Feed ​– Etetés (Etetés 1.) 275 csillagozás

Mira Grant: Feed – Etetés

„Legyek bár élő vagy halott, az igazság nem nyugszik. A nevem Georgia Mason, és könyörgöm: cselekedjetek, amíg lehet!”

2014-ben kezdődött. Megtaláltuk a rák gyógymódját, és a közönséges nátha ellenszerét. Csakhogy ezek által valami újat teremtettünk, melyet senki nem tudott megállítani. A fertőzés terjedt, a vírustörzsek átvették a hatalmat a testek és elmék felett, és az így létrejött zombikat már csak egyetlen késztetés hajtotta: hogy bármilyen élőlényt, aki az útjukba kerül, felfaljanak.
Most, több mint húsz évvel a Feltámadás után a blogger testvérpár, Georgia és Shaun Mason úton vannak életük legnagyobb sztorija felé – és felfedik a fertőzötteket mozgató sötét összeesküvést. Nyilvánosságra akarják hozni az igazságot, még ha az életükkel fizetnek is érte.

„Megkapó, lebilincselő és brutális!”
(Publishers Weekly)

„Ezt a zombiregényt akár Robert A. Heinlein is írhatta volna!”
(Sci-Fi Magazine)

„Igazán megdöbbentő befejezés!”
(Daily Telegraph)

Mira Grant: Feed

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Lazi, Szeged, 2012
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632671727 · Fordította: Antoni Rita

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Georgia Mason · Shaun Mason · Georgette Meissonier "Buffy"


Kedvencelte 48

Most olvassa 12

Várólistára tette 249

Kívánságlistára tette 155

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Mira Grant: Feed – Etetés

„A világot, amelyben élünk, magunk teremtettük.
Hölgyeim és uraim, most miénk a megtiszteltetés, hogy megegyük, amit főztünk.”
(MICHAEL MASON)

Ezt a regényt utazókönyvként kaptam, amit itt is szeretnék megköszönni. Köszönöm.
Sokszor hangoztatom, hogy mennyire nehéz már olyan témában újdonságra lelni, ami az elmúlt évtized egyik legfelkapottabb ihletforrása volt az alkotóknak. Nem árulok zsákbamacskát, hiszen a horror alapjainak egyike a sokak által oly kedvelt zombik világa. Ha csak azt nézem, hogy hányan buktak eddig bele ebbe a finoman szólva sem ízléses témakörbe, akkor már sejthetitek, hogy mennyire féltem ettől a kötettől. Eltekintve a fent leírtakat mégis meglepően alakult az olvasási élményem.

„Mindenkinek az életében van egy vízválasztó; az a pillanat, amikor az emberre rátör a felismerés, hogy olyan döntés elött áll, ami kihatással lesz az egész jövőjére, minden további tevékenységére, és ha rossz döntést hoz, nem biztos, hogy helyre tudja hozni. És néha az állítólagos rossz döntés az, ami lehetővé teszi, hogy emelt fővel, méltósággal várjuk a végét; annak megnyugtató tudatában, hogy a helyes utat választottuk.”

A borító önmagamában már ad egy bizonyos sejtetést, elvégre egy véres felírat látható a képen. Semmi csicsa, csak pont annyi, ami megalapozza az olvasni vágyók hangulatát. Mivel a kevesebb néha több alapon készítették el, így ez pozitív hatással volt rám is.

Nézzük is, hogy miről szól a regény fülszöveg alapján:

„Legyek bár élő vagy halott, az igazság nem nyugszik. A nevem Georgia Mason, és könyörgöm: cselekedjetek, amíg lehet!”

Ezt a blogbejegyzést láthatjuk első mondatként a könyv hátulján, mely bizony egy kétségbeejtő, de annál fontosabb üzenetet rejt magában.

2014-ben minden megváltozott, ugyanis az emberiség feltalálta annak az ellenszerét, amit akkori világunk egyik legnagyobb pusztítójaként tartottunk számon. Ez pedig nem más, mint a rák. Csakhogy, mint minden sikeres eredménynek, ennek a hatalmas áttörésnek is meg volt a hátránya, amely egy új valamit teremtett. Ez az ismeretlen elterjedt a világban és megállíthatatlanná vált. A fertőzés olyan méreteket öltött, hogy mutációkat okozott az élő gazdatestben és végül elvégezte dolgát. A vírustörzsek átvették a hatalmat a testek és elmék felett, és az így létrejött zombik irányíthatatlanná váltak, mint személy megszűntek létezni. Csak egy dolog élteti őket, a zabálás minden mennyiségben. Hogy mit és kit, az teljesen mindegy. Több mint húsz évvel a Feltámadás után egy testvérpár, Georgia és Shaun Mason úton vannak életük legnagyobb sztorija felé, hogy felfedezzék a fertőzötteket mozgató sötét összeesküvést. Bloggerként nyilvánosságra akarják hozni az igazságot, még ha az életükkel fizetnek is érte.

