Szerelemkő 92 csillagozás

Milena Agus: Szerelemkő

A ​nagyon fiatal szárd írónő a 2007-es esztendőben ezzel a regényével valósággal berobbant az európai irodalomba. Titka egyszerű: vannak történetei. És ezeket meg tudja írni – abban a mágikus realista stílusban, amely García Marquez irodalmi jelenléte óta az olvasók kedvence. Ahogyan valamikor az általa felmutatott város, az ő Macondója lett a mi legintimebb belső városunk, úgy teremtődik meg bennünk a könyv olvasásakor Cagliari, a város Szardínia szigetén, mert lakói valahogyan rokonai a kolumbiaiaknak. Tele vannak érzelemmel: büszkeséggel, hűséggel, szeretetvággyal. De tele vannak elfojtással, előítélettel, csalatkozásokkal is, mindez nehéz kövekként nyomja őket, elzárva az utat a kitárulkozás, az önfeledtség felé. Egy család, pontosabban három generáció története az amerikai partraszállástól napjainkig, női sorsokon keresztül, amelyek része siker és megaláztatás, büszkeség és pusztító szenvedély, majd dühödt rombolási vágy, megvalósulni nem tudó tehetség. Az írónő könnyes… (tovább)

Eredeti cím: Mal di pietre

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Helikon, Budapest, 2008
102 oldal · ISBN: 9789632089874 · Fordította: Balkó Ágnes

Enciklopédia 9


Kedvencelte 4

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

GTM P>!
Milena Agus: Szerelemkő

Tökéletes! Miniatűr szépség.!
Családregény száz oldalon, és minden benne van! Szerelem és csalódás, vágyakozás és elfogadás, megbélyegzés és magaláztatás, közben pedig háború, ellenállás, kivándorlás, gazdasági válság, földreform. Dióhéjban, sűrítetten, balladásan líraian. A végére pedig még belefér egy nagy csavar is.

Csak a magyar címe nem sikerült igazán, meg a fülszöveg. Kifejezőbb lenne az eredeti: a fájdalom kövei. A megkövesült fájdalom, a szívbe kövesült szerelem, ami „biztos és konok, mint kőben a megkövesült csigaház.” És ha van a regényben mágia, akkor ez a spoiler szerelem az. Nem fedeztem fel benne Marquezt, ellenben Lorcát igen. Fülledt, elfojtott erotikája inkább a Bernarda Alba házát idézte, mint Macondot. A szárd falu világa mindenképpen.

Az elbeszélő magával ragad, azt sem vettem észre, hogy elmarad helyenként a központozás. Árad, hömpölyög ez a rövidke történet. Sorsokat sodor magával ellenállhatatlanul. Vártam a kiteljesedést, a tragédiát vagy a beteljesülést. Kaptam helyette hatalmas csavart, és mélyebb értelmet, mint amit eleinte gondoltam. Érdemes rászánni egy pár órát.

6 hozzászólás
Ciccnyog I>!
Milena Agus: Szerelemkő

S-ót hint az élet szívem sebére, mert nincs és tán nem is lesz, ki begyógyítsa…
Z-aj. Rohanás. Én állok csak és várok. Valamit vagy valakit. És mégis forog a…
E-gyedül harcolok színeivel a világnak. De magammal is. Halni volna jó…
R-eszketeg álmok, vágyak. Mint kövek, oly szigorúan állnak, mert nincs szó…
E-lfelejtett jövő. Képek, melyek sosem kerülnek arra a falra, melyre szánták őket…
L-assan ringó fájdalom a vízen, mint egy régi paraván. Átöltözni kellene, de mibe…
E-gyetlen boldog mosoly és őszintébben tudjuk hazudni, hogy igenis megérte…
M-ost a szerelem mesél. Későn jött, korán megy. Neki az idő végtelen, neki mindegy…
K-ezemben rommá épül minden titok. A papír elbírja, a szív pedig megtanulja a csendet…
Ő-rzöm a kérdést: – Megcsókoljuk a mosolyunkat? Mert sosem a válaszban van a lényeg.

