Yorkshire ​puding Klub 183 csillagozás

Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Három, ​a negyvenes éveihez közeledő dél-yorkshire-i barátnő egyszerre esik teherbe, miután elzarándokoltak egy ősi termékenységi szoborhoz.

A terhességgel Helen legszebb álma válik valóra, bár cseppet sem rózsás a helyzete. Nemcsak múltjának démonjaival kell megküzdenie, hanem a látszólag tökéletes házassága is épp most jut válságba.

Janey kész katasztrófaként éli meg ezt az állapotot, attól fél, örökre búcsút mondhat a karrierjének. Nem is érti, hogyan történhetett, hiszen férjével, a babavárástól teljesen felvillanyozódott George-dzsal mindig nagyon vigyáztak.

Elizabeth megnyomorított gyermekkora és érzelmi bizonytalansága miatt úgy gondolja, hogy soha nem lenne szabad gyereket vállalnia. Gyötri a kétség, hogy képes lesz-e szeretni a születendő babát.

A Yorkshire puding Klub három, válaszút elé kerülő nő megható és bájos története. Helen ellaposodott házassága újjáéled, Janey elkezd végre hinni önmagában,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
454 oldal · ISBN: 9789632547039 · Fordította: Gazdag Diana
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
454 oldal · ISBN: 9789632545943 · Fordította: Gazdag Diana

Enciklopédia 2


Kedvencelte 12

Most olvassa 4

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Rituga P>!
Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Nem vagyok és soha nem is voltam szoros barátságban a romantikus regényekkel. Időnként mégis kézbe veszek egyet. Talán mazochista vagyok. Most olvasói válságban voltam, a munka teljesen kifacsart és olyan könyvet kerestem, ami nem igényel nagy agytevékenységet. Ez a könyv tökéletesen megfelelt a célnak. Totál kikapcsolt. Könnyed, kiszámítható, de legalább humoros könyv volt. Pont erre volt most szükségem.

3 hozzászólás
SteelCurtain>!
Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Mielőtt bárki ízlésem 180 fokos fordulatára gondolna, jelzem, hogy egy kihíváshoz sürgősen szükségem volt olyan könyvre, melynek címe ipszilonnal kezdődik. Ami érdekelt volna, azt jelenleg nem tudtam beszerezni. A maradék háromba beleolvastam és a legkevésbé rossz megoldásnak ez tűnt. A későbbiek igazolták első benyomásomat, miszerint ez a könyv egyszerre indít támadást az agysejtjeim és a rekeszizmom ellen. Előbbieket ezúttal Csekonics báróként kezeltem. Van még belőle bőven! Aztán, lehet, hogy csak szerintem.
Tudom, hogy vendégolvasóként sportszerűtlen dolog értékelni, másrészt viszont dolgozik bennem a kisördög, mert erre soha többé nem nyílik alkalmam. Repüljenek hát a sárga zászlók, mert néhány szót hozzáfűznék ehhez a könyvhöz!
A cselekmény: Ne keressünk benne logikát! Nem azért, mert ez egy női célközönség számára íródott ponyva, hiszen a férfiak számára rendszeresített piff-puffos ponyvákban sincs több, hanem azért, mert a ponyvában a logika éppoly fölösleges és haszontalan, mint kvarcórában a fogaskerék.
Megtudhatjuk továbbá Miss Johnsontól, hogy a nők életük jelentős részét a WC-n töltik, és ha asszonyka félrelép, de nem élvezi a szexet, akkor az tulajdonképpen nem is számít megcsalásnak. Szóra sem érdemes pitiáner ügy.
Ugyanakkor megerősíti eddigi tapasztalataimat, miszerint ha egy nőnek kifejezetten olyan nagy melle van, ami minden férfitekintetet magára vonz, akkor a többi nő szerint ahhoz feltétlenül súlyos jellemhiba is párosul.
A főnökök.
Mr Szemöldök egy nagyjából hiteles karakter karikatúrája.
A többieket majd megtárgyaljuk a népmesék visszatérő figurái között.
A női karakterek közül Apuci pici lánya kissé lehetne ugyan árnyaltabb, de összességében hiteles és rokonszenves. A Főnökasszony is egészen hihető figura, ám esetében rokonszenvről már szó sem lehet. Igaz, nem hatalomvágyból tart rabszolgát, pusztán elfogadja a kínálkozó lehetőséget, de ez nekem mégis visszataszító. A Férfigyűlölő kapja talán a legnagyobb szerepet a könyvben. Sok szempontból hiteles karakter. Gyermekkora miatt érthető miért gyűlöli a férfiakat. Ugyanakkor rendkívül agresszív teremtés, nem riad vissza az erőszak alkalmazásától, az iskolában például rendszeresen veri a többi lányt. A végére odabiggyesztett happy end tökéletesen hamis. Nem telik el három hónap, és azt a szerencsétlen idiótát véres péppé zúzva fogja kiköpni..
Férfiak.
Ebben a könyvben nincsenek férfiak.
Ellenben van egy Büdös Bunkó, egy Infantilis öngyilkos, aki mindenáron a Férfigyűlölő áldozata kíván lenni, valamint egy rabszolga és egy szexuális tárgy kombinációja, az Időkibővítő, aki állandóan túlórázik, otthon elvégzi a férfi és a női háztartási munkát, mellette a szabad idejében(???) bölcsőt farag, majd miután a nap 24 órájából 30-at dolgozott, biovibrátorként teljesíti kötelezettségét. Mindezekért Főnökasszony néha megjutalmazza, és megengedi neki, hogy megnézzen egy meccset. Rejtély, hogy mikor!
Infantilis öngyilkos nem érdemel szánalmat, mert Férfigyűlölő becsületesen próbálta elriasztani, sorozatosan tudtára adta, hogy fel fogja falni, de ha valaki ezt a módját választja az öngyilkosságnak, azzal nincs mit kezdeni.
A három csillagból kettő és fél a szerző humorát illeti.
Nem volt hiábavaló ez az olvasás, mert rávilágít arra, hogy a mai nők egy nem elhanyagolható szegmense milyennek képzel el egy párkapcsolatot, és abban milyen szerepet szán a férfinak. Vagyis ez tulajdonképpen egy disztópia.
Azt azért még mindig feltételezhetjük, hogy a mai lányok is vágynak rá, hogy eljöjjön értük a legkisebb királyfi uralkodói díszben, lóháton.
Ezzel szemben legfeljebb a legkoszosabb géplakatos érkezik, rongyos farmerben, olajtól csillogó buszbérlettel.
Romantika 2015.

