64. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
68. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

A ​démoni kultiváció nagymestere 4. (A démoni kultiváció nagymestere 4.) 163 csillagozás

Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 4.

Yiling ​pátriárkája, Wei Wuxian életét veszti a Luanzang-domb ostromában.
Mindenki a vesztét akarta, átkozták, amiért fellázadt és dühöngve tombolt. Örömmel fogadta a halálát az egész kultivátorvilág.
Wei Wuxian talán nem is lehetne elégedettebb, hogy magányosan kóborló lélek lehet, tizen-egynéhány év elteltével mégis megidézik és új testbe kényszerítik. Nem tehet mást, vissza kell térnie ebbe a világba! Titkolni próbálja ugyan új testében az igazi kilétét, de váratlan események folytán a Gusu Lan klánhoz tartozó Lan Wangji magával viszi a klánja otthonába.
Bármennyire meg volt is győződve mindenki, hogy a démoni kultiváció nagymestere úgy elpusztult, hogy még holttestet sem hagyott maga után, Wei Wuxian újjászületik, és újra szembenézhet a hajdanán őt legyőző kultivátorklánok tagjaival. Azonban még ennél is nagyobb probléma, hogy a korábban konzervatív és rugalmatlan Lan Wangji immáron mindent megtesz, hogy maga mellett tartsa, nyugodtan viseli a… (tovább)

>!
Művelt Nép, Budapest, 2020
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156022929 · Fordította: Kiss Marcell

Kapcsolódó zóna

!

Mo Xiang Tong Xiu

212 tag · 3257 karc · Utolsó karc: 2021. szeptember 19., 16:46 · Bővebben


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Wei Wuxian · Lan Wangji · Jiang Cheng · Lan Xichen · Wen Ning · Nie Huaisang · Jin Ling · Jin Guangyao · Su She


Kedvencelte 49

Most olvassa 7

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Naiva P>!
Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 4.

Ilyen egy keserédes lezárása egy nagyszerű könyvsorozatnak. A tavalyi év egyik legnagyobb kedvence volt ez a sorozat és örültem, hogy belevágtam, pedig nem volt olyan egyszerű megszoknom a neveket és azt sem, hogy egy szereplőnek akár három neve is lehet.
Ezt a nagy olvasási élményt szerettem volna áthozni az idei évre. Ezért is vártam eddig ezzel a résszel. Alig várom, hogy a kiegészítő kötetet is a kezemben tarthassam. Ez a kötet hiába volt keserédes, mégis gyógyír volt a lelkemnek. Nem csak azért, mert Wei Wuxian és Lan Zhan übercukik voltak és végre megkaptam azokat a jeleneteket, amelyekre a sorozat eleje óta vártam és vágytam. Egy könnyen visszacsöppentem ebbe a világba. Ez most nem volt olyan kalandos, cserébe egy nagy óriáslépéssel át lett lépve a romantikus szál, amit a korábbi részek alapján csak sejteni lehetett. A múltbeli események a helyükre kerültek és úgy érzem, minden szál el lett varrva, de természetesen maradtak megválaszolatlan kérdések.

10 hozzászólás
gabriellaeld IP>!
Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 4.

Nyihaj, ez bitang jó volt, csak Lan Zhanra ráfért volna a végén vagy húsz párbeszédpanel, mert az utolsó fejezet nagyjából azzal ment el, hogy Wei orrba szájba tolja a félőrült, romantikus $@!% és én tökre élveztem, de elég egyoldalú volt a dolog. :D Ezek után kíváncsi leszek, miről fog szólni az ötödik rész, bár nem érzek magamban űrt, mindent megmagyarázott és némi what if cliffhangert is hagyott maga után a sztori, tehát összességében az egyik legszórakoztatóbb és összetettebb sorozat volt, amit valaha olvastam, és nagyon boldog vagyok, amiért a sutyerák borítók ellenére egyáltalán levettem a polcról.
Abszolút vitte a prímet a csatajelenet kezdete, amikor spoiler Annyira indokolatlan volt, hogy kábé zokogtam a röhögéstől.:D
Tényleg, nagyon szeretnék belekötni valahogy, de nem igazán tudok.

4 hozzászólás
Beatrice8 P>!
Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 4.

