A ​napló 49 csillagozás

Moldova György: A napló Moldova György: A napló

"Ennek ​a könyvnek Che Guevara valóban létező bolíviai naplója volt a kiindulási pontja és éltető ereje. Átvettem belőle mindazokat az adatokat, melyeket lehetetlen lett volna másképp elmondani, mint ahogy Che leírta: dátumokat, földrajzi neveket és irányokat, vadászzsákmányokat, harci összecsapások napjait és körülményeit.
Mit adtam hozzá én? Bármilyen különösen is hangzik, elsősorban magát Che Guevarát – a hős elképzelt jellemét. Megpróbáltam hűséges maradni a fellelhető1 adatokhoz és nyomokhoz, kiválasztottam Che más műveiből, megnyilatkozásaiból, politikai és magánéletéből azokat az epizódokat, leírt vagy elhangzott szövegrészeket, melyeket jellemzőnek találtam rá, és beleolvasztottam „A napló” szövegébe. Hozzátettem történelmi leírások, életrajzok, tankönyvek megállapításait is, ha úgy éreztem, hogy segítenek tisztázni a képet. De a könyv legfontosabb forrásai mégis azok a gondolatok és érzelmek voltak, melyeket a bolíviai napló keltett bennem – itt valóban„ az eszme… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
Urbis, Budapest, 2005
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639291730
>!
Magvető, Budapest, 1983
616 oldal · keménytáblás · ISBN: 963140028X

Enciklopédia 2


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Paulina_Sándorné
Moldova György: A napló

Hát. Édesanyámtól kaptam, hogy ez az ő kedvenc könyve. Most jutottam hozzá tavasztól, hogy elolvassam, sajnos már nem tudom megkérdezni, hogy miért is lett ez a kedvence. Azt tudom, hogy Moldovát szereti, meg olvasta rengeteg könyvét, de ez. :-( Szeretem a történelmet, de ez nekem sok volt. A könyv Che Guevara naplója, amelyet a bolíviai gerillaharcáról írt. Nem nagyon kötött le, eléggé megkínlódtam vele.

>!
SteelCurtain
Moldova György: A napló

Moldova azt írta, hogy megtiszteltetés lenne számára, ha nem tudnánk elválasztani az ő sorait Che Guevara naplóbejegyzéseitől. Nos részemről ez a szétválasztás lehetetlennek tűnik. Nemcsak azért, mert Che Guevara maga is éppoly profi szinten írt mint Moldova, hanem azért is, mert Moldova nemcsak ideológiai síkon, de lelkileg is tökéletesen azonosulni tudott ezzel az argentinnak született kubaival, aki Bolíviában életét áldozta a forradalomért. Lehet szeretni vagy gyűlölni ezt a romantikus forradalmárt, de azt hiszem sem hívei, sem ellenfelei nem tudnának rajta kívül megnevezni még egy embert, aki önszántából nemcsak lemond a kényelmes miniszteri bársonyszékről, hatalomról, előjogokról, kényelemről és biztonságról, hanem ezt követően még el is megy egy idegen országba fegyveres harcot vívni az ottani hatalom ellen.

>!
Doktorbubo
Moldova György: A napló

Már régen olvastam, de jól emlékszem rá, mert éppen betegen feküdtem, és meg is gyógyultam, mire a végére értem (Hála néked, Che! – ja jó, csak vicc :-). Lehet szeretni vagy nem szeretni, Moldova egy jó író és egy egész jó kis regényt rittyentett a commandante naplójából. Érdemes elolvasni.

>!
pbrigitte
Moldova György: A napló

Tini koromba kezdtek bejönni a che-s polók, sapkák, illetve egyéb relikviák, meg hát tini korban aktuális a lázadás…Hát ennek a hatására olvastam el én is ezt a könyvet, egyedüli lányként az ismerőseim között. Szerintem nagyon jó képet ad az életéről, jelleméről, a körülményekről. Nekem élmény volt az olvasása.

>!
Gabriella_Balkó
Moldova György: A napló

Valahogy nem éreztem rá az ízére. Tulajdonképpen Che Guevara is azon emberek közé tartozik, akinek a nevét ismerem, de nem tudok semmi közelebbit a „munkásságáról”, csak hogy forradalmár volt. Ez a könyv sem hozta közelebb. Meg aztán 25 emberrel forradalmat indítani is őrült vállalkozás. Persze a cél szentesíti az eszközt.

