Papírpalota 310 csillagozás

Miranda Cowley Heller: Papírpalota

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

#1 ​New York Times bestseller
Amazon #1
Reese Witherspoon-könyvklub

Ez a ház, ez a hely minden titkomat ismeri.
Elle ötvenéves, három gyermek anyja, boldog házasságban él. Július van, a Cape Codon található családi nyaralóban, a Papírpalotában ébredeznek, Elle gyerekkora óta itt tölt minden nyarat. Ez a reggel más, mint a többi: előző éjjel Elle és gyerekkori barátja, Jonas kisurrantak a hátsó ajtón át a sötétbe, és életükben először szexeltek egymással. Közben a házastársaik gyanútlanul beszélgettek odabent.
Most, a következő huszonnégy óra leforgása alatt Elle-nek muszáj lesz döntenie: megmarad a jelenlegi életében a férjével, Peterrel, akit őszintén szeret, vagy fejest ugrik a fantáziába, amire mindig is vágyott – Jonasszel gyerekkorukban is szerelmesek voltak, és egymáséi is lettek volna, ha nem alakul minden másképp egy tragikus baleset miatt, amely örökre megváltoztatta az életüket.
A regény fokozatosan adagolja a múltbeli eseménysort,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

A következő kiadói sorozatban jelent meg: KULT Könyvek XXI. Század

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
392 oldal · ISBN: 9789635681198 · Fordította: Katona Ágnes
>!
XXI. Század, Budapest, 2021
378 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681181 · Fordította: Katona Ágnes

Enciklopédia 5


Kedvencelte 52

Most olvassa 53

Várólistára tette 413

Kívánságlistára tette 520

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Miranda Cowley Heller: Papírpalota

Egy New England-i tó partján egy ötvenes nő megcsalja a férjét. A miértre természetesen megkapjuk a választ, miközben megismerjük Elle teljes élettörténetét. Milyen családban nőtt fel? Kik okoztak kellemes és kellemetlen perceket számára? Hogy alakult a kapcsolata a szüleivel és a testvéreivel? Hogyan teltek a nyarai Back Woodsban? Milyen emlékeket őriz a Papírpalota nevű tábor és annak kunyhói? Hogyan ismerkedett meg a férjével és alapított családot?
A csodaszép tájleírásokkal tarkított családi dráma a szerzőnő első kötete és engem teljesen lenyűgözött. Hogy mi tetszett benne? Minden! A választékos nyelvezet, az érzelemdús és feszültséggel teli cselekmény, a belső monológok, a dráma és a humor megfelelő adagolása, az időbeli ugrások, a meglepő fordulatok és a keserédes hangulat. Számomra eddig az év könyve ez a kötet. Nagyon sok hasonlót szeretnék még olvasni! Abszolút kedvenc lett!

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
378 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681181 · Fordította: Katona Ágnes
1 hozzászólás
Málnika >!
Miranda Cowley Heller: Papírpalota

”(…) a mi családunk nem gyáva. Szembe kell nézned a félelmeiddel. Különben elveszted a csatát, mielőtt elkezdődött volna.”

A Papírpalota egy sokkal mélyebb és megrázóbb történetet rejt, mint azt a borító és a fülszöveg sejteti. A lélektani könyv a főszereplő, Elle életének mélységeibe invitál minket. A regény cselekménye azután kezdődik, hogy az 50 éves, házas anya a nyaralóban, mely gyermekkora óta élete szerves és központi helyszíne, lefekszik első szerelmével. A mi lett volna és a van közti őrlődésnél azonban sokkal összetettebb történetet kapunk, miközben az idősíkok váltakoztatása mellett folyamatosan ismerhetjük meg Elle múltját. Egy régi trauma mindent megváltoztatott, de vajon fel lehet-e még dolgozni, és milyen hatása lesz végül a jelenre. A regény viszonylag nyitott befejezéssel zárul, sok mindent sugall, ám még többet hagy az olvasó képzeletére. Figyelemre méltó elsőkönyves megjelenés, amely felkavaró őszinteségével teljesen magával rántott és letaglózott.

