Egyetlen ​kortyot sem (Egyetlen kortyot sem 1.) 49 csillagozás

Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem

Mire ​lennél képes, hogy megvédd a vízforrásodat egy kiszáradt világban?
A világvége nem bonyolult. Egyszerűen csak nincs többé semmi: se munkahely, se iskola, se üzlet, se közlekedés. Nincsenek emberek sem, csak a megmaradt kevesek. Ők a túlélők, akiknek egyetlen célja van: a fennmaradás. A civilizáció összeomlása után legfőbb törekvésük az élelem megszerzése és a védekezés.
Anya és Lynn túlélők. Anya nő, harcos és gazdálkodó egy személyben. Felnevelte a lányát, gondoskodott enni és innivalóról, biztonságot teremtett kettejüknek a farmon, megvédelmezte otthonukat a betolakodóktól. S ami a legfontosabb: megvédte legnagyobb kincsüket, a kis tavat, ivóvizük forrását. Puskával kel és fekszik.
Lynn tizenhat éves. Anyán kívül mással még nem beszélt, mást nem is nagyon látott. Kilencéves kora óta tud vezetni, pontosan céloz és lő, ért a víztisztításhoz, és jól bánik a fejszével.
Aszályos volt a nyár, az életadó tó vize apadni kezd. Dél és kelet felé is tábortüzek… (tovább)

Eredeti mű: Mindy McGinnis: Not a Drop to Drink

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632664422 · Fordította: U. Rónay Anna

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Eli · Jasper · Lauren · Lucy · Lynn · Stebbs


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
wzsuzsanna P
Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem

Nagyon szeretem az olyan „világvégés” könyveket, ahol a hangsúly nem a társadalomban, hanem az emberek személyiségében végbement változásokon van. Ez a történet nagyon erősen indult, szinte harapni lehetett azt a rideg, gyakorlatias és könyörtelen lelkiállapotot, amibe Lynn és az édesanyja kerültek, miután a megváltozott világban magukról kellett gondoskodniuk. A cselekmény egy pontig nagyon izgalmas volt, bár a közepe táján úgy éreztem, kezd leülni. Egy másik hiányosság a szememben, hogy nem tudtam meg, mi volt az a történés, katasztrófa, ami a regény alapállapotához vezetett. Ettől függetlenül nagyon tetszett, remélem, hamar kijön a folytatás.

>!
mrsp
Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem

Amióta megláttam, hogy ez a könyv jön egyszer majd magyarul is, hihetetlenül vártam, mert a fülszöveg nagyon érdekes történetet jelzett előre. Aztán valahogy kiment a fejemből, de most ismét rátaláltam, ezúttal a magyar megjelenés előtt pár nappal, és már tűkön ültem. Alig vártam már, hogy beváltsa a hozzá fűzött reményeket és egy iszonyú jó disztópiát kapjak. És sikerült. Mert az Egyetlen kortyot sem óriási kedvenc lett, le sem tudtam tenni.

Ami érdekes ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy hiába olvastam már rengeteg disztópiát, általában mindegyik YA volt, és mindegyik egy sablonra épült, vagyis hogy a fiatal, tök átlagos lány megmenti a világot és megdönti a zsarnok uralmat. Nos, ez a könyv abszolút nem ilyen volt, nem volt semmilyen zsarnok állam és semmilyen különleges képesség vagy furcsa, elképzelhetetlen világkép. Ez a jövőbeli világ abszolút elképzelhető, teljesen valós jövőkép, vagyis hogy egyszer csak elfogy az emberiség vízkészlete. Tetszett ez az ötlet, mert ez tényleg egyre égetőbb probléma a mai világban, és talán ez az egyetlen disztópia, amit abszolút el tudok képzelni, hogy valóra válik. Szóval itt az izgalom és a rettegés valós, nem pedig csak egy regényes hősnő regényes világáért aggódunk. Ez tetszett.

Ami még tetszett, az a szereplők, és az ő fejlődésük. Bár az elején nem volt egyértelmű, ennek a könyvnek a főszereplője Lynn, egy 16 éves lány, de mégis rettentő érett és felelősségteljes, és nem az a legnagyobb problémája sok klisével ellentétben, hogy a tönkrement világban szerelmet találjon. Erős, független, érett és izgalmas főhősnő, a korát abszolút meghazudtolja. A többi szereplő is nagyon közel került a szívemhez, főleg Stebbs és Lucy, de azért Eli-t, Anyát és Nevát is megkedveltem.

Ami viszont legjobban tetszett, az Lynn személyiségfejlődése volt. spoiler És ami még pluszpontot érdemel, hogy oké, ott volt a nyilvánvaló szerelmi szál spoiler

Nagyon nagyon tetszett, remélem lesz folytatása, és még néhányszor biztos újra fogom olvasni.

