Színlelni ​boldog szeretőt 13 csillagozás

Miskolczi Miklós: Színlelni boldog szeretőt Miskolczi Miklós: Színlelni boldog szeretőt Miskolczi Miklós: Színlelni boldog szeretőt Miskolczi Miklós: Színlelni boldog szeretőt

A ​szerző a szociográfiaszerű írásában a házasságban élők külső párkapcsolatait, e kapcsolatok kialakulásának okait és indítékait, jellemzőit és tartalmi alakulását vizsgálja. Megállapítja, hogy bár nincs kutatási adat e kapcsolatok számszerűségéről, még megfelelő elnevezése sincs, mégis sajátos társadalmi jelenségről van szó.
A külső párkapcsolatokat a szerző főbb jellemzőik alapján két csoportra osztja. Az általa „nemszerelemnek” nevezett külső szexuális kapcsolatban elegendő hivatkozási alap az egymás iránti szimpátia. Jellegzetesen racionalista kapcsolat ez, kimarad belőle a szerelem. Az „újszerelmek” címszó alatt a szerző a törvényes házassággal gátolt viszonyok között kialakult kölcsönös szerelem történetét, tartalmát, szerkezetét, sajátosságait, konfliktusait, személyiségformáló erejét kutatja. Társadalmunk a meglévő házasság (család) összetartásában és nem az új szerelem megélését hozó feltételek előteremtésében érdekelt.
A szerző fejtegetései során gyakran… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1981

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gyorsuló idő

>!
Axel Springer Magyarország, Budapest, 1999
92 oldal · ISBN: 9637880798
>!
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633160782
>!
Magánkiadás, Budapest, 1982
284 oldal · puhatáblás

1 további kiadás


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
regulat 
Miskolczi Miklós: Színlelni boldog szeretőt

Erre a könyvre szerintem nem lehet objektív az értékelés.
Aki megjárta már a hadak útját, aki némileg magára, vagy helyzetekre ismer, annak még akkor is tetszeni fog, ha a nyelvezete, az időnkénti államszocialista terminológiája mai füllel [khmmm] furcsa.
Ha valaki kívülről szemléli, annak valószínűleg idegesítő hülyeség…

De nem véletlenül lett ez a szociográfiaszerű iromány, annak idején siker, vagy botránykönyv, holott a műfaj ezt nem indokolja.
Miskolczy tabu témához nyúlt. (Tette amiért tette, ez csak rá tartozik.) Pedig igaza van beszélni kellett, kell, kellene róla. Legjobb tudomásom szerint a témába, már ami a félrelépést illeti nem volt, és jelenleg sincs valódi kutatási eredmény.
Csak a jajjveszék, hogy fogy a magyar, hanyatlik az erkölcs…
Kíváncsi lennék, hogy aki – így harminc év után – hozzányúlna a témához, tudná-e cáfolni Miskolczy állításait, vagy még most is nagyjából ugyanott tatunk, mint 1981-ben?

Akkor amikor megjelent valószínűleg nem tudtam volna mit kezdeni ezzel a könyvvel, ma értem, vagy inkább megértem rá. Azt hiszem jól időzítettem.

>!
Magánkiadás, Budapest, 1982
284 oldal · puhatáblás
>!
deardurr
Miskolczi Miklós: Színlelni boldog szeretőt

A téma félelmetes, mert mint az utószóban írja, nem is gondoljuk, hogy mennyi mindenkit érint. Én arra törekednék, hogy engem, minket ne érintsen. Sem a szűkebb, sem a tágabb családi körben. Persze, nem vagyok naiv, már van tudomásom megcsalásról, külső kapcsolatról… De mint mindenben, ebben is az őszinteség híve vagyok. Az ember ne titkolódzón, játssza meg magát, hanem vállalja fel; elmúlt a szerelem! Bár a legjobb az lenne, hogy ilyen stábiumba ne is jusson el a házasság, beszéljenek meg dolgokat, a problémákat bármiben. Az őszinteség, úgy gondolom mindig segít.
„Őszinteség, hogy a megcsalásról szóló kutatásoknak és írásoknak ne legyen értelme!”

