Tavaszi ​affér 119 csillagozás

Milly Johnson: Tavaszi affér

Amikor ​Lou Winter, hogy a fogorvosi rendelő várójában elviselhetővé tegye a várakozást, felkap egy szamárfüles magazint, és felfedez benne egy tavaszi nagytakarításról szóló cikket, még nem is sejti, hogy az írás gyökeresen megváltoztatja az életét. Az, ami egyszerű és nagyon időszerű rendrakásnak indul, hamarosan mániává duzzad, és kicsúszik a keze közül.

Minél több szeméttől szabadítja meg Lou az otthonát, és minél több szekrényt és fiókot rak rendbe, annál több fényhez és levegőhöz jutnak az agyában és szívében szorosan bezárt, rejtett zugok is. Ettől kezdve új megvilágításban kezdi látni önmagát és a környezetét, és képes szembenézni azokkal az érzésekkel, amelyeket a soha meg nem született gyermeke iránti vágyakozás, a férje hűtlensége és a legjobb barátnőjének a hiánya váltott ki belőle.

Lázas ténykedése közepette egyre gyakrabban körvonalazódik emlékezetében annak a merész, félelmet nem ismerő lánynak az alakja, aki valaha ő maga volt. Eszébe… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
ISBN: 9789632549248 · Fordította: H. Prikler Renáta
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
536 oldal · ISBN: 9789632547794 · Fordította: H. Prikler Renáta

Kedvencelte 18

Most olvassa 4

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi
Milly Johnson: Tavaszi affér

Bárcsak lenne időm és energiám, hogy nekiessek a szekrényeimnek és a hosszú évek során felhalmozott, sosem használt, kinőtt, semmire sem jó vackokat kidobjam! A történetben Lou pontosan ezt tette, és ahogy megszabadult a terhektől, pozitív változások indultak el az életében. Nagyon szerettem, hogy sok évnyi elnyomás, megaláztatás után Lou szép fokozatosan visszatalált önmagához, és kiállt saját magáért. Érdemes volt elolvasni.

>!
Nefi P
Milly Johnson: Tavaszi affér

Egy nagyon jól felépített történet, kiváló karakterábrázolásokkal. A történet nagyszerűsége az, hogy totál hétköznapi az egész cselekmény. Nincs túlragozva, de találó. A tavaszi nagytakarítás és a lélektakarítás párhuzamba állítása. Az egész persze nem ilyen egyszerű, de a fantázia világában teljesen jól összeegyeztethető dolog. Élmény volt olvasni, és gyönyörű a borítója is. Eddig 3 könyvét olvastam az írónőnek, de eddig ez tetszett a legjobban :) Már-már kedvet csinált egy kiadós lomtalanításhoz, selejtezéshez, de csak már-már :):):)

4 hozzászólás
>!
bokrichard
Milly Johnson: Tavaszi affér

Kissé meglepett, mennyire jó, pedig semmi extra nincs benne. Kétféle szemszögből tudom nézni az ilyen könyveket. A racionális énem ezt már-már túl együgyűnek és banálisnak tartaná, rengeteg nyilvánvaló „fordulattal”, sablonosnak mondható férjjel, feleséggel, barátokkal, családtagokkal. Talán ez is kerekedett volna felül, ha nem lenne a stílus gördülékeny, na meg ott a mélyebb mondanivaló, ami szintén nem egy túlgondolt eszme, egyszerűen csak a selejtezés- minden téren. A másik énem, az érzelmesebb, a szentimentálisabb, aki valahogy kontroll alatt tartott olvasás közben, egyszerűen csak élvezte minden sorát a könyvnek. Lou iszonyatosan szimpatikusan kezelte a helyzetet, a végére karakán, menő nővé változott, aki a konténeres szerelemmel teljesedett ki igazán. Milly Johnson igazán tudja, hogy egy egyszerű történetből hogyan hozza ki a maximumot, nekem legalább is kihozta. (A fél csillag mínuszt a racionális énemnek ajánlom!)

>!
pingvin1
Milly Johnson: Tavaszi affér

Jó kis történet, jól megírva, szórakoztat, elgondolkodtat.
Kedvet kaptam hozzá én is…
Örülök, mert egy kedvenc született, remélem a többi könyve is ilyen jó :-))

7 hozzászólás
>!
Ittimi78
Milly Johnson: Tavaszi affér

Jó történet lett volna ez, szerethető karakterekkel, de nehezen haladtam vele, mert az idő java részében az író olyan dolgokról beszélt, aminek semmi köze a történethez.
Mint egy barokk bútor. Kényelmes, és van mit nézni rajta, de egy kicsit „túl sok” a mai környezetbe :)
Bizony jó sok bekezdést ugrottam át a könyv során, de egyszerűen nem érdekelt egy ócska dugóhúzó élettörténete, amit egy lényegtelen lomtalanítás során szanált a főhősnő és hasonló „érdekességek”. Oldalakon keresztül… Szóval nem az én könyvem volt, de egy kihívás kedvéért végig olvastam.

