Guantánamói ​napló 10 csillagozás

Feljegyzések a fogolytáborból
Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló

A mauritániai Mohamedou Slahi, bár sosem vádolták meg semmivel, 2002 óta a Guantánamo Bay-i fogolytábor rabja, most pedig naplóján keresztül bepillantást nyerhetünk élete mindennapjaiba, jogtalanul eltöltött, hosszú rabságának részleteibe.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mont Blanc válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2017
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617244 · Fordította: Ipacs Tibor

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
Video
Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló

Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló Feljegyzések a fogolytáborból

Több szempontból is tetszett a könyv. Egyrészt érdekelt, mint börtönnapló, másrészt a Közeleg a tél című könyv oroszországi történetei után érdekes volt Amerika emberi jogi „kihágásairól” olvasni, végül pedig az is érdekes volt, hogy hogyan látja Amerikát valaki, aki nem onnan vagy Európából származik. Talán sokat elmond, hogy nagyjából egy ültömben elolvastam, pedig közel 440 oldalas.

>!
Mpattus P
Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló

Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló Feljegyzések a fogolytáborból

Összességében letaglózott a könyv. Nagyon idegennek éreztem, és ez az érzés végig megmaradt. Nehéz megmagyarázni, de ilyen könyvek olvasásakor, mikor az abban tárgyalt, teljesen abszurd és hihetetlen (háborús és hajtóvadászatos) események valóban ebben a világban, itt és most történnek, akkor valahogy elgondolkozik az ember, hogy egyáltalán nem rossz itt nekünk, a Kárpát-medence ölelésében.

Bővebben itt:
http://szembetuno.blogspot.hu/2017/04/mohamedou-ould-sl…

>!
kedaiyun
Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló

Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló Feljegyzések a fogolytáborból

Teljesen véletlenül akadtam erre a könyvre a könyvtárban, és gondoltam, kiveszem, amíg vissza nem hozzák azt a könyvet, amit eredetileg kerestem. Egyáltalán nem bántam meg, nagyon jó választás volt ez a könyv. Több érdekessége is van, az egyik, hogy amikor először megjelent eredeti nyelven, akkor a szerző még a guantanamói börtönben tartózkodott, a magyar kiadás idején azonban már kiszabadult. A másik, hogy az egész könyv, a kézirathoz hasonlóan ki van cenzúrázva. Tele van fekete kitakarásokkal, mert bár a kéziratot talán 10 évvel a megírása óta feloldották a titkosítás alól (így jelenhetett meg), de cenzúrázott változat. Olyan dolgok vannak benne kitakarva, mint pl. nevek, személyes névmások (M. O. Slahi angolul írta a kéziratot, így a hím- és nőnemű névmásokról van szó), dátumok, de van, hogy több egybefüggő oldal is ki van takarva. Vajon megtudjuk-e valaha, hogy ezeken a helyeken mi szerepelhetett?
A könyv szerkesztője, Larry Siems, emberjogi aktivista alapos kutatómunkát végzett, és rengeteg lábjegyzettel látta el a könyvet. Sőt még egy idővonalat és rövid összefoglalót is írt Mohamedou Ould Slahi életéről és az eseményekről, melynek eredményeképpen GTMO-ra került, és megírta a naplót. Azonban azt is hozzátette, hogy sok minden csak spekuláció, mert M. O. S. nem láthatta a könyvet sem szerkesztés közben, sem megjelenése után. Itt megjegyezném, hogy a fordítónak sem lehetett könnyű dolga, mivel úgy kellett lefordítania a könyvet, hogy a legtöbb mondat fele hiányzott, úgyhogy ez mindenképpen nagy teljesítmény.
A könyvben nemcsak arról olvashatunk, hogy M. O. S. miket élt át az amerikai börtönben, hanem az afganisztáni és jordániai kihallgatásairól is részletesen írt. Bár sokat lehetett hallani a hírekben is, hogy hogyan bántak az amerikaiak a foglyokkal, mégis elég megdöbbentő, amiket itt lehet olvasni. A szerzővel annak szellemében bántak, hogy mindaddig bűnös, amíg be nem bizonyosodik az ártatlansága. M. O. S. végig a hitébe
– és persze abba, hogy ő ártatlannak vallotta magát – kapaszkodott, csak így tudta elviselni a megalázást, kínvallatást, szexuális zaklatást. Érdekes viszonya alakult ki a fogvatartóival az évek során, volt, akivel már szinte kényszerű barátok lettek. Többször is úgy írt róluk, hogy van, aki „gonosz”, de a többeken érződött, hogy csak parancsot teljesítenek, és nem sokat tudnak arról, hogy milyen világ létezik még az Egyesült Államokon kívül.
Mohamedou Ould Slahit végül 14 év fogva tartás után, 2016-ban elengedték, mert nem tudták bizonyítani, hogy ténylegesen köze lett volna a 2001. szeptember 11-i terrortámadáshoz.
Összességében egy érdekes, elgondolkodtató könyv, nagyon örülök, hogy elolvastam. Ez is azok közé a könyvek közé tartozik, ami arra késztetett, hogy az elolvasása közben/után elkezdjek háttérinformációkat olvasgatni a témáról. Ráadásul van még egy pár oldal bemásolva az eredeti kéziratból is, az egész pedig fenn van a könyv honlapján is.

5 hozzászólás
>!
XX73
Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló

Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló Feljegyzések a fogolytáborból

„Ha megnézem a terroristák ismérveit tartalmazó listát, akkor te igen magas pontszámot érsz el. (…) Arab vagy, fiatal, részt vettél a dzsihádban, nyelveket beszélsz, sok országban jártál, és műszaki diplomát szereztél.” Naplójából az is kiderül, hogy a főhős személyesen ismer terroristákat, és legalább egyhez rokoni szálak is fűzik. Mikor Kanadában megfigyelés alá vonják, lelép az országból. Mikor kihallgatják ezzel kapcsolatban, nem igazán működik együtt.

A legújabb kori világtörténelem adott pontján az amik úgy döntöttek, hogy differenciáldiagnózis alá vonják hősünket. Valamit nagyon meg akartak tudni tőle. Az eljárás során magasról tettek az emberi jogokra, és meglehetősen invazív technikákat használtak. Figyelemre méltó eljárások, figyelemre méltó személyek, figyelemre méltó torzulások.

Megköszönöm a könyvnek, hogy elgondolkodtatott, mit is gondolok én mindezekről.

2 hozzászólás
>!
kratas P
Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló

Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló Feljegyzések a fogolytáborból

Sokat gondolkoztam, hogy vajh' mit is lehet írni erre értékelésnek. Nehéz téma, mert szerencsére nem érint bennünket ilyen szinten (reménykedjek vagy talán húzzam ki a fejem a homokból), nekem inkább tűnt egy másik ország – amely mégoly világbefolyásoló is – belügyének a történet. Igen, felháborító, igen, szörnyű, hogy mi történt ezzel a fiatalemberrel, de nézzünk már körbe jobban, hogy milyen esetek fordulnak elő Afrikában, Ázsiában.
Ami viszont szép lecke és a könyv egyik fő mondanivalója, hogy az az ország, amely úgy hirdeti magát, hogy a szabadság és igazság országa (és nemzetközi szerepvállalásait is mindig ezekkel indokolja), abban az országban hogy fordulhat elő egy ilyen történet?


Népszerű idézetek

>!
kedaiyun

És akkor kitöröltem a telefonkönyvemet. Nem mintha bármiféle kompromittáló szám lett volna közöttük – csak a mauritániai és németországi üzleti partnereim telefonszáma volt elmentve – de nem akartam, hogy az Egyesült Államok kormánya ezeket az ártatlan embereket zaklassa csak azért, mert a számuk benne volt a telefonomban. A legviccesebb, amit kitöröltem, az a „PC Laden” volt, ami számítástechnikai üzletet jelent – németül az „üzlet” történetesen „Laden”. Tudom, hogy bármennyire is próbáltam volna megmagyarázni a kihallgatóknak, nem hittek volna nekem. Az ég szerelmére, hiszen mindig olyasmit akartak rám kenni, amihez semmi közöm sem volt!

170-171. oldal

Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló Feljegyzések a fogolytáborból

>!
kedaiyun

Naponta többször is arccal a falhoz állítottak, és közvetve vagy közvetlenül megfenyegettek. Néha még ki is hallgattak, de sose szóltam egy szót se, mert tudtam, hogy az egész mögött a kihallgatók álltak.
– Tudod, mi vagy te? – mondta [———--]
– Ööö…
– Egy terrorista! – folytatta.
– Igen, uram!
– Ha egyszer megölnénk, az nem lenne elég! Háromezerszer kell megölnünk. De ehelyett etetünk!
– Igen, uram!

344. oldal

Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló Feljegyzések a fogolytáborból

>!
kedaiyun

Először nehezemre esett szóba elegyedni egy mocskos szájú [————--]-vel, de később megtanultam, hogy lehetetlen anélkül beszélni a köznapi angolt, hogy valaki ne b.szna meg ezt vagy azt.

376. oldal

Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló Feljegyzések a fogolytáborból

>!
_Bogi

Egyik nap még a Paradicsomban voltam, másnap pedig a pokolban.

118. oldal

Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói napló Feljegyzések a fogolytáborból


Hasonló könyvek címkék alapján

Franyó Zoltán: Afrikai riadó
Kimberley Freeman: Parázs-sziget
Büky Dorottya: Angyalboksz
Moustafa Khalifa: A burok
Simor András (szerk.): Tengerre néző cellák
Julius Fučik: Riport az akasztófa tövéből
Korvin Ottó: Börtönnapló
Pálfi Tamás: Üzenet a börtönből
Sipos Péter: Szálasi Ferenc börtönnaplója 1938–1940
Julius Fucsik: Üzenet az élőknek