Bővebben:
https://konyvelvono.blogspot.com/2021/08/mira-grant-fee…

>!
Lazi, Szeged, 2012
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632671727 · Fordította: Antoni Rita
3 hozzászólás
Lanore P>!
Mira Grant: Feed – Etetés

Lélekben felkészültem egy véres-kaszabolós zombivacsorára, ennél azonban sokkal, de sokkal többet kaptam…
Egy részletes, logikusan kifejtett és megmagyarázott jövőkép tárult elém, amelyben a zombik már a mindennapi élet részévé váltak. Nagyon tetszett a stílus, George és Shaun pozitív, szerethető karaktere, évődő, humoros, védelmező, maximálisan szeretetteljes és irigylésre méltó kapcsolatuk… a többi szereplő, főleg Mahir és Rick hozzáállása, hűsége (már amelyiknek…), a fejezetek végén lévő blogbejegyzések, amik tökéletes kiegészítésként működtek, a politikai háttér, George visszaemlékezős-mesélős részei, amikkel a kirakós minden darabja a helyére került. Bennem nem maradt megválaszolatlan kérdés, és ez elég ritkán fordul elő. Az első támadás után már várható volt, hogy ebből nem lehet igazán happyendet kihozni, és a rosszfiú kilétéből sem csináltak sokáig titkot, de azért azt nem gondoltam, hogy a végén ekkorát húz be nekem az írónő… padlóra küldött, vérző orral, már csak egy tesztelőegység hiányzik… meglepődtem, amikor kiderült, hogy van folytatás, amit természetesen kíváncsian várok, és nagyon remélem, hogy nem lesz csalódás – nekem ugyanis ez így volt kerek, lezárt, letehetetlen történet… nem feltétlenül kellene hozzányúlni. Kedvenc lett!

30 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Mira Grant: Feed – Etetés

Számomra ez a könyv egy izgalmas, feszültséggel teli történet volt. Először arra gondoltam a zombik miatt lesz ijesztő és részisztő de tévedtem. Sokkal inkább a mostani vírus helyzet miatt éreztem durvábbnak, mert én egy ilyen helyzetet simán el tudok képzelni a mi életünkbe sajnos. Érdekes volt a Blogger és a politika illetve az egészségügyi bepillantás is. Sajnálom, hogy magyarul nem jelenik meg több rész. Szívesen olvasnám.

Röfipingvin P>!
Mira Grant: Feed – Etetés

Egy zombis könyv, ami megugorja a WWZ szintjét.
Döbbenet.
Elolvasod a címét, elolvasod a fülszöveget és legyártod a magad prekoncepcióit. Feed, angolul etetés. Például az állatoké. Zombik, vírus, harc.
Aztán elkezded olvasni. Bárhol is tartasz egyszer csak újra ránézel a borítóra. És meglátod a jelet. Hirtelen összeáll a kép, hisz a feed szót már inkább beetetésként fordítod – RSS feed.
Hírközlés. Blogok. Információ megosztása.
Egy blog, hírportál, ami kísér egy elnökválasztást abban az időben, amikor az amerikai elnök nem a közel-keleti problémát kell, hogy megoldja, hanem azt, hogy visszaszorítsa a Kellis-Amberlee vírust. Más néven a zombikat. Akikről – alapos könyv lévén – nagyon részletes leírást kapunk, mind biológiailag, mind járványügyileg, mind társadalmilag, és persze, hogy hogy lehet őket likvidálni.
Georgie, Shaun, Buffy, Rick. Emberek, akiknek a tájékoztatás az első.
George úgy szereti azt, amit csinál, mint Rory Gilmore. Csak neki véresebb és veszélyesebb dolga van.
Shaun, aki nagyra nőtt gyereknek igyekszik eladni magát, de közben mind a magához való esze, mind a tapasztalata, mind pedig a tudása megvan ahhoz, hogy irwin legyen.
Buffy az esendő, álmodozó lángész. Fontos fogaskerék.
Rick a kor, és a szélesebb médiatapasztalat. Furcsa és nyomasztó múlttal, amit senki sem szeretne a magáénak tudni.

