Hastrman, ​a vizek fejedelme 7 csillagozás

Miloš Urban: Hastrman, a vizek fejedelme

A hastrman a cseh mese- és mondavilág közkedvelt alakja, vízimanó vagy tókirály, fiatal lányokat elrabló félelmetes figura.
A Zöldregény hőse is efféle vízi ember, aki sajátos, olykor kíméletlen módszereivel harcol a természet veszélyeztetése, elpusztítása ellen. Milos Urban regénye érdekes, nemegyszer meghökkentően fordulatos, olykor hátborzongatóan naturalista mű, mely egyszersmind komoly vallási és filozófiai problémákat vet föl, de aktuális politikai és ökológiai kérdésekre is megkísérel választ adni.

Eredeti cím: Hastrman. Zelený román

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Kalligram, Pozsony, 2006
310 oldal · ISBN: 8071495808 · Fordította: Beke Márton

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Otranto>!
Miloš Urban: Hastrman, a vizek fejedelme

Már olvastam korábban Milos Urbantól a Héttemplomot és a Katedrális árnyát, de még így is, hogy voltak előzetes várakozásaim meg tudott lepni ez a könyv.Azt hiszem mindhárom közül eddig ez áll a legközelebb hozzám. Nagyon érdekesnek találom a cseh és európai irodalmi, kultúrtörténeti utalásokat, a messzemenően jelenvalónak bemutatott folklórt. Egyszerűen elvarázsoló. Igaz a könyv második része kevésbé tetszett, én még maradtam volna a pár száz évvel korábbi Csehországban, de végén egy meglepő fordulattal végülis visszahozta az első rész egyszerre baljós és mégis igézően szép hangulatát. Nagyon fontosnak érzem, hogy ezzel a témával kortárs írók foglalkozzanak és sajnálom, hogy ilyen kevesen teszik.

Zálog>!
Miloš Urban: Hastrman, a vizek fejedelme

Nagyon, nagyon érdekes, olvasmányos, elgondolkodtató, többrétegű. Kár, hogy keveset tudok a cseh irodalomról, így vannak kevésbé érthető utalások.


Hasonló könyvek címkék alapján

Milan Kundera: Halhatatlanság
Milan Kundera: Lassúság
Jakub Arbes: Newton agya
Jiří Marek: Boldogkor
Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája
Afonso Cruz: Kokoschka babája
Krasznahorkai László: Sátántangó
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról
Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb