A ​Glembay család 5 csillagozás

Miroslav Krleža: A Glembay család Miroslav Krleža: A Glembay család

A családtörténet méltán csatlakozhat a Thibault-k, a Buddenbrookok, a Forsythe-ok sorához, a nagy nyugat-európai családregények osztrák-magyar monarchiabeli társaként. A névtelen céhes iparosok ivadékai a 19. század végére, a 20. század elejére a Krleza által nagyon jól ismert tájakon, a Zágráb-Bécs-Budapest alkotta háromszögben bankárok, magas rangú tisztviselők, katonatisztek, lumpok és csalók, szép és züllött feleségek, nagycsaládot összetartó anyák lettek. A Glembayok egy gátlástalanul meggazdagodott, nagyon hamar felfutott világnak a teremtményei. Fénykoruk éppoly fényes, hanyatlásuk éppoly tragikus, mint e kor fénykora és széthullása.

Eredeti cím: Gospoda Glembajevi

Eredeti megjelenés éve: 1928

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klub klasszikusok

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
240 oldal · ISBN: 9635471386 · Fordította: Dudás Kálmán
>!
Európa, Budapest, 1956
264 oldal · Fordította: Dudás Kálmán

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
korkata
Miroslav Krleža: A Glembay család

Nehéz értékelni ezt a könyvet. Az írásmód tetszett, azonban sokszor olyan kusza. Nehezen követhető, hogy ki kicsoda. A könyv elolvasása után sem tudom eldönteni, hogy milyen összefüggések vannak a fejezetek között. Éppen pont miért az adott szereplőt mutatja be a szerző. Miért nem mást emelt ki a családból.
Nagy erénye a könyvnek a részletes korrajz. Ez nálam igencsak felfelé vitte a csillagozást.

>!
patakizs P
Miroslav Krleža: A Glembay család

Hát ezen nagyon szenvedtem. Egyszer már abbahagytam úgy 20 oldal elolvasása után, most lenyomtam a saját torkomon, de nem nagy örömmel. Tele van kilométer-hosszú nevekkel, telefonkönyv-szerű felsorolásokkal…bahhhh…Mondjuk ha az ember átrágja magát az első fejezeten, már nem olyan szörnyű, de még az eseménydúsabb részeket is halálosan unalmasan írja le a szerző (szerintem). Azért haragszom főleg, mert Krleza időnként belesző egy-egy nagyon jó poént a történetekbe, ha ezekből egy kicsit több lenne a műben, a felsorolásokból pedig kevesebb, sokkal élvezhetőbb alkotás lenne. Persze értem én, hogy egy adott időszak korrajzát, társadalomrajzát akarta bemutatni, de azért gondolhatott volna az ilyen egyszerűbb lelkekre is, mint én.

>!
tgorsy
Miroslav Krleža: A Glembay család

Nevetségesen tragikusak vagyunk ahogy itt Európa közepén, a Monarchia szétdaraboltjaiként acsargunk itt egymásra.
Bár nehezen tudtam követni, h. ki kicsoda, mert/de/és/mivel mindenki mindenkinek rokona.

>!
Edelweiss_Stjerne
Miroslav Krleža: A Glembay család

A könyv szinte semmiről sem szól, néha kiragad a családból egy-egy személyt, leírja egy történetét, majd áttér egy másikra.Konkrét története nincs, de jól bemutatja a monarchia-beli életet. Azoknak ajánlom, akik bírják a hosszas leírásokat a társadalom rétegeiről. (Akár tíz-húsz oldalnyit is!) Jóformán nincs benne párbeszéd, nincs olyan szereplő akivel azonosulni tudnál. Összeségében lehet, hogy túl korán talált meg ez a könyv (még csak 13 éves vagyok), de örülök, hogy a végére jutottam, mégha fájt is. Saját könyvhöz gyűjtöttem információkat az Osztrák-Magyar Monarchia-beli életről, és erre tökéletes volt.


