Képes ​divattörténet az ókortól napjainkig 10 csillagozás

Milena Lamarová – Olga Herbenová – Ludmila Kybalová: Képes divattörténet az ókortól napjainkig

Az ​emberek ősidők óta ruhával fedik be testüket, egy-egy öltözködési forma mellett azonban ritkán tartanak ki hosszú ideig.
A divat nagoyn jellemző a korra és a társadalomra, illetőleg bizonyos társadalmi rétegre. Alakulásának ismerete, figyelemmel kísérése tehát nagyon tanulságos bepillantást nyújt elődeink életébe. Aki a mai színek, a mai formák iránt érdeklődik, az szívesen nézegeti az elmúlt idők ruháit, cipőit, kalapjait és hajviseleteit is, a néha szép, máskor bizarr, sőt olykor valósággal nevetségesnek nevezhető divatot.
A régi korokból nagoyn kevés eredeti ruhadarab maradt ránk, így tehát az öltözködés történetének tanulmányozásához a képzőművészeti ábrázolásokat kell segítségül hívnunk. Ezek az alkotások minden utólagos elméleti rekonstrukciónál hitelesebben mutatják nekünk, mit, mikor és hogyan viseltek, sőt sezrencsés esetben még az egykori környezetet is megörökítik. számot vetettek ezzel a könyv szerkesztői is, és rendkívül gazdag illusztrációs anyagukat… (tovább)

>!
Corvina, Budapest, 1977
600 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631302555 · Fordította: Harmath Anikó
>!
Corvina, Budapest, 1974
600 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631390020 · Fordította: Harmath Anikó

Kedvencelte 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
Katherine_Grey
Milena Lamarová – Olga Herbenová – Ludmila Kybalová: Képes divattörténet az ókortól napjainkig

Fantasztikus, gyönyörű, felejthetetlen, okos, változatos, szép: mit is lehetne még leírni róla?
Nagy öröm volt újraolvasni, mert kicsi korom óta kedvenc könyvem. Nagyapámék könyvtárában találtam rá és teljesen elvarázsolt. Akkoriban volt két kedvenc szokásom. Az egyik, hogy volt egy „viseletgyűjteményem”: egy csokisdobozban tartottam a papírra átkopírozott és kedvem szerint kiszínezett ruhaképeket. Nemrég jött elő, ami megmaradt a gyűjteményből és azonnal rájöttem, hogy egy orosz kép, amin iskoláslányok beszélgetnek, valamint Sarolta angol királynő (az eredetinél sokkal szebb) egész alakos portréja ebből a könyvből származik. A másik szokásom a képekről mesélés volt: miközben a képeken szereplő jelenetet, a rajta láthatók öltözékét az utolsó szalagig leírtam magamnak, történeteket találtam ki, amik a képen látható személyekről szóltak. Ez a könyv ideális terep volt erre is. Ma is emlékszem, hogy a címlapképen látható családból a nő idősebb a férjénél és nemrég jött rá, hogy a férje másba szerelmes, a kisfiú pedig szeretne egy játékvasutat.:) (Elnézést a valóban a képen szereplőktől…)
Az egész könyv gyönyörű és okos. Az első felében korról korra tekinti végig az öltözködés történetét, a másodikban pedig egy-egy öltözékrészletet vesz szemügyre a szakállviselettől az ékszereken át a gyerekruhákig. Különösen érdekes az alsóruha és fürdőruha illetve a frizura története. Minden fejezetet egy áttekintő tanulmány vezet be, az igazi csemegét azonban a képaláírások jelentik. Nagyon sokféle képből áll a képanyag is: festmények, rajzok, portrék, mozaikok, miniatűrök, kódexillusztrációk, karikatúrák, fotók és divatképek egyvelege mutatja be a divatot.
Alapkönyv!