Egyértelműen a kedvenc részem lett! Sajnos ez a legrövidebb. Viszont így legalább pár óra alatt elolvashattam, így nem voltam az alváshiánytól nagyon fáradt másnap.
A templomi rész hihetetlen volt. Mintha legalábbis Harryék nekiálltak volna Voldemorttal megvitatni a szerelmi életüket a Roxforti csatában! Szakadtam :DDD De közben persze imádtam, mert végre!*_* Szerencsétlen Wei Wuxiannek betűzni kellett, de csak megértette! Jobb később, mint soha, nem? Csak egyszer kellett meghalnia és újjáélednie hozzá. Egyébként ez a tetőponton lazán beszélgetős jelenet amellett, hogy rendkívük szórakoztató volt, azt is megmutatta milyen különleges főgonosz spoiler. Igazából nem gyűlölöm szívből. Itt a könyvben még érthetőbbek voltak a tettei. Persze az okok nem mentik fel a sok szörnyűség alól, de azt elérik, hogy sajnáljam. Bizonyos értelemben csak a balszerencséjén múlt. Meg a szörnyeteg apján persze.
spoiler pedig most így ezt olvasva kicsit megkérdőjelezhetőbb lett a szememben. Mert mi van, ha nem úgy történtek volna a dolgok, ahogy történtek? Ha elszámítja magát? Életekkel játszott. A bosszúért tulajdonképpen. Zseniális, nem vitatom, de megkérdőjelezhető karakter.
Jiang Cheng még durvábbnak lett leírva. Embereket kínzott… Hááát… Csatlakozhat a morally grey karakterek sorába.
Itt jóval gyorsabban pörögtek az események, mint a sorozatban, nem volt hangulatteremtés. Ezért is örültem, hogy a sorozattal kezdtem.
Na jó, ez a vége határozottabban tetszetősebb, mint a sorozatban. Ott szép volt és megható, na de itt! Vááá *-*
Kicsit nagyon a végére koncentráltam, de az azt megelőző események is szuperek voltak, megható, aranyos és sírva röhögős jelenetekkel.
Összességében tehát ezt a részt úgy ahogy volt imádtam! A sorozattal tökéletesen kiegészítik egymást. A szereplőket imádom! Kidolgozottak, érdekesek. A történet izgalmas. A írásstílus elég tömör, de, amikor leírásra kapatja magát az írónő, akkor szép. Rendkívül szórakoztató és beszippant magába. Bátran ajánlom, csak egy kicsit undorítóan zombis, én is túlléptem ezen. Kedvenc! Várom már a kiegészítő kötetet. ;)

FSzK P>!
Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 4.

Micsoda finálé!
Az egész rész nem más mint dráma-akció-dráma-akció-akció: van itt nagy lelepleződés, régi titkok felszínre kerülése, szerelemesek egymásra találása és még sorolhatnám.
A könyv kb. fele egy nagyon-nagyon hosszú jelenet – ami jellemzőnek mondható MXTX-ra spoiler.
Jiang Cheng egy igazán összetett karakter és még mindig, a sokadik olvasás után sem tudok vele dűlőre jutni. Szegény Lan Xichen! Nekem ő az egyik kedvenc szereplőm és ebben a részben felborul a világa.. Nie Huaisang-gal pedig spoiler És végül Homály Wei Ying: ő tipikusan az, aki nem látja a fától az erdőt és képes teljesen vakon botorkálni a legfontosabb kapcsolataiban is. Csoda, hogy Lan Zhan ennyi türelemmel bírta és csak a végén hagyta el az önuralma! :D
Egyértelműen ez a kedvenc kötetem a négy közül!

klaratakacs P>!
Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 4.

A kedvenc, többször újraolvasott részem. Az eleje, amikor Wei Ying hazaviszi Lan Zhant Lótuszrévbe csodálatos, amikor a fogadóbeli fürdőzés után Lan Xichen felvilágosítja Wei Yinget megmosolyogtató, jönnek a nagy vallomások jótól és rossztól.
Elvarródik minden szál, bár még mindig nem értem Lan Zhant, hogy ennyi idő alatt egyszer sem jutott eszébe, hogy elmondja:spoiler

Szisszamisza>!
Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 4.

Szívem egy darabkája Wei Wuxiannal, Lan Wangjival és Almácskával marad örökre ♥♥♥

1 hozzászólás
Karinaa7 P>!
Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 4.