MissFortune>!
Miranda Cowley Heller: Papírpalota

Hatalmas hatással volt rám.
A könyv eleje egy tökéletes idilli képet mutat be. A család a nyaralójukban tartózkodik, pihennek, jól érzik magukat a tavacska partján. Egy tökéletes, boldog család képe, hétköznapi problémákkal.
Aztán ezt az idillt teljesen összetöri a valóság. Megismerjük Elle gyerekkorát, a legvadabb titkait, a legszebb és legrosszabb emlékeit. Elle-t egyáltalán nem próbálja tökéletesnek lefesteni az írónő, én pedig ezt imádtam benne.
Több komoly témához is hozzányúl a szerző, mint például a családon belüli erőszak. Nagyon megrázó, amit egyes szereplőknek át kellett élnie.
Azt hittem, hogy egy könnyed kis családregényt olvashatok majd, de ennél sokkal többet kaptam a Papírpalotától. Nem igazán tudom megfogalmazni, hogy mitől imádtam ennyire, de kedvenc lett!

Szösszenet P>!
Miranda Cowley Heller: Papírpalota

Meg kell emészteni a regényt, hisz a tartalma odaüt. Az olvasó lelkébe, gyomrába és agyába.
Több kategória elegye ez a kötet, melyek külön-külön is megállnák a helyüket, de így összegyúrva egy remekmű lett. A hangulata váltakozik, a szép romantikus és kedves történeteken túl ott a dráma, a gyalázat, erőszak.
A szeretet, szerelem simogatja az ember lelkét, miközben ott a fájdalom, űntudat ami az olvasó vállára hajtja fejét. Kimondott és kimondatlan igazságok , titkok ültetik el az azt az érzést, ami mindvégig bizsereg a gyomorban, keltve ezzel dühöt, döbbenetet.
Nem lehet könnyedén becsukni a könyv fedelét, hogy ez is jó volt, imádtam, jó választás volt…
A kisördög a könyvet félretéve is ott van a gondolatban, hiszen tudom, hogy ez a valóságban is megtörténik. Igen, van több Elle és Conrad, van erőszak, van kiskorú megrontása…És ettől a tudattól is hagy olyan mély nyomott az olvasóban. Azt érzem, hogy a szerző igyekezett emészthetővé tenni a témát a táj és állatvilág szép leírásaival, ugyanakkor durva és obszcén kifejezések nem engedték elfeledni, hogy ez a durva valóság.
Nehéz erről a könyvről most még érdemben találót írni, most csak ennyi tellett… mentségemre legyen mondva, friss még az élmény…

7 hozzászólás
Kabódi_Ella P>!
Miranda Cowley Heller: Papírpalota

„És tisztában vagyok vele, hogy amiatt van, mert megkötöttem – elvettem velőjének hantmadárillanását, vad, zöldlevél-sarjadását: kényszerítettem, hogy cinkosom legyen, megossza hazugságomat.”

Sajgó gyönyörűséggel van teli ez a kötet. Úgy tépdesett, mint gyönge, pufi gyerekkéz a puha, meleg, fehér kenyérbelet. S figurákat gyúrt a darabjaimból; madarakat, fákat, az óceán hullámait és éhes, vénségesen vén aligátorteknőc-fejet. Nevelkedik bennem mind ez a belémgyógyult idegenség.

Merthogy tőlem a délibáb-szerelem idegen. A Papírpalota azonban megnyitott idebenn valamiféle sűrű, ősi megértést. Hogy vannak dolgok, amik eleve elrendelve várakoznak, s amint eljön a pillanat, előtüremkednek a pókhálós, lidérces, meleg-sötét sarkokból, az emlékekből, a régvolt időkből. Az összefércelt életek hajódeszkáin beszivárognak, és többé semmi sem lesz olyan, mint annak előtte.

