The ​Red Knight (The Traitor Son Cycle 1.) 3 csillagozás

Miles Cameron: The Red Knight Miles Cameron: The Red Knight

Twenty eight florins a month is a huge price to pay, for a man to stand between you and the Wild.

Twenty eight florins a month is nowhere near enough when a wyvern's jaws snap shut on your helmet in the hot stink of battle, and the beast starts to rip the head from your shoulders. But if standing and fighting is hard, leading a company of men – or worse, a company of mercenaries – against the smart, deadly creatures of the Wild is even harder.

It takes all the advantages of birth, training, and the luck of the devil to do it.

The Red Knight has all three, he has youth on his side, and he's determined to turn a profit. So when he hires his company out to protect an Abbess and her nunnery, it's just another job. The abby is rich, the nuns are pretty and the monster preying on them is nothing he can't deal with.

Only it's not just a job. It's going to be a war…

>!
Orbit, London, 2013
672 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780316212281
>!
Gollancz, London, 2013
766 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575113305
>!
Gollancz, London, 2012
648 oldal · ISBN: 0575113294

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Noro 
Miles Cameron: The Red Knight

A Vörös Lovag egy szokatlan lovagregény. A szerző le sem tagadhatná, hogy első kézből származó tapasztalatokkal bír a páncélos vitézek harcmodorát illetően: fantasyben ilyen alapossággal kidolgozott nehézlovas csatákat még sosem olvastam. Mégsem ragad le a középkori bajvívásoknál és lovasrohamoknál, hanem egy minden ízében kidolgozott világot tesz le az asztalra. (Nagy csattanással, mert ez a könyv sem egy vékonyka alkotás.) A történet nem mentes a hibáktól, de mindenképpen ígéretes.

Az első fejezetekben a nagy „grimdarkisták” hatása érezhető. Felbukkannak Glen Cook zsoldosai, George Martin lovagiatlan lovagjai, illetve én még idevenném Katherine Kurtz mágusait is, de ezt rövidesen megmagyarázom. A címszereplő egy zsoldoscsapat kapitánya, követői között pedig a középkori világ színe-visszája megtalálható. Ezúttal azonban olyasmibe tenyerelt, ami túlmutat egy kis csetepatén, esetleg wyvern-vadászaton. A regény tulajdonképpen egy várostrom története, plusz rengeteg ide vagy innen elvezető mellékszál. Lényegében egy fantasy Egri csillagok, mínusz Eger. Mínusz csillagok. spoiler Plusz sárkányok, boglinok (sic), mágusok és démonok.

Mint sok más grimdark regénynek, A Vörös Lovagnak is a túlírtság a legnagyobb hibája. Egész oldalas leírások, a szókincs indokolatlan fitogtatása és feleslegesnek tűnő mellékszálak nyújtják a kelleténél legalább 100-150 oldallal hosszabbra. Értem én, hogy a hadtáp fontos dolog, de a marhacsorda hajtásának történetét tényleg muszáj volt elmesélni? Illetve hosszú fantasy-olvasói pályafutásom alatt még sosem merült fel bennem, hogy tudnom kellene a teljes vértezet (plusz az alsóruházat, illetve a lószerszám) összes alkatrészének a megnevezését, a különféle sisakfajtákról nem is beszélve. Cameron nagyon elmélyedt a szorgalmi feladatában, az archaikus szakkifejezések ilyen áradata szerintem szinte példa nélkül álló a zsánerirodalomban.

A szerző azonban a low fantasy irányzatának több típushibáját kerülte ki, mint ahányba belefutott. Kellemes változatosságot mutatnak például a női nemhez tartozó szereplői: parasztlányoktól (akiket egyszer sem erőszakolnak meg a könyvben), bölcs özvegyasszonyokon át (akik meglepően jól feltalálják magukat az ostrom közepette), egészen egy apácazárda rejtélyes apátnőjéig. Persze a férfiak sem rosszabbak: a főhősről igazán csak spoilerekben lehetne beszélni, de mindenképpen összetett figura, nekem pedig bejött az ellensége átkát fokozatosan lerázó, és így magára találó mágus alakja is. A regény nem hanyagolja el magát a mágiát sem, amely érdekesen ötvöződik a világ több, mint kvázi-középkori jellegével. Remek ötlet például, hogy a mágusok egyfajta memória-palotában tartják ráolvasásaikat, és itt sem szöveges formában, hanem szimbólumokra leképezve. Ez számomra azt sugallja, hogy a mágia az emberi gondolkodástól idegen erő, amelyet csak így, metaforákra lebontva tudunk kezelni.

