Hogyan ​segítsünk depressziós kamasz gyermekünknek? 0 csillagozás

Szülők kézikönyve
Miriam Kaufman: Hogyan segítsünk depressziós kamasz gyermekünknek?

A tinédzserek gyakran maguk is meglepődnek, elbizonytalanodnak a saját érzéseiktől, s előfordul, hogy nehézségeik támadnak, miután nekivágtak az élet rögös útjainak. Néhányuk el is akad egyszer-egyszer, s a mi dolgunk, szülőké, hogy ilyenkor átsegítsük őket az akadályokon. Vajon ön, kedves szülő, tudja-e, mikor kell jobban odafigyelnie kamasz gyermekére, mi az a határ, amin túl a rosszkedvet már depressziónak hívják? És tudja-e, hogy kihez kell fordulnia, mit kell tennie, hogy segíthessen meggyógyulni gyermekének?

>!
Hajja & Fiai, Debrecen, 2003
270 oldal · ISBN: 9639329665 · Fordította: Szakszon Katalin

Kiemelt értékelések

>!
Berserker
Miriam Kaufman: Hogyan segítsünk depressziós kamasz gyermekünknek?

Ahogy a borítón is jól látható, egy leginkább szülőknek írt érthetően megfogalmazott útmutató a depresszióról. Helyenként leegyszerűsítettnek találtam, főleg azoknál a részeknél, melyek a depresszió felismeréséről szólnak.
Van egy olyan széleskörűen nem elfogadott véleményem, hogy mielőtt valaki családalapításra adná a fejét, nem árt meggyőződnie afelől, hogy alkalmas-e a feladatra. Úgy gondolom, hogy az ilyen könyvekre nemcsak azért van szükség, hogy egy depresszióban szenvedő kamasz is tisztában legyen az állapotával, hanem egy last-minute lehetőség a szülőknek a kitartást igénylő elfogadás (lásd: nem mászok kínomban a falra, leülök megbeszélni a gyerekkel, hogyan kezelhető a problémája) és segítségnyújtás folyamatára.


Népszerű idézetek

>!
Berserker

Első és legfontosabb feladatként a szülő mindig legyen tisztában gyermeke lelkiállapotával.

192. oldal

>!
Berserker

Jómagam elképesztőnek találom, hogy a 14-15 éves korú gyerekek közül milyen sokan adják szemrebbenés nélkül a tudtomra, hogy ők úgymond szociális ivók (azaz társaságban isznak). Amikor pedig azt hallom, hogy nemegyszer maguk a szülők biztosítják a „tinibulikra” az alkoholt, mondván, hogy még mindig biztonságosabb, ha otthon isznak, mint ha kocsmába járnának, egyenesen szóhoz sem jutok.

131. oldal

>!
Berserker

Kamaszkorban különösen megnő a különbség a fiúkkal és a lányokkal szembeni elvárásaink tekintetében. Természetesnek vesszük, hogy egy lánynak szebbnek, kedvesebbnek, segítőkészebbnek, önfeláldozóbbnak kell lennie, mint egy fiúnak, és mindig törődnie kell másokkal. Az a lány, aki nem illik bele ebbe az eszményképbe, sérülékennyé válik, romlik a problémamegoldó képessége, és nagyobb lesz a depresszióra való kockázata.

244. oldal

>!
Berserker

A szorongó beteg azért ül otthon, és azért nem megy sehová, mert fél. A depressziós azért, mert nem leli örömét semmiben, és nem is érdekli semmi. Nem mutat szoros kötődést sem a szülőkhöz, sem másokhoz, sőt inkább eltávolodik tőlük.

141. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Winterhoff: Miért válnak zsarnokká a gyerekeink?
Hermann Alice: A gyermekben érlelődik a jövő
Steve Biddulph: Lányos szülők kézikönyve
Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor
Jo Frost: Szuperdada 2.
Beth A. Grosshans – Janet H. Burton: Ki az úr a háznál?
Fischer Eszter: Modern mostohák
Meg Meeker: Anya és fia
Meg Meeker: Apa és lánya
Jerry Wyckoff – Barbara C. Unell: Fegyelmezés szeretettel