4 hozzászólás
>!
Gelso P
Milena Lamarová – Olga Herbenová – Ludmila Kybalová: Képes divattörténet az ókortól napjainkig

Nagyon tetszett a könyv, nagyon alapos és igen részletes gyűjtemény még akkor is, ha régi. Egyáltalán nem éreztem avíttnak, bár az is igaz, hogy nem értek a divathoz, az öltözködés történetéhez meg még annyit sem.
Jó lett volna, ha eleve a képek színesben járulnak a kötetbe, így fekete-fehéren is nagyon érdekes és tanulságos, ízléses, de valahogy jó lett volna színesben látni a ruhákat, kiegészítőket, frizurákat.
A kisfiamnak történelem órára kezdtünk el kiselőadásokat készíteni belőle, aztán megláttam @R Divattörténet /XIX. század/ c. kihívását és nem hagytam abba az olvasást.
Nagyon érdekesnek tartottam, hasznosnak a könyv második felében lévő, a történeti áttekintést követő, külön fejezetet a ruha részek ill. kiegészítők változásairól, fejlődéséről pl. frizura-hajviselet, szakáll-bajusz, fejfedők-fátylak, gallér, nyakkendő, ruhaujjak, kézelő, öv-vállszalag, és kiegészítők: kesztyűk, legyezők, napernyők, ékszerek, harisnya-cipő stb. stb.
Nagyon fontos az is, hogy a képek mellett nem csak az adott kép alkotója és címe, hanem rövid, az adott korról, korszakról ill. stílusról szóló leíráshoz illeszkedő, a megfelelő képhez kapcsolódó magyarázat is található. A fejezeteket ezekkel együtt célszerű olvasni, mert a képek sok leírást tesznek helyre és láttatják, amit szükséges.
Legmeghökkentőbb nem is a ruhákat, hanem a frizurákat tekintve a rokokó hajviselet volt, aztán az, hogy pl. a krinolin milyen hosszú életet élhetett a divat története során. A férfiaknak milyen hamar „szerencséjük lehetett” és egyszerűsödött a ruhatáruk nadrág-ing-mellény-zakó-kabát fő részekre, míg a nőknek erre még várni kellett. A szemnek legkellemesebb női viselet számomra Napóleon korában kezdődött, és az empíre-ben folytatódott, bár nekem ott túlzásba ment már a fodor, és a ruháravaló díszek, majd a két világháború közti időszak hölgyei ruhatárai voltak még ily hasonlóan szépek…
Szóval nagyon kellemes olvasmányélmény volt, és sajnálom, hogy igazából nem tudok belemélyedni. Sem ismeretem, sem előtanulmányom nincs.

>!
Nienna001
Milena Lamarová – Olga Herbenová – Ludmila Kybalová: Képes divattörténet az ókortól napjainkig

A divattörténet mindig is érdekelt, bár sohasem öltözködtem divatosan. A ruhaviselet, a kiegészítők, a hajviseletek tekintetében nagyszerű összefoglalót jelent ez a munka. A képek segítenek pontosabban elképzelni milyen is lehetett a kor ruházkodása. A nyelvezet érthető, mégis szakszerű.

>!
Niki4
Milena Lamarová – Olga Herbenová – Ludmila Kybalová: Képes divattörténet az ókortól napjainkig

Amióta kb. 7 évesen a Buddenbrook családban életemben először

Kislánykorom óta elbűvölnek a régi viseletek, emlékszem, sokáig divattervező, jelmeztervező vagy divattörténész akartam lenni. Annyira beleástam magam a témába, hogy még előadást is tartottam az osztálynak róla hatodikos koromban. (Persze csak lányokat érdekelte ;-) Rengeteget rajzoltam ilyen ruhákat, és hála anyukám egy ügyeskezű barátnőjének farsangkor magamra is ölthettem egy álomszép krinolint, amit saját gyűjtésű legyezővel egészítettem ki. (Több régi darabom is volt, mert több ismerős nekem adta a nagymamája/ dédmamája legyezőjét, ezeket még ma is őrzöm.)

K


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

A divat
K. Rowland-Warne: Öltözködés
Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A modern budapesti úrinő
Richard Platt: Ki hitte volna… hogy a középkorban tilos volt a magas sarkú cipő viselése?
Miklós Magda (szerk.): Régimódi kézimunkák – 1906–1916
Valuch Tibor: A lódentől a miniszoknyáig
Veres Alexandra: Anya, csináld meg a hajam!
Christine Paxmann: Divat
Caroline Goodfellow: Ezerarcú babakönyv
Kiss Éva: Korok, bútorok