Ezen a ponton el kell mondjam, hogy a sorozat szereplői egészen egyértelműen keresztény emberek. Nem hasonlók, hanem konkrétan ugyanazok az imák, ugyanazok a szentek, ugyanazok az ünnepek jelennek meg a mindennapjaikban, mint a középkori Európában. A mágusok pedig Arisztotelészről vitáznak. Ezt a trükköt, amikor a világ egyszerre alternatív Föld és ugyanakkor mégsem az, eddig csak Katherine Kurtz tudta nekem eladni a Culdi Camber ciklusban: egyedül ott éreztem, hogy nem lustaság, hanem koncepció, és a keresztény háttér hozzáad a fantasy világ atmoszférájához és működéséhez, nem pedig elvesz belőlük. Cameron ehhez az exkluzív klubhoz csatlakozik. A keresztény emberiséget azonban itt a szörnyetegek világával – ahogy ők hívják, a Vadonnal – való állandó konfrontáció formálja. Az emberlakta földek határain túl ugyanis sárkányok és egyéb mágikus lények léteznek, amelyeket a kereszténység a sátán létezésének bizonyítékaként fog fel. De vajon tényleg erről van szó? A jó és a gonosz küzdenek a világban? A regény egyik legjobb húzása, hogy ezt az egyház / vadon ellentétet számos különböző nézőpontból bemutatja, és anélkül ébreszt kétséget az olvasóban, hogy bármit is a szánkba rágna.

Cameron tehát egy pillanatig sem titkolja, hogy őt a középkor világa érdekli, de nem rest megalkotni a saját középkori Európáját. Csatákat nagyon tud írni, a szörnyetegei pedig megmaradnak valóban szörnyűnek (sajnos épp a főgonosz kivételével, aki/ami egy nagyon sablonos Bond villain). Karakterei jellemzően igen emlékezetesek, még a csupán mellékszereplőként fellépő zsoldosok között is sok az eredeti figura. Ábrázolásmódja brutális és realista, de az öncélú kegyetlenkedésnek és polgárpukkasztásnak nem híve. Hibái pedig a „szokásosak”: a regény hosszúsága és széttagoltsága. De ha valaki szereti a sötét lovagregényeket, jól eltalált mágiával fűszerezve, az nyugodt lélekkel próbát tehet vele. (Az utolsó oldalt leszámítva, ami azért eléggé teaser-jellegűre sikerült, a kötet akár önállóan is olvasható.)

1 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Miles Cameron: The Red Knight

Nagyon igényes, kissé szokatlan stílusú könyv.
Tetszett.

>!
Orbit, London, 2013
672 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780316212281

Népszerű idézetek

>!
Noro 

“We bring you no peace, but a company of swords, my lady.” He grinned at his own misquote of scripture. “We don’t make the violence. We merely deal with it as it comes to us.”
“The devil can quote scripture,” she said.
“No doubt he had his hand in writing it,” the captain shot back.

Chapter One

>!
Noro 

“I am the world’s expert at overcoming fear. Cowardice is the best school for courage, I find.”

Chapter Six

>!
Noro 

“You’ve taken a company of broken men and made something of them—and now you want them to act like the Legion of Angels?”
The captain sighed. “I’d settle for the Infernal Legion. I’m not particular.”

Chapter Three

>!
Noro 

War is simple. That’s why men prefer it to real life.

Chapter Nine

>!
Noro 

It is three times as hard to regain your honour as it is to preserve it in the first place.

Chapter Nine

>!
Noro 

“In a way, the magi aren’t much more than siege engines, on a battlefield. Except we move much faster and we are much deadlier.”

Chapter Thirteen

>!
Noro 

Who is that?” Desiderata said to her maidens teasingly. She was standing in the bow, waving. “I feel I know him.”
Lady Almspend stood and waved. “Ranald the barbarous hillman, my lady,” she said brightly.
Desiderata smiled at her secretary. “You seem happy enough to see him,” the Queen said.
Lady Almspend sat a little too suddenly. “He—gave me the most wonderful book,” she said haltingly.
The other ladies laughed, but not unkindly.
“Was it a big book?” one asked.
“Very old?” asked another.
“Perhaps more like a nice, thick scroll?” suggested Lady Mary.

Chapter Fifteen

>!
Noro 

“Victory and defeat are for amateurs. For us, there is only life and death.”

Chapter Seventeen

>!
Noro 

It was more than fear. It was the discovery that some things are so great that they would not notice you even if they destroyed you.

Chapter Eight


A sorozat következő kötete

The Traitor Son Cycle sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: A Game of Thrones
Victor Milán: The Dinosaur Knights
Joe Abercrombie: Before They Are Hanged
Glen Cook: The Books of the South
Django Wexler: The Price of Valour
Joe Abercrombie: Half a War
Glen Cook: With Mercy Toward None
Peter Higgins: Truth and Fear
Daniel Polansky: Those Below
Joe Abercrombie: The Heroes