Öten ​a mennyországban 101 csillagozás

Mitch Albom: Öten a mennyországban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​Öten a mennyországban felkavaró, bűbájos, és rabul ejtő történet, melyben a szerző úgy festi le és tárja elénk a mennyországot, mintha épp az imént tért volna meg onnét.
Főhőse, Eddie, háborús veterán, aki tehetetlenül vergődik értelmetlennek vélt élete kelepcéjében egy tengerparti vidámpark karbantartó részlegének művezetőjeként. Ahogy a szórakoztató intézmény évről évre változik, úgy változik vele együtt Eddie is a hajdanvolt derűlátó fiatalemberből megkeseredett, megcsontosodott öreggé. Napjaira a rutinmunka, a magány és szomorúság nyomja rá a bélyegét.
Aztán egyszer, épp a 83-ik születésnapján, Eddie egy véletlen balesetben meghal… miközben egy kislány életét próbálja megmenteni, akire rázuhanni készül egy gondola. Eddie az utolsó pillanatban kezében érzi a kislány kezét – azzal vége. Amikor a túlvilágon magához tér, kiderül, hogy a mennyország nem az éden pompás kertje, hanem az a hely, ahol az ember földi léte magyarázatot nyer, méghozzá öt olyan személy által… (tovább)

Eredeti mű: Mitch Albom: The Five People You Meet in Heaven

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Geopen, Budapest, 2004
188 oldal · ISBN: 963957421x · Fordította: Dezsényi Katalin

Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
kratas P
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Több mint egy éve várt a kívánságlistámon ez a könyv, mire egy kedves kolléga megszerezte nekem. Nagyon köszönöm neki, kedvenc lett és néhányszor újra fogom olvasni, pedig az aztán nem szokásom. De jelen esetben azt sem bánom, ha kívülről fogom már fújni a szöveget :)

3 hozzászólás
>!
amnaen
Mitch Albom: Öten a mennyországban

nem emlékszem, ki ajánlotta. de azt tudom, hogy nagyon hálás vagyok érte!
a túlvilág egy új felfogásán kívül két dolgot tanít ez a könyv:
– hogy egyszer meg kell bocsátanunk mindent, és ezt meg is tudjuk tenni.
– hogy nincsenek véletlenek…

>!
Lanore P
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Mindannyian gondoltunk már a halálra, és arra, hogy vajon mi lesz velünk azután, hová kerülünk, ha egyáltalán kerülünk valahová, stb. Az erről szóló történetek után hajlamos az ember arra gondolni, hogy akkor most egy kicsit megváltozik, mostantól a pozitív dolgokra összpontosít, kedves lesz és figyelmes és szép és jó és mosolyogni fog és boldog lesz, és talán egy ideig megy is, de aztán minden visszaáll a régi kerékvágásba. És ez jól is van így, hiszen nincsenek véletlenek, minden okkal történik. Főszereplőnkkel, Eddie-vel sem történt semmi véletlenül. Halála után segítségére van pár ember, akik végigvezetik a folyamaton, megmutatják neki, hogy mi miért történt, és az út végére megtanulja, megérti, hogy tudni kell megbocsátani másoknak, és saját magunknak is. Mindennek oka van, és egyúttal hatása is az életünkre.
Jó kis csendes, „begondolkozós” könyv ez, kicsit szájbarágós megfogalmazással, összességében tetszett, és a filmre is kíváncsi vagyok – de csak később, a könyv hangulata most bőven elég volt :)

>!
Miamona
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Megmondom őszintén, hogy valami kis tingli-tangli, hepehupára számítottam, sőt, egyenesen azt gondoltam, gyermek-, de legalábbis ifjúsági könyv. Nem olvastam el a fülszöveget, csak a cím valahogy úgy megtetszett, ezért már jó pár éve ott csücsült a könyv a várólistámon. Amit végül kaptam, csalódás…

De szerencsére abszolúte pozitív!

Könnyedségében is megkapóan komoly könyv, benne a kedvencemmel; kiszuperált teáscsészékben felgyülemlő sorsokkal, amik a túlvilágon túl is keresztbe-kasul fonják, szövik egymás kifürkészhetetlen útjait. Talán kicsit klisés, de nekem kifejezetten jólesett. Elszórakoztatott, elgondolkodtatott, elringatott.

