Keddi ​beszélgetések életről és halálról 45 csillagozás

Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

"Szeressétek egymást, vagy pusztuljatok – ismételte Morrie. – Jó, ugye? És milyen igaz. Szeretet nélkül szárnyaszegett madarak vagyunk. Tegyük fel, hogy elváltam, vagy egyedül élek, vagy nincsenek gyerekeim. Mennyivel kegyetlenebb volna ez a betegség. Nem biztos, hogy képes volnék végigcsinálni.
No persze, sokan eljönnének meglátogatni, barátok, társak, kollégák, de hát az nem ugyanaz, mint ha van valakink, aki nem fog később magunkra hagyni. Egészen, de egészen más, ha van valaki, akiről tudjuk, hogy mindig rajtunk van a szeme, állandóan ügyel ránk. Mert a család jelentőségének a szereteten kívül nagyon fontos része az is, hogy az ember tudja, van valakije, aki vigyáz rá."

Eredeti mű: Mitch Albom: Tuesdays with Morrie

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Könyvfakasztó, Budapest, 2007
178 oldal · ISBN: 9789638666963 · Fordította: Sárközy Elga
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
186 oldal · ISBN: 9635471505 · Fordította: Sárközy Elga

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 4

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Emmi_Lotta IMP
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Gyönyörű, megható regény az élet nagy kérdéseiről (házasság, család, öregedés, szeretet, félelem, megbocsátás stb.) és a halálról.
Főhőse Morrie, a haldokló professzor és tanítványa, Mitch. A Morrie halálos ágyánál történő beszélgetések során nemcsak megismerhetjük az idős, beteg férfi gondolatait, életbölcsességét, hanem tanúi is lehetünk a tanár és a tanítvány egyre mélyülő barátságának. A volt diák életre szóló útravalót kap öreg barátjától. Az olvasónak ugyancsak kínálkozik a lehetőség erre, ha eltöpreng kettejük életének tanulságain.
Fél pontot vontam le a tárgyalt témák helyenkénti kidolgozatlansága miatt.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
186 oldal · ISBN: 9635471505 · Fordította: Sárközy Elga
>!
Sisyll
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Ha a sajátom lenne a könyv, akkor lehet, hogy tényleg csak minden kedden vettem volna elő, hogy jobban beleéljem magam a történetbe és minden egyes fejezetet alaposan meg tudjak rágni. Azonban sajna nem az enyém, másfelől meg nem bírtam volna úgyse letenni. Amilyen kicsiny könyv, olyan nagyra nőtt a szememben a tartalma végett.
Azt kívánom, bárcsak ismertem volna a professzort, bárcsak egy keddet rám is szánt volna. Szeretnék én is keddi népség lenni. (Egyébként valamiért a prof képzeletemben Robin Williams volt. Ha ebből film készülne, én őt választanám erre a szerepre.)
Egy-két halállal és öregedéssel kapcsolatos dologgal nem voltam kiegyezve az életemben. Talán mert még fiatal vagyok, s nehezen fogadom el. Ez a könyv azonban segített. Kicsit másként tekintenek már az életre, az öregedésre, s magára a halálra.

15 hozzászólás
>!
Bencuska
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Szép gondolatokkal van tele a könyv.Jó pár mondatnál érdemes megállni kicsit és elgondolkodni.Ki tudja melyik a jobb, ha a test hanyatlik és az elme éles vagy fordítva?

>!
catamica
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Sajnos, nekem a nagy életbölcsességek néhol közhelyessé váltak…a végén már nem szerettem olvasni. Nem volt nekem való könyv…

>!
Galambdúc
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Szerettem a belőle készült filmet, azon kevesek egyike, ami könnyet tudott csalni még az én egyébként meglehetősen száraz szemembe is. A könyvnél is hasonló érzések jártak át, és örülök, hogy az íróhoz hasonlóan én is el tudtam búcsúzni eddig szinte mindenkitől, akit szerettem és valaha fontos volt nekem. Mert ez a lényeg, a könyv szerint is megerősít ebben, ha olvasod.

>!
Jesper_Olsen
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Rengeteg gondolkodni- és kijegyeznivalót adott számomra ez a könyv. És az olvasás végén én is Mitch-hez hasonlóan jártam (172. o.).

