Mindent ​az emberi agyról 1 csillagozás

Izgalmasan és látványosan
Mindent az emberi agyról

A legátfogóbb és leglátványosabb útmutató az emberi agyról.
Valóban különbözik egymástól a férfiak és a nők agya? Mitől olyan lázadók a tinédzserek? A jövőben tényleg mindannyiunk agya összekapcsolódik majd a felhőben?
E könyv a legfrissebb kutatási eredményekre támaszkodva mutatja meg, hogyan különböztessük meg a motoros agykérgünket a tükörneuronjainktól. Ismerkedjünk meg a kommunikáció, a személyiség és az érzelmek jellemzőivel, és tárjuk fel az emlékezet titkait!
Világos, könnyen érthető ábrák és elképesztő adatok. Minden, amit tudni szeretnénk agyunk lenyűgözően összetett működéséről.

>!
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634337645 · Fordította: Molnár Csaba

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Liliane>!
Mindent az emberi agyról

Mindent az emberi agyról Izgalmasan és látványosan

Nem szerettem a biológia órákat, ezért érzem most nagyon hiányosnak a tudásom bizonyos témákban – a genetika alapjain kívül, az mindig is érdekelt. Na de a lényeg: szeretném pótolni a hiányosságokat és erre nem is lehetne jobb lehetőségem, mint a szakkönyvek bújása.

Ezért olvastam el a Bookline Könyvek gondozásában megjelent Mindent az emberi agyrólt, ami a címben is jelzett szervünkről, na meg annak működéséről szól. Be kell vallanom, először engem ez a mondat fogott meg a fülszövegből: „Ismerkedjünk meg a kommunikáció, a személyiség és az érzelmek jellemzőivel, és tárjuk fel az emlékezet titkait!”. Úgyhogy ezeket a részeket vártam a leginkább és nem csalódtam, de azért nemcsak ezekről a témákról szól ez a szép kötet. Elég informatív módon, infografikákkal járja körbe a fizikai agyat, a működést az érzékeléssel és bemutat még egyéb más érdekességeket is, a zavarokkal együtt. A részletes ismertetések mellett, apróbb érdekességeket is találhatunk benne, ahogyan a Mindent a pszichológiáról könyvben is (azt kb egy éve olvastam, kocc az évfordulóra!).

A leginkább érdekesnek az álmodás, érzelmek, kreativitás és annak fejlesztése, mesterséges intelligencia (jövőbeli agy), illetve a személyiségvizsgálatok részeket találtam benne, ezekről mindig szívesen olvasok, de főleg az érdekel, hogyan látják más tudományok a mesterséges intelligencia kérdését, úgyhogy ennek nagyon örültem.

Hoztam egy idézetet is belőle, de rengeteget jelöltem meg a könyvben:

„Gyakran állítják, hogy az agy egyik oldala (vagy féltekéje) domináns a másik felett, és hogy ennek köze van az illető személyiségéhez. Időnként például hallani, hogy a logikusan gondolkodó emberek a bal agyféltekéjüket, míg a művészi hajlamokkal bíró (és kevésbé logikusan gondolkodó) emberek inkább a jobb féltekéjüket használják. Csakhogy ez durva leegyszerűsítése az igazságnak. Noha tény, hogy a féltekék nem teljesen ugyanazt a feladatot látják el – például a beszédközpontok általában a bal oldalon vannak –, az egészséges ember a legtöbb mentális feladat elvégzéshez egyszerre használja az agya mindkét féltekéjét.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Ádám György: A rejtőzködő elme
Tom Jackson: Agyunk titkai
Beau Lotto: Láss csodát
Norman Doidge: Hogyan gyógyul az agy?
Bruce D. Perry – Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú
Norman Doidge: A változó agy
Henry Marsh: Kezemben az életed
Michio Kaku: Az elme jövője
Suzanne O'Sullivan: Vihar az agyban
Nicholas Carr: Hogyan változtatja meg agyunkat az internet?