Kanyargó hullámvasútnyit bővebben:
http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2016/11/mitch-alb…

>!
Ciccnyog ISMP
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Véletlenek nincsenek, mindennek oka és célja van. Közhely? Lehet, de én ezt a mondatot vagy 10 éve előszeretettel mondom újra és újra, és hiszem, hogy így van.
Mi történik velünk halálunk után? Mi vár ránk? Ki tudja. Sokat foglalkozunk ezzel, talán túl sokat. Inkább az életünkkel kellene foglalkozni, az, ami most van, amit most élünk. De az ember legtöbbször utólag okos.
Életünk során rengeteg emberrel összehoz a sors, vagy saját döntéseink, tetteink, lépéseink által keresztezzük egymás útját, de sokszor nem tulajdonítunk nagy jelentőséget egynek-egynek, aminek lehet, kellene, vagy éppen fordítva. Ezek is olyan dolgok, amik utólag nyernek csak értelmet. Talán pont ezért is kellene jobban odafigyelni egymásra és magunkra.
Ahol viszont emberek vannak, vannak konfliktusok és veszekedések is. Gyűlölködés és harag. Tudjuk mi azt, hogy nem jó, mégis elduzzogjuk, elvitatkozzuk, elsértődjük azt az időt, amit öleléssel, csókkal, játékkal vagy nevetéssel is el lehetne tölteni, de az emberek már csak ilyenek. De nem szükségszerű, hogy ilyenek legyünk.
Mondani persze mindent könnyű, de senki nem várja, hogy egyik napról a másikra változzunk meg, szépen, lassan, lépésenként. Elkezdeni a legnehezebb. De az a szép, hogy ezt nem kell egyedül megtennünk. Ha már ott tartunk, hogy csak egyedül kezdhetnénk neki, az már régen rossz, de még akkor sem késő. Soha nem az.
Legyünk önfeláldozóak, ne féljünk adni, tenni önzetlenül, mert visszakapjuk az élettől. Mindent visszakapunk.
És hogy nehéz az élet? Persze, hogy az, de ez leginkább csak rajtunk múlik. Ha akarjuk, lehet könnyű is.
Mi az, ami számít, amit tennünk kell? Nem tudhatjuk bizonyosan, mi a helyes, mi nem, mi miért történt vagy miért nem, de ha HISZÜNK, REMÉLÜNK és SZERETÜNK, úgy gondolom, megtettük, amit ember csak megtehet azért, hogy szép, elégedett, boldog életünk legyen. Okokat pedig ne keressünk. Ott vannak azok, köszönik szépen, elég, ha éljük az életünket, ez a legfontosabb, a végén úgyis minden kiderül.
És kik fognak ránk odaát várni? Azt gondolom, nem számít. A vége csak jó lehet. Hiszem s remélem.

>!
Lahara ISP
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Nem tudom, miért gondoltam azt, hogy ez egy gyerekkönyv, aztán folyamatosan azt, hogy ki volt az, aki ezt a gyerekkönyvek közé tette a könyvtárban… Egyáltalán miért emlékeztem ilyen, ami feltehetőleg nem így volt?
Érdekes, elgondolkodtató történet volt. Vajon hányan adják az életüket, hogy csak egyetlen továbbéljen?

>!
anni_olvas
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Tetszett, jó történet. Ezek szerint:
1. Semmi sem történik véletlenül.
2. Minden tevékenységnek megvan a maga haszna, értelme (még akkor is, ha hirtelen nem látjuk át).
3. Szürkének tűnő embereknek is lehet különleges élettörténetük.
4. A Mennyországban vár ránk az örök béke, minden értelmet nyer és békében nyugodhatunk…

>!
ValerinLanz P
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Ez egyszerűen fantasztikus volt. A borító alapján nem gondoltam volna, hogy egy ilyen remek történetet fogok kapni… mégis megvett magának az első szótól az utolsóig.
Eddie nekem egy picit olyan volt, mint Ove, csak nem szólt be annyit, és kevesebbet mormogott, de azonnal megkedveltem. És szomorú voltam, amiért olyan sorsra jutott, amilyenre, de annak örültem, hogy spoiler
Számomra nagyon újszerű és tetszetős volt az, ahogy az író a mennyországot ábrázolta, főleg amiatt, hogy spoiler
Az első volt ugye spoiler
A második már kicsit izgalmasabb és összetettebb volt, mert spoiler
A harmadik emberkénk spoiler
A negyedik személy egyáltalán nem volt meglepetés, sőt, vártam is, hiszen spoiler
Az ötödik, és egyben utolsó személy nagyon meglepett engem, mert spoiler
Egy élmény volt ez a könyv, nagyon tetszett, örülök, hogy elolvashattam.

>!
Geopen, Budapest, 2004
188 oldal · ISBN: 963957421x · Fordította: Dezsényi Katalin
>!
ritamatuska
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Az egyik kedvenc könyvem. Jó hinni abban, h egyszer választ kapunk életünk azon kérdéseire, amiket mi magunk nem tudunk vagy nem akarunk megválaszolni.

>!
Nita_Könyvgalaxis P
Mitch Albom: Öten a mennyországban

Mitch Albom Szavai szépen simulnak egymásba, mintha apró puzzledarabkák lennének. Néha talán tényleg túl didaktikus, de én ezt el tudtam nézni neki. Melegen ajánlott azoknak, akik úgy érzik, hogy kicsit megfeneklett az életük, és szükségük lenne egy adag reményre.
Léleksimogató könyv.


Népszerű idézetek

>!
bozs

A szülők ritkán eresztik el gyerekeik kezét, ezért a gyerekeknek kell elereszteniük a szüleikét.

120. oldal

>!
bozs

Haragot tartani kész méreg. Belülről emészti el az embert. Úgy véljük, a gyűlölet olyan fegyver, amely az ellen irányul, aki ártott nekünk. Csakhogy a gyűlölet görbe kés. És ha valakinek, hát magunknak ártunk vele. Légy megbocsájtó.

134. oldal

>!
Nita_Könyvgalaxis P

Néha, amikor valami fontosat áldoz fel az ember, valójában nem is veszíti el. Csak továbbadja valaki másnak.

91. oldal

>!
Nita_Könyvgalaxis P

Egyetlen történet sem áll meg magában. Van, hogy a történetek találkoznak az utcasarkon, van, hogy fedik egymást, mint kavicsok a folyó fenekén.

15. oldal

>!
Jesper_Olsen

Istennek ez a legnagyobb ajándéka: hogy megértheted, mi történt veled az életed során. Magyarázatot kapsz mindenre. Ez az a megnyugvás, amelyet kerestél.

37. oldal

>!
Jesper_Olsen

Az önfeláldozás része az életnek. Annak kell lennie. Nem olyasmi, amit megsiratunk. Hanem valami, amire törekszünk.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önfeláldozás
>!
bozs

Hiábavaló csak az az elvesztegetett idő, amíg azon morfondírozunk: de kár, hogy egyedül vagyunk.

50. oldal

>!
Galambdúc

Látod ezt az arcot, ezeket a ráncokat? – Eddie felé fordítja az arcát. – Mindegyikért rendesen megdolgoztam.

117. oldal

>!
Nita_Könyvgalaxis P

Hogy nincsenek véletlenek. Hogy mind kapcsolódunk egymáshoz. Hogy az egyik életet éppoly lehetetlenség elválasztani a másiktól, mint szellőt a széltől.

48. oldal

>!
ronnie96

De hát minden vég egyben valaminek a kezdete is. Csak akkor még nem tudjuk.

7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nicholas Sparks: Az utolsó dal
Alice Sebold: Komfortos mennyország
Ann Patchett: Mostoha nyár
Catherine Ryan Hyde: A jövő kezdete
Alex Flinn: Beastly – A szörnyszívű
W. Bruce Cameron: Egy kutya négy útja
Richard Paul Evans: Kegyelem
Holly Goldberg Sloan: 7esével
Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek