Pachinko 20 csillagozás

Min Jin Lee: Pachinko Min Jin Lee: Pachinko Min Jin Lee: Pachinko Min Jin Lee: Pachinko Min Jin Lee: Pachinko

Profoundly moving and gracefully told, PACHINKO follows one Korean family through the generations, beginning in early 1900s Korea with Sunja, the prized daughter of a poor yet proud family, whose unplanned pregnancy threatens to shame them. Betrayed by her wealthy lover, Sunja finds unexpected salvation when a young tubercular minister offers to marry her and bring her to Japan to start a new life.

So begins a sweeping saga of exceptional people in exile from a homeland they never knew and caught in the indifferent arc of history. In Japan, Sunja's family members endure harsh discrimination, catastrophes, and poverty, yet they also encounter great joy as they pursue their passions and rise to meet the challenges this new home presents. Through desperate struggles and hard-won triumphs, they are bound together by deep roots as their family faces enduring questions of faith, family, and identity.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Head of Zeus, London, 2018
538 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781786691378
>!
Grand Central, New York, 2017
490 oldal · ISBN: B01GZY28JA
>!
Apollo Books, 2017
496 oldal · ASIN: B01H3MWEGA

4 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Kblanka>!
Min Jin Lee: Pachinko

A könyvet még egy Molyklubra kezdtem olvasni, de maga a példány nyár óta csücsül a polcomon. Tipikusan az a fajta könyv, amelyet azért vettem meg, mert gyönyörű volt a borítója, és maga a történelmi téma is rettentően érdekelt.

Ez nem egy könyv, amit egy nap alatt el lehet olvasni, legalábbis nekem közel se ment gyorsan az olvasása. Nem azért, mert esetlegesen rossz lett volna, nem. Hanem egy elég nehéz témát feszeget, és egyszerűen nem volt annyi bennem, hogy huzamosabb ideig bírjam a nyomást.

A történet egy koreai család életét mutatja be 6 generáción keresztül, majdnem 80 év időintervallumban. Nem könnyű életeket láthatunk: menekülés, éhezés, halál (még öngyilkosság is), brutalitás, diszkrimináció és még sorolhatnánk. A történelem kegyetlen volt a koreaikhoz nem csak odahaza, hanem Japánban és máshol is.

Rettentően érdekes volt látni, hogy egy apró döntés hogyan lehet hatással több másik tíz életre. A központi szereplő Sunja, aki bizonyos értelemben mindent elindított. Hány életet láthattunk ő egyetlen döntése miatt, mennyi minden volt hatással rá.

Mivel nagyon ritkán olvasok olyan könyveket, amelyeken nem jelenik meg a fantasy valahogy, szinte nem is tudtam, hogy értékeljem a könyvet. De egy nagyon szép történet, amely olykor ugyan lehozott az életről, úgy érzem mégis sokat tanultam belőle, és teljes nyersségében mutatta be, milyen is lehetett koreaiként Japánban.

noramaria>!
Min Jin Lee: Pachinko

A regény Koreában indul, aztán Japánban folytatódik is fejeződik be. Legfőbb témája a Japánban élő koreai kisebbség élete és nehézségei a 20. század során. Olyan szempontból nagyon értékes, hogy ad valami fogalmat erről a történelmi korról, és örökérvényű kérdéseket feszeget a beilleszkedés és a kisebbségek elfogadása témájában. Sajnos irodalmilag nem egy nagy érték. A sztori jó, viszont egy idő után már nagyon untam azt, hogy csak az eseményekről számol be, meg néha kitér a szereplők gondolataira, de az egészben nincs koherencia. A maga nemében jó, de nem nagy irodalmi alkotás.

