Mr. ​Holmes 55 csillagozás

Mitch Cullin: Mr. Holmes

– De miért ide jött? – kérdezte. – Miért önhöz?
Felhő úszott a nap elé, hosszú árnyékot vetett a parkra.
– Gondolom, a remény hajtotta – mondta Holmes. – Úgy rémlik, az a hírem, hogy tudom a megoldást olyankor is, ha az események reménytelen irányba fordulnak.

1947-et írunk. A 93. életévében járó, régóta visszavonult Sherlock Holmes egy parasztházban él a távoli Sussexben házvezetőnőjével és annak serdülő fiával. Mindennapjaiban méhészkedik, naplót vezet és elméje gyengülése ellen hadakozik.

Holmes nem sejti, hogy élete alkonyán még egy eset vár rá. Egy eset, melynek megoldásához vissza kell tekintenie a múltba, ahol válaszokra lelhet olyan kérdésekre is, amiket még sosem tett fel magának. Válaszokra az életről, szerelemről és az elme képességeinek határáról.

Mitch Cullin csodálatos története a feledés elleni küzdelemről lenyűgözte a kritikusokat, a kötetből Bill Condon rendezésében és Ian McKellen főszereplésével nagy sikerű film is készült.

Eredeti mű: Mitch Cullin: A Slight Trick of the Mind

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522291 · Fordította: Széky János
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
240 oldal · ISBN: 9786155522307 · Fordította: Széky János

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes

Helyszínek népszerűség szerint

Az Atombomba-kupola, Hirosima


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Mitch Cullin: Mr. Holmes

A filmet már láttuk korábban, az tetszett, így azt hittem már tudom mire számíthatok, amikor elkezdtem olvasni ezt a könyvet. Azt gondoltam, hogy már ismerem a történetet, semmi meglepetés nem érhet… hát nem ez történt.

A könyv egy bizonyos pontig teljesen rendben volt, olyan volt, mint a film. Egy szép lassan folydogáló történet, főszerepben az idős Mr. Holmes-szal, megismerhettük, láthattuk, amint vidéken a méheivel tölti mindennapjait, elkísérhettük még az utolsó nagy utazására Japánba, visszaemlékezésein keresztül pedig a legutolsó esetét is megismerhettük (ami számomra elég zavaros volt).

Aztán a könyv egy pontján, mondhatjuk úgy, hogy a tetőpontján, a történet a filmhez képest számomra egy felháborító, érthetetlen, és furcsa fordulatot vett. És így már az egész könyvet értékelhetetlennek éreztem…
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/09/ket-konyvrol-roviden.html

10 hozzászólás
>!
Bíró_Júlia P
Mitch Cullin: Mr. Holmes

Mit jelent ismerni, pláne szeretni egy fiktív figurát? Mondjuk Sherlockot, ha már. Megengedjük neki, hogy másmilyen legyen, mint megszoktuk? Mondjuk, mert megöregedett, és akkor sem feltétlen tartaná a lépést a világgal, ha az nem fordult volna ki történetesen a sarkaiból a két világháború alatt…

Ritka szép, különlegesen szomorú történetek – a távoli múltból felmerült nyomozás emléke spoiler; a frissen véget ért, máris felejtődni kezdő utazás, ahol Holmes az atomháború után maradt romokkal, nyomorúsággal, reményekkel szembesül – és egy régről felbukkant kérdéssel, ami az élet értelmét jelenthetné egy barát számára; végül a jelen minden rendjét felborító, minden biztonságát kiforgató spoilereset. Mindeközben egy-egy emléktöredék, epizód vagy álom, méhekkel, kertekkel, barátokkal, ismerősökkel és idegenekkel.

Útirajz, danse macabre, kapcsolódások, elmélkedések – nyomokban nyomozást tartalmaz, anélkül, hogy az utóbbi kiemelkedne a mindennapi bosszúságok, küzdelmek és az embereket elválasztó szakadékok közül. Köszönöm, Mr. Cullin.

