Nyugati ​kijárat 14 csillagozás

Mohsin Hamid: Nyugati kijárat

A ​polgárháború felé sodródó, de még élhető városban felfigyel egymásra két fiatal. Megisznak egy kávét, egymásra mosolyognak, együtt vacsoráznak. Nadja és Szaid között szerelem szövődik, és ők megpróbálnak megfeledkezni a bombák éjszakáról éjszakára egyre közelebbről hallatszó hangjáról, a rádióból harsogó új törvényekről, a nyilvános kivégzések zajáról. Eközben hozzájuk is eljut a város titkos pontjain feltűnő fekete ajtók híre, amelyek Londonba, San Franciscóba, Görögországba vagy éppen Dubajba nyílnak. Hamarosan elérkezik az idő, amikor a fiatal pár megkeresi az egyik ajtót, hogy a menekülők tömegéhez csatlakozva elhagyják az összeomló várost, és a kilátástalan helyzet ellenére is reménykedve megkeressék helyüket a világban.

Az előző könyvéért Man Booker-díjra jelölt amerikai Mohsin Hamid új könyve határokon és földrészeken átívelő utazás egy lehetséges jövőbe, szerelmi történet a vihar magjában, hitvallás remény és együttérzés, bátorság és hűség mellett. A Nyugati… (tovább)

>!
Geopen, Budapest, 2018
220 oldal · ISBN: 9786155724657 · Fordította: Pordán Ferenc

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

theodora P>!
Mohsin Hamid: Nyugati kijárat

Keserédes és megrázó történet ez, amiben ott van a remény, egy kis utópia és társadalomkritika korunk egyik legmeghatározóbb jelenségéről. Jó lenne ha minél többen olvasnák, vagy legalábbis belátnák, hogy egyénekről van szó – akik lehetnek szerelmesek, lehetnek jók, és segítségre szorulnak.
Egyáltalán nem bántam meg, hogy esélyt adtam neki, mert egy érdekes szerelmi történet bontakozott ki előttem, aminek csak egy szelete volt az hogy a főszereplők menekültek. A regényben a mágikus realista szál, az átjárók, jó eszközei a történet lerövidítésének – így nem kell foglalkoznia az írónak azzal az úttal, amit a valóságban bejárnak a menekültek. Szaid és Nadja kapcsolata van előtérbe helyezve – az hogyan alkalmazkodnak egymáshoz, hogyan osztják meg egymással az álmaikat, majd kerülnek egyre távolabb azoktól.


Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

Ha térben nem is, az időben valamennyien migránsok vagyunk.

198. oldal, 10. fejezet (Geopen, 2018)

theodora P>!

Egy menekültektől ellepett, de javarészt még békés városban (vagy legalábbis egy olyan városban, ahol még nem tört ki nyílt háború) egy fiatalember találkozott egy lánnyal egy tanteremben, és nem szólította meg őt.

(első mondat)

Hence>!

Ami Szaidot illeti, ő azt kívánja, bárcsak tehetne valamit Nadjáért, megoltalmazhatná valahogy attól, ami történni fog, jóllehet megértette, hogy szeretni valakit annyit tesz, mintegy olyan világban élni, amelyben egyszer elkerülhetetlenül eljön majd a nap, amikor az ember nem lesz képes megoltalmazni azt, ami a legértékesebb számára.

155. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Eowyn Ivey: A hóleány
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Zágonyi Mónika: Farkasokkal őrizlek
Estelle Brightmore: 13. napon
Jeaniene Frost: Síri csendben
Richelle Mead: A halál csókja
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik