Keddi ​beszélgetések életről és halálról 74 csillagozás

Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Talán ​nem mindig valljuk be magunknak, de néha nagy szükségünk van a tapasztalt mester türelmére, bölcs megértésre, higgadt véleményére, a legjobbkor adott tanácsára, amely átláthatóvá teszi a valóságot, megoldhatóvá a vitás kérdéseket. Mitch Albom számára ilyen egykori egyetemi tanára, akit húsz évvel korábban csodált, majd kissé hűtlen lett hozzá, de akit legalábbis emlékei mélyén megőrzött. Igaz, hogy ezalatt egyre ritkábban nézett szembe önmagával, és valahogy a világ is ridegebb lett körülötte. Ha olykor mégis eszébe jutott, szívesen kért volna tőle választ a legégetőbb kérdésekre, magyarázatot a kételyekre. Elfoglalt, mozgalmas életében szükség lett volna Morrie derűs bölcsességére, jó lett volna hallani a véleményét, hogy jó úton jár-e. Morrie halálos betegségének híre kínál szomorú lehetőséget, hogy ismét találkozhassanak. Az egykori tanítvány újra felfedezi magának tanítómesterét, aki beavatja őt élete utolsó hónapjaiba. Ahogy annak idején, Mitch most is keddenként ül be… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Animus, Budapest, 2019
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246276 · Fordította: Sárközy Elga, Babits Péter
>!
Animus, Budapest, 2019
216 oldal · ISBN: 9789633246283 · Fordította: Sárközy Elga, Babits Péter
>!
Könyvfakasztó, Budapest, 2007
178 oldal · ISBN: 9789638666963 · Fordította: Sárközy Elga

1 további kiadás


Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Wimbledon


Kedvencelte 12

Most olvassa 4

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 89

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

bratan P>!
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Alapvetően jónak, sőt nagyon is jónak találom a könyv alapötletét. Ugyanakkor az életről és halálról szóló beszélgetések „mélysége” szerintem nem elégséges. Kiválóan rámutat arra, hogy mennyire kilátástalan és fölösleges az a fajta gondolkodási közeg, amit a minket körül vevő világ ránk kényszerít, és mennyire nem azok az emberi élet alapértékei. Ugyanakkor azt a szociális-háló jellegű, picit szirupos választ nem tartom kielégítőnek, csak elgondolkodtatónak, szemfeltárónak, felkavarónak.

Azzal, hogy fel tudunk vetni egy jó kérdést, még nem jutottunk el a válaszig. Azzal, hogy be tudjuk mutatni, hogy a kérdésre adott „normális” (<= aktuális norma szerinti) válasz nem kielégítő, szintén nem visz el a válaszig, maximum közelebb. Az pedig, hogy látszólag jó választ adunk, nemhogy közelebb nem visz, hanem talán még a cél előtt feladatja velünk a tovább haladást, ami káros.

Emmi_Lotta I>!
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Gyönyörű, megható regény az élet nagy kérdéseiről (házasság, család, öregedés, szeretet, félelem, megbocsátás stb.) és a halálról.
Főhőse Morrie, a haldokló professzor és tanítványa, Mitch. A Morrie halálos ágyánál történő beszélgetések során nemcsak megismerhetjük az idős, beteg férfi gondolatait, életbölcsességét, hanem tanúi is lehetünk a tanár és a tanítvány egyre mélyülő barátságának. A volt diák életre szóló útravalót kap öreg barátjától. Az olvasónak ugyancsak kínálkozik a lehetőség erre, ha eltöpreng kettejük életének tanulságain.
Fél pontot vontam le a tárgyalt témák helyenkénti kidolgozatlansága miatt.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
186 oldal · ISBN: 9635471505 · Fordította: Sárközy Elga
Lovebooks>!
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Fantasztikus, elgondolkodtató, filozofikus írás az élet valódi értelméről egy professzortól, aki egy halálos betegségben „szenved”. Azért idézőjelben, hiszen ő nem szenvedésként élte meg ezt az időszakot, hanem kiélvezett minden pillanatot, amikor még átadhatta tapasztalatát, tudását volt tanítványának, majd amikor teljesen legyengült igyekezett élvezni, hogy újra kiszolgálják, mint kisgyermek korában. A történet pikantériája, hogy a tanítvány nem más, mint maga az író, aki kettejük történetét meséli el.

Bővebben :
https://konyvkultura.blogspot.com/2020/01/mitch-albom-k…

Laurka>!
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

A keddi beszélgetések életről és halálról fontos kérdésekről és válaszokról szólt, bölcsen tanított, a film is nagyon tetszett Jack Lemonnal. Élvezet volt olvasni a kötetet, mindenkinek ajánlom legalább egyszeri elolvasásra!

Georgina77 P>!
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Furcsa történet. Megható, ugyanakkor sok helyütt közhelyesnek éreztem életbölcsességeit. Számtalanszor lehetett már hallani a mások iránti szeretet, odafigyelés, másokkal való megbékélés fontosságáról. És az is tény, hogy ki minél közelebb kerül az elmúláshoz, annál több lelkiséggel telik meg. Mégis meghatott az a stílus, a történeti szál, ahogyan és ami mentén elénk lett tárva egy búcsúzó létfilozófiája. Mennyi hasonlóan tiszta, igazi tanítóra lenne szükségünk, mi kis szűkös földi életünkben. Nemesebbé lenne e világ.

Sisyll>!
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Ha a sajátom lenne a könyv, akkor lehet, hogy tényleg csak minden kedden vettem volna elő, hogy jobban beleéljem magam a történetbe és minden egyes fejezetet alaposan meg tudjak rágni. Azonban sajna nem az enyém, másfelől meg nem bírtam volna úgyse letenni. Amilyen kicsiny könyv, olyan nagyra nőtt a szememben a tartalma végett.
Azt kívánom, bárcsak ismertem volna a professzort, bárcsak egy keddet rám is szánt volna. Szeretnék én is keddi népség lenni. (Egyébként valamiért a prof képzeletemben Robin Williams volt. Ha ebből film készülne, én őt választanám erre a szerepre.)
Egy-két halállal és öregedéssel kapcsolatos dologgal nem voltam kiegyezve az életemben. Talán mert még fiatal vagyok, s nehezen fogadom el. Ez a könyv azonban segített. Kicsit másként tekintenek már az életre, az öregedésre, s magára a halálra.

15 hozzászólás
NikoLetti P>!
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

„Mindig azt tedd, ami a szívedből fakad. Ha így élsz, nem leszel elégedetlen, nem fogsz irigykedni, nem áhítozol arra, ami a másoké. Sőt, talán még sokallod is majd , amit cserébe kapsz. ”

Nem igazán tudok mit mondani a könyvről. Mert teljesen összefüggésbe látom a beszélgetéseket a napjaink problémáival.
A könyv még aktuális , hiába telt el 20 év még aktuálisabbá vált

Miyako71 P>!
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Remekül megírt könyv az élet nagy kérdéseiről, és az azokra adható lehetséges válaszokról. Elgondolkodtató, jól megfogalmazza, miről szól a fejlett társadalom tagjainak hétköznapi élete, és azt is, hogy leginkább miről kellene szólnia. Még akkor is elgondolkodtató, ha hozzátesszük, hogy ezek egy olyan ember gondolatai, aki már a halálán van, egy olyan ember által leírva, akinek van már biztos anyagi, társadalmi háttere. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincstelenül, fiatalon, amikor még ott áll az egész élet az ember előtt, akkor ne lehetne moralizálni…. csak egy bizonyos kor után, vagy egy bizonyos háttér megléte esetén sokkal könnyebb.
Ez a könyv pont azt igyekszik elérni, hogy a benne leírt gondolkodásmódot minél hamarabb tegye magáévá az olvasó. Ha így lenne, valószínűleg a világ sokkal jobb hellyé válna. Éppen ezért sokaknak ajánlanám az elolvasását a szűkebb és tágabb környezetemben is. Ráadásul a nagy gondolatokat könnyed, olvasmányos formában adja át, amitől kifejezetten élvezhetővé válik a könyv fogyasztása.
A fél csillag levonás az Utószó – Húsz évvel később c. rész miatt van. Ez amolyan igazi amerikai szellemiségben íródott, magyarázza, amit nem kellene. A mondanivaló enélkül is ül, akinek meg nem ment át az előző 200 oldalon, annak valószínűleg az Utószó se fog sokat jelenteni.

