Öten ​a mennyországban (Öten a mennyországban 1.) 136 csillagozás

Mitch Albom: Öten a mennyországban Mitch Albom: Öten a mennyországban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​Öten a mennyországban felkavaró, bűbájos, és rabul ejtő történet, melyben a szerző úgy festi le és tárja elénk a mennyországot, mintha épp az imént tért volna meg onnét.
Főhőse, Eddie, háborús veterán, aki tehetetlenül vergődik értelmetlennek vélt élete kelepcéjében egy tengerparti vidámpark karbantartó részlegének művezetőjeként. Ahogy a szórakoztató intézmény évről évre változik, úgy változik vele együtt Eddie is a hajdanvolt derűlátó fiatalemberből megkeseredett, megcsontosodott öreggé. Napjaira a rutinmunka, a magány és szomorúság nyomja rá a bélyegét.
Aztán egyszer, épp a 83-ik születésnapján, Eddie egy véletlen balesetben meghal… miközben egy kislány életét próbálja megmenteni, akire rázuhanni készül egy gondola. Eddie az utolsó pillanatban kezében érzi a kislány kezét – azzal vége. Amikor a túlvilágon magához tér, kiderül, hogy a mennyország nem az éden pompás kertje, hanem az a hely, ahol az ember földi léte magyarázatot nyer, méghozzá öt olyan személy által… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Animus, Budapest, 2019
222 oldal · ISBN: 9789633246306 · Fordította: Dezsényi Katalin
>!
Animus, Budapest, 2019
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246290 · Fordította: Dezsényi Katalin
>!
Geopen, Budapest, 2004
188 oldal · ISBN: 963957421x · Fordította: Dezsényi Katalin

Enciklopédia 4


Kedvencelte 10

Most olvassa 4

Várólistára tette 131

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

cicus61 P>!
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Eddig két könyvet olvastam az írótól, az Idő ura nagyon tetszett a másik nem annyira. Mint ahogy ez a könyv sem jött most be. Az is lehet, hogy most nem voltam rá fogékony! Az ilyen tipusú könyvekre rá kell hangolódnom, lehet hogy majd próbálkozom máskor újra.

Lanore P>!
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Mindannyian gondoltunk már a halálra, és arra, hogy vajon mi lesz velünk azután, hová kerülünk, ha egyáltalán kerülünk valahová, stb. Az erről szóló történetek után hajlamos az ember arra gondolni, hogy akkor most egy kicsit megváltozik, mostantól a pozitív dolgokra összpontosít, kedves lesz és figyelmes és szép és jó és mosolyogni fog és boldog lesz, és talán egy ideig megy is, de aztán minden visszaáll a régi kerékvágásba. És ez jól is van így, hiszen nincsenek véletlenek, minden okkal történik. Főszereplőnkkel, Eddie-vel sem történt semmi véletlenül. Halála után segítségére van pár ember, akik végigvezetik a folyamaton, megmutatják neki, hogy mi miért történt, és az út végére megtanulja, megérti, hogy tudni kell megbocsátani másoknak, és saját magunknak is. Mindennek oka van, és egyúttal hatása is az életünkre.
Jó kis csendes, „begondolkozós” könyv ez, kicsit szájbarágós megfogalmazással, összességében tetszett, és a filmre is kíváncsi vagyok – de csak később, a könyv hangulata most bőven elég volt :)

3 hozzászólás
kratas P>!
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Több mint egy éve várt a kívánságlistámon ez a könyv, mire egy kedves kolléga megszerezte nekem. Nagyon köszönöm neki, kedvenc lett és néhányszor újra fogom olvasni, pedig az aztán nem szokásom. De jelen esetben azt sem bánom, ha kívülről fogom már fújni a szöveget :)

3 hozzászólás
amnaen>!
Mitch Albom: Öten a mennyországban

nem emlékszem, ki ajánlotta. de azt tudom, hogy nagyon hálás vagyok érte!
a túlvilág egy új felfogásán kívül két dolgot tanít ez a könyv:
– hogy egyszer meg kell bocsátanunk mindent, és ezt meg is tudjuk tenni.
– hogy nincsenek véletlenek…

Lovebooks>!
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Elgondolkodtató könyv, arról, mi lesz velünk a halál után és arról, hogy minden egyes ember élete hatással van egymásra, minden okkal történik, és nem véletlenül azzal, akivel.