Gelso P>!
Milena Agus: Szerelemkő

Az egész kicsiny könyv egy nagy-nagy ábránd (ábránd az életről, szerelemről, a Vágyról, családról, a Férfiról…)…
Röviden szólok a címről, ami olaszul Mal di pietre – azaz magyarul vesekőbetegség, vesekő megfelelője – szerintem kicsit amolyan pórias, hétköznapi, nem (szép)irodalmi megoldás lett volna, ha megtartja a magyarra fordító; már ettől találóbb az, amit a könyvet a műút e-oldalain magyar nyelven bemutató Kaposy Napsugár említ – a fájdalom kövei (ami a szó szerinti fordítástechnikai megoldás) – de a legfrappánsabb – véleményem szerint – maga a fordító: Balkó Ágnes megoldása. Övé a legjobb, nagyon jól megtalálta a kifejező és az igazitól nem is messze álló változatot – Szerelemkő.
Kicsit félve, de annál nagyobb szeretettel kezdtem a könyv olvasásához, hisz olvastam ám én már szárd írótól a Canne al vento-t,(…) szóval reméltem, hogy megkapom azt a hangulatot, amit velük már átéltem – és azt hiszem, igen, megkaptam – bár mindehhez társult még egy jó adag humor is… – ami, valljuk be, nem jön a szárdoktól csak úgy…
Úgy érzem sokunkhoz fog közel állni ez a könyv, hiszen nagyon tömör rezüméje ez a mindennapokban valamennyiünk által átélt érzelmeknek: félelem, megcsalatás, önáltatás, aggodalom, féltés, talán féltékenység, rajongás, szerelembe esés, szeretve lenni óhajtása – emiatt biztatlak is benneteket, hogy olvassátok el – az érzelmek repertoárjából látszik, hogy életkortól független a regény, megvannak benne a kamaszkort, felnőttkort vagy az öregkort foglalkoztató gondolatok egyaránt.

Milena nagyon szimpatikus írónő…
Szerelemkő bemutatója:
http://www.youtube.com/watch…
Hitvallása az írásról:
http://www.youtube.com/watch…

1 hozzászólás
sophie P>!
Milena Agus: Szerelemkő

Szivetmelengető.

Olyan odaadó, ahogy csak a felnőtt leány tudja odaadni magát a nagymamája történetének. Főleg, ha van benne egy kis ragaszkodás a hagyományokhoz, a származásához, a helyhez, ahol felnőtt, … ismerek ilyen leányt, aki ennyire tiszteli, hogy valaki(k)től kapta azt, amivé lett. Kicsit ki is hallottam belőle. És Amélie-t is.

Nem tudom, mi a valóságos ebben a történetben, és mit tett hozzá a gyermeki (unokai) képzelet és mennyit az írói fantázia, tulajdonképpen abszolút mindegy. Olvassuk ki belőle a szerelmet, a családot, a gyerekkort, a hitet, meg a többit, ami tényleg számít.

