A ​Glembay család 3 csillagozás

Miroslav Krleža: A Glembay család Miroslav Krleža: A Glembay család

A családtörténet méltán csatlakozhat a Thibault-k, a Buddenbrookok, a Forsythe-ok sorához, a nagy nyugat-európai családregények osztrák-magyar monarchiabeli társaként. A névtelen céhes iparosok ivadékai a 19. század végére, a 20. század elejére a Krleza által nagyon jól ismert tájakon, a Zágráb-Bécs-Budapest alkotta háromszögben bankárok, magas rangú tisztviselők, katonatisztek, lumpok és csalók, szép és züllött feleségek, nagycsaládot összetartó anyák lettek. A Glembayok egy gátlástalanul meggazdagodott, nagyon hamar felfutott világnak a teremtményei. Fénykoruk éppoly fényes, hanyatlásuk éppoly tragikus, mint e kor fénykora és széthullása.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
240 oldal · ISBN: 9635471386 · Fordította: Dudás Kálmán
>!
Európa, Budapest, 1956
264 oldal · Fordította: Dudás Kálmán

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Edelweiss_Stjerne
Miroslav Krleža: A Glembay család

A könyv szinte semmiről sem szól, néha kiragad a családból egy-egy személyt, leírja egy történetét, majd áttér egy másikra.Konkrét története nincs, de jól bemutatja a monarchia-beli életet. Azoknak ajánlom, akik bírják a hosszas leírásokat a társadalom rétegeiről. (Akár tíz-húsz oldalnyit is!) Jóformán nincs benne párbeszéd, nincs olyan szereplő akivel azonosulni tudnál. Összeségében lehet, hogy túl korán talált meg ez a könyv (még csak 13 éves vagyok), de örülök, hogy a végére jutottam, mégha fájt is. Saját könyvhöz gyűjtöttem információkat az Osztrák-Magyar Monarchia-beli életről, és erre tökéletes volt.

>!
tgorsy
Miroslav Krleža: A Glembay család

Nevetségesen tragikusak vagyunk ahogy itt Európa közepén, a Monarchia szétdaraboltjaiként acsargunk itt egymásra.
Bár nehezen tudtam követni, h. ki kicsoda, mert/de/és/mivel mindenki mindenkinek rokona.


Népszerű idézetek

>!
tgorsy

Ennek az életnek uralkodó eleme az a sajátságosan horvát (illetve: báni horvát) hétszilvafás nemesi, silány, szélhámos réteg volt: a regionális, antiszemita, Werbőczy-féle magyar vármegyei középnemesség szakasztott mása. Pannon sárként rakódott le itt még abban az időben, amikor a budai vár fölött a félhold ragyogott. Ez a nemesség a török hódoltság idején a dunántúli erdőségekben éldegélt, mint afféle hadiszállító, csaló és alkalmi üzér, majd a Savoyai Eugen hercegféle restauráció után megújhodva, a tizenkilencedik század folyamán kialakult a földesurak ostobán léha és arrogáns világa, amely tele volt hihetetlenül pöfeteg, hivalkodó öntudattal. E túltengő öntudat visszfénye szükségképp tükröződött az agrármágnásság adminisztratív lakájainak és szobainasainak mentalitásán is, minek következtében a Khuen-féle magas rangú tisztviselői szellem a Márk téren merőben arrogáns, junkeresen pimasz és elvakultan öntelt volt.

p.: 177 (Magyar Könyvklub, 2000)

>!
Edelweiss_Stjerne

Hároméves vonzalmuk, amely egyes szakaszaiban az őszinte mámor lángjával lobogott, húnyó parázsként hamvadt. A sok-sok meghitt, jelentéktelen apróságot (az őszbe hajló érett szerelem bonyolult hangszerelés képező megannyi langy varázsú mopzzanatot) zavaró félhomállyal árnyékolta be immár az esteledés hamvadó pírja, amely a finálé előtt a haldokló bánat búcsúlobbanása.

>!
tgorsy

…a vendégek lelkesedése olyan örömujjongásban tört ki, amilyet csak a potya kincstári pezsgő és a holdvarázs válthat ki, s ha néma ámulatában az emberiség csak az ábécé első hangját ismételgeti.

p.: 100 (Magyar Könyvklub, 2000)

>!
tgorsy

… a horvát nemes, aki magyarul jobban beszélt, mint édes anyanyelvén…

p.:179 (Magyar Könyvklub, 2000)


Hasonló könyvek címkék alapján

Kiss Gy. Csaba (szerk.): Adriai képek
Milivoj Matošec: A kumroveci gyermekévek
Ksaver Šandor Gjalski: Ódon tetők alatt
Dragoslav Jovanovic: Horvát kapd elő
Szarka Sándor: A horvát tengerpart
Nedjeljko Fabrio: Város az Adrián
Bedécs Gyula: Horvátország és tengerpartja
Nataša Dragnić: Minden nap minden órájában
Ivo Andrić: Híd a Drinán
Dékány András: Matrózok, hajók, kapitányok