>!
Katara_Phoenix P
Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem

Elég nehézkesen barátkoztam meg a könyvvel, az elején teljesen „átverve” éreztem magam. Nagyon csalóka a fülszöveg, ahhoz képest,hogy „Anya és Lánya” szerepel benne, spoiler. Ahhoz képest,hogy mennyi jót ír Lynn képességeiről, közvetett módon spoiler Viszont Lynn személyiségének alakulása,és a történet szempontjából ez talán annyira nem is baj. Máskülönben Lauren biztosan nem hagyta volna szó nélkül.
A kezdeti nehézségek után ez egy egész érdekes, izgalmas kis történet lett. Hihetetlenül megörültem,amikor rájöttem,hogy még folytatása is van (pedig anélkül is egy szép, kerek történet). Bár spoiler nélkül nem tudom mennyire fogom tudni élvezni, egy próbát mindenképpen megér. spoiler
Neva végső döntését teljesen megértettem, ki tudja hogy mit tettek volna vele, vagy meddig húzta volna? Megérdemelte,hogy végre pihenhessen.

>!
Masni3 P
Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem

Imádtam. Az egyik kedvenc könyvem lett, attól eltekintve, hogy nem adok rá 5 *-ot. Lynn kemény csaj szerencsére, és ezt nagyon bírom benne. Az ilyen főszereplők levesznek a lábamról. Tetszett, hogy a csaj ennyire kegyetlen, szemrebbenés nélkül húzza meg a ravaszt.
Stebbs is jó arc, igazi túlélők ők ketten. spoiler. Lucy pedig átvette Lynn helyét. Nagyon jól ki lett találva ez a víz nélküli világ. A folytatást remélem mielőbb kiadják, mert nagyon érdekel, hogy Lucyval mi történik. És nem csak a kiscsaj sorsa érdekel hanem a város is.

>!
Ibanez MP
Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem

Az idei évem végre úgy tűnik, disztópia szempontjából gyümölcsözőnek bizonyul. Az elmúlt években nagyon sokra berágtam, az Unwind hozott ki a gödörből, de az idei termések bőven kárpótolnak. Ez a könyv is, bár még mindig nem vagyok megbékélve az állandó tinilány-főszereplő alkalmazásától, nekem sokkal reálisabbak és izgalmasabbak azok, amelyekben rendesen felnőtt főszereplők vannak. Ez a könyv tényleg jó, az előttem lévő értékelések mindent elmondanak, kevesebb az akció, több a lélektani megközelítés, jók a beszédek, az írás, nagyon könnyen be lehet falni a háromszáz oldalt. Valami hiányérzet mégis motoszkál bennem, nem tudom megmondani, hogy micsoda, de ott van… Talán egy kicsit túl gyors volt a befejezés akciójelenete, meg ugye meglepő is eléggé, nem gondoltam volna, hogy ez lesz… Várom a folytatást mindenesetre.

>!
Midnightsp
Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem

Évekkel ezelőtt Anya mutatott neki fotókat szomjan halt emberekről. Bőrük úgy lógott a csontjukon, mint ahogy a tapéta hámlott le a falról a ház használaton kívüli folyosóján. Duzzadt nyelvük kilógott repedezett, vérző ajkuk közül. Szemük olyan mélyen besüppedt a szemüregükbe, hogy a koponyájuk körvonala kivehető volt.
– Így akarsz meghalni?kérdezte Anya azon az éjjelen, és azóta minden éjszaka.
Lynn válasza mindig ugyanaz volt.
– Nem.
– Akkor ölnöd kell.

Mindy McGinnistől a The Female of the Species volt a tavalyi évem nagy young adult szerelme, ezért is vettem kézbe ezt a könyvet és borzasztóan tetszett.

A történet egy poszt-apokaliptikus világban játszódik, de itt nincsenek zombik, meg új kasztrendszerek meg hasonlók, csak a víz fogyott el és ez félelmetesebb mint egy egész sereg zombi. A Female of the Specieshez hasonlóan ez a regény is elég nyomasztó és a felszín alatt az emberi természetet vizsgálja, azt, hogy az ember mi mindent képes megtenni a túlélésért és hogy képes-e egyáltalán az empátiára egy olyan valaki, aki már csak ezt a kegyetlen világot ismeri; a főhös, Lynn, egy ilyen lány.

Ez a YA-nak az a kategóriája, amit én az „ifjúsági” cimke ellenére a fiatalabb korosztálynak nem ajánlanék, mert nem igazán akciódús viszont gyomorforgató, megrázó és nagyon elgondolkodtató.
Amiben Mindy McGinnis még nagyon erős az a karakterek íve: Lynn a könyv elejétől a végéig hatalmas fejlődésen megy át és minden egyes szava és cselekedete teljesen hiteles volt nekem.

Annak meg külön örülök, hogy ez a könyv magyarul is megjelent, mert Mindy McGinnis még Amerikában is viszonylag ismeretlen, mindenesetre melegen ajánlom az írónőt mindenkinek aki szereti a kicsit nehezebben emészhető YA könyveket.