Egész végig bennem volt az az érzés, hogy ha ezt elolvasom, akkor vége lesz és emiatt egyszerűen iszonyat lassan haladtam az olvasással.
Mikor legelőször megláttam, hogy megfog jelenni ez az egész, már akkor biztos voltam benne, hogy el fogom olvasni, de akkor még nem tudtam, hogy ennyire fogom nekem ez az egész világ és stílus tetszeni. Fanatikusan beleszerettem ebbe az egészbe. Nagyon várom, hogy megjelenjen az utolsó része és most iszonyatosan reménykedek benne, hogy az írónőnek a többi könyve is megjelenik magyarul.

>!
Művelt Nép, Budapest, 2020
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156022929 · Fordította: Kiss Marcell
Klaudia_Kispál>!
Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 4.

Fény derül végre a titkokra, amikből akad bőven, a „főgonosz” megmutatja a foga fehérjét. Tubicáink is végre, hosszú küszködések és félreértések után, ismétlem, VÉGRE rájönnek (főleg Wei Wuxian, akit imádok, de néha olyan ugh, hogy megrázogatnám) mi a fene is folyik kettejük között.
Őszintén szólva a kádas jelenet sokkal jobban tetszett és romantikusabbnak éreztem, mint a végén a khm bokrosat… az valahogy nem illett oda…
Az nem tetszett még, hogy olyan gyorsan elintézték, vagyis csak Wei Wuxian levezette saját magában kb, hogy ki volt, aki eltervelte ezt az egészet. Kicsit jobban ki lehetett volna azt fejteni… nem mondom, hogy rendezzenek egy Oscar díjátadót spoiler de na XD
A lényeg, hogy ez a sorozat örök szerelmem marad ♥ Nem tökéletes, de semmi sem tökéletes :)

Takkancs90 P>!
Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 4.

Ez annyira, de annyira csodálatosan szép volt! Úgy kellett már a lelkemnek a happy end. (Mostanában akárhány kínai vagy koreai sorit néztem, az összestől bedepiztem, mert mindnek rossz vége lett…)
Lan Wangji és Wei Wuxian szerelme…. totál padlót fogtam tőlük. Olyan tiszta és igazi, hogy nem is tudom ennél jobban körülírni… Olvasnak a másik gondolatában, annyira mások, mégis tökéletesen kiegészítik egymást. Csodálatos lezárása volt ez a történetnek.
spoiler
A tervem a következő: kijön valamikor a beláthatatlan jövőben (jó, tudom… jövő tavasszal…. de hol van az még????) az extra kötet, és annak érkezése előtt újraolvasom az egész sorozatot, hogy friss legyen az élmény!!! :D
Nagyon-nagyon vártam ebben a részben végre, hogy spoiler Csak úgy potyogtak a könnyeim!
Ez a történet a szereplőivel együtt örökre bevésődött a szívembe!

crissy P>!
Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 4.

Nos, elérkeztünk a sorozat végére. Ezután már csak extra tartalmak következnek.

Bevallom, meglepődtem azon, hogy mennyivel rövidebb ez a kötet, mint az előzőek. Nem tudtam már pontosan, hány fejezet maradt hátra, s meglepődtem azon, hogy ilyen kevés. Kicsit aránytalanul lett felosztva a regény, de nem baj.

A történet a jelenben folytatódik, megérkezik a társaság Lótuszrévbe. Wei Wuxian újjászületése után most először jött vissza ide. Wen Ning nem tart velük, Lótuszréven kívül marad Lan Shizui társaságában, spoiler. Váratlanul megjelenik két nő, akik fontos információval szolgálnak Jin Guangyaoról. Ezeknek az információknak köszönhetően mindenki a Lanling Jin klán vezetője ellen fordul ugyanúgy, ahogy a múltban Wei Wuxiannal tették.

Wei Wuxian körbevezeti Lan Wangjit Lótuszrévben, megmutatja neki a kedvenc helyeit, majd együtt tesznek tiszteletet a Jiang család sírboltjában. Jiang Chengnek szemet szúr ez, szóvá is teszi, majd összetűzésbe kerül Wei Wuxiannal és Lan Wangjival. Wei Wuxian gyengébb állapota miatt összeesik, s Wen Ning menti meg őt. Feltárja az igazságot Jiang Cheng és Lan Wangji előtt arról, hogy mi lett Jiang Cheng spoiler, illetve arról, hogy miért nem használta már rég Wei Wuxian a kardját, a Subiant. spoiler. Ezt követi egy újabb, sokak által kedvelt jelenet, amikor a két főhős Wen Ninggel együtt egy csónakon elhagyják Lótuszrévet, hiszen ez is azok a jelenetek közé tartozik, ahol szinte kézzel tapintható Wei Wuxian és Lan Wangji szerelme.

