Tündérmese ​kis szépséghibával 162 csillagozás

Egy méhnyakrákos lány négy éve
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával

Ez ​a könyv nem egy tipikus történet a rákról, nem megható, szívbe markoló vagy lírai. Ez a könyv egy 33 éves lány igaz története, aki immár negyedik éve küzd a méhnyakrákkal. Egy valódi, hús-vér ember vallomása az élet olyan kérdéseiről, amikről nem szoktunk beszélni. Szükségletekről, szexről, szenvedésről és vidám pillanatokról, feladásról és talpra állásról. Arról, hogyan lehet akár két sztómával is teljes életet élni, hogy miért fontos a testünk ismerete és az önvizsgálat, vagy hogy mivel segítheti és mivel nehezítheti a környezet egy rákos beteg életét. Dóra csatája még tart, de egy dolog már eldőlt: ő élni akar, és ezért bármit hajlandó megtenni. Mittelholcz Dóra több mint egy évtizedes újságírói múltja már bizonyította írói kvalitásait, a könyv műfajával azonban korábban nem próbálkozott. Barátai unszolására vállalta, hogy papírra veti küzdelmét a méhnyakrákkal. Célja ezúttal is ugyanaz, mint újságíróként: az emberek tájékoztatása és motiválása, csak most nem a mások… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Libri, Budapest, 2014
230 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633103371
>!
Libri, Budapest, 2014
224 oldal · ISBN: 9789633105238

Kedvencelte 12

Most olvassa 4

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

gumicukor>!
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Elképzelni sem tudom azokat a dolgokat, amiken Dóra keresztülment. Félelmetes belegondolni, hogy éled a kis életedet, aztán egyik napról másikra minden pokollá változik és te nem tehetsz semmit. Mert ha igazak azok a mondatok, amik ebben a könyvben le vannak írva, akkor ő az utolsó pillanatig harcolt, küzdött még akkor is, amikor már azt gondolom, hogy tudta, hogy ennek a küzdelemnek már vége. El sem tudom képzelni, hogy a sokadik menetben még hogyan lehet pozitívan gondolkozni, hogy igen, én meg fogok gyógyulni. Irigylem ezt a lelki erőt, de kívánom, hogy se nekem, sem a környezetemben élőknek, sem nektek ne kelljen megtudnunk, hogy mi képesek lennénk-e rá.

A legfájdalmasabb pont számomra az utolsó mondatok voltak, amiből sugárzik a remény. Fájó ezt úgy olvasni, hogy tudjuk, hogy Dóra a könyv megjelenése után nem sokkal eltávozott erről a világról. De legalább azt megélte, hogy a könyve megjelent. Nagyon tehetséges író volt, nagyon tetszik a stílus, amit használ. A könyv olyan igazi volt, soha sem unalmas, érthető, de nem túlmagyarázott. Minden a helyén volt, csak a téma ne lett volna ennyire nehéz és szomorú.

http://index.hu/video/2014/10/29/mittelholcz_dora_1/
Teljesen ledöbbenve néztem meg a fenti interjút. A könyv lapjaiból sugárzó lelki erő egy ilyen borzalmasan meggyötört testbe van zárva. A könyv borítójáról néző nőnek ez a kép mellesleg szerintem botrányosan rossz köze nincsen a videóban szereplő sovány, törékeny és beteg emberhez. Ha nem tudnám, hogy ugyanaz a személy, nem ismertem volna fel. Borzasztó, hogy mennyire tönkre tud tenni egy betegség erős, életvidám embereket. Bármit is tett esetleg Dóra, ami az univerzumnak nem tetszett, meggyőződésem, hogy ezt a sorsot nem érdemelte.

6 hozzászólás
Algernon P>!
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Szerencsésnek mondhatom magam.
Én csak olvastam ezt az iszonyatos küzdelmet, elképzelni sem tudtam, és most itt van előttem, csak egy piciny szelete, és az részvétteljes kifejezés az arcomon, hogy ennek nőnek mennyi mindent kellett túlélnie. Alig valamivel volt idősebb, mint én, amikor kiderült, és elindult egy végeláthatatlan küzdelem. Dórinál 2011-ben HVP-t diagnosztizáltak, mely korábbi autoimmun betegségével (Chron) rákos megbetegedést (méhnyakrákot) okozott nála – a sorozatos műtétek után azonban a daganat mindig kiújult.

