Ha ​kút mellett ülsz 1 csillagozás

Mohás Lívia: Ha kút mellett ülsz

Egyesek szerint a regény az egyetlen megfigyelőállás, ahonnan az ember a maga teljességében felmérhető és megmutatható. Ehhez történeteket kell vizsgálni, hogy meglássuk, mi minden motiválhat bennünket, miközben változunk, mert örök mozgásban vagyunk, a változás jön, mint télre a tavasz. De az itt következő gondolatsorok nem regények, nem fikciók, például az esetelemzések „szereplői” hús-vér emberek;részleteket mutatok belőlük, nem a teljességüket. Ami összefűzheti őket, az, hogy életük kritikus szakaszában találkoztam velük. Es ami itt nyomon követhető, az folyamatos egyensúlykereséseink lenyomata, a mindig új és új egyensúlyra törekvés. Miközben minden változik: a márkák, az üzleti portálok, a dalok,az ízek, az erdők, a vizek, az olajárak, az állati fajok és mutánsok, a harcmodor, a politikák, és a legfontosabbak is változnak: az emberi kapcsolatok. Mohás Lívia

>!
Kortárs, Budapest, 2006
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639593443

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Szabóné_Erdős_Gyöngyi P>!
Mohás Lívia: Ha kút mellett ülsz

„Ez a tradíciókba belenyomorított, megalázható fehérnép titokban új nyelvet alkotott. Úgy látszik, roppant nagy az éhség az emberben az együttes élményre, a közös sors átélésére és kifejezésére, ha dacolni mer a halálfélelemmel. A nu su nyelv közmondásai szerint: "Ha kút mellett ülsz, nem szomjazol.” "Ha nővéred mellett ülsz, nem keseredsz el." Hát erről van szó: az együttérzés kútjáról, és s testvérekről, a nővérekről, a sorsközösség dimanizáló erejéről."

Egy kicsit talán tényleg úgy vetettem rá magam erre a könyvre, mint a rég szomjazó a friss forrásvízre…És bizton állíthatom vele nem szomjaztam. Már a felén is túljutottam mondhatni egy falásra, amikor azon kezdtem morfondírozni, hogy én nem is szeretem a rövid elbeszélések, rövid előadások, esetelemzések, esszék világát, mint tisztelt publikum, vagy szakmai csoport, hanem inkább huzamosabban szeretek a megismert szereplőkkel maradni. Így is élvezetesek a leírások, még ebben a terjedelemben is, és csodáltam bennük a gyakorlott terapeuta „munka” közben tetten érhető, felvillanó intuícióját, talán még kisebb tériszonnyal is megküzdöttem az analitikus magyarázatok és elemzések feneketlen mélységébe belepillantva, de az emberek változatosan tiritarka belső világa, elgondolásaik és világlátásuk minden képzeletet felülmúló sokfélesége kétségtelenül kárpótolt minden kényelmetlenségért.


Népszerű idézetek

Szabóné_Erdős_Gyöngyi P>!

Ez a tradíciókba belenyomorított, megalázható fehérnép titokban új nyelvet alkotott. Úgy látszik, roppant nagy az éhség az emberben az együttes élményre, a közös sors átélésére és kifejezésére, ha dacolni mer a halálfélelemmel. A nu su nyelv közmondásai szerint: „Ha kút mellett ülsz, nem szomjazol.” "Ha nővéred mellett ülsz, nem keseredsz el.” Hát erről van szó: az együttérzés kútjáról, és s testvérekről, a nővérekről, a sorsközösség dimanizáló erejéről.

11. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vekerdy Tamás: A pszichológus válaszol
Darvasi László: A világ legboldogabb zenekara
Ranschburg Jenő: Mi rontottuk el?
Nádas Péter: Talált cetli
Popper Péter – Ranschburg Jenő – Vekerdy Tamás: Az erőszak sodrásában
Ranschburg Jenő: Én és a többiek…
Visszatalálunk egymáshoz?
Vekerdy Tamás: Kérdezz! Felelek… 2.
Gaura Ágnes: Embertelen jó
Ranschburg Jenő – Lux Elvira – Cziegler Orsolya: Unokáink is látják őket