És azt mondhatom, hogy kár a történetért, mert ha a felesleges részek ki lettek volna gyomlálva, jó könyv lett volna :))

2 hozzászólás
>!
Felixa P
Milly Johnson: Tavaszi affér

Meglepően jó benyomást keltett a történet, pedig semmi extra, vagy különlegesség nincs benne. Csupán a realitás, na meg persze a kiszámíthatóság. Lehet, hogy ennek köszönhető, hogy ébren tartotta a kíváncsiságomat és azt vettem észre, hogy már a végére is értem. A történet jól felépített és a karakterek személyisége is bizalomgerjesztő. Természetesen van közöttük olyan, aki egyből belopja magát az olvasó szívébe, és olyan is akit legszívesebben jól pofán vágna. Az alapötlet fonalára nagyon találóan és párhuzamosan van felfűzve az élet egy-egy mozzanata, mint a gyöngyszemek egymásutánja. Kellemes kis limonádé rózsaszín pohárban.

>!
Szelén
Milly Johnson: Tavaszi affér

Üde, kellemes kis könyvecske. Olyan kedvet kaptam tőle, hogy én is ilyen nagy takarítást csapjak, mert bizony ahogy Lou a főszereplő kidobál mindent a lakásából, úgy kerül minden a helyére az életében is.
Most, tavasszal különösen aktuálisnak érzem.
Ugyanakkor a romantikus szál egy kicsit gyengére sikeredett, és Tom jelleme nekem elég színtelen lett, mert azon kívül, hogy milyen a külseje, semmit sem tudunk meg róla.
Második könyvem amúgy az írónőtől, és ez is tetszett, akárcsak a Yorksihire puding klub.
Aki könnyed kikapcsolódásra vágyik, az olvassa el nyugodtan.

>!
ValerinLanz P
Milly Johnson: Tavaszi affér

Hiába, nőből vagyok, és nem tudok szó nélkül elmenni az ilyen történetek mellett, pedig olvastam már hasonlót. Az egyik résznél annyira zokogtam, hogy a szüleim bejöttek a szobámba megkérdezni, mi a baj. És hiába mondtam, hogy semmi, csak olvasok, alig hitték el. Az nem volt furcsa, hogy megkönnyezek egy könyvet, az sokkal inkább meglepett, hogy ilyen mélyen érintett. Azt hiszem, a nagytakarítást én is megfogadom – biztosan nem csak feleségeknek lehet, ugye? –, és alig várom, hogy én is találjak magamnak egy Tomot. :) Nemrég számoltam le azzal a teóriával, hogy mindenki megtalálhatja a számára tökéletes embert, akitől elakad a lélegzete, pillangók röpködnek a gyomrában, aztán meggyőztem magam, hogy ez úgysem igaz. Az embernek meg kell elégednie a biztossal, a legjobb helyett a jóval. Most megint elbizonytalanodtam. Talán ha leülepszik a történet, ha kitakarítom a lelkem, akkor tisztábban fogok látni. :):)
Újraolvasás után: ez az egyik legjobb romantikus történet, amit valaha olvastam. Minden megvan benne, amit szeretek, kezdve a főszereplővel, aki egyszerre kedves, aranyos, szerethető, akinek lehet szurkolni, és aki nagy utat jár be a kezdetektől a végéig. Tom meg… örökké az egyik kedvenc könyves pasim marad. *-*

3 hozzászólás
>!
mokus33
Milly Johnson: Tavaszi affér

Három könyv elolvasása után azt hiszem, kijelenthetem, hogy én szeretem Milly Johnson könyveit. A butácska borító nagyon megtévesztő, egyáltalán nem ilyen könnyed, habos romantikus történet bújik meg mögötte, mint amit a borító sugall. Persze, vannak túlságosan csöpögős jelenetek is, de nem azon van a hangsúly. Egy sokkal mélyebb, sokkal emberibb, és néha bizony szomorúbb történetet kaptam, mint amit vártam.
Lou nagyon erős személyiség, mégha sokáig el is nyomja magában ezt a személyiségjegyet, de az írónő annyira jól érzékelteti azt a folyamatot is, ami miatt ez így alakult, és mellette pedig azt is, ahogyan újra előjön Lou ereje és személyisége, hogy teljesen meg tudom érteni őt. Egyáltalán nem lehet hibáztatni, hogy évekig nem vette észre, hogy nem boldog, a lényeg, hogy eljutott arra a pontra, amikor változtatni akar, és ennek a folyamatnak a megrajzolása szerintem nagyszerűen sikerült.
A történet végét picit túlzásnak tartottam, talán nem kellett volna ennyi mindent belesűríteni a végkifejletbe, de a lelkemnek jót tett ez a befejezés, az biztos. Öröm volt olvasni ezt a könyvet!