Szépirodalmi műként nem értékelhető a könyv, ez egy visszatekintés és jelen idejű leírás, nem kozmetikázza a dolgokat. Kíméletlen pillanatkép a magyar egészségügyből, egy kezelés mindennapjaiból, hogyan is éli meg a beteg mindezt. Itt nincs romantikus cukormáz, az utolsó pillanatban jött esküvő, happy end.

A rendelkezésre álló összes lehetőséget végigjárta.
És egyszer csak vége szakad a könyvnek. Már talán az negyedik utolsó menet, de Dóri úgy dönt, csakazértsem adja fel, megmutatja, a határtalan életszeretet viszi tovább. Éppen egy hullámvölgyből jön kifelé, ismét bizakodó. Mi is bizakodunk, hiszen volt ereje megírni ezt a könyvet.
Valahol tündérmese is a könyv, spoiler

Sajnos én azonban már tudom, ez a harc volt a végső, Dóri a könyv bemutatója után – melyen még személyesen részt vett – 3 héttel elment. Nem feladta. Egy percig sem hátrált meg.
De van az a pont, ahonnan már nincs visszaút.

Köszönöm neked Dóri, hogy leírtad, elmondtad nekünk. Lányok, asszonyok, családanyák – figyeljetek oda magatokra. Nővérek, orvosok, olvassátok, mert talán kicsit képet kaptok rólunk, betegekről, mi játszódik le bennünk, miközben hálásak vagyunk azért, hogy segítetek nekünk.

Ez a könyv mindannyiunkról is szól egy picit.
Köszönöm Dóri, hogy elmondhattad még.

9 hozzászólás
Dinah>!
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Nem, ez nem egy szépirodalmi mű. Sokkal több annál. Egy véresen komoly betegséggel küzdő lány kendőzetlen őszinteséggel, néhol fanyar humorral elmesélt története. Ha nem tudnám, mi történt Dórival, talán más szemmel olvastam volna a könyvet. Nem volt bennem az az izgatottság, vajon mi vár rám az utolsó oldalakon.

Annyi idős vagyok, mint Dóri volt, mikor megtudta, hogy beteg. Jómagam évente megyek szűrésre, már hosszú ideje, mert ennyivel tartozom magamnak, a kislányomnak, a férjemnek. És ezt tanácsolom mindenki másnak is.

Elgondolkodtató dolgokról olvashatunk, mint pl. a rendszeres ellenőrzések, de a biztonságos szex témája is előkerül, és ezek olyan dolgok, amik mellett nem mehet el csak úgy az ember.

Remélem, hogy aki kézbe veszi ezt a vallomást/élettörténetet, az leül egy kicsit és átgondolja az életét. Sosem lehet tudni, és sosem állhatunk úgy a dolgokhoz, hogy „Á, ez velünk sosem történhet meg.” Pedig éljen bárki bármilyen életet, a rák nem válogat. Igenis lehetünk mi a következők a sorban.

Komoly témát taglal az írás, és talán ezért is, amikor némely humorosabb részen elnevettem magam, elszégyelltem magam. De komolyan. Hiszen milyen jogon nevetek, amikor ez a lány ilyen szörnyűségen ment keresztül? Még akkor is, ha neki Sz ügynök és a többiek elfogadása humorral keverve adott egy kis megnyugvást? Hogy könnyebben elfogadja a dolgokat.

Ez a könyv rengeteg mindent ad, talán mindenkinek mást és mást. Én azt mondom, hogy a teljesen természetes kételkedés és harag mellett, amit Dóri érzett, reményt, erőt és hitet mindenképpen. Bízni kell, és képességeinkhez mérten erősnek lenni.