4 hozzászólás
Trudiz>!
Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Három áldott állapotba lépő barátnőt ismerhetünk meg, akik nagyon különböző háttérképekből lépnek elénk. Hihetetlen, de Elizabeth karaktere tetszett leginkább, na nem a teherbeesési stratégiája miatt, és nem is a nyomasztó gyermekkora miatt, de ahogy beolvasott a főnökének, az igen. Néha valóban olyan jó lenne beleüvölteni az agyalós, negatív, okoskodó főnökünknek, illetve munkatársnak, de én nem ilyen vagyok.
George kedves személyiségét is csíptem. Simon végtelenül utálatos figura volt.
Összességében kikapcsoló, humoros olvasmány.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
454 oldal · ISBN: 9789632545943 · Fordította: Gazdag Diana
Szédültnapraforgó P>!
Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Kedvelem ezeket a chick lit regényeket, olyan igazi bulihangulata van. Vicces, szórakoztató, pedig „csak” három barátnő életébe enged bepillantást, mind az örömüket, mind a bánataikat megismerhetjük és a gyerekvárással kapcsolatos félelmeket, örömet is egyben. Na és a szüléssel kapcsolatos érzéseket. A kedvenceim Elizabeth és John voltak.
Rengeteg poén van benne, amiken hangosan nevettem, érdemes elolvasni :)

ppeva P>!
Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Pontosan úgy jártam, mint @SteelCurtain.* :) Egy kihíváshoz nekem is Y-nal kezdődő könyvcímre volt szükségem. És mivel újabban lustább vagyok angolul olvasni, így maradt fenn a hálóban ez a kis chick lit mű, magyarul. Őszintén szólva megbántam, hogy ezt választottam, mert bár olvastam már néha ilyesmit, de úgy érzem, számomra hasonló könyveknek angolul van csak értelme vagy létjogosultsága.
Lehet, hogy angolul viccesnek találtam volna legalább a szöveget, de így fordításban sokszor tűntek idiótának a szereplők, már ahogy egymással beszéltek. Mint valami paródia.
A regény rengeteg sablonnal, klisével és túlzással operál. Idegesítettek a nagyon csajosra hangolt részek, a klisés, túlkarikírozott pasasok és a sok happy megoldás.
Elképzelhető, hogy bizonyos korban és élethelyzetben valakinek tetszhet ez a könyv, de nekem olyan volt, mint egy régi, agyonolvasott női magazin olvasása egy orvosi váróban. Kéznél volt, épp ráértem, eltöltöttem vele néhány órát, de olvasmányélménynek nem nevezném.

