérnököt és engem, a vegyészt kiküldött egy Ruhr-vidéki gyárba, azzal a megbízatással, hogy mindent figyeljünk meg: milyen a nyomóasztal és mik a pontos méretei, hogy állítják vinklibe a rámát, milyen színezékeket használnak és így tovább. Naponta kellett írnunk egy levelet, melyben beszámoltunk a tapasztalatainkról. Mikor hazaértünk és másnap bementünk a gyárba, egy teremben már fel volt állítva egy egész sor kézi filmnyomó asztal teljes felszereléssel – a mi leírásunk alapján.
-Nézzék meg: erről volt-e szó?! – mondta Goldberger Leó, és már szedhettük is össze az embereket a munka megindításához.” (34. oldal)

Az államosítást követő textilipar állapotáig a késő hetvenes években:
„-Milyen pályát futnak be a rajzaik?
-Minden hónapban, ha elegendő számú rajz jön össze, bent a vállalatnál mintaválasztást tartanak. Először gyárthatóság szempontjából nézik át a terveket: megfelelnek-e a technikai követelményeknek, például a rajz kontúrja nem lehet teljesen zárt, mert akkor átfolyik a másik színbe, utána következik a tulajdonképpeni választás, melyik mintát ajánljuk a Hungarotexnek és a belföldi partner vállalatoknak.
-Magukat meghívják erre a rendezvényre?
-Nem, csak a rajzterem vezetője vesz részt a mintaválasztásokon, ő is beleszólási jog nélkül.
-A döntésekkel egyet szoktak érteni?
-Nagyon ritkán, a legszebb minták leesnek az asztalról. Ha készítünk hatvan rajzot, abból mondjuk tíz igen jó, exkluzív színvonalú – ezekből általában egyet sem választanak ki.
Az egyik rajzolóasztaltól közbeszól egy fiatal nő:
-Volt egyszer egy kedvenc rajzom, úgy jött vissza a zsűritől, hogy a hátoldalán egy gumitalpú cipő nyoma látszott.” (549. oldal)

A könyv olvasmányos volt, viszont finoman szólva sem túl vidám, mivel a textilipar hanyatlását mutatja be, valamint ennek okait. Személyes történeteken keresztül azt a szomorú érzést, hogy bár látjuk a hibákat, meg tudjuk nevezni a problémákat, de sajnos nincs mit tenni, ez van, újításra nincs sehonnan kapacitás és sajnos igény sem.

Szka>!

Moldova György: A szent tehén Riport a textiliparról

Meglepően jó tanulmány a textíliparról. Néha egészen magával ragadó. És termeszetesen nem csak a textíliparról szól: remek helyzetjelentés egy olyan korszakról, melyet én szerencsére már csak a könyvek lapjairól ismerhetek.

talisen>!

Moldova György: A szent tehén Riport a textiliparról

Egy átlagosan jó Moldova dokumentum-regény. Külön jó pont a terjedelem.

ppeva P>!

Moldova György: A szent tehén Riport a textiliparról

Hú, akkoriban nagyon nagy durranás volt.

Gabriella_Balkó>!

Moldova György: A szent tehén Riport a textiliparról

Ez egész érdekes könyv volt. Nem is számítottam ilyenre. Biztos nagy botrányt okozott, mikor kiadták.
Most már más a helyzet, alig vannak szakmák, a gyárak tönkremennek, illetve lebontják őket. Valahol olvastam, hogy régen Pozsonyban mindenre volt gyár, most már alig maradt ép épület belőlük, mindent lebontanak, és hiper-szuper-modern polifunkciós és adminisztratív épületeket húznak fel helyettük.
Valószínű, hogy Közép-Európa többi országában is hasonló volt a helyzet. Azért nem semmi, embertelen körülményeknek lehet nevezni, ahogy dolgoztak, de kellett a pénz. Azért az emberek hozzáállása is mondanivalót hagy maga után…
Mindenesetre ajánlom elolvasni.

Magvető, Budapest, 1980
682 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632712986

sztinus>!

-Munka közben mennyire fárad el? Tudja pihentetni a szemét?
-Szoktam pihentetni, de sajnos mindig rajtakapnak, mert horkolok is hozzá.

sztinus>!