1 hozzászólás
Véda P>!
Milena Agus: Szerelemkő

Khmmm…na…meg se tudok szólalni. Meg úgyse nagyon látom a billentyűzetet, úgyhogy mindegy…
Ez a könyv én vagyok. A bolond, aki mindent csak odaképzel, aki mindig hazudik, aki sehová sem illik, aki kellemetlen pillanatokat okoz.
Hogyan lehet egy vékonyka 100 oldalas kötetbe belesűríteni sorsokat? Asszonysorsokat? Elringat, majd magába szippant. És a végén…Leírhatatlan. Alig hiszem, hogy felülmúlható.
Talán ennyi. Mindannyian termelünk magunknak egy-egy „szerelemkövet”. Hogy tovább élhessünk. Hogy élhessünk. Vagy hogy a köveket aztán falakba temessük..de még így is lehet, hogy valaki rátalál…
Vagy ahogyan az én nagyanyám mondta, olyan álmot álmodj magadnak az életedről, amilyet olvasni gyönyörűség, énekelni boldogság lenne.
A nagyanyám, aki már elmúlt 52, mikor én megszülettem. Emlékszem, gyerekkoromban gyönyörűnek láttam, és mindig elbűvölt, amikor fésülködött, és tincseit, melyek alig őszültek, és alig ritkultak meg, a középen húzódó választékból hurkákba fésülte, vagy fésültette a házhoz járó fodrászával és régimódi -vagy mondjuk úgy, klasszikus módra- a nyaka tövébe halmozta. Milyen büszke voltam mindig, amikor arcán ifjú mosolyával, a többi anyukák meg apukák között értem jött az iskolába, mert a szüleim dolgozó emberek voltak, és mindig a „világot járták”.
Az én nagyanyám csak értem élt, ahogyan az apám anyámért, és anyám…hát igen…anyám valami örökké megfoghatatlan másért…
Hát, tulajdonképpen erről szól a történet. Szerelemkövekről. Őszintén bevallom, nem emlékszem, hogy ebben az évben olvastam-e jobbat. Tessék elolvasni!!!

2 hozzászólás
olvasóbarát P>!
Milena Agus: Szerelemkő

Milena Agus kötete egy aprócska csoda. Valódi mágikus realista, olyan színes, mint egy tavaszi csokor. A szomorú dolgok is ellenállhatatlan kedvességgel hömpölyögnek ki a tolla alól. A család története nem szokványos, de mindenképpen érdekes. A központban egy- a környezete által meg nem értett- nő áll, a nagymama, akinek az életet megváltoztatja, hogy elutazik egy fürdőhelyre. Nők élete sorakozik egymás mellett, egymás után, nagymamák, anya, nagynénik és a hozzájuk tartozó férfiak élete bontakozik ki a mozgalmas történetből Szardíniában.
Több ismerősömnek is felhívtam rá a figyelmét, és van már pozitív visszajelzés, még nem mindenki olvasta, akinek a figyelmébe ajánlottam.

12 hozzászólás
Miestas>!
Milena Agus: Szerelemkő

Ügyes ez a Milena, nagyon ügyes.
Jó lesz odafigyelni rá.
Szerelemkő…hát ilyen is van!

13 hozzászólás
matraimelinda>!
Milena Agus: Szerelemkő

Szinte egy szuszra kiolvasható kisregény a szerelem mindent elsöprő erejéről, a szárd írónő tollából, mely saját családi emlékekeit, vonultatja fel. Tekinthető a családregény hiteles kordokumentumnak, vagy az írói szabadság keretein belül itt-ott kicsit kiszínezett történetnek, ezt döntse el magam az olvasó.

Anó P>!
Milena Agus: Szerelemkő

Varázslatos kicsi könyv – először ész nélkül behabzsoltam, majd másodszorra kis adagokban „vettem magamhoz”. Így aztán elhúztam, mert más könyvek közben „elétolakodtak”.
Családtörténet, szerteágazó, nagyon hitelesnek tűnő. Középpontjában a különös természetű Nagymamával.
Szerintem nehéz letenni (bár nekem másodszorra többször sikerült), én alapvetően élveztem. S a csattanó is ült a végén.

dontpanic P>!
Milena Agus: Szerelemkő

Szerelem nélkül lehet élni, de – nem érdemes?
Dehogynem. Élni mindenhogy érdemes. (Mindenhogy? Könnyelmű kijelentés, nem éltem még mindenhogy.)

Szerelem nélkül lehet élni, sőt, néha könnyebb?jobb?egyszerűbb?, de valami kell mégis, mégis, és ha nincs szerelem, hát kitaláljuk magunknak. Könyvekbe, kövekbe, szavakba, mindenbe, majdnem mindenbe.