Mafia I>!
Min Jin Lee: Pachinko

Szeretem a sok generáción átívelő családregényeket; a Do Not Say We Have Nothing-ot olvastam előtte, ezért esett a választásom erre a könyvre. Ugyanaz a korszak, csak néhány kilométerrel még keletebbre. A Pachinko viszont, a DNSWHN-gal ellentétben nem kápráztatott el. Bár végig izgalmas olvasmány volt, mindvégig a felszínen maradt. Az identitás bizonyára fontos kérdés ha Japánban élő koreai vagy, azt nehezen tudom elképzelni, hogy ez lenne az *egyetlen* kérdés. Bármi mást, ami a szereplőkkel történt, csak ezen keresztül láttunk. A szereplők közötti (izgalmas) relációk sajnos nem voltak megfelelően kibontva ahhoz képest, amekkora súlyt ez az egyetlen kérdés kapott.

Melinda_Farkas>!
Min Jin Lee: Pachinko

Fantasztikusan szépen megírt történet, nagyon szerettem…

helianthuso>!
Min Jin Lee: Pachinko

Az eleje helyett kezdjük a végén: az utolsó mondat után még lapoztam volna a következő fejezetre, csak hogy azt lássam hogy nincs több. A vége olyan… semmilyen lett, mintha egy nap közepén abba hagynánk a funkcionálást.
A könyvet 3 részre osztották, ami elég jól felosztja az érzéseimet is.
Az első részben úgy éreztem magam mint Sunja; reményekkel telve kezdtem neki a könyvnek (főleg azért mert az egyik kedvenc színészem fogja alakítani Hansu-t a sorozatban) és ez az érzés meg is maradt, szinte az első rész végéig. Ezek után egy nem túl meredek lejtőn indult meg a történet. Ahogy haladtunk előre az időben egyre jobban sajnáltam a kis családot, akiknek annyi mindenen kellett keresztülmenniük. Ezután jött a második és harmadik rész:
Néhány karakter halála (egy 1910 és 1989 közötti időszakot leíró könyvben remélem nem nagy meglepetés, hogy halnak meg emberek) olyan rosszul volt kezelve, hogy le kellett tennem a könyvet és el lépni tőle egy kis időre. Volt ahol csak egy mondat volt szánva egy ember halálára és utána már repültünk is az időben jó pár évet.
Ez a másik dolog: az idő múlása. Éveket ugrottunk elég sokszor és nem egyszer voltam összezavarodva, hogy akkor most ki hány éves és hol is járunk (bár ez lehet csak az én bénaságom )
Az összes karakter egy-két kivétellel nagyon szerethető és könnyen együtt lehet velük érezni, még úgy is hogy nem tudjuk mennyire nehéz is volt igazán ami velük történt.
Összeségében egy maradandó élmény volt a könyv és egyáltalán nem bántam meg hogy elolvastam, de lehetett volna jobb is pár apró változással.

Luca_Orbán>!
Min Jin Lee: Pachinko

Mivel egyszerre csak egy könyvet olvasok, ezért az adott könyv mindig meghatározza, hogy mennyire van kedvem olvasni. A Pachinko esetében nagyon sokszor választottam más elfoglaltságot az olvasás helyett, és ez egyáltalán nem volt az a könyv amit nem tudtam letenni. Viszont amikor éppen volt kedvem olvasni, akkor tényleg magával ragadott a történet. Nehéz volt megszokni a stílusát, de volt olyan hosszú a sztori, hogy a végére nem csak megszoktam, hanem megszerettem.


Népszerű idézetek

elzazi>!

But a God that did everything we thought was right and good wouldn't be the creator of the universe. He would be our puppet. He wouldn't be God. There's more to everything than we can know.

66


Hasonló könyvek címkék alapján

Sylvia Plath: The Bell Jar
Paula McLain: Love and Ruin
Juliet Grey: Days of Splendor, Days of Sorrow
Syrie James: The Secret Diaries of Charlotte Brontë
Daisy Goodwin: Victoria
Philippa Gregory: The King's Curse
Gárdos Péter: Fever at Dawn
Nancy Horan: Under the Wide and Starry Sky
Jean Plaidy: The Borgias
Katie Nicholl: The Making of a Royal Romance