Nyugati ​kijárat 17 csillagozás

Mohsin Hamid: Nyugati kijárat

A ​polgárháború felé sodródó, de még élhető városban felfigyel egymásra két fiatal. Megisznak egy kávét, egymásra mosolyognak, együtt vacsoráznak. Nadja és Szaid között szerelem szövődik, és ők megpróbálnak megfeledkezni a bombák éjszakáról éjszakára egyre közelebbről hallatszó hangjáról, a rádióból harsogó új törvényekről, a nyilvános kivégzések zajáról. Eközben hozzájuk is eljut a város titkos pontjain feltűnő fekete ajtók híre, amelyek Londonba, San Franciscóba, Görögországba vagy éppen Dubajba nyílnak. Hamarosan elérkezik az idő, amikor a fiatal pár megkeresi az egyik ajtót, hogy a menekülők tömegéhez csatlakozva elhagyják az összeomló várost, és a kilátástalan helyzet ellenére is reménykedve megkeressék helyüket a világban.

Az előző könyvéért Man Booker-díjra jelölt amerikai Mohsin Hamid új könyve határokon és földrészeken átívelő utazás egy lehetséges jövőbe, szerelmi történet a vihar magjában, hitvallás remény és együttérzés, bátorság és hűség mellett. A Nyugati… (tovább)

>!
Geopen, Budapest, 2018
220 oldal · ISBN: 9786155724657 · Fordította: Pordán Ferenc

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

theodora >!
Mohsin Hamid: Nyugati kijárat

Keserédes és megrázó történet ez, amiben ott van a remény, egy kis utópia és társadalomkritika korunk egyik legmeghatározóbb jelenségéről. Jó lenne ha minél többen olvasnák, vagy legalábbis belátnák, hogy egyénekről van szó – akik lehetnek szerelmesek, lehetnek jók, és segítségre szorulnak.
Egyáltalán nem bántam meg, hogy esélyt adtam neki, mert egy érdekes szerelmi történet bontakozott ki előttem, aminek csak egy szelete volt az hogy a főszereplők menekültek. A regényben a mágikus realista szál, az átjárók, jó eszközei a történet lerövidítésének – így nem kell foglalkoznia az írónak azzal az úttal, amit a valóságban bejárnak a menekültek. Szaid és Nadja kapcsolata van előtérbe helyezve – az hogyan alkalmazkodnak egymáshoz, hogyan osztják meg egymással az álmaikat, majd kerülnek egyre távolabb azoktól.

Trillian >!
Mohsin Hamid: Nyugati kijárat

Szomorú, de szép történet volt. A fő témája a migráció és persze az ezzel járó nehzéségek (de nem az utazás része), illetve az emberi kapcsolatok voltak, de persze szóba került a vallás, a család és egyebek is. Nadja és Szaid kapcsolatát és életét ismerhettem meg, melybe beletartozott a menekülés hazájukból. A szerző stílusa eélég tárgyilagos volt, és ez nem mindenhol vált a könyv előnyére. Nadjáék mellett a rövidke történetek, melyek a világ különböző tájairól kerültek a könyvbe nagyon érdekesek voltak, szívesen olvastam volna többet is róluk, viszont így és ilyen mennyiségben, ahogy a történetbe belekerültek nem feltétlenül éreztem odaillőnek. Érdekes könyv volt és nem bántam meg, hogy elolvastam, jó volt más kultúrát is megismerni.

Varga_Edit_2>!
Mohsin Hamid: Nyugati kijárat

Nagyon tetszett ez a könyv és örülök, hogy rám talált. Érdekes és meghökkentő volt olvasni a kötetet, végigkísérni Szaid és Nadja történetét, személyiséfük fejlődését. Az útkeresés, amin végigmennek, minden fiatal életében jelen van, csak a hely és a körülmények változnak. Itt pedig még a több változás, a bizonytalanság. A hangvétele nem vidám, de azt hiszem ez a helyzet pontosan ezt követeli meg. Szerintem érdemes elolvasni ezt a könyvet!

Dittta87>!
Mohsin Hamid: Nyugati kijárat

Nem egy klasszikus romantikus történet. Főleg a migráció témáját mutatta be, érdekes volt ebből a szemszögből olvasni. Főleg a mostani háborús helyzetek miatt elgondolkodtató, mennyien vannak így, mint Szaid és Nadja. Mennyire nehéz lehet a hasonló sorsúaknak. Szomorú, de érdekes könyv volt.


Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

Ha térben nem is, az időben valamennyien migránsok vagyunk.

198. oldal, 10. fejezet (Geopen, 2018)

theodora >!

Egy menekültektől ellepett, de javarészt még békés városban (vagy legalábbis egy olyan városban, ahol még nem tört ki nyílt háború) egy fiatalember találkozott egy lánnyal egy tanteremben, és nem szólította meg őt.

(első mondat)

Hence>!

Ami Szaidot illeti, ő azt kívánja, bárcsak tehetne valamit Nadjáért, megoltalmazhatná valahogy attól, ami történni fog, jóllehet megértette, hogy szeretni valakit annyit tesz, mintegy olyan világban élni, amelyben egyszer elkerülhetetlenül eljön majd a nap, amikor az ember nem lesz képes megoltalmazni azt, ami a legértékesebb számára.

155. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Joanne Harris: Csokoládés barack
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Sherrilyn Kenyon: Ördögi tánc
Joss Stirling: Summer
A. O. Esther: Frigg rokkája I.
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Anna Banks: Poszeidón
J. R. Ward: Megsebzett szerető
Jeaniene Frost: Síri csendben
Kresley Cole: A sötétség démona