Miranda Cowley Heller első regénye. Tudom is én, hogyan képes valaki írni egy ilyen első regényt, és hogy ezek után van-e értelme írni másodikat. Próbálom érthetően elmondani, drámai felindultság nélkül, de nagyon nehezen megy. A Papírpalotának kliséhalomnak kellene lennie. Elle, a főhősnő vívódása férje és gyerekkori szerelme között. Banális, szikkadtra rágott csont, s mégis: mint vastag borostyánszőnyeg a napmeleg házfalon, úgy tapad a lélekhez.

A nyelvezet sima, érzékeny, álomszerű. A tájleírások kövérre hízott gyöngyházszínű ívfények az ódon, borongós, helyenként szókimondóan vulgáris, csípős mondatok között. A múlt és a jelen ezer gaccsal fonódik egymásba: a transzgenerációs fájdalom hullámokban csap át az olvasó feje felett. Lányok cipelik anyáik, nagyanyáik életének súlyát meg a magukét, és érlelődnek ezáltal, mint napon felejtett banánfürtök. A napsárga, nyulánk testeken barna, puha foltok jelennek meg.

Ezek vagyunk, azt hiszem mindannyian, s és ez az élet maga a választásaink terhével dúsan megpakolva. Olykor bokára kötött nehéz kő, olykor kolibrimadár a viharban, olykor pedig a magnóliafák rózsaszín, húsos szirmú bája. „A semmiből jönnek a dolgok” – így kezdi, és igaza van. Az ilyen könyvek miatt érdemes olvasni, egyáltalán.

Eredeti bejegyzés a blogomban:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2021/11/mira…

11 hozzászólás
Linszyy P>!
Miranda Cowley Heller: Papírpalota

Nem azért vontam le egy csillagot, mert ez a regény rossz. Hanem mert ilyen szinten régen rázott meg könyv és végig rosszul éreztem magam olvasás közben. Olyan témák jelentek meg ebben a kötetben, amit én most nehezen viseltem.

Az egész történetre jellemző volt az undorító szó szerintem. Direkt alkalmazta ezt az írónő, de nekem az, hogy a szexuális jelenetek, a folytonos pisilés és a nyaralós, puritánabb élet részletei mind így lettek ábrázolva, még nyomottabbá tette nekem a könyvet. Szerintem több csillagot kapott volna, ha el tudok vonatkoztatni attól, mennyire taszít az erőszak ebben a történetben, ha jobban a jelenre koncentrálunk és nem Elle múltjára. De itt nem a jelen megcsalós problémája volt a valódi probléma, sokkal inkább alátámasztotta, hogy Elle és Jonas mennyire össze vannak már kötődve.

Nem bántam meg, hogy elolvastam, csak sajnos nem vagyok lelkileg elég erős ehhez a könyvhöz és hát a borító sem figyelmeztet, hogy ez ennyire durva olvasás lesz. Érdemes picit spoilerezni a címkékkel, ha ti is érzékenyebbek vagytok bizonyos témákra, én innentől minden KULT könyvvel így teszek, mert tudom, hogy mind nagyon erős problémára épül. Maga a könyv nagyon jó volt, szóval tudom ajánlani olvasásra, csak én nem voltam most a megfelelő hangulatban és felkészültségben olvasás előtt. :D