Bővebben itt:
https://konyvkultura.blogspot.com/2020/10/mitch-albom-o…

NikoLetti P>!
Mitch Albom: Öten a mennyországban

„ Hogy nincsenek véletlenek. Hogy mind kapcsolódunk egymáshoz . Hogy az egyik élet éppoly lehetetlenség elválasztani a másiktól, mint szellőt a széltől ”

„hogy minden összefügg egymással, az meg kihat az utána következőre, és hogy a világ tele van történetekkel, de a történetek vége mindig ugyanaz. ”

Miközben olvastam, olyan szépen gyűrűződött, hogy minden tettben mennyire rend van, még akkor is amikor azt hinnéd, hogy végzetes. Soha nem tudunk előbb vagy utóbb cselekedni , mindig akkor amikor . Ezeket a dolgokat keresem a mindennapjaimban. A másik oldalt , amit nem látunk. Mert a saját problémánkat a saját szemszögünkből nézzük, csak a saját keserűségeinket, bánatainkat. Nem tudunk külső és objekív szemlélők lenni.
Én erre nevelem a szemem.

2 hozzászólás
Sztike74 >!
Mitch Albom: Öten a mennyországban

„- Nem, az élet nem hiábavaló – mondja a Kék Ember. – Hiábavaló csak az elvesztegetett idő, amíg morfondírozunk: de kár, hogy egyedül vagyunk.”

Rövidke, ugyanakkor elgondolkodtató könyv ez. Történet egy emberről, aki élt és meghalt. Majd a mennyországban találkozik öt olyan emberrel, aki meghatározó volt az életében, mégha ő ezt nem is tudta akkor. Mind az öten egy-egy leckét adnak át Eddie-nek a közös történetük felelevenítése után.
Nagyon tetszett a könyv felépítése, az egyes találkozások, a korábbi jelentősebb szülinapok és a leckék váltakozása.
Mindig mondom, hogy minden mindennel összefügg, nincsenek véletlenek.

Miamona>!
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Megmondom őszintén, hogy valami kis tingli-tangli, hepehupára számítottam, sőt, egyenesen azt gondoltam, gyermek-, de legalábbis ifjúsági könyv. Nem olvastam el a fülszöveget, csak a cím valahogy úgy megtetszett, ezért már jó pár éve ott csücsült a könyv a várólistámon. Amit végül kaptam, csalódás…

De szerencsére abszolúte pozitív!

Könnyedségében is megkapóan komoly könyv, benne a kedvencemmel; kiszuperált teáscsészékben felgyülemlő sorsokkal, amik a túlvilágon túl is keresztbe-kasul fonják, szövik egymás kifürkészhetetlen útjait. Talán kicsit klisés, de nekem kifejezetten jólesett. Elszórakoztatott, elgondolkodtatott, elringatott.

Kanyargó hullámvasútnyit bővebben:
http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2016/11/mitch-alb…