Nagyon tetszett és bravúrosnak tartottam a Zombiháborút. De ha ezeket a jelzőket eladtam oda, nem tudom, miket adjak Mira Grant könyvének. Még remeg a kezem a Kedvencem gomb felett…

29 hozzászólás
Mazsidrazsi>!
Mira Grant: Feed – Etetés

Mikor kedden befejezed az olvasást, majd péntek reggelre azt álmodod, hogy Te vagy Georgia Mason, akkor tényleg mély benyomást tett rád a könyv.

Az elején nagyon furcsa volt ez a nagy bloggerkedés, az adatok, a Feltámadás utáni történetek, a magyarázat nekem sok volt az elején. Aztán elindultak a kampánykörútra, és kezdtem reménykedni, hogy izgalmas lesz. Az is lett, habár nem úgy, ahogy vártam. Nagyon tetszett a könyv felosztása, a fejezetek végén lévő blogbejegyzéseket egyenesen imádtam. Annyira valós, annyira igaz volt benne minden.
Georgia karaktere kicsit hűvös, rideg, de értettem minden mögöttes tartalmat. És ennek nem így kellett volna lennie.
Shaun egy hatalmas karakter, még most is megmosolyogtat :))
Buffy-t nem tudtam az elején se hova tenni, a végén meg végképp…
A történet maga jó volt, habár már a felénél tudtam, hogy ki-mit-miért-hogyan, de a vége tartogatott pár érdekes eseményt.
Nem hittem volna, hogy egyre jobban szeretni fogom a zombis történeteket :D

10 hozzászólás
Lisie87>!
Mira Grant: Feed – Etetés

Annyira sajnálom, de nem igazán jött be ez a könyv! :/
Egy zombis könyv, amiben elvétve, ha történik valami merénylet a szereplők ellen, hirtelen felbukkannak mágikusan a zombik is, hogy megtizedeljék a jelenlévőket! :D
Na de komolyabbra fordítva a szót, lehet az a bajom, hogy nagy elvárásokkal álltam neki a könyvnek, mivel mindenki nagyon-nagyon dicsérte. Hallgatnom kellett volna Páromra, aki olvasta és tetszett neki, ő azt mondta, hogy „Nem neked való”. Én botor módon úgy értelmeztem, hogy jó véres és gyilkolós, izgalmas lesz. Végül igaza lett…sajnos.
200 oldalig bizakodtam, hogy jobb lesz…
Nem érdekeltek már a blogok, az értékelések, hogy hányszor és hányféleképpen vizsgálták meg tűkkel őket, hogy nem fertőzöttek, George szem betegsége, stb. Ezeket ismételte a könyv unos-untalan. Nagy ritkán azért történt valami izgalmas is.
Nem szerettem meg a szereplőket sem. A szülőket legszívesebben egy zombi horda elé vetettem volna… Végül, kiderült az igazság, lelepleződött a nagy csalás…DE … sajnos nem az olvasók számára, mivel mi nem kaptunk semmi konkrét információt róla! XD
És amin végig töprengtem…spoiler

Panna>!
Mira Grant: Feed – Etetés

Először csak ennyit akartam írni :
Etetés helyett Beetetés.
De.. Ha túl jutsz a könyv kétharmadán,ami valljuk be, kín szenvedés volt. Akkor elkezd a történet értelmet nyerni és felpörögni. Meglepő módon a utolsó pár fejezet húzta fel a csillagokat.
És aztán volt a nagy pofára esés
Basztikuli!!! Nem ezt vártam,Nem ezt akartam. Sajnálom.
Tény: Ha valaki egy vérben tocsogós zombis történetet akar olvasni, ne ezt a könyvet válassza
Hogy megéri e elolvasni?!
Mindenki döntse el. Nekem megérte.

1 hozzászólás
gab001>!
Mira Grant: Feed – Etetés

Néhány napja hallottam a rádióban, hogy egy vírus módosításával lehet, hogy megtalálták a rák ellenszerét. Rögtön felsejlett előttem, hogy milyen lesz egy zombikkal teli világban élni, még hihetőbbé téve számomra az írónő részletes magyarázatát az általa elképzelt jövő kialakulásának okaira. A zombikkal teli világ mellett ráadásul betekintést nyerhetünk egy amerikai elnökválasztás nem épp tisztességes párharcába is. Igazán megkedveltem a Mason testvérpárt, irigylésre méltó az az odaadó szeretet, amellyel egymás iránt viseltettek. Az írónő humora és gördülékeny stílusa nagyon olvasmányossá tette a könyvet. Különösen tetszettek a blogbejegyzések és az, hogy bár a bloggerek mindenre képesek voltak egy jó sztoriért, mégsem felejtkeztek meg az emberségről. Bevallom, én sokkal bonyolultabb összefüggésekre számítottam a korábbi értékelések alapján, de tény, hogy voltak egészen meglepő fordulatok.

