Barátom, ​a fa (SzóKiMondó Ökomesék 2.) 17 csillagozás

Miller-Ferjentsik Viola: Barátom, a fa

Móna kedvenc fája kivágásra kerül, s ez őt arra sarkallja, hogy megvédje a környék többi kivágásra ítélt fáját. Mozgosítja családját, az óvodát és az ovisok szüleit és sikerül környezetbarátabb megoldásra sarkallnia a helyi önkormányzatot. Roppant aktuális mű, ami arra neveli gyermeked, hogy álljon ki saját jövőjének érdekében.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
TreeFa World, Budapest, 2019
52 oldal · ISBN: 9786155671135 · Illusztrálta: Medvedovszky Anna

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Miller-Ferjentsik Viola: Barátom, a fa

Hasznos tanmesekönyv, mely az iskolába készülő gyermekek számára érthetően mesél a környezetvédelemről. A grafikája is szép, ráadásul a fontosabb szavak ki vannak emelve, elősegítendő az olvasástanulást. Nem csupán egy mesét kapunk, hanem egy interaktív oktatóanyagot, melyből többek között azt is megtanuljuk, hogyan kell fát, vagy kert híján szobanövényt ültetni, nevelni.

Mi az elmúlt két hónapban elég sokat kertészkedtünk. Miután meguntam, hogy mindig beleesünk a vízóraaknába, telepítettünk elé egy kis vadászkerítést. Igen ám, csakhogy a barkácsáruházban megpillantottuk a sziklakerti évelőket, és az egyik tálcán volt karfiol is, vagy legalábbis valami, amit a fiam azonmód elnevezett karfiolnak, hazáig az ölében hozta, majd ragaszkodott hozzá, hogy ő maga ültethesse el. Szóval felturbóztuk a sziklakertet, a vadászkerítés tövébe meg szőlő került, hogy majd felfusson rá. A sziklakert szélére pedig levendula, mert jó az illata.
Két hónap „kialakult helyzet” után ma elmentünk a vadasparkba, és vettünk olyan dínótojást, amit vízbe kell tenni, és akkor kikel belőle a dínó. Hazaérve a fiam hanyatt-homlok rohant be, mondván, hogy „Megyek dínót csíráztatni!”

Szóval könnyen fel lehet kelteni a gyerekek érdeklődését a természet iránt, és ehhez ez a könyv is jó segédeszköz lehet.

Nikolett0907 P>!
Miller-Ferjentsik Viola: Barátom, a fa

Bővebb értékelés a blogon:
https://www.magyarszerzokkonyveimagazin.hu/2020/05/mill…

Sokszor úgy érzem, hogy ami önmagunkon kívül esik, arra nehezünkre esik figyelni, vagy egyáltalán nem törődünk vele. Gondolok itt minden olyan tényezőre, amit természetesnek veszünk, és úgy érezzük törődés nélkül „jár” nekünk. Pedig semmi sincs ingyen, és bár van, ami nem pénz kérdése, hanem apró cselekvések összessége, erőfeszítéssel járnak és sokszor nem láthatóak rögtön az eredmények. A mai kötet, melyet be szeretnék mutatni nektek, egy gyermekeknek készült természetvédelemmel foglalkozó, ismeretterjesztő sorozat második kötete….

2 hozzászólás
csgabi P>!
Miller-Ferjentsik Viola: Barátom, a fa

Tökéletes könyv ovisoknak, hogy megmutassuk nekik a fák, a természet védelmének fontosságát. Közös olvasás közben pedig kis környezetvédővé válhat a gyerek, és azt is megtanulhatja, hogyan kell kiállnia magáért egy kis közösségnek, ha szeretne értelmes célokat elérni.