>!
MosolyMűvek
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Egy könyv, ami felhívja a figyelmet arra, hogy ne rohand végig az életed – de ezt nem szájbarágósan teszi. A regényből készült film is igen jól sikerült! (Leckék az életről)

2 hozzászólás
>!
hársvirág
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Kicsit csalódtam, mert arra számítottam, hogy közelebbről megismerkedhetek a zsidó gondolkodással. Erről azonban szó sincs…
Elég általános, mondhatni „közhelyes” gondolatokkal van tele a könyv, ennek ellenére értékes, mert megállít, új értékrendet nyújt. Hiszen milyen jó is lenne, ha minden napunkat úgy tudnánk megélni, mintha az utolsó lenne. Mennyire más lenne a fontos, az értékes, a halaszthatatlan…

>!
baroness
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Páromra tett nagy hatást a könyvből készült film, neki szereztem meg nagy nehézségek árán a könyvet, amit a kellő időben, apránként, minden fejezetet megrágva olvastam el. Egy kis ülepedési idő után újra fogom olvasni. Elgondolkodtató alapigazságok vannak benne az életről, szeretetről, emberi kapcsolatokról, elmúlásról. Sőt, a filmet is meg fogom nézni.

>!
Amarysa
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Az alatt az egy hét alatt, amíg ezt a könyvet olvastam, két rokonom is meghalt. Emiatt nehéz volt haladnom, mert nagyon sok extra szorongás borított el az olvasása közben. Nekem egyébként is régóta fel-feltör a halálfélelem, amit eddig nem nagyon sikerült enyhítenem. Az életesemények miatt azt hiszem, mindenképp vár egy újraolvasás erre a könyvre, valamikor, egy békésebb időben. Amennyit sikerült belőle befogadnom, az igazán felemelő, nagyon izgalmas perspektíva, és egy olyan emberi attitűdöt mutat be, amit talán mindannyiunknak érdemes lenne elsajátítani.


Népszerű idézetek

>!
Sisyll

A szeretet az, amikor ugyanúgy aggódsz a másik ember sorsáért, mint a sajátodért.

173. oldal, A tizenharmadik kedd - Beszélgetés egy tökéletes napról

2 hozzászólás
>!
Sisyll

Nincs az életben fontosabb, mint megtanulni szeretetet adni és szeretetet elfogadni.

56. oldal, Az első kedd - Beszélgetés a Világról

1 hozzászólás
>!
hársvirág

Az én hitvallásom a teljes jelenlét. Ez azt jelenti, hogy maradéktalanul legyünk együtt azzal, aki velünk van.

>!
Sisyll

Nagy adomány, ha ráakadunk az életben egy igazán jó tanárra. Olyasfajtára, aki a tanítványt értékes nyersanyagnak tekinti, csiszolatlan drágakőnek, amelyből a bölcs hozzáértés váltja ki a büszke ragyogást. A szerencsések, akiket egyszer ilyen tanítómesterrel hozott össze a sors, valamilyen módon mindig vissza is találnak hozzá. Olykor csak gondolatban. Olykor az ágya mellett.

186. oldal, Végszó

>!
Jesper_Olsen

A halál csak az életnek vet véget, az emberi kapcsolatoknak nem.

161. oldal

>!
PandaSára P

– A szeretet győz. A szeretet mindig győz.

44. oldal (KönyvFakasztó)

>!
Sisyll

A mi kultúránk olyan, hogy az emberek nem érzik jól magukat a bőrükben miatta. Hibás, téves dolgokra tanítja őket. És nem kis erőre van szükség ahhoz, hogy kimondjuk: ha ez a kultúra nem válik be, nem működik jól, akkor az ember ne legyen rá vevő. Teremtse meg a sajátját.

40. oldal, Az előadóterem

>!
hársvirág

Fogadd el múltnak a múltat, anélkül, hogy megtagadnád vagy elvetnéd!

>!
Sisyll

Ahogy cseperedsz, egyre többet tanulsz. Ha megmaradnál örök huszonkét évesnek, egész életedre megrekednél ugyanazon a tudatlan szinten. Ha nem tudnád az öregség nem csupán leépülés. Növekedést is jelent. Jóval több annál a negatívumnál, hogy meg fogsz halni. Elfogadod, hogy meg fogsz halni, és ennek eredményeképpen bölcsebben éled az életed.

117. oldal, A hetedik kedd - Beszélgetés az öregedéstől való félelemtől

>!
hársvirág

Ide figyelj! Van valami, amivel tisztában kell lenned. Egyetlen fiatalnak sem ártana, ha tisztában volna vele. Mégpedig azzal, hogy ha folyton-folyvást az öregedés ellen küzdesz, világéletedben boldogtalan leszel, mert az öregség mindenképpen utolér.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nick Vujicic: Élet korlátok nélkül
Nick Vujicic – Kanae Vujicic: Szerelem korlátok nélkül
Mike Greenberg: Amit csak akarsz
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes
Zig Ziglar: Viszlát a Csúcson!
David Michie: A Dalai Láma macskája
Geoffrey Cross: Az Élet Iskolája
Naomie Hay: A nyeremény
Endrei Judit: Korhatártalanul
Jack Canfield – Mark Victor Hansen: Erőleves a léleknek – 2. porció