– Az édesapja bírta ezt a munkát?
– Százharminc kilós ember volt, negyvenhetes nyakkal, napi huszonnyolc fröccsöt ivott meg és tíz szivart vagy száz cigarettát szívott el.

colorstar>!

Vegyük a világ bármely dolgát, az igazi érték sohasem az átlagban van, hanem a szóródásban, a megszokottól elütő vállalkozásokban.

462. oldal, IX. fejezet (Magvető, 1980)

colorstar>!

minden intézmény egy-egy jelentős ember meghosszabbított árnyéka

332. oldal, XI. fejezet (Magvető, 1980)

colorstar>!

[…] az embereket könnyű leszoktatni arról, hogy komolyan vegyék a hibáikat, de szinte lehetetlen visszaszoktatni őket.

22. oldal, II. fejezet (Magvető, 1980)

colorstar>!

A szovjet igazgató dühös lett, leváltotta a főmérnököt, és felajánlotta nekem, hogy lépjek a helyére. Harmincéves voltam, nem tudtam, el merjem-e vállalni, elmentem apámhoz tanácsért.
– Nézd – mondja apám –, én ebben nem adhatok tanácsot. Ha nem fogadod el, megharagszanak rád, ha elfogadod, akkor is – azok, akik meg vannak győződve, hogy ők alkalmasabbak lettek volna erre a posztra.
Csak egy dolgot ajánlhatok neked: ha mégis elvállalod a megbízatást, ellenségeidet tedd olyan helyre, ahol pénzzel kell foglalkozniuk.
– És aztán mi lett?
Leitner elmosolyodik és kinéz az ablakon:
– Igyekeztem olyan helyre tenni őket.

339-340. oldal, XI. fejezet (Magvető, 1980)

Litauszki_Katalin>!

[…] Az ügyet be kellett raknom a GWSH-dossziéba…
– Az mi?
– Gott Wird Schon Helfen.

375

colorstar>!

R., Goldberger Leó régi igazgatója is aktívan dolgozott még a felszabadulás után, makacs kerek arca sokszor megjelent a Goldberger gyár házi újságjában a munkaverseny legjobbjai között. Az öregek között még ma is legendák keringenek róla: egyszer csöpögött egy gőzölő, és a szerelők sehogy sem találták a hiba forrását, erre R. pufajkát és sapkát kért, vastagon felöltözve beült a gépbe, szólt, hogy engedjék rá a közel százfokos gőzt, és az izzadságtól félig vakon, de kitapogatta a hibát. Naponta végigjárta a gyárat, ellenőrzés közben egy segédmunkás vitte mögötte a sapkáját, ha R. elégedetlen volt valamivel, kikapta a kezéből, és a földhöz vágta.

25-26. oldal, II. fejezet (Magvető, 1980)

colorstar>!

Áll az ember a PANYOVA ötemeletes irodaháza előtt, mely már a gyárépületek felé is kinyújtotta terjeszkedő karjait, és eszébe jut, hogy mit mondott II. Frigyes a porosz állami kamarára nézve:
– Mennyi számvivő! És ha meggondoljuk, hogy Newtonnak, aki megmérte ég és föld mindenségét, egyetlen segédje sem volt!

136. oldal, VIII. fejezet (Magvető, 1980)

colorstar>!

R. Jenő középkorú, rövidlátó férfi, gyakran leveti a szemüvegét, és sokáig nem teszi vissza, tekintete ilyenkor titkokat tudó sámánéhoz hasonlít.
– Nagy mércével mérek, piszok nagy mércével, ez az én legfőbb hibám. Ez nagy szó, rengeteg embert formáltam már a saját képemre, és ahol ez sikerült, ott – mint a költő mondja – „meg van teremtve a nagy mű, évmilliókig elforog magától…”
A Lőrinci Csipkegyárban voltam főmérnök, tökéletes együttműködésben dolgoztam az igazgatóval, mindig azt mondta:
– Jenő, veled el tudok bukni, mert érdemes.

302. oldal, IX. fejezet (Magvető, 1980)