Honey_Fly P>!
Miller-Ferjentsik Viola: Barátom, a fa

Hasznos könyv. Nagyon tetszik benne, hogy már a gyerekeknek felhívja a figyelmét arra, hogy a környezetünkben zajló eseményekre, pl. fakivágásokra nekünk is lehet hatásunk, nem csak utólagos véleményünk róluk. Abba is kapunk egy pici betekintést, milyen összefüggés van a dzsungelirtás és pálmaolaj gyártás között, illetve hogy melyek azok termékek amiket érdemes elkerülnünk a bevásárlás során. A könyv végén kisgyerekekkel megvalósítható otthonzöldítő tanácsokat olvashatunk.

3 hozzászólás
PTJulia P>!
Miller-Ferjentsik Viola: Barátom, a fa

Nekem is volt fa-barátom. Nem tudom, megvan-e még. A buszmegállóban állt, sokat álltam alatta…
Jó kis könyv a környezetvédelemről, ezúttal a fák szerepét veszi górcső alá több oldalról is. Még a pálmaolaj miatti erdőkivágások is szerepelnek benne.
Óvodásoknak kiváló ismeretterjesztő mese, még akár kisiskolások számára is érdekes.

krlany I>!
Miller-Ferjentsik Viola: Barátom, a fa

Végtelenül okosan kitalált könyvecske ez, amely amellett, hogy mese, rengeteg hasznos információt is tartalmaz a fákról, a tudatos vásárlásról, a környezetvédelemről, állatvédelemről és a cselekvő, aktív állampolgárságról, és megmutatja, hogy milyen a részvételi demokrácia, sőt, nemcsak mutatja, hanem tanítja is… okés, mivel viszonylag kicsiknek szól, egy picit didaktikus, de még így is, sok felnőttre ráférne a tanítása. Minden háztartásba egyet!

Ancsúr>!
Miller-Ferjentsik Viola: Barátom, a fa

Bűbájosan kezdődött a mese. Móna és a megmentendő fák. De hogy miért kellett belekeverni az őserdőket…! Azt legfeljebb egy másik könyvben tudtam volna elképzelni. Most inkább maradtam volna a városi fáknál, és azok megmentésénél.
Viszont maga a könyv stílusa bejött ezekkel a kiemelt szavakkal, és az azokhoz kapcsolódó rajzokkal.

Rózsabogár78>!
Miller-Ferjentsik Viola: Barátom, a fa

Ez egy jó kis tankönyv inkább, mint mesekönyv. Egyrészt olvasási segédlet, hiszen maga a szöveg is úgy van szedve, hogy könnyebb legyen olvasni a kisiskolásoknak, bizonyos szavak pirossal vannak nyomtatva, amikről nyilván később lehet beszélgetni. Másrészt pedig természetismeret, hiszen a fák kivágásáról, állatokról, esőerdőkről, pálmaolajról értekezik, gyerekek számára befogadható módon. Jó, ha már ebben a korban megismerik a gyerekek ezeket a problémákat. A könyv végén a játékos feladatok is kedvesek, és segítik a témában való elmélyedést.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

Móna a kedvenc helyén ücsörgött, és már jó ideje azt figyelte, hogy a fák levelei milyen pompás táncot járnak a szélben.

(első mondat)

Nikolett0907 P>!

[…] ha több ember kerékpározna, akkor kevesebb autóra volna szükség.

26. oldal

Nikolett0907 P>!

– Az állatoknak egyre kevesebb erdő jut, mert kivágják a dzsungel fáit.

31. oldal

Nikolett0907 P>!

[…] a fák támogatják és táplálják egymást a gyökereiken keresztül, és figyelmeztetik a többieket, ha valamelyiket bogarak rágcsálják. A megtámadott fa keresű lesz, elrontva így a bogarak lakomáját…

14. oldal


A sorozat következő kötete

SzóKiMondó Ökomesék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Catherine Emmett: A mocsár királya
Névery Dorottya: Kalandok a Világnagy Erdőben
Fábián Janka: A zöld macska
Kollár Árpád: Mire jó egy lyukas zacskó?
Baracsi Gabriella: A manókertek titka
Mandl Péter: Sári és Nemszemétke
Andrea Gregušová: Gréta
Pászti Amina: Glóbi kalandjai
Peppa szereti a Földet!
Hans de Beer: Pihe, siess haza!