Futtetenne I>!
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Véletlenek nincsenek, mindennek oka és célja van. Közhely? Lehet, de én ezt a mondatot vagy 10 éve előszeretettel mondom újra és újra, és hiszem, hogy így van.
Mi történik velünk halálunk után? Mi vár ránk? Ki tudja. Sokat foglalkozunk ezzel, talán túl sokat. Inkább az életünkkel kellene foglalkozni, az, ami most van, amit most élünk. De az ember legtöbbször utólag okos.
Életünk során rengeteg emberrel összehoz a sors, vagy saját döntéseink, tetteink, lépéseink által keresztezzük egymás útját, de sokszor nem tulajdonítunk nagy jelentőséget egynek-egynek, aminek lehet, kellene, vagy éppen fordítva. Ezek is olyan dolgok, amik utólag nyernek csak értelmet. Talán pont ezért is kellene jobban odafigyelni egymásra és magunkra.
Ahol viszont emberek vannak, vannak konfliktusok és veszekedések is. Gyűlölködés és harag. Tudjuk mi azt, hogy nem jó, mégis elduzzogjuk, elvitatkozzuk, elsértődjük azt az időt, amit öleléssel, csókkal, játékkal vagy nevetéssel is el lehetne tölteni, de az emberek már csak ilyenek. De nem szükségszerű, hogy ilyenek legyünk.
Mondani persze mindent könnyű, de senki nem várja, hogy egyik napról a másikra változzunk meg, szépen, lassan, lépésenként. Elkezdeni a legnehezebb. De az a szép, hogy ezt nem kell egyedül megtennünk. Ha már ott tartunk, hogy csak egyedül kezdhetnénk neki, az már régen rossz, de még akkor sem késő. Soha nem az.
Legyünk önfeláldozóak, ne féljünk adni, tenni önzetlenül, mert visszakapjuk az élettől. Mindent visszakapunk.
És hogy nehéz az élet? Persze, hogy az, de ez leginkább csak rajtunk múlik. Ha akarjuk, lehet könnyű is.
Mi az, ami számít, amit tennünk kell? Nem tudhatjuk bizonyosan, mi a helyes, mi nem, mi miért történt vagy miért nem, de ha HISZÜNK, REMÉLÜNK és SZERETÜNK, úgy gondolom, megtettük, amit ember csak megtehet azért, hogy szép, elégedett, boldog életünk legyen. Okokat pedig ne keressünk. Ott vannak azok, köszönik szépen, elég, ha éljük az életünket, ez a legfontosabb, a végén úgyis minden kiderül.
És kik fognak ránk odaát várni? Azt gondolom, nem számít. A vége csak jó lehet. Hiszem s remélem.

Lahara IP>!
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Nem tudom, miért gondoltam azt, hogy ez egy gyerekkönyv, aztán folyamatosan azt, hogy ki volt az, aki ezt a gyerekkönyvek közé tette a könyvtárban… Egyáltalán miért emlékeztem ilyen, ami feltehetőleg nem így volt?
Érdekes, elgondolkodtató történet volt. Vajon hányan adják az életüket, hogy csak egyetlen továbbéljen?


Népszerű idézetek

bozs>!

A szülők ritkán eresztik el gyerekeik kezét, ezért a gyerekeknek kell elereszteniük a szüleikét.

120. oldal

bozs>!

Haragot tartani kész méreg. Belülről emészti el az embert. Úgy véljük, a gyűlölet olyan fegyver, amely az ellen irányul, aki ártott nekünk. Csakhogy a gyűlölet görbe kés. És ha valakinek, hát magunknak ártunk vele. Légy megbocsájtó.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet · harag
Nita_Könyvgalaxis>!

Néha, amikor valami fontosat áldoz fel az ember, valójában nem is veszíti el. Csak továbbadja valaki másnak.

91. oldal

Nita_Könyvgalaxis>!

Egyetlen történet sem áll meg magában. Van, hogy a történetek találkoznak az utcasarkon, van, hogy fedik egymást, mint kavicsok a folyó fenekén.

15. oldal

Jesper_Olsen P>!

Az önfeláldozás része az életnek. Annak kell lennie. Nem olyasmi, amit megsiratunk. Hanem valami, amire törekszünk.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önfeláldozás
NikoLetti P>!

…,hogy minden összefügg egymással, az meg kihat az utána következőre, és hogy a világ tele van történetekkel, de a történetek vége mindig ugyanaz.

186. oldal

Jesper_Olsen P>!

Istennek ez a legnagyobb ajándéka: hogy megértheted, mi történt veled az életed során. Magyarázatot kapsz mindenre. Ez az a megnyugvás, amelyet kerestél.

37. oldal

bozs>!

Hiábavaló csak az az elvesztegetett idő, amíg azon morfondírozunk: de kár, hogy egyedül vagyunk.

50. oldal

Galambdúc>!

Látod ezt az arcot, ezeket a ráncokat? – Eddie felé fordítja az arcát. – Mindegyikért rendesen megdolgoztam.

117. oldal

Nita_Könyvgalaxis>!

Hogy nincsenek véletlenek. Hogy mind kapcsolódunk egymáshoz. Hogy az egyik életet éppoly lehetetlenség elválasztani a másiktól, mint szellőt a széltől.

48. oldal


A sorozat következő kötete

Öten a mennyországban sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Stephen King: A halálsoron
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
George R. R. Martin: Királyok csatája
Robert McCammon: Egy fiú élete
Peter V. Brett: A Rovásember