Népszerű idézetek

>!
tgorsy

Ennek az életnek uralkodó eleme az a sajátságosan horvát (illetve: báni horvát) hétszilvafás nemesi, silány, szélhámos réteg volt: a regionális, antiszemita, Werbőczy-féle magyar vármegyei középnemesség szakasztott mása. Pannon sárként rakódott le itt még abban az időben, amikor a budai vár fölött a félhold ragyogott. Ez a nemesség a török hódoltság idején a dunántúli erdőségekben éldegélt, mint afféle hadiszállító, csaló és alkalmi üzér, majd a Savoyai Eugen hercegféle restauráció után megújhodva, a tizenkilencedik század folyamán kialakult a földesurak ostobán léha és arrogáns világa, amely tele volt hihetetlenül pöfeteg, hivalkodó öntudattal. E túltengő öntudat visszfénye szükségképp tükröződött az agrármágnásság adminisztratív lakájainak és szobainasainak mentalitásán is, minek következtében a Khuen-féle magas rangú tisztviselői szellem a Márk téren merőben arrogáns, junkeresen pimasz és elvakultan öntelt volt.

p.: 177 (Magyar Könyvklub, 2000)

>!
Zigó_Attila

Amint hosszasan fejtegette, hogy éppenséggel nem mindegy az, hogy az ember az alserstrassei Beethoven-kávéház második ablakában Rilkét olvas-e, vagy csontvázként hever a 953-as magassági ponton, egyszer csak megdördölt az ég, villámlás, felhőszakadás, hajónk részeg hánykódása a háborgó tengeren, s én reggelig hánytam.

Doktor Gregor első találkozása a Gonosszal

>!
Edelweiss_Stjerne

Hároméves vonzalmuk, amely egyes szakaszaiban az őszinte mámor lángjával lobogott, húnyó parázsként hamvadt. A sok-sok meghitt, jelentéktelen apróságot (az őszbe hajló érett szerelem bonyolult hangszerelés képező megannyi langy varázsú mopzzanatot) zavaró félhomállyal árnyékolta be immár az esteledés hamvadó pírja, amely a finálé előtt a haldokló bánat búcsúlobbanása.

>!
Zigó_Attila

Oroszhegyaljai Diószeghy Sámuel Leó, a Ferenc József-rend lovagja és vezérigazgató úr – akit az uralkodóházhoz is intim szálak fűztek – a háróság egyik legkomolyabb várományosa, vagy húsz esztendővel azelőtt Nussbaum Leó nevű szemetesként kezdte pályafutását.

Krizsovec Iván

>!
Zigó_Attila

Olivér eszménye már pályafutása elején az volt, hogy le véritable grandseigneur legyen, illetve, hogy olyan kifogástalan szalonbeli mozgásra tegyen szert, amely sohasem válhat felszínes modorrá, ám lehetőleg minden mozdulata diszkréten hangsúlyozza azt a tökélyt, ahogyan született, hamisítatlan urak, szalonbeli arszlánok siklanak a parketten.

>!
tgorsy

…a vendégek lelkesedése olyan örömujjongásban tört ki, amilyet csak a potya kincstári pezsgő és a holdvarázs válthat ki, s ha néma ámulatában az emberiség csak az ábécé első hangját ismételgeti.

p.: 100 (Magyar Könyvklub, 2000)

>!
tgorsy

… a horvát nemes, aki magyarul jobban beszélt, mint édes anyanyelvén…

p.:179 (Magyar Könyvklub, 2000)


Hasonló könyvek címkék alapján

Mirko Kovač: Város a tükörben
Antun Šoljan: A kikötő
Nedjeljko Fabrio: Város az Adrián
Nataša Dragnić: Minden nap minden órájában
Heimito Von Doderer: A slunji vízesés
Szép Zsolt: Kárpát walzer
Senko Karuza: Szigetlakók
Dékány András: Matrózok, hajók, kapitányok
Martin Kukučín: Ház a hegyoldalban
Arsen Diklić: Hóvihar kél a Marosról