Elérkeznek Yunpingba, ahol tudtuk szerint Jin Guangyao készül valamire, s mint kiderült, templomot épít egy volt bordélyház helyére. Kétszer is meglátogatják a templomot, második alkalommal ott találják Lan Xichent és Jin Linget is. Valamilyen úton-módon, szépen sorban minden fontos karaktera templomhoz keveredik. Jin Guangyao manipulatív kezei közül kezd kicsúszni az irányítás, s megpróbál mindenféleképpen felülkerekedni, s főleg életben maradni, de már semmi sem hat. Mindezek végére még kiderül egy mozgatókéz kiléte, bár erre inkább csak utalva van. A végére nagyon sajnáltam Lan Xichent, mert rengeteg rossz érte őt, pedig szerintem ő, Lan Shizui és Xiao Xingchen a regény legpozitívabb, legjószívűbb karakterei.

Persze, ebben a kötetben végre kapunk egy kicsit, khm, forróbb jeleneteket is, amik Wei Wuxian és Lan Wangji között történnek meg. Számomra ez az első alkalom, hogy magyarul olvasok +18-as BL-t, és nagyon fura volt ezeket a jeleneteket olvasni. Nem rossz értelemben, csak na :D. S Wei Wuxiannak végre valahára leesik, hogy mit is érez iránta Lan Wangji, és persze önmagát meg nem hazudtoló módon vall szerelmet. Mert nem is ő lenne, ha nem ordítaná el magát egy templomban a közeli ismerősei előtt, hogy spoiler.

Hiányérzetem van amiatt, hogy nem tudunk meg többet arról, hogy hogyan fejlődik tovább Wei Wuxian és Jiang Cheng közötti kapcsolat, és Jin Ling életére is kiváncsi lennék így, hogy mostmár közelebb engedte magához Wei Wuxiant. spoiler, illetve nem emlékszem arra, hogy olvastam volna, hogy mi lett spoiler. A női karaktereket hiányoltam a történetből. Nagyjából 5-6 nő jelenik meg a könyvben, minimális időre, minimális szereppel, pedig mindegyik olyan szinten befolyásolta a cselekményt, hogy megérdemelték volna, hogy többet szerepeljenek a történetben.

Minden esetre szerintem egy nagyon jól összerakott történetet olvashatunk. Ha valaki a hype miatt nem akarja kézbe venni, akkor ajánlom, hogy rakja félre a kétségeit, és adjon egy esélyt a sztorinak, mert nagyon jól van kitalálva, jó a történetvezetés, egyedi, és cseppet sem unalmas. A BL vonal se rettentsen el, mert csak a negyedik kötetben vannak 18-as karikás jelenetek, s ha zavarnak, át lehet ugorni, mert tulajdonképpen magához a cselekményhez nem raknak hozzá semmit, úgyhogy nem maradnátok le fontos dolgokról. Ha valakit az ijjeszt meg, hogy a sok karakterhez ráadásként több név is társul, annak ajánlom, hogy nézze meg előbb a TV sorozatot vagy a donghuat, mert könnyebben megjegyzi a szereplőket, és arcot is tud hozzájuk csatolni olvasás közben, rajtam legalábbis ez nagyon sokat segített. A történetet szerintem a karakterek viszik a hátukon – a változatosságuk, az, hogy mennyire különböznek egymástól, mennyire színes egyéniségek. Mindegyiktől tanulhatunk valamit, akár példaképként jelennek meg, akár elrettentő példaként. Megtanuljuk azt, hogy semmi sem fekete-fehér, mennyit csúszhat minden azon, hogy hogyan ítélnek meg az emberek, s hogy ki hogyan áll melletted. Megtanulunk tanulni a hibáinkból, és mások hibáiból is.

Hibái, hiányosságai ellenére kedvenccé avattam, s biztosan újra fogom majd olvasni. Már most hiányzik a történet.


Népszerű idézetek

never_mind>!