>!
RKAti P
Miskolczi Miklós: Színlelni boldog szeretőt

Hogy mire rá nem veszi az ember lányát egy kihívás? Kiskegyedet olvasok….. Na jó, csak Kiskegyed könyvtár! :)
Egy 1982-ben íródott, így mára már kissé idejét múlt írás. Viszont így érdekes összehasonlításokra adhat alkalmat. Pl.: a házasulandók életkori átlaga a 80-as években egyre csökkent, mivel a szerző szerint a fiatalok minél előbb szabadulni szerettek volna a szülői hatáskörből. Ma már, ha jól emlékszem a szakkifejezésre a „post adolescent” státusz a jellemző, amikor is a 25-30 év körüli fiatal az x.-dik diplomáját is szülei féltő gondoskodása mellett szerzik meg.
Sok-sok általánosságot kaphatunk készhez, ami viszont mai érvényes, hiszen az emberi oldal- ezért kortalan, a házasságban élők külső kapcsolatairól. Azt is láthatjuk mennyivel egyszerűbb volt mobiltelefon nélkül szervezni a légyottokat, hiszen akkor csak a titkárnőt vagy egy jó kollégát kellett bevatani, hogy most bizony értekezlet van stb. Most viszont elég bonyolult lehet, ebben az on-line világban.
Személyes tapasztalatom nincs, esetleg a baráti körben, de annak alapján végülis hiteles a leírás.
Nem lesz egy emlékezetes könyv, viszont amit biztos megjegyzek belőle, ha valaha ilyen helyzetbe kerülnék (nem tervezem), akkor nem felejtsem el mérlegelni, hogy megéri-e , a „Sok hűhó semmiért!”

19 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
regulat

E könyv írása közben baráti „min dolgozol?” kérdésre válaszolva azt mondtam, hogy a házasságban élők külső kapcsolatairól írok. Látva az értetlenséget, majdnem mindig hozzá kellett tenni: a félreb…ról. Így már értette mindenki.

49. oldal

9 hozzászólás
>!
regulat 

Alighanem a legtöbb külső kapcsolat közvetlen, vagy közvetett létrehozója a munkahely.

83. oldal

>!
deardurr

Az urbanizációs életforma hozta létre a nukleáris családot, amely szülőkre és gyermekekre szűkül. Ez a felállás a hagyományok, értékek, normák átörökítése ellenhat, és ezek helyett a jog fogalmát építi a családba. A jog egyfelől a közös érdekek alapján összetartja a családot, másfelől viszont a perszonális jogok hangsúlyozásával az autonómiát erősíti, és így ellene hat.

45. oldal I. fejezet INDÍTÉKOK

>!
deardurr

Az embereknek nincs idejük megvárni a szerelmet. Korunk ugyan a sorban állás kora, de nem a várakozásé.

73. oldal, II. fejezet NEMSZERELMEK

>!
regulat 

Nem akarok a nagypolitika kérdéseibe bonyolódni, de az a véleményem, hogy erre [értsd a munkaidőben bonyolított titkos viszonyokra] számottevő tömegeknek csak a szocializmus jelenlegi állásában, a liberális munkaerkölcs következtében van (volt!) lehetősége. Nem hinném, hogy a létért való harcban, az elbocsátás, a feleslegessé válás lidércétől való félelemben bármelyik alkalmazott is megengedhetné magának a gyakori „elkéredzkedést”, az „ellógást”, a „lelépést” vagy a csúsztatás luxusát. Sőt biztosan tudom, hogy nem engedné meg. És ez több, mint munkafegyelmi ügy. Erről azonban nem szívesen írok, mert következtetéseimmel túllépném e könyv kereteit.

177. oldal

>!
RKAti P

Ez a könyv a magyar valóságirodalom (szociográfia) egyik legsikeresebb alkotása.

(első mondat)

>!
deardurr

Különös ellentmondás is befolyásolja a házasulási hajlandóságot. Nevezetesen, hogy nálunk a 18. életévet betöltve minden állampolgár teljes jogú. Választó és választható. Ám a gyakorlatban csak házasságban élő vagy a házasságot már megjárt ember tekintheti magát felnőttnek .Pregnáns példa erre a lakáselosztás, ahol – mondani sem kell – egy tizennyolc éves hajadonnak vagy ifjúnak semmi reménye nincs.

33. oldal, I. fejezet INDÍTÉKOK

>!
deardurr

Közvéleményünk ma nem túl szigorú a premaritális nemi élet megítélésében. Leányanyának lenni azonban ma sem dicsőség. Harminc évvel a „lánynak szülni dicsőség” jelszó után sem az. És a közvéleménynek ebben teljesen igaza van.

37. oldal, I. fejezet INDÍTÉKOK

>!
deardurr

Egyes szakírók a „terhes vagyok” bejelentést ma nem feltétlen házasságra kényszerítő körülménynek tartják. Úgy vélik, hogy a terhesség körülménye csak előre hozza az addig esetleg bizonytalan időpontú házasságot. Szerintem a bizonytalan időpontú házasság egyszersmind bizonytalan időpontú házasság is.

38. oldal, I. fejezet INDÍTÉKOK


Hasonló könyvek címkék alapján

Szilágyi Gyula: Melegfront
Hevesi Krisztina: Szex
Sáringer Károly: Párnacsata
Popper Péter (szerk.): Lexikon a szerelemről
Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila
John Gray: Mars és Vénusz a hálószobában
Alan P. Brauer – Donna Brauer: Szerelem mesterfokon