>!
pat P
Mitch Cullin: Mr. Holmes

Azért kellett egy jó adag bátorság a könyv megírásához. Merni megmutatni végre az embert a mindentudó, arrogáns, nagyképű, szóval a hivatalos Sherlock Holmes álarc mögött.
És igen, az eredeti alak (és tényleg elveszti néha az ember a fonalat: nem, Sherolck nem igazi, csak könyvekben van) annyira betonbiztosan él az ember fejében, hogy az álarc összetöréséhez csakugyan kellett a 92 év, a két bot, a sok kaptárnyi méh, a házvezetőnő, és az a finom, hol feloszló, hol összesűrűsödő, a valóságot hol jótékonyan kendőző, hol fájdalmasan összekuszáló köd, mely a hajdan zseniális detektív hanyatló elméjét derengi körül.
Szép és megrázó és szomorú, sokkal jobban kedveltem az idős Mr. Holmes alakját, mint a fiatalt. Akitől, most jöttem csak rá, tulajdonképpen kifejezetten idegenkedem.

>!
makitra P
Mitch Cullin: Mr. Holmes

Nagyon különleges élmény volt ezt a könyvet olvasni, mert nagyon nehezen megfogható alkotás. Sok mindenről beszél szépen, érdekesen és a hangulata nagyon bemászik a bőröd alá. Gondolkodásra késztet, de nem csak az öregedésről (és a méhekről), hanem magáról az irodalomról, a másik ember megismeréséről. Valóban tudjuk/tudni véljük, ki Sherlock Holmes? Vajon milyennek látnánk az életét, ha nem dr. Watson szemén keresztül látnánk? Részben erre ad választ Mitch Cullin könyve, ami árnyalt karakterábrázolásával és megkapó történeteivel többször kézbe veendő (és vehető) olvasmány.

„Cullin úgy ábrázolja főhősét, ahogy a könyvekben és filmekben ritkán látjuk: olyan férfinek, aki nem csak a tárgyak és nyomok között érzi otthon magát, nem csak az ügy érdekében foglalkozik másokkal, hanem képes félretenni deduktív énjét és a maguk valójában látni a körülötte élőket. Sőt, horribile dictu, meg is szereti őket – úgy is mondhatjuk, egy személyben igazolja azt a tételt, hogy amit megismersz, azt meg is szereted. A történetek során Holmes őszinte ragaszkodását fejezi ki növények és állatok iránt, de szívébe fogad embereket is, megérti a motivációikat, személyüket, és képes ezen felismerés fényében cselekedni, elfogadni a döntéseiket, támogatni őket. A Mr. Holmes főhőse nem egy lélektelen gép, hanem egy önmagával megbékélt, érdekes ember.”

Bővebben: http://www.prozanostra.com/iras/az-abrazolas-megbizhata…

>!
Mariann_Czenema P
Mitch Cullin: Mr. Holmes

Kinek ajánlanám?
Előre is elnézést, de sznob leszek. Ez a könyv NEM való megveszekedett SH rajongóknak, akik a tanácsadó detektív kiváló következtetőképességét, állandó tettrekészségét csodálják, akik az akció kedvéért, vagy a Holmes-Watson közti barátságért olvassák Doyle műveit.
Ez a könyv a már sokféle könyvet elfogyasztott, elhivatottan sokrétű műfajokat kedvelő könyvmolyoknak való, akik szeretik, elviselik, ha egy történet kilép a szokott medréből, az általában elfogadott bekategorizálásból.
És persze minden molynak harmincon, negyvenen túl, mert bennünk már dolgozik a kíváncsiság, hogy vajon milyen lesz az öregség, az igazi, amikor a test még dolgozik, de az agy már nem mindig munkálkodik megfelelően.
bővebben: http://czenema.blogspot.hu/2016/03/mitch-cullin-mr-holmes.html

