Indiánok ​hadiösvényen 5 csillagozás

Harminc történet a leghíresebb indián harcosokról és a legjelentősebb indián háborúkról
Miloslav Stingl: Indiánok hadiösvényen

Indián ​lovasok száguldanak a prérin, fejük fölött tomahawkot forgatnak, arcukat harci színekre festették. Ez a hadiösvényt járó indiánok jellegzetes képe.
A legdicsőbb indián harcosok, Pontiac, Ülő Bika, Vakmerő Ló, Vörös Felhő, a nagy Geronimo és sok más híres törzsfőnök sorsával, a legjelentősebb indián háborúk történetével ismertet meg bennünket ez a könyv, dr. Miroslav Stingl, a neves amerikanista tudós műve. Történelmi források alapján számol be mindenről, ami a hadiösvényre lépett indiánok életével, szokásaival, lelkivilágával összefügg. Együtt járjuk hőseinkkel a szakadatlan és nemegyszer könyörtelen harcok tövises útját, elkísérjük őket messzi északra, az áthatolhatatlan erdőrengetegekbe, a végtelen prérikre és a csatatérré vált távol-nyugati aranymezőkre. Megtudjuk, milyen emberek voltak a nyomkeresők, hogyan avatkoztak az indiánok sorsába a hírhedt prémvadászok, a „tüzes vizet” árusító lelketlen kufárok és az aranyláz megszállottjai. Az sem marad titok előttünk,… (tovább)

Eredeti cím: Indiáni na válečné stezce

Eredeti megjelenés éve: 1969

Tartalomjegyzék

>!
Madách, Bratislava, 1973
188 oldal · keménytáblás · Fordította: Bártfai László

Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

pwz I>!
Miloslav Stingl: Indiánok hadiösvényen

Miloslav Stingl: Indiánok hadiösvényen Harminc történet a leghíresebb indián harcosokról és a legjelentősebb indián háborúkról

Először is, egy kicsit gatyába ráztam az adatlapot. Így mégis csak könnyebb választani, amikor ennek az „indiános könyvnek” az olvasására adja valaki a fejét! :)
Elég a Tartalomjegyzék-et megnézni, hogy a témában járatosak is rájöjjenek: ez egy kronológiailag elég jól összeszedett, csak a nagyobb indián-fehér háborúk leírását tartalmazó mű. Akit egy-egy időszak komolyabban érdekel, ezek alapján tovább tud lépni. Viszont összefoglalóként igen csak jó írás.
Így, folyamatában látva az indián-fehér háborúkat eszembe jutott pl., hogy J.F. Cooper miért írt a Bőrharisnya-sorozatban éppen a mohikánokról pozitív megközelítésben. Aztán az is eszébe jut az embernek, hogy „jé, de hiszen ezekről az indiánokról (pl. szeminólok), indián vezérekről (pl. Tecumseh), mi, itt Magyarországon érdekes módon az NDK-jugoszláv indiános filmekben hallottunk először!!!! Az infó nem az adott országból, vagyis az Egyesült Államokból, vagy Kanadából jött!!!!” Egy kis logikával arra is rájöhetünk, hogy miért! :D
Jó könyv! A témát figyelemmel kísérők kézikönyvként tekinthetnek rá – már csak terjedelme miatt is. Aztán meg olvassátok az indiános könyveket! :)

>!
Madách, Bratislava, 1973
188 oldal · keménytáblás · Fordította: Bártfai László
ursus>!
Miloslav Stingl: Indiánok hadiösvényen

Miloslav Stingl: Indiánok hadiösvényen Harminc történet a leghíresebb indián harcosokról és a legjelentősebb indián háborúkról

Az események nagyobb körét öleli fel ez a munka, mint Dee Brown könyve, A vadnyugat története indián szemmel. Olyan legendás főnökök harcai is megelevenednek a könyv lapjain, mint az irokéz Pontiac vagy a sóni Tecumseh. Egyetlen hibája, hogy rövid, lehetne még részletesebb, még hosszabb.


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Fuentes: Diana, a magányos vadász
Helmut Hirnschall – Dan George: Röpül a lelkem
Elisabeth Elliot: A Mindenható árnyékában / Győztesen a gyöngykapun át
Dee Brown: A Vadnyugat története indián szemmel
Hahner Péter: A Vadnyugat
J. W. Schultz: A feketeláb indiánok között
Sós Endre – Vámos Magda: Lincoln
Szemán Zoltán: Egy az Isten
Robert Dallek: Befejezetlen élet
Warwick M. Bray – Earl H. Swanson – Ian S. Farrington: Az Újvilág