6 hozzászólás
robinson P>!
Miranda Cowley Heller: Papírpalota

Most kissé ambivalens érzéseim vannak a történettel kapcsolatban. A visszafogott, pasztellszínekben pompázó borító igényes, a történet nagyon megrázó, lebilincselő, egy erőteljesen megírt drámai olvasmány. A családtörténet kőkemény, földbe döngölő hatású, erősebb idegzet (lélek) kell hozzá. Izgalmas élményvolt, minden dráma ellenére is ez egy jó történet. Kifejezetten emlékeztetett a néhány évvel korábbi Drága kis szívem egyes elemeire.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/12/papirpalota.html

cseri>!
Miranda Cowley Heller: Papírpalota

Nehéz, stresszes időszak van most, és nekem ezzel kapcsolatban elég nagy hiányérzetem volt, hogy miért nem találok egy olyan könyvet, ami olyan igazán-igazán letehetetlen. Tegnap elmentem a könyvtárba, és miután megbizonyosodtam róla, hogy ez a könyv nem az, aminek látszik – cím alapján az elképzelésem az volt, hogy egy könyvesbolttal egybekötött papír-írószerben játszódó romantikus szerelmi történetről szól –, rögtön ki is vettem, és most megint ott vagyok a startvonalon, mert ezt egy nap alatt kiolvastam, de még közben egy cikket is megírtam (igaz, rövidet). Megnyugtatásul közlöm, hogy ebédre viszont sparos grillcsirke volt.
Igazából nem derült ki számomra, hogy Miranda Cowley Hellernek voltaképpen pontosan mi köze is van a kedvenc sorozatomhoz, amit a vezetésével „fejlesztettek” (szóval hogy ez úgy pontosan mit is jelent), de az is lehet, hogy bármi, aminek a Six feet underhez valamilyen köze van, csak jó lehet.
Szóval a Papírpalota az nem egy papírbolt, hanem a maga elhanyagoltságában is borzasztó regényes helyszín, egy családi nyaraló az óceán partján. Többgenerációs családi titkok, traumák, nagy szerelmek, többféle idősíkban feltáruló történet. Amellett, hogy izgalmas volt, nekem nagyon elgondolkodtató is.
spoiler
spoiler
És ugye még annyi minden van benne, rossz családi mintákról, elhanyagoló szülőkről, gyógyító kapcsolatokról, látom már, Reese is lecsapott rá az izébigyó könyvklubjával…

16 hozzászólás
Amadea>!
Miranda Cowley Heller: Papírpalota

Igazán jellemző rám, hogy miután csalódtam jó pár megvásárolt könyvben – tékozló gyermek módjára visszatérve a könyvtár türelmes kebelébe –, az első kikölcsönzött négyesből rögtön az első kettő olyan, hogy igencsak kelleni fog belőle saját példány. Mondhatnátok, hogy de hát Amadea, ez a könyv valamennyi létező paramétere alapján neked való, mire azt felelném, hogy ja, ezt gondoltam Az iskola Topekábanról is és azóta is 110 lesz a pulzusom, ha eszembe jut az az önző kis hisztis szarjankó, el is akarom adni azt a könyvet.

Szóval a Papírpalota jött, látott és győzött.

Ahogy sok jó olvasmány esetében lenni szokott, nehéz szavakba önteni, mitől is olyan magával ragadó. Igazi hangulatmozaik; benne van a vízparti családi nyaralások végtelen esszenciája, a rozzant házzal, a halálosan komoly és egy perc alatt elsimuló civakodásokkal, a naptól és úszástól elnehezült test, a folyton döngicsélő gondokat hátrahagyó felszabadultság érzésével, a víz felszínén szikrázó fénysugarak gyönyörűségével, a csak lenni manapság oly ritkán megélhető kegyelmi állapotával.

Benne van a New Yorki hétköznapi élet, a csöndes kisváros-vízparti közeg ellentéte, a veszélyes, mocskos, zsúfolt nagyváros, a salétrommarta falakban motozó egerek, a belső udvar betonján loccsanó borsószemek hangja, a kávézók kéretlenül kínált sötét löttyének vitriolos aromája, de még az engesztelhetetlen angol eső vizesgyapjú-szaga, az egy életen át cipelt titkok, bűnök sorvasztó, savanyú, ammóniás kipárolgása, a félelem bűze, hogy lelepleződünk és meztelen állunk a világ előtt.