A vége… Igen, nincs konkrét lezárás, de hát minden könyvet lehetne unalomig folytatni, hiszen ott a jövő. E könyv végében ott a hit és a remény.

gazibla IP>!
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Nyugodj Békében Dóra. Nehéz bármit is írni erről a történetről, erről a tragédiáról. Mennyi kínt és mennyi szenvedést kellett átélni ennek a szegény nőnek. Mennyi erő és mennyi akarás szorult ebbe a nőbe, hogy még ekkora fájdalmak és megpróbáltatások között is vidáman tudott tekinteni a sorsára. Elképesztő és példaértékű.

sztinus>!
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Szentesi Èva hasonló tèmàjú könyvèvel olvastam el egy napon, így akaratlanul is össze kell vetnem őket.
Ebben talàn több volt a leíró rèsz, ami a betegsègèt illeti, ès a kezelések, műtètek utàni fizikai állapotot.
A magánèletéről is nyerhetünk betekintést, ez igazàn bàtor dolog, leírja azt is, honnan kapta a fertőzést.
Kicsit mègis szürke maradt, de lehet, hogy csak a végkifejlet miatt szomorúbb szàmomra a könyv.

petronella10>!
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Nem ismertem ezt a lányt. Nem ismertem a történetét. Még csak nem is hallottam róla. Nem tudtam róla semmit sem, egészen addig, amig meg nem láttam egy kedves moly aktuális olvasmányai között. Azonnal felkerült a kívánságlistámra, és nagy-nagy szerencsémre utazókönyvként hamarosan el is jutott hozzám a könyv. :)
Kissé ledöbbentem, amikor megláttam, hogy milyen vékonyka maga a könyv, és a szöveg is tele van óriási behúzásokkal, bekezdésekkel, nem is sejtettem, hogyan lehet ilyen kevés oldalban megírni egy ilyen történetet. Azonnal nekikezdtem, és pár nap alatt el is olvastam az egészet.
Dóra fogalmazásmódja nagyon egyszerű, mindennapi, és valóságos. Hihetetlen, hogy a sok-sok szenvedés, műtét, betegség és évek után is pozitívan tudott még hozzáállni az egész gyógyulási folyamathoz. És még könyvet is tudott írni belőle! Nagyon kíváncsi voltam, hogy mi lesz vele, túléli-e ezt a szörnyű betegséget? De ez nem derült ki a végén sem… Egy darabig az volt bennem, hogy oké, voltak durva és fájdalmas részek a könyvben, de nem éreztem az igazi megrázkódtatást. Dóra is viszonylag higgadt maradt végig, és ez rám is nagy hatással volt. Aztán amikor letettem a könyvet, azonnal rákerestem az interneten. Mondanom sem kell, elsőre megtaláltam egy utolsó interjút, amelyben Dóra a küzdelmeiről és a továbbiakról beszél, s közben a bemutatójára készül. Na akkor éreztem igazán, hogy csodálom ezt a lányt, és a családját, barátait is. Óriási küzdelmeken ment át, és a végéhez közeledve sem adta fel. Nyugodtan, és boldogan tudott elmenni…
A könyv és a videó együtt nagyot ütött, megrázó élmény volt. Csak reménykedni tudok, hogy nekem soha nem kell hasonlókat átélnem sem betegként, sem társként egy ilyen betegségben…

4 hozzászólás
AeS P>!
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Értsétek jól a csillagozást: nekem nem lenne szabad ilyen könyveket olvasnom. Nem tudom, hogy az empátia és a hipochondria között hol állok, de a Szegény anyám olvasása közben éreztem, ahogy megvakulok, az Utazás a koponyám körül-nél Karinthyval együtt nőtt az agydaganatom, akkor most ennél a könyvnél mit mondjak?
Átjött, persze, a buta tördelésen túl is, hogy mi a lényeg, és a vége, a történtek után még szívfacsaróbb, mint bármi, ettől még nem fogom újra és újra elolvasni.
De emlékszem rá.

Panni777>!
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Nehéz szívvel álltam neki, egy szívszaggató törtenetet vártam, amit gondoltam majd szép lassan megemésztgetek. Nem ez történt: magába szippantott a könyv és Dóra humorával sikerült feldolgozni azonnal. Élőben talán nem így történhetett egèszen a dolog, hiszen az ilyenfajta humoros megértéshez el kell telnie egy kis időnek, mégis úgy gondolom, hogy Dóra akkor is szépen helytállhatott. Nagyon hálás vagyok neki, amiért küzdött ezért a könyvért és megcsinàlta, mert ennél nyersebb képet nem kaphatunk a méhnyakrákról. Ha Dórának az volt a sorsa (sajnos), hogy ezt a tudást terjessze, akkor 5* jár neki mindenképpen. Hinnem kell valamennyire a sorsban ahhoz, hogy értelmet adjak a sok szenvedésnek, amin keresztülment. Igazi hős, olyan aki a hétköznapokért harcol, akit igazán értékelni lehet. Az egészség kincs, ez minden nap jusson eszünkbe.

