Mindenki ​mással csinálja – és egyéb írások 4 csillagozás

Miskolczi Miklós: Mindenki mással csinálja – és egyéb írások

Érdekes ​volna megtudni, vajon milyen méreteket ölt manapság a házastársi hűtlenség. Mert teljes a sötétség, noha az aktusok többsége, bizonyos időelszámolási kötelezettségek miatt világosban játszódnak le. És hol? Kölcsönágyakban, kölcsönszobákban, órára bérelhető sufnikban, dermesztően hideg víkendházakban, autók hátsó ülésein, elnéptelenedett irodák íróasztalain és foteljaiban, telis-tele megalázó bujkálással, lopakodással, szorongással, kis és nagy hazugsággal. – Mindenki csinálja – mondja nyilvánvalóan önigazoló szándékkal egy fiatalasszony. – Mindenki csinálja – véli egy másik asszony, akiről nem feltételezek hűtlenséget. A közvélemény (közhit?) mindenesetre az: mindenki, vagy majdnem mindenki csinálja. Igazolni látszik ezt, hogy évente emelkedik a válások száma… És mi tagadás, környezetében mindenki szaporodó hűtlenségi eseteket, példákat, történeteket regisztrál… A barátnők egymás között nem titkolják, a barátok egymásnak eldicsekszenek, a papa-mama, néha még az após-anyós… (tovább)

>!
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 963316043X

Várólistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
regulat
Miskolczi Miklós: Mindenki mással csinálja – és egyéb írások

Azt azért le kell szögezni, hogy a Színlelni témakörébe tartozó, annak a bővített kiadásában is szereplő írásokat untam. Nem egy újraolvasós műfaj a szociográfia… max, ha hivatkozáshoz keresné az ember.
És ez a könyv negyven százaléka…
Aztán jönnek az írások a különböző társadalmi problémákról, amiket most csak azért tartok érdekesnek mert milyen az már, hogy Miskolczi 30 évvel ezelőtt ugyanazokról a problémákról gondolkodik, amik most is fontos társadalmi problémák a szingliségtől (1981) a szakképzésen (1976) és a burn outon (1981) keresztül, az elöregedésig (1984).
És az tényleg B+ faktor, hogy nagyjából a szóhasználatot kéne csak cserélni, a problémák ugyanazok, mint harminc, negyven éve.
Ilyenkor azért jogos a kérdés, hogy ez az ország ilyen elittel, alkalmas-e az önállóságra…? A választ mindenki beszélje meg magával…
Nem tudom megítélni, hogy ezek mennyire jó írások

>!
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 963316043X

Népszerű idézetek

>!
regulat

Köztudott, hogy a kitüntetést nem megérdemlik, hanem adják…

187. oldal - Kitüntetés

>!
regulat

Az orvostudomány által meghosszabbított élet túlér az aktív életkoron, és ez az egyén számára pszichés, a társadalom számára pedig szociális tehertétel.

[1984]

232. oldal - A téma elé térdepelve

>!
regulat

Tudom. Ilyen hivatalokban csupán két fontos határidő van: a kávézásé és az ebédidő. Ezzel szemben wertheimzár van a hűtőszekrényen.

122. oldal - Milyenre vegyük a figurát?

>!
regulat

Ismerek olyan szülőt, aki anyagbeszerzőként szerepelteti magát kislánya osztálykönyvében. Sőt. Az egyik mama, a bejegyzés szerint szívógépkezelő. Amikor megkérdeztem, hogy milyen szívógépet kezel, vörösre gyúlva bevallotta, hogy porszívógépet. Vagyis takarítónő.

[1976]

151. oldal - Kikből lesznek munkások?

>!
regulat

Családommal igazolom a statisztikát, amely szerint hazánkban megállíthatatlanul csökken a születések, másfelől nő a bomló házasságok száma és az iskolai végzettség.

[1981]

90. oldal - Szél ellen

>!
regulat

Szakértőm szerint a kertművelés, meg a házgányolás művelődési tevékenység, mert közben meg lehet tanulni, hogy mitől döglik a légy meg a takácsatka, hogyan kell kutat fúrni, tetőt ácsolni. Ha így van, akkor ahogy elnézem ezt a nyüzsgő hegyoldalt, itt csupa-csupa kiművelt emberfők vannak. Alsónadrágra vetkőzve.

141. oldal - Kiművelt emberek, alsóra vetkezve


Hasonló könyvek címkék alapján

Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila
Fritz Kahn: A szerelem iskolája
Lux Elvira: Egymás felé
Czeizel Endre: Felkészülés a családi életre
Hevesi Krisztina: Szex
Sáringer Károly: Párnacsata
Földházi Eszter: Hun házasodunk hun meg elválunk
Szarka Miklós: Házasságra felkészítő beszélgetések
Mark L. Strauss (szerk.): 3 vélemény az újraházasodásról