>!
kolika
Milly Johnson: Tavaszi affér

Tavasszal engem is el-elkap a takarítási láz, s ilyenkor nagy levegőt véve kidobok olyan dolgokat, amit egész évben őrizgettem, mert hátha még felveszem, hátha kitalálok más, újabb funkciót a kiszemelt tárgynak. Sok cuccról kiderül, hogy már rég kidobhattam volna, mert nem fogom már használni, illetve nem érzek késztetést új funkció kigondolására, vagy nincs időm erre. Ez a takarítás, pakolás természetesen nem olyan mértékű, mint Lou Winter esetében. A hely szükségessége és helytakarékosság szempontjából sem áll módomban annyit minden összegyűjtögetni, illetve időm sincs arra, hogy heteken keresztül csak ezzel foglalkozzak. Nem beszélve arról, hogy a sok-sok konténer rendelése alaposan kiürítené a pénztárcámat. Ezért a kevesebb, de többszöri átpakolás módszerét szoktam választani.
Sajnálattal veszem észre, hogy sokan az útszélét választják a szemetük lerakásának színhelyének. A hó elolvadása után feltárulnak a gombamód elszaporodó szeméthalmok. Úgy gondolom, hogy másra is rájön a takarítási láz, de sokan csak valamelyik árokig, útszéléig, erdőszélhez stb. jutnak el a kidobásra ítélt szemetjükkel.
A történetben pakol, takarít Lou és ahogy halad előre úgy hull le a szeméről a hályog. Kezdi tisztán látni addigi életét, s elérkezettnek látja az időt, hogy változtasson rajta.
Az kezdettől fogva sejthető volt, hogy mi lesz a történet vége, s az olvasók többségének ez a befejezés nyeri el a tetszését.
Nem túl bonyolult, nincsenek nagy pörgős jelenetek a könyvben, de néha jól esik ilyesmit is olvasni.


Népszerű idézetek

>!
cseresznyeszilva

Tégy rendet a házadban, és a fejedben is. Ne engedd, hogy a zűrzavaros élet diktálja a tempót. Dobd ki a felesleges cuccot, és vedd kezedbe az irányítást!

13. oldal

>!
ValerinLanz P

– Amit a magam otromba módján közölni próbálok, az a következő. Udvarolni szeretnék neked, Lou. Csókolózni akarok veled a kanapén, filmnézés közben. El akarlak hívni a parkba, sétálni… meg moziba… hogy utána hazakísérhesselek, és a küszöbön, még egyszer utoljára, megcsókolhassalak, és aztán számolhassam a perceket addig, míg úja magamhoz nem ölelhetlek.

469. oldal

>!
cseresznyeszilva

Az írás rámutatott, milyen felszabadító hatású lehet a limlomokkal teli szekrények kiürítése – el sem tudja képzelni az ember. Milyen szabadon szárnyal majd a lélek, miután elégettük a magazinokból kivágott, soha ki ne próbált recepthalmot, nem beszélve azokról a ruhákról, amelyek legalább négy számmal kisebbek a valós méretünknél, és amelyekről hiába reméltük, hogy egyszer még belefogyunk.

12. oldal

>!
AgiJovi

A szerelem olyan, mint a páncél, gondolta Lou. Ha magára ölti az ember, szembe tud nézni bármivel. De amikor a szerelem elmúlt, nemcsak a páncélt vette vissza, hanem vele együtt a bőr felső rétegét is lehúzta.

37. fejezet

>!
Málnika 

-Talán eszembe jutott, hogy van a világon egy „én”, amelyik azt szeretné, ha egyszer az életben tekintettel lennének rá a környezetében élő emberek. Mert erről az „énről” a jelek szerint mindenki megfeledkezett. Még én magam is!

272. oldal, 29. fejezet (Ulpius-ház Könyvkiadó, 2013)

>!
AgiJovi

Lou olyan szemeket meresztett a férfira mint egy kölyökbagoly a teliholdra.

54. fejezet

>!
Pipőke

Előfordul, hogy azok, akik a saját életükben nem tudnak kotrollálni bizonyos dolgokat, keresnek valakit, aki felett uralkodhatnak, és ebben élik ki magukat.

236. oldal

>!
Pipőke

De a legrosszabb talán mégis az a tudat volt, hogy sohasem szoríthatja magához a saját gyermekét.

260. oldal

>!
Pipőke

– Hát nem jobb a magány, mint a kínzó megaláztatás?

43. oldal

>!
hencsa06

Ezernyi dolog kavargott a fejében, és most olyan volt, mintha valaki belemártott volna egy nagy fakanalat, hogy alaposan megkeverje benne az egyébként is zagyva gondolatokat.

11. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Tammara Webber: Easy – Egyszeregy
J. A. Redmerski: A soha határa
Kate Quinn: A császár szeretője
Carina Bartsch: Cseresznyepiros nyár
Cecelia Ahern: A szerelem kézikönyve
Gayle Forman: Csak egy nap
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér
Kerstin Gier: Anyák maffiája
Cecelia Ahern: Amikor megismertelek