>!
smetalin
Mitch Cullin: Mr. Holmes

Okké, ez nem az volt amire gondoltam!!!!
Azt kell írjam számomra nagyon lehangoló volt, idős Holmes Úrról olvasni, a szellemi és testi hanyatlásáról, hisz majd mindenkinek az emlékezetében úgy él mint a nagyszerű és intelligens Mr. Holmes és az elmaradhatatlan Watson doki! E regényben már 94 éves körül van, és egyedül, és nincs nyomozás, nincs rejtély, csak csapongó visszaemlékezés, és százszor leírt dolgok a hanyatlásáról! Rossz volt olvasni, oké mindenki megöregszik, ez tény, de szinte láttam magam előtt a két bottal csoszogó, ráncos öregembert, aki magányos és küzd az elméje hanyatlása ellen, de hiábavalóan!Én S.H.-t nem így szeretném megőrizni, a filmet biztos nem is nézem meg!!!!
(még jó, hogy most nézzük a sorozatot, gyorsan el is felejtem a csoszogó bácsit)

15 hozzászólás
>!
Nuwiel SP
Mitch Cullin: Mr. Holmes

Furcsa hangulatú könyv ez, és bátor. Hiszen Sherlock Holmes a legtöbb ember fejében szinte halhatatlan figuraként létezik (közülük is a legtöbben valószínűleg Jeremy Brett zseniális alakítására gondolnak rögtön), aki elmaradhatatlan társával, Watsonnal ül a Baker Street 221B-ben, és várják az ügyeket, ha nem épp ők keresik. A házban Mrs. Hudson tesz-vesz, az ablakon túl pedig London éli nyüzsgő életét. Akaratlanul is ehhez a képhez hasonlítottam Holmes alakját, pedig itt muszáj legalább részben elszakadni attól. Sherlock immár idős ember, aki jócskán túl van a csúcspontján, a memóriája folyton cserben hagyja, arra sem emlékszik gyakran, miért tett egy darab papírt a zsebébe pár perccel korábban. Eközben három szálon fut a könyv, a jelen eseményei mellett a nemrég Japánba tett utazását is megismerjük, harmadikként pedig egy régi ügyét, ami mély nyomot hagyott benne.

Nehéz erről a könyvről úgy írni, hogy közben ne meséljem el. Miközben Sherlock küzd a saját emlékeinek elvesztésével, mi kívülről látunk mindent, és ez a kettősség elég különlegessé teszi a befogadást. De volt annyira jó, hogy ezek után mindenképp megnézem a filmet is.

>!
kvzs P
Mitch Cullin: Mr. Holmes

Érdekes ez a könyv. Már a történet a történetben felállása sem egyszerű, ugyanis három szálon, három időben, három különböző helyen játszódó események váltakoznak benne. Látszólag ezeknek a szálaknak semmi köze egymáshoz, azonban a bennük fellelhető hiány és elmúlás a legfurcsább módon köti össze őket.
Az öregedésnek, az élettől, a valóságtól, a múlttól való távolodásnak a könyvben vévigvonuló szép és finom leírása bármilyen szereplővel megállná a helyét, azonban egy hősként tisztelt, széles körben ismert, kultikus figurán keresztül még hatásosabb. Rádöbbent ugyanis arra, hogy az idő múlásával szemben a legnagyobbak is tehetetlenek.

>!
Dávidmoly 
Mitch Cullin: Mr. Holmes

Inkább szép volt, mint jó. Az időskori demencia, a tudat lassú, ám visszafordíthatatlan felbomlásának lírai leírása hátborzongató és felkavaró, rémisztőbb, mint ezernyi szörnyeteg, és végtelenül szomorú. Ezt ellensúlyozta Mr. Holmes és az ifjú Roger barátsága, ami szép volt és megkapó.
Másrészt viszont nem tudok szabadulni a gondolttól, hogy Sherlock Holmes ebbe az egészbe csak az eladások felpumpálása okán került bele – mert a világ egykor legzseniálisabb detektívének szerepeltetése a fentiekhez semmit sem tesz hozzá. Az elme hanyatlásának leírása ugyanúgy hatásos lenne bármilyen egykor kiemelkedő intellektussal bíró főszereplő esetén, és az öregember és a fiú szelíd barátsága is megőrizné erejét. Ami pedig az apránként felidézett régi ügyet (legyünk nagylelkűek, nevezzük nyomozásnak, bár ezzel pattanásig feszítjük a fogalom keretét) illeti, ahol Holmes spoiler, az a karakter teljes félreértéséről, vagy, ami még rosszabb, szándékos félreértelmezéséről árulkodik. Kár ezekért az olcsó, hatásvadász fogásokért, mert amúgy a szöveg alapján Cullin ennél jobb írónak tűnik.
spoiler
Négy japán mézelő méh az ötből

>!
Röfipingvin MP
Mitch Cullin: Mr. Holmes

Lehet, hogy ilyen volt/lett volna Mr Holmes 93 évesen, de az is lehet, hogy nem. Mindenesetre valami nagyon hiányzott. Lehet, hogy dr. Watson? És ráadásul ezt a hiányt még tetézi valami. Valami számomra megfoghatatlan. Talán, hogy nem azt a Holmest látjuk, akit megszoktunk, vagy hogy nem is tudom…
De szép alternatíva arra, hogy vajon miért fordulhatott az idős nyomozó a méhek és a méz, ill. a propolisz felé. Ha már Doyle erre nem adta meg nekünk a választ.


Népszerű idézetek

>!
Mariann_Czenema P

Ahogy ott ültek ott ketten, Holmes éppoly elkopottnak érezte magát, amilyen az évezredes kőtömb volt – csak nyugszik a halmok tövében, és valahogy mindig ott marad, miközben minden, ami ismerős, visszahúzódik, elsorvad vagy eltűnik.

129. oldal

>!
Csokiskeksz

Utazásai során Holmes időről időre megérzett az emberi lét mélyén valami rettentő hiányérzetet, aminek lényegét sosem sikerült egészen megfejtenie.

63. oldal

>!
Csokiskeksz

Az én mesterségem, szomorú szívvel mondom, néha nagyon keserves szakma.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
>!
Röfipingvin MP

– Talán arról is hallott már, hogy a kerti nőszirom, más néven Iris florentina vagy Il Giaggolo nem más, mint Firenze hivatalos virága.

158. oldal

>!
gesztenye63 P

– (…) Nos, ön az én ifjúkori arroganciámról beszél. Most már öreg vagyok. Amikor visszavonultam, ön még kisfiú volt. Ha visszatekintek, sok mindent vagyok kénytelen szégyellni, fiatalabb énem hiú, meggondolatlan döntéseit. Bizony, szégyellem őket. Tudja, bármilyen sajnálatos, jó néhány fontos ügyet elrontottunk.

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
>!
Csokiskeksz

– Ön volna Sherlock Holmes? Hát ez hihetetlen.
– Semmi gond. Én is alig hiszem el magamnak.

>!
Röfipingvin MP

Apis cerana japonica, vagy nevezzük egyszerűen csak japán mézelő méhnek. Mit szólsz hozzá?

22. oldal

>!
Röfipingvin MP

Túl azon, hogy megtanulta Beethoventől a Melodrámát, kibontakozott bámulatos rögtönzőképessége is.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ludwig van Beethoven
>!
Röfipingvin MP

Könnyen behódolt volna az üresség érzésének, könnyen sírva fakadhatott volna, mint Mrs. Munro, ha figyelmét nem kelti fel egy sárga-fekete szárnyú idegen, amely a kaptár oldalán landolt, csak annyi időre, hogy ő kiejthesse a nevét – Vespula vulgaris –, majd ismét szárnyra kelt, és cikcakkban felemelkedett (…).

173. oldal

>!
Kuplung

A mosolyok, a biccentések, a meghajlások, az általános udvariasság mögött olyasmi lappang, aminek éhezés a neve.

62. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Brown: A Da Vinci-kód
Harlan Coben: Az erdő
Sarah Addison Allen: A barackfa titka
Stephenie Meyer: A Vegyész
John Dickson Carr: A kísértetek háza
John Dickson Carr: A London Bridge rejtélye
Jayne Ann Krentz: Titkos nővérek
Blake Crouch: A pokol kapujában
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Amanda Quick: Míg a halál el nem választ