Széni>!
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

a borító és a cím volt az, ami először felkeltette a figyelmemet, aztán láttam, hogy igaz történet alapján íródott, azokat pedig kedvelem. a tartalomról: tényleg közhelyes, be kell ismerni. de jó ezeket a fontos közhelyeket egy könyvben, egy helyen látni és ilyen megkapó stílusban, párbeszédekben és történetben felépítve olvasni. szükséges megerősítések ezek, én úgy gondolom. nekem tetszettek Mitch Albom és persze Morrie gondolatai. számomra kellemes gondolatébresztő volt. ha majd eljön az idő, hogy megöregszem és több év lesz mögöttem, mint előttem – ezt a könyvet biztos elő fogom venni, hogy újra elolvassam.

Bencuska>!
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Szép gondolatokkal van tele a könyv.Jó pár mondatnál érdemes megállni kicsit és elgondolkodni.Ki tudja melyik a jobb, ha a test hanyatlik és az elme éles vagy fordítva?


Népszerű idézetek

Sisyll>!

A szeretet az, amikor ugyanúgy aggódsz a másik ember sorsáért, mint a sajátodért.

173. oldal, A tizenharmadik kedd - Beszélgetés egy tökéletes napról

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
2 hozzászólás
hársvirág>!

Az én hitvallásom a teljes jelenlét. Ez azt jelenti, hogy maradéktalanul legyünk együtt azzal, aki velünk van.

Sisyll>!

Nincs az életben fontosabb, mint megtanulni szeretetet adni és szeretetet elfogadni.

56. oldal, Az első kedd - Beszélgetés a Világról

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
1 hozzászólás
Jesper_Olsen>!

A halál csak az életnek vet véget, az emberi kapcsolatoknak nem.

161. oldal

Sisyll>!

Nagy adomány, ha ráakadunk az életben egy igazán jó tanárra. Olyasfajtára, aki a tanítványt értékes nyersanyagnak tekinti, csiszolatlan drágakőnek, amelyből a bölcs hozzáértés váltja ki a büszke ragyogást. A szerencsések, akiket egyszer ilyen tanítómesterrel hozott össze a sors, valamilyen módon mindig vissza is találnak hozzá. Olykor csak gondolatban. Olykor az ágya mellett.

186. oldal, Végszó

Szelén>!

– A szeretet győz. A szeretet mindig győz.

44. oldal (KönyvFakasztó)

Jesper_Olsen>!

mi egymásért vagyunk: hát
nevess hanyatt vetődve a karomban
mert az élet nem új bekezdés

S talán nem is zárójel a halál

175. oldal

1 hozzászólás
Sisyll>!

A mi kultúránk olyan, hogy az emberek nem érzik jól magukat a bőrükben miatta. Hibás, téves dolgokra tanítja őket. És nem kis erőre van szükség ahhoz, hogy kimondjuk: ha ez a kultúra nem válik be, nem működik jól, akkor az ember ne legyen rá vevő. Teremtse meg a sajátját.

40. oldal, Az előadóterem

hársvirág>!

Fogadd el múltnak a múltat, anélkül, hogy megtagadnád vagy elvetnéd!

hársvirág>!

Ide figyelj! Van valami, amivel tisztában kell lenned. Egyetlen fiatalnak sem ártana, ha tisztában volna vele. Mégpedig azzal, hogy ha folyton-folyvást az öregedés ellen küzdesz, világéletedben boldogtalan leszel, mert az öregség mindenképpen utolér.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mike Greenberg: Amit csak akarsz
Anne-Dauphine Julliand: Két kis lábnyom a homokban
Benkovics Péter: 60 óra küzdelem
Braskó Csaba: Múzsa
Nick Vujicic – Kanae Vujicic: Szerelem korlátok nélkül
Popovics Tamás: Elfüstölt évek
Paulo Coelho: Az alkimista
Laura Ingalls Wilder: A Szilva-patak partján
Brendon Burchard: Aranyjegy a boldog élethez
Sági Veronika: Papírhajók