>!
Magvető, Budapest, 1983
616 oldal · keménytáblás · ISBN: 963140028X
>!
Németh_Veronika
Moldova György: A napló

Életem első dokumentalista könyve. Iszonyú hálátlan voltam vele, mert a feladat kritika írása volt, én A naplót válaszottam és alaposan lehúztam. Utólag megkövetem, igenis tetszett. Igazságtalan voltam de megbűnhődtem: nem hitte el a tanár, hogy én írtam a kritikát és hármas adott. Azóta is rejtély, amennyiben tényleg úgy gondolta, ollóztam, akkor miért nem adott egyest? Ha meg hihetetlenül profi volt, akkor tartozik egy ötössel!

>!
kj29
Moldova György: A napló

Úgy kezdtem neki, hogy nem tudtam miről lesz itt szó…regény ez, vagy egy igazi napló?
Szerencsémre egy nagyon jól összerakott keveréke lett a valóságnak, és sok esetben fikciónak….remek olvasmány Nálam Moldova top 10 -ben van mindenképpen!!!!


Népszerű idézetek

>!
Lipe MP

… úgy érzem magam, mint egy kiskanál, melyet a mosogatódézsa alján felejtettek.

216. oldal

>!
danaida P

A Forradalmon kívül soha semmiféle élet nem létezett a számomra, nem járhatott az eszem olyan gondokon, mint hogy a gyerekeim cipői tönkrementek. Abban biztos lehettem hogy annyit ők is megkapnak, mint az átlagos emberek gyerekei, több pedig nem is jár nekik. Az igazi forradalmárokat nagy szerelemes érzések vezérlik, és én sohasem engedtem meg magamnak, hogy ezeket az érzéseket köznapi dolgokra fecséreljem el. Elmondhatom: sosem volt a Forradalomtól elválasztható magánéletem, a barátaim, sőt a szerelmeim is mindig a fegyvertársaim közül kerültek ki…

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Che Guevara
2 hozzászólás
>!
hedgehog_in_the_fog

Felhagyott kávéültetvényeket láttunk – ez ilyen földrajzi magasságban szokatlan. Rám nyomasztóan hat ez a növény, számomra a kávé a szolgaság jelképe, mert cserjéit mindenütt rabszolgák és megalázott béresek művelik.

199. oldal

>!
hedgehog_in_the_fog

Délben végre mi is elindultunk, a nap úgy sütött, hogy a sziklák megrepedtek belé, a hőség bennem valamiféle ájulást váltott ki. Míg a csúcs felé vánszorogtam, kiszállt belőlem minden erő, csak az akaratom vitt tovább. Elfáradásomnak az a legbiztosabb jele, hogy kínlódás közben kezdem magam kívülről nézni, akár egy idegent: mit akar ez a szerencsétlen? Mintha a lélek menekülni akarna az erőtlen testből.

221. oldal

>!
Lipe MP

Hétfő – jó jel a kezdethez.

57. oldal (Magvető, 1983)

1 hozzászólás
>!
_ada

Gyerekkorom kedvencét, Nietzschét idéztem: „… mert, aki sárkányokkal viaskodik, előbb-utóbb sárkánnyá válik maga is…”

237. oldal (Magvető, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: Friedrich Nietzsche
>!
_ada

[…] én is ma töltöm be a harminckilencet. Nem szólok a születésnapomról senkinek, mert nem akarok felhajtást, de el kell gondolkoznom a jövőmön. Egyetlen jó tulajdonságom van: az akaratom, melyet egy művész ihletettségével csiszoltam ki, ez mire lesz képes még? Meddig tartja még mozgásban ezeket az ernyedt lábakat és elfáradt tüdőt? Csak egy biztos: amíg az ember él, mindig előre kell haladnia, sohasem tudtam belenyugodni, hogy ganajtúró bogárként görgessem magam előtt egész megunt, feleslegessé vált életemet – ez a sors engem nem érhet, rosszabb volna, mint a halál.

422. oldal (Magvető, 1983)


Hasonló könyvek címkék alapján

Gyarmati János: Peru és Bolívia
Erland Nordenskiöld: Indiánok és fehérek
Ernesto Che Guevara: Bolíviai napló
Tóásó Előd: Hetven hónap a pokolban
Passuth László: Esőisten siratja Mexikót
Kertész Imre: Detektívtörténet
Jorge Luis Borges: Körkörös romok
Julio Cortázar: Rítusok
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár
Jorge Luis Borges: Az idő újabb cáfolata