*És nagyon jól szórakoztam az értékelésén is! :)

aram76>!
Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

A romantikus, főleg a nyáltól csöpögő, tele erotikával, ne adj ég szex jelenetekkel tűzdelt könyveket messze elkerülöm, még csak fellapozni is sajnálnám rá az időt. Éppen ezért mindig óvatosan válogatom az olyan könyveket, melyeken megjelenik valamelyik címke. A csak romantika határeset, azokból olvastam már igazán kiváló művet is. Az írónő első könyve ami a kezeim közé került, a Teaház a sarkon könyve volt. Nincsennek benne eget rengető gondolatok, vagy történések, mégis olyan olvasmányos, figyelmet lekötő kis lágy történet volt, hogy kineveztem az író könyveit pihentető olvasmányoknak. Egy-egy komolyabb olvasmány után mintegy lazításnak, vagy fáradtabb, gondolatokkal teli időszakomban felüdülésnek fogom használni. Ebből kifolyólag most sem csalódtam, teljesen lekötött a történet szereplőinek az élete. Nagyon jól tud írni Milly Johnson, nekem tetszik. Pont annyi romantika van a könyveiben, ami még számomra nem zavaró, épp csak érzékeltet, hogy minden szépen a helyére kerül, nem kell oldalakon át a csöpögést olvasnom és ez nagyon jó. Ettől számomra hiteles, akár így is történhetne az életben is érzés simán megvan.

Manocska0123>!
Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Nem volt olyan rossz, de nagyon kiszámítható volt végig, bár valójában a terhességen kívül nem sok minden más történt benne.. kicsit erőltetetten voltak beleszőve a terhességről szóló ismertetők. Egyszer olvasható, de ha tudtam volna, hogy mi van benne nem lenne évek óta a várólistámon, és nem pazaroltam volna rá időt.

Gyöngyi0309 P>!
Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Első olvasásom volt az írónőtől, annak ellenére, hogy ennek a könyvnek az első fejezetét más könyvek ajánlójában szerintem többször is elolvastam.
Mostanában nagyon foglalkoztat az anyaság kérdése, igyekszem minden oldalról körüljárni a témát, ezért is választottam ezt olvasmánynak. Könnyed, szórakoztató kis bohóságra számítottam, amit egyrészről megkaptam, másrészről meg úgy gyomron vágott, olyan derült égből a villámcsapásként, hogy bizony előfordult, hogy le-letettem, pedig ezek alapvetően olyan gyors olvasmányok. Egyébként pont ez tetszett benne.
Szerettem azt hogy hétköznapi,késő harmincas, zsenge negyvenes hölgyemények a főszereplők, életszerű helyzetekkel, életszerű bénázásokkal, nem túlidealizálva, hétköznapi nyelvezettel, nem fennkölt stílusban. Tetszett, hogy mindhárom nő más-más habitus, mégis ennyire köti őket a barátság, tetszett, hogy mindenkinek megvannak a maga bajai, mindenkinek voltak botlásai, viszont úgy éreztem, hogy Elizabeth-tel egy kicsit mostohán bánt az írónő. Bár valósszínű, ő azért kapott több rosszat, mert bírta. A terhességek leírása engem nem borzasztott el, pedig még az élmény előtt állok, sőt alig várom már, hogy ott tartsak.
Biztosan olvasok még Milly Johnsontól, mert sok romantikus könyvvel ellentétben az ő írását nem éreztem mesterkéltnek.

Tímea_Kocsis_2 >!
Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Három barátnő, három sors és három baba. A címlap némileg szpoileres. A jelen mellett betekintést kapunk a három nő múltjába is. Egyikük élete sem tökéletes, de kívülről ez nem mindig látszik. Szinte az első pillanattó utáltam spoiler. Elizabeth múltja a legzűrösebb, de végül mindenki révbe ér.

Vivi_>!
Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Igazából nem hittem volna, hogy a könyv tetszeni fog nekem, mert nem ilyen témájú, sem korú emberekről szoktam leginkább olvasni. De aztán megakadtam a kezemben, és gondoltam hát akkor csak elolvasom…

A három barátnő Helen, Janey és Elizabeth elmennek a termékenység szobrához, és ezután pár hónappal mindhárman terhesek lesznek. A fülszöveg alapján nem értettem, hogy lesznek mindhárman ugyanakkor – még így is kicsit olyan meseszerű, hogy egyszerre lettek –, de éppenséggel vicces volt, hogy ráültek egy férfi szobor „micsodájára”.

Én a leginkább Elizabethet szerettem meg, és ha jól emlékszek, sok részt kapott a könyvből. Janey az elején nem volt szimpatikus, aztán a végére az lett. Helennel pont fordítva volt, először kedveltem, utána nem, de a végére ismét. A könyv eleje nehezen indult be, nem is hittem volna, hogy nekem tetszeni fog, de meglepően jó volt. Már amolyan limonádés, egyszer olvasós-fajta módon. És megtanultam, hogy mindig mindenki azt akarja, ami nem lehet az övé.

A férfiakról is szót ejtenék: Simon, Helen férje egy f@sz, bővebben kicsit spoileres lenne, de elég annyit mondani, hogy én már jól tökön rúgtam volna, a csaj helyében. George, Janey férje pedig nagyon kis aranyos volt. Ahogy gondoskodott Janeyről és azon röhögtem nagyot, amikor meglátta a gyereke képét és mondta, hogy tőle örökölte a kicsi, a lábát. :D John, pedig szintén aranyos volt. Szurkoltam nekik.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Vivi_>!

Nem volt szüksége ellenségre, a legnagyobb ellensége önmaga volt.

szakcsgab>!

– Egész tűrhetően érzem magam, csak a fáradság gyötör – mondta Elizabeth mentolos cukorka után kutatva a táskájában. Odakínálta az őrnek. – Kérsz egyet?
– Még mit nem! – felelte az, és elhárította, mint vámpír a felé nyújtott fokhagymafejet. – Ha mentolra vágyom, elszívok egy Polót, ha meg egy staubra, akkor Embrassyt, köszönöm szépen.
– Ahogy tetszik. Jó, akkor jobb lesz, ha kezdek valamit az arcommal, ha olyan pocsékul festek.
– Van egy szatyrom a recepciós pult mögött. Kivághatok rajta két lyukat a szemednek.

14. oldal

Vivi_>!

… az erőszakos emberek sosem hagyják futni a gyengébbeket.

Vivi_>!

Egy falatka élvezet, és zsírpárna lesz a végzeted.

Leonine>!

– Szóval, milyen? – kérdezte Elizabeth a telefonban, ahogy első hete a „Bütyköld magad”-nál kezdett a végéhez közeledni.
– A munka vagy a baba? – kérdezte Janey.
– A munka.
– Lenyűgöző.
– És az ultrahang?
– Lenyűgöző.
– George-nak mi a véleménye?
– Lenyűgöző.
– Nem tartotok otthon Szinonimaszótárt?

192. oldal

Vivi_>!

– Úgy értem miért nem vonszolod a csámpás karikalábad a konyhába, kapcsolod be a vízforralót, és amikor felforrt, dugod fel magadnak, ahova nem süt be a nap?

szakcsgab>!

– Jelenleg nincs titkárnőm. Aki volt, abba nemrég belebújt a kisördög, és utazásra adta a fejét, most épp koalamedvéket vagy ilyesmiket ment Ausztráliában, én meg az elmúlt hetekben kénytelen voltam próbaidősökkel beérni, a legutóbbi egyenesen használhatatlanak bizonyult. És most Ms. Collier, engedje meg, hogy kategorikusan kijelentsem, régi vágású főnök vagyok: szeretem kétóránként megkapni a kávéadagomat anélkül, hogy valami nőszemély üvöltve lekapna a tíz körmömről és szexistának titulálna, noha ezt már vágták a fejemhez. Elképzelhető, hogy időről időre megkérem, ugorjon be a városba, és szerezzen be nekem bizonyos dolgokat, bár ezt nem foglaljuk bele a munkaköri leírásába. Néha – néha valószínűleg hajcsárként fogom ostorozni, hogy menjen mér el ebédelni, viszont nem próbálom meg behálózni. Ezer éve élek boldog házasságban az én Irene – ommal, s nem vitás, hogy rengeteg hívást kell majd kapcsolnia tőle, mert rendszeresen telefonál, hogy függönyökről csevegjünk.

158. oldal

moniquetm P>!

Janey tudatalatti határidőnaplójában hirtelen kigyúlt a lámpa: már meg kellett volna jönnie a vérzésének, és amikor fellapozta az igazi határidőnaplót, látta, nemhogy lemaradt volna, de hamarosan a következő esedékes.
(…)
Lehet, hogy a nők utálják, ha megjön nekik, de garantáltan még jobban utálják, ha nem jön meg.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: menstruáció

Hasonló könyvek címkék alapján

Helen Fielding: Bridget Jones babát vár
J. K. Smith: Szerelem hirdetésre
Okváth Anna: Más állapotok
J. K. Smith: Ismert ismeretlen
Kerstin Gier: Anyák maffiája
Sophie Kinsella: Csörögj rám!
Sophie Kinsella: Kétbalkezes istennő
Jill Mansell: Most vagy soha
Jill Mansell: Vegyespáros