Nekünk kettőnknek nincsen szükségünk a „köszönöm” és a „sajnálom” szavakra.

231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lan Wangji · Wei Wuxian
1 hozzászólás
never_mind>!

Az anyám azt mondta, hogy azokra a jóságokra emlékezzem, amelyeket mások tesznek velem, ne azokra, amelyeket én teszek másokkal. Csak akkor lehet igazán szabad az ember, ha nem pakolja tele a szívét haszontalanságokkal.

266. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Wei Wuxian
Klaudia_Kispál>!

Wei Wuxian titkon nagyot sóhajtott. Ne a további kutakodások foglalkoztassanak… Engem sokkal jobban érdekel, hogy vajon a testfelajánlással terjed-e a ferdehajlamúság!

66. oldal

gabriellaeld IP>!

Wei Wuxian legszívesebben visszament volna az időbe, hogy megölje magát.

120. oldal

1 hozzászólás
psych P>!

– Milyen vágyakozásról beszélsz? – pördült meg Wei Wuxian. – Milyen leszakítani való gyümölcsről?
    Jin Guangyao és Lan Xichen egyaránt meglepődtek a kérdésein, és úgy nézték az arcát, mintha arra szeretnének rájönni, hogy szántszándékkal tetteti-e magát félkegyelműnek. Wei Wuxian szíve hirtelen úgy kezdett dobogni, mintha fél éjszakán át tartó tetszhalottságból tért volna magához. Nyugalmat próbált erőltetni magára, és feltette a kérdést:
– Mire gondolsz?
– Wei úrfi, tényleg nem érted, hogy miről beszélek? – kérdezte Jin Guangyao. – Ha Hanguang-jun ezt hallaná, biztosan bántaná a dolog.
– Tényleg nem értem, hogy miről beszélsz – mondta Wei Wuxian türelmetlenül. – Mondd már ki!
    A láthatóan döbbent Lan Xichen vette át a szót:
– Wei úrfi, egyszerűen nem hiszem el, hogy azután, hogy ennyi időt töltöttél el Wangjival, még mindig nem vagy tisztában az érzéseivel!

116-117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jin Guangyao · Lan Xichen · Wei Wuxian
_Sophie_>!

(…) Amúgy pedig örülhetsz, hogy sohasem tanultál a Yunmeng Jiang klánnál.
– Miért is? – vágta oda a kérdést Su She barátságtalanul.
– Halálra idegesítettelek volna – jelentette ki Wei Wuxian. – Én bizony már fiatal koromban meg voltam győződve a saját hihetetlen tehetségemről, és akárhova kerültem, hirdettem is a zsenialitásomat.

132. oldal

psych P>!

– A fenébe is. Wen Ning, induljunk!
– Hova megyünk? – kérdezte Wen Ning.
– Bajt keverni! – közölte Wei Wuxian.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Wei Wuxian · Wen Ning
never_mind>!

Nem volt szükségük szavakra ahhoz, hogy a guqin és a fuvola hangja tökéletes harmóniában olvadjon össze. A guqin, mint jéghideg forrás, a fuvola, mint szárnyaló madár. Az egyik elnyomó, a másik csábító.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lan Wangji · Wei Wuxian
psych P>!

    A kikötőben néhány utcai árus kínálta a portékáját. Wei Wuxian odament, hogy megnézze a választékot és elmosolyodott:
– Még szerencse, hogy nem ettünk velük! Lan Zhan, gyere ide! Ez a töltött pite rendkívül finom. Meghívlak! Kettőt kérünk!
    Az árus vigyorogva csomagolta zsírpapírba az ételt. Wei Wuxian éppen elvette volna őket, amikor hirtelen eszébe jutott, hogy nincs nála pénz. Így hogyan hívja meg? Lan Wangji azonban egyik kezével már nyúlt is a pitékért, a másikkal pedig fizetett.
– A fenébe! Sajnálom. Miért járok mindig így? Akárhányszor meghívnálak, sohasem sikerül.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lan Wangji · Wei Wuxian

A sorozat következő kötete

A démoni kultiváció nagymestere sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. Ward: Végre szeretők
Cassandra Clare: Mennyei tűz városa
Madeline Miller: Akhilleusz dala
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél
C. S. Pacat: A rab herceg
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger
Isaac Marion: Eleven testek
Karen Chance: Árnyak vonzásában
Brent Weeks: Túl az árnyakon