Pesu>!
Mira Grant: Feed – Etetés

Fülszöveg alapján egyáltalán nem ezt vártam! Teljese ledöbbentett, hogy miről is szól a könyv! Azt vártam, hogy megtudunk mindent, hogy robbant ki és akkor játszódik amikor mindez a fertőzés kialakult! De nem! Nagyon nem! Sok évvel azután vagyunk! Főszereplőink már ebben nőttek fel! Nem a zombi szálra van kiélezve a történet hanem a blogolásra és a politikára! Ez nekem nagyon furcsa volt! De a végére egész jó kis könyv lett belőle! A vége eléggé izgalmassá tette, hogy ilyen jó értékelést kapjon tőlem! :)

_Katie_ P>!
Mira Grant: Feed – Etetés

Ez egy kicsit más volt, mint az én zombis jövőképem. Mondjuk ott is egy nyomorék vírus okozza az egész káoszt, bár más körülmények közt és az is biztos, hogy nincs benne ennyi vér ellenőrzés, annak ellenére, hogy abban is a vérünkben van a vírus. mondjuk ez alapvető logika, nem is lehet másképp, hiszen ha egyszer egy levegőben terjedő vírus okozza a zozisodást, akkor nyilván a vérünkben van, nem csak akkor kapjuk meg, ha megmurdelunk Időnként kicsit csalódtam, mert túl sok volt ebben a politika, a tájékoztató szöveg, hogy mi hogyan is történt….és szerintem pont tökmindegy mi történt valamikor réges-régen, ha egyszer jelenleg meg zozisodás van. Legalábbis egyszer is elég lenne röviden—muhaha Ezeket a részeket nagyon untam.
Viszont szerettem George és Shaun testvéri kapcsolatát, hogy mennyire szerették és elfogadták egymást annak ellenére, hogy milyen mások voltak! Az egymáshoz ragaszkodásukat. Az élet szeretetüket. A bátorságukat. Az őszinteségüket.


Népszerű idézetek

Lanore P>!

Ha még egyszer valaki azt meri mondani, hogy „sajnálom”, esküszöm, orrba vágom. Mert az, hogy sajnálja, semmin nem változtat; annyit ér legfeljebb, hogy újra ráébredek: ez már megmásíthatatlan.
Ez most az én világom, és nem akarok benne élni!
(SHAUN MASON)

Kapcsolódó szócikkek: Shaun Mason
zsofigirl>!

Az igazság és a hazugság közt az a különbség, hogy ugyan mindkettő fáj, de hosszú távon csak az egyik gyógyít.

185. oldal

Eltiron>!

A férfiak alkalmi ruházata praktikus: nadrág, zakó, mellény. Még a nyakkendő sem haszontalan, hiszen kiválóan alkalmas ér-elszorításra vagy az ellenfél megfojtására. A nők alkalmi ruházata viszont a Feltámadás után sem vált ésszerűbbé; továbbra is makacsul szolgálja a célt, hogy viselőjét az első adandó alkalommal könnyedén megölhessék.

D_Krisztina>!

Ne sajnáld a zombit. Ő se fog sajnálni téged, amikor elkezdi csócsálni a fejedet.

19. oldal, 1. fejezet

mandarina>!

Legyek bár élő vagy halott,
az igazság nem nyugszik.
A nevem Georgia Mason, és könyörgöm:
cselekedjetek, amíg lehet!

Dyus33>!

Tapasztalataim szerint, ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, arról előbb-utóbb valóban kiderül, hogy valami nincs vele rendjén.

91. oldal,

Kapcsolódó szócikkek: Georgia Mason
Lanore P>!

Szeretem az öcsémet.
Szeretem a munkámat.
Szeretem az igazságot.
És remélem, soha nem kell választanom köztük.
(GEORGIA MASON)

Kapcsolódó szócikkek: Georgia Mason
mandarina>!

Mi vagyunk az új évezred népének sokoldalú ópiuma: tudósítunk a hírekről, csináljuk őket, s ha már nem bírod tovább, menedéket nyújtunk előlük.

_Katie_ P>!

A világot, amelyben élünk, magunk teremtettük.
Hölgyeim és uraim, most miénk a megtiszteltetés, hogy megegyük, amit fôztünk.
(MICHAEL MASON)


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Tintera: Reboot – Lázadók hajnala
Isaac Marion: Eleven testek
Dmitry Glukhovsky: Metró – A trilógia
M. R. Carey: Kiéhezettek
Ilsa J. Bick: Hamvak
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Blake Crouch: Wayward Pines
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Justin Cronin: A szabadulás
Ben H. Winters: Az igazság határán