PappDóra IP>!
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

229 oldalt kibírtam könnyek nélkül, leginkább káromkodásokat mormoltam el olvasás közben, de az utolsó oldalon eltört a mécses.
Nagyon szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik közelebbről ismerhették ezt a végletekig kitartó lányt. Nem is igazán tudom, mit lehet ezen kívül mondani vagy írni.
Nyugodj békében, drága Dóra.

_Katie_ P>!
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Nem igazán tudtam, – tekintve, hogy a családom egyes tagjait évről évre felzabálja és elpusztítja a rák – hogy milyen is lesz Dóra történetét olvasni, de azonnal beszippantott és egy szuszra elolvastam az egészet.
Akármelyik oldalon is állsz, rohadt egy dolog mindezt átélni. Az egyik oldalon – mint családtag – megszakad a szíved, hogy valakit ilyen állapotban látsz, nem érted, hogy mért pont vele történik ez és a másik oldalon állva – mint a beteg – igyekszel pozitív és erős lenni, hogy legyőzd azt, amit rád mértek.
Köszönet Dórinak a mennyekben, hogy megírta a könyvet. Hogy feketén-fehéren kimondta azt, amik sokan nem szoktak. A fájdalmakat, a gondolatokat, a hisztiket, a nehézségeket, a belső harcokat, a hitet és a reményt.


Népszerű idézetek

Algernon P>!

Vannak pillanatok az életben, amikor az ember kénytelen elgondolkozni, hogy mit is jelent valójában erősnek lenni.

185. oldal

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

1 hozzászólás
h_orsi>!

Akkoriban azt éreztem: a következőt, aki azt mondja, hogy minden agyban dől el, pofán fogom verni.

212. oldal (Libri, 2014)

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Algernon P>!

Sokan voltak, akik azt mondták: milyen büszkék rám, hogy ennyire erős vagyok. Pedig nem éreztem magam annak. Hiszen én is gyakran hisztizek, veszekszem a hozzám legközelebb állókkal. De akkor is, csinálni kell, nem feladni, ennyi a lényeg.

47. oldal

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

1 hozzászólás
Algernon P>!

Mennyire gyengék is tudunk mi, nők, lenni, ha vágyunk arra, hogy szeressenek, nem?

27. oldal

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

kismanócska>!

Vannak olyan napok, amikor egyszerűen minden rossz.

196. oldal

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Algernon P>!

Nem akarok meghalni, de érzem, hogy el tudnám engedni az életet. Ha egyik nap úgy húnynám álomra a szemem, hogy másnap nem ébrednék fel, már nem kapálóznék.

229. oldal

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Csaba_Horváth_J>!

Az ember mindenből képes viccet csinálni, ha akar és az a jó, ha akar.

50. oldal

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

Algernon P>!

Voltak napok, amikor úgy éreztem, hogy megölöm magam az egész helyzet miatt. És féltem, hogy egyszer annyira kétségbeesek majd, hogy meg is teszem. Általában mindenki azt látta csak, hogy erős vagyok, csicseri és vidám. Azokat a pillanatokat azonban, amik rettenetesek, valójában alig ismerte valaki. Amikor úgy éreztem, hogy nem bírom ki, ez nem embernek való. Pedig még csak nem is fizikálisan fájt. Lelkileg viszont annál jobban.

173. oldal

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

AeS P>!

Ez is egyfajta „ismerd meg a hazádat” mozgalom: kórháztúra.

121. oldal (Libri, 2014)

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve

h_orsi>!

Élni akartam.

207. oldal (Libri, 2014)

Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával Egy méhnyakrákos lány négy éve


Hasonló könyvek címkék alapján

Jodi Picoult: A nővérem húga
John Green: Csillagainkban a hiba
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!
B. E. Belle: Árvák
Ruby Saw: Inferno
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Sienna Cole: Lefelé a folyón
Ruby Saw: Kertvárosi pletyka
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak