A ​nehézsúly szépe 3 csillagozás

Moa Herngren: A nehézsúly szépe

Annie ​Ek több mint kétszáz kiló, ám képtelen szakítani kényszeres táplálkozási szokásaival. Borzasztóan magányos, napjait a Facebookon és az Instagramon töltve álmodja bele magát mások életébe. Egy nap felkeresi Camilla Wildow, a rámenős tévés szerkesztő, és ráveszi, hogy vegyen részt A mérleg jegyében című fogyókúrás műsorban.
Johanna Broman tévés műsorvezető a márkás áruk rabja, és tetemes adósságai ellenére sem tud felhagyni a folytonos vásárlással. Várja a nagy dobást, melynek köszönhetően majd ismert tévés személyiség lehet, kiléphet a sztárolt műsorvezetők árnyékából, rendezheti az anyagi helyzetét, és megadhatja tinédzser fiának azt a kényelmet, amit a gyerek az apjánál – Johanna volt férjénél – természetesnek vesz. Amikor rábízzák A mérleg jegyében vezetését, közönségsikert szimatol, és bizakodva elvállalja.
Jarmo Fäldt producernek óriási a szakmai hitele. Azt viszont kevesen tudják, hogy az általa bóvlinak tartott fogyókúrás műsor készítését csak azért… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2018
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634750826 · Fordította: Papolczy Péter

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
pável P
Moa Herngren: A nehézsúly szépe

Nem a skandináv humoros regények sorába tartozik a svéd médiamunkás könyve (a svéd cím, Tjockdrottningen, szó szerint: Vastag királynő). Nem is a kóros kövérség nagyregénye (ahhoz túl karcsú is lenne). A kínos kövérség, mint fogyatékosság csak a mindennapok kínálta példázat a szerzőnek: pótolhatná más nyomorúság is, pl. végtagcsonkaság vagy mentális betegségek, a szálakat mozgató tévéstúdió legföljebb más-más szakterületen találna hozzá szakembert: személyi edzőt vagy másféle protézisgyártót. Nem az ’ég a zsír’ a jelszó a könyvben – bár a szereplőket próbálják majd sokat égetni a tévében –, gyorsan kiderül, hogy a Botero-i alkatúak lelke van rendben leginkább, és a fitt, kockahasú főszereplők lelke a leginkább pestises.

A script röviden: egy extrán kövér nőt spoiler főműsorba emel egy tévécsatorna, hogy a tisztelt publikum sírva-nevetve követhesse, hogyan próbál lefaragni a két mázsájából. Persze semmi nem úgy sikerül, mint a forgatókönyvben. Közben megismerjük a valójában hiéna és sakál vérvonalról kitenyésztett tévés nagykutyákat, meg alámerülünk a zsírredők mélyére, ahol Annie, egy egészen normális, csak épp szorongó, kedves, de magára hagyott lélek vegetál.

A média munkásairól nem túl ragyogó bizonyítványt állít ki, de szerencsére csak kevés főszereplő egydimenziós: pl. Camilla karaktere színtiszta alakoskodás, ám a szélhámosságiban zseniális szerkesztő „drámai büntetése” elenyésző lesz tettei mértékéhez képest. Johannát, a műsorvezetőnőt lelki defektusai (vásárlási mánia, like-függőség) csak szánni valóvá teszik, nem „bűnössé”*. Jarmo, a producer karaktere kb. a kiégett sakálból és az agyonhajszolt édesapából lett egybegyúrva. spoiler Úgy tűnik, a mellékszereplők súlyozása, illetve a többszálú cselekmények elvarrása c. órákról hiányzott a kreatív írás tanfolyamon a szerző.
Szóval nem épp chik-lit spoiler, de nem is „társadalmi nagyregény”, netán modern korrajz, de ha csak felcsiklandozza a testi/lelki hájredőink közt morzsaként megbúvó lelkiismeretünket a média és a társadalmi elvárások hamisságai ügyében, nem hiába égettünk el olvasás közben úgy 140 kiló zsírt – mármint Annie bőre alól.

(*ps. – jobban megnézve a szerző életrajzát (tévés munkák dögivel), kíváncsi lettem, vajon mennyire és milyen arányban tartalmaz önéletrajzi elemeket Camilla illetve Johanna karaktere.)

>!
plussz
Moa Herngren: A nehézsúly szépe

Egy Nick Hornby regènyhez tudnám hasonlítani, némi Fredrick Backman “beütèssel”; nekem nagyon tetszett, gondolkodtam is, hogy feltegyem- eladni, cserère, mert az sem baj, ha megmarad. A címszereplôn kívül további három majdnem fôszereplô sorsát, mozgatórugóit ismerhetjük meg. Nèhol drámai, néhol megmosolyogtató, nagyon mai történet külcsínyrôl, belbecsrôl, sikerrôl, válágról,függôségekrôl, törtetésrôl….El tudnèk kèpzelni az egyes szereplôkrôl továbbikülön regènyeket!


Hasonló könyvek címkék alapján

Mona Awad: Antilányregény
Szirmay Ágnes: Titkok árnyékában
Anita Gayn: Sütilány
Nick Hornby: Vicces lány
Jonas Jonasson: Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok)
Döme Barbara: Szex & fogyás
Julia Bell: Súlyos
Nicole de Buron: Ki a csuda ez a fiú?
Arthur Hailey: Hírhajsza
Ben Elton: Halál egyenes adásban