>!
Benedek_Eszti
Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem

A könyv egy olyan disztópikus történet, amely akárcsak A teamesternő könyve, legegyszerűbb módot választotta a világvége hangulat megteremtésére. Nincsenek itt zombik vagy halálos kórral megfertőzött emberek. Itt csupán csak a víz hiánytermék, és ez épp elég ahhoz, hogy az emberek megbolonduljanak.

A történet szerint néhány évtizeddel ezelőtt a kolera fertőzte meg a vizeket, és aki elkapta ezt a kórt, akár egy nap alatt életét veszthette. Bár az orvosságok és a tiszta vizű források ezt egy ideig meggátolták, ám lassan mind a kettő elkezdett fogyni.

Aki egy akciódús disztópikus regényre vágyik, annak nem ezt a könyvet javaslom. Bár a borító jól beletalál a lényegbe, mégis becsapós. Lynn puskával való ábrázolása helyénvaló, mégis egy harccal teli könyvet ígér. Ennek ellenére a könyv nem kifejezetten vérengzős, sokkal inkább elgondolkodtató és megrázó. Egyszerűen nagyszerű.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/konyvek/mindy-mcginnis-egyetle…

>!
Ildikó_Nagy_2 P
Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem

De jó kis disztópia volt ez. Jó volt, mert nem a szokványos, sablonos világvégéről szólt, hanem egyszerűen csak arról, hogy nincs víz, és azt a keveset is ami még megmaradt puskával kell védeni. Tetszett Anya keménysége, ahogy a lányát erre az életre nevelte. De jó volt, hogy meglágyult egy kicsit és a szívére is hallgatott. Nem zavart, hogy tini lányról szól a történet. Kíváncsian várom a folytatást.

>!
lady_An
Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem

Meglepő módon nekem nagyon tetszett. Szeretem az utopisztikus könyveket, de kicsit már besokalltam attól, hogy állandóan tinikről szól, érdekes módon itt ez egyáltalán nem zavart. Hisz a főszereplő nem az a szokványos tini. Az író végigvitte Lynn jellemét következetesen.. Valamennyit lágyult, de nem esett át a ló túloldalára, és megmaradt benne az a keménység amilyen volt, amilyennek Anya nevelte. Tetszett, ahogy a kapcsolatai alakultak a különböző szereplőkkel. A vége kicsit összecsapott volt, értem én, hogy sok évvel későbbről szólt az epilogus, de én szívesen olvastam volna, ez az"új" világ, hogy alakult ki. Nekem tetszett

>!
Szencsike MP
Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem

Rövid, de velős történet. Lynn szemén át látjuk a világot, amiről ugyan az alapokat tudjuk (kevés az egészséges vízforrás, rengetegen meghalnak stb. tipikus posztapok világ), de ugye itt is az ember a fontos. A túlélők, akik megpróbálják a lehető legjobbat kihozni magukból és emberek maradnak, vagy teljesen kifordulnak, és a lehető legrosszabb történik. Szép történet, ahogy végigkísérjük Lynn fejlődését és egy igazi közösség része lesz.


Népszerű idézetek

>!
mrsp

Ne szenvedj többet, mint amennyit muszáj.

109. oldal

>!
mrsp

– Nem kell takargatnod a fájdalmad – mondta neki Lynn. – Ez nem olyasmi, amit szégyellni kell.

118. oldal

>!
mrsp

Légy erős, és légy jó. Hagyd, hogy szeressenek, és légy érte hálás. Ne bánj semmit.

216. oldal

>!
mrsp

A világon senki sem csupa jó vagy csupa rossz.

318. oldal

>!
mrsp

Itt senkinek sincs semmije, kislány. Azoké minden, akik elveszik maguknak.

340. oldal

>!
mrsp

Anya mindig azt mondta, a tél hosszú, de a verseskötetek még hosszabbak.

217. oldal

>!
mrsp

Szerelemben és Háborúban mindent szabad, lányom.

340. oldal

>!
Katara_Phoenix P

Lynn nem tudta levenni a szemét az irányzékról, megkövülten nézte a golyó útját, az egyetlent, melyet szerelemmel a szívében indított útjára.

331. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lynn
>!
mrsp

– Hülyeség húsfüstölésre használni a fát, ha nem tudjuk megenni, azért mert halálra fagyunk.
– Hülyeség félretenni a fát azért, hogy melegben haljunk éhen.

20-21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lauren · Lynn
>!
mrsp

Könnyebb volt úgy megölni embereket, hogy az egyetlen arc, amit valaha is láttam, Anyáé volt. Akkor mindenki más ellenség volt, és az irányzékkal egy emberi alakra célozni nem különbözött attól, mint leteríteni egy szarvast, csak az alak volt más.

178. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Kurt Vonnegut: Mesterlövész / Deadeye Dick
Kurt Vonnegut: Mesterlövész
Toni Morrison: Nagyonkék
Dan Wells: Fragments – Töredékek
James Dashner: Az útvesztő
Kass Morgan: Kiválasztottak
Gabriel Wolf: Odalent
Andrea White: Túlélni az Antarktiszt