Szerelem, szerelem, lekoptattuk már ezt a szót, mint a macskaköveket a Főtéren, már azt se tudjuk, mit jelent. Én nem tudom. Mert a szerelem vagy minden vagy semmi. Egyszerre a kettő.
És maradnak a szavak. Írjon! Olvassunk.


Népszerű idézetek

Gelso P>!

Vágyakozni az elérhetetlen után szomorú, de egy kicsit boldog dolog is.

79. oldal

1 hozzászólás
Brigi007>!

Anyám időtlen idők óta csendben szerette az apámat és mindenestől tetszett neki még az is hogy úgy verte a zongorát és mindig fordítva viselte a pulóverét az eleje volt hátul és sosem tudta milyen évszak van és nyári trikóban járt amíg össze nem szedett egy alapos hörghurutot és bolondnak tartották és hiába volt nagyon jóképű a lányok az ilyen dolgok miatt nem akartak szóba állni vele és főleg azért mert az effajta őrültség akkoriban még nem számított divatosnak ahogy a klasszikus zene sem amiben nem akadt vetélytársa. Az anyám pedig tűzbe ment volna érte.

37-38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hörghurut
Gelso P>!

A szerelemben voltaképpen a legjobb a mágiára bízni magunkat, mert nem biztos, hogy felfedezzük a szabályt, amit követhetnénk, akár a tízparancsolat törvényeit, hogy a dolgok rendben menjenek.

98. oldal (19.fejezet)

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Brigi007>!

Elébe toppanni és azt mondani: „Itt vagyok. Én vagyok az az élet, amelyet élhettél volna, de mégsem tetted.”

77. oldal

1 hozzászólás
Aquarius >!

A szerelem fittyet hány a korra és minden másra, ami nem szerelem.

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
gesztenye>!

A Reduce azt bizonygatta neki, hogy a férje a szerencse fia, és egy cseppet sem szerencsétlen, ahogyan ő állítja, hiszen a sors nem egy szegény bolondot vetett az útjába, hanem egy olyan asszonyt, akit a jóisten akkor teremtett, amikor belefásult az átlagos nők sorozatgyártásába és előjött az alkotói vénája (…).

48. oldal

Papírtigris>!

Anyám úgy gondolja, hogy minden családban kell lennie valakinek, aki magára veszi a káosz terhét, mert az élet így, a kettő közötti egyensúllyal lett kitalálva, máskülönben a világ mozdulatlanná dermed és megáll.

87. oldal

sophie P>!

Minden családban mindig van egyvalaki, aki lerója az adót, hogy a rend és a káosz közötti egyensúly tiszteletben tartassék és tovább forogjon a világ.

87. oldal

Aquarius >!

(…) ha ilyen áldozatot kell hozni, a másik üdvéért fenekestől felforgatni mindent, akkor igazán kell szeretni.

77. oldal

lzoltán IP>!

A nagyszüleim nem tudták, mit vihetnének a gazdag milánói rokonoknak, ha egyszer mindenük megvan. Akkor a nagyanyám előállt egy poétikus ötlettel: készítsenek egy honvágycsomagot, mert az igaz, hogy bőségesen étkeznek, és jól öltözködnek, de a szárd kolbász és egy szép darab juhsajt és az olaj meg a mirtuszbor meg egy füstölt comb és az olajban eltett zöldségek ráadásul az unokaöccseinek szánt általa kötött pulóverek bizonyára mind elkelnek, hiszen egy kicsit szippanthatnának az otthon levegőjéből.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: honvágycsomag

Hasonló könyvek címkék alapján

Grazia Deledda: Jó lelkek
Brunella Gasperini: Mi és ők
José Saramago: Kőtutaj
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Isabel Allende: Kísértetház
Italo Svevo: Zeno tudata
Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Alessandro Baricco: Selyem