Cowley Heller nagyon egyedi, maróan cinikus szereplőket alkotott, olyan erős nőket, akik egyszerre edzenek meg és sebeznek halálra; bármennyire magával ragadóak az olvasottak alapján, az életben egészen biztos, hogy ki nem állhatnám Wallace-t és mindent megtennék, hogy belemarjak (és viszont), de Annát is kedvem lenne néhányszor a falhoz csapni; olyan szintű egoizmus és kérlelhetetlen önhittség jellemzi őket, ami páncélként véd, de mindenki mást képes darabokra zúzni – de a történtek fényében szükségük is van erre a páncélra.

Ez a nő nagyon tud valamit és örülök, hogy írásra adta a fejét. Bármivel is járult hozzá a nevével fémjelzett sorozatokhoz, szeretem azt képzelni, hogy a regényébe is sikerült átmentenie.

4 hozzászólás
maya75>!
Miranda Cowley Heller: Papírpalota

Családtörténet titkokkal, meseszép környezetben felidézve. Nyilvánvalóan pont nekem való és nagyon tetszett, mindamellett, hogy a vége számomra nyitott maradt, pontosabban remélem, nem úgy lett vége, ahogy én értem…


Népszerű idézetek

Málnika >!

A tudás lehet hatalom, de lehet méreg is.

218. oldal (XXI. Század, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: tudás
2 hozzászólás
Málnika >!

Szembe kell nézned a félelmeiddel. Különben elveszted a csatát, mielőtt elkezdődött volna.

74. oldal (XXI. Század, 2021)

Kabódi_Ella P>!

Arcomhoz emelem a könyvem, megszagolom az oldalakat. Imádom a könyvtári könyvek illatát: tekintélyesebb, mint a közönséges könyveké, nagyszerű, régi világbeli illat, mint egy márványpalota lépcsője, vagy egy római szenátor.

176. oldal (2021, 21.Század Kiadó)

Gubbooks>!

Az elengedés azt jelenti, hogy mindent elveszítesz, vagy azt, hogy mindent megnyersz, amit csak akartál?

345. oldal

maya75>!

Amióta elég öreg vagyok ahhoz, hogy megkérdőjelezzem az ösztöneimet, anyám mindig ugyanazt a tanácsot adja nekem: „Dobj föl egy érmét, Eleanor. Ha a válasz nem az, amit vártál, csináld az ellenkezőjét.”

358. oldal

Kabódi_Ella P>!

Imád. Imádja a gyerekeit. És cserébe én is imádom, olyan mély és erős szerelemmel, mint a fák gyökere. Néha szeretném agyonütni, de azt hiszem, ilyen a házasság. A harmadik világháború a vécépapír miatt fog kitörni.

69. oldal (2021, 21.Század Kiadó)

Lobelin P>!

Két lehetőségem van. Az egyiket nem választhatom. A másikat nem vagyok méltó választani.

Kabódi_Ella P>!

Ahányszor csak megpillantom az óceánt, még ha aznap délelőtt láttam is utoljára, úgy érzem, ez egy új csoda – az ereje, a kéksége mindig megráz. Akárcsak a szerelem.

277. oldal (2021, 21.Század Kiadó)

Kabódi_Ella P>!

A tiszta, reggeli levegő olyan, akár a friss víz. Ahányszor dobban a lábam a homokos talajon, érzem, hogy ébredezik a testem, mintha hosszú téli álom után kelnék életre megint, szimatolnék a lóherében méhek után, keresném a megfelelő kaparófát. Így megy ez minden évben.

311. oldal (2021, 21.Század Kiadó)


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
L. J. Shen: Vakmerő
Elena Ferrante: Az új név története
L. J. Shen: Sparrow
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában
Vi Keeland: Csak szex
L. J. Shen: Az ördög feketét visel
Guillaume Musso: Most!