Új ​Zrínyiász 159 csillagozás

Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A múlt század végén feltámadó, és katonái élén megjelenő Zrínyi az ezeréves Magyarországot ünneplő közéletbe csöppen bele. A szigetvári hős akaratlanul is szembekerül a társadalom, a politika és a gazdaság jeleseivel, s így jó alkalmat ad az írónak, hogy szatírája körébe vonja a közélet mindenféle köreit, ne kímélje a minisztereket, más nagyurakat, ne kímélje olyan barátait sem, mint Szilágyi Dezső vagy Darányi Ignác, akikkel esténként együtt szokott ülni az István főhercegben. A regény, amely eredetileg 1898-ban jelent meg Mikszáth kérészéletű lapvállalkozásában, az Országos Hírlapban, majd ugyanabban az esztendőben könyv alakban is, a megjelenése pillanatában a nyílt vagy burkolt támadások célpontjába került. De amíg a sértettek dohogtak, fenyegetőztek vagy ellentámadásra készülődtek, az olvasóközönség a szívébe zárta az író remekművét, s az Új Zrínyiász a friss szenzáció elmúltával is, közel száz éve, Mikszáth egyik legolvasottabb műve maradt.

Eredeti megjelenés éve: 1898

Róla szól: Zrínyi Miklós

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Életreszóló olvasmányok, Talentum diákkönyvtár, Diákkönyvtár, Millenniumi Könyvtár

>!
Kossuth, Budapest, 2017
ISBN: 9789630987219
>!
Adamo Books, 2016
ISBN: 9789633878545
>!
Akkord, Budapest, 2010
226 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639429468

14 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 18

Most olvassa 5

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Nagy rajongója vagyok Mikszáthnak.
Ez a kis könyvecske annyira vicces lenne, ha nem lenne még mindig fájdalmasan és szégyenletesen aktuális. Annyit tudnék röhögni rajta, ha nem lenne sírnivalóan szomorú. És annyira szomorú lennék tőle, ha nem lenne az egész ilyen röhejes.
Olyan lehet, mint mikor valaki egy szánalmas családból származik: sajnálja is, bosszantja is, szégyenli is, mégis szereti és ragaszkodik hozzá és reménykedik valamiben, mert ő mégis az ő kutyájuk kölke…

>!
Mesemondó I
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Na, ebből a könyvből lehetne egy zseniális tévésorozatot készíteni. Kosztümöset, humorosat, történelmit, relevánsat. Szerethető, ám mélységesen 16. századi Zrínyivel, fontoskodó hivatalnokokkal, vitéz leventékkel. Sok-sok kultúrsokkal. Némi politikai utalással, és némi piszkálódással a nagy nemzeti érzület és a dicső régmúlt rovására. Nagyon kitalálta ezt Mikszáth a maga korában, nem hiába remek olvasmány, még akkor is, ha az aktuálpolitikai utalásoknak csak a felét értettem. Gondolom, nem véletlenül volt ilyen bonyolult, már a kor embere sem értette…
A fél csillag nem Mikszáthnak szól, hanem a kiadásnak, ami ahhoz képest, hogy diákoknak szól, nem sok magyarázatot fűzött a szöveghez, pedig néha elkelt volna. Sebaj, arra van a Google.

>!
Emmi_Lotta IMP
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Mindig tudtam, hogy Mikszáthnak jó humora van, de itt valósággal sziporkázik.

>!
Móra, Budapest, 1980
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631119904
>!
augumaug P
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Tulajdonképpen abszolút Mikszáth, csak nekem egy kicsit sok volt. Nem olyan szerteágazó, mint a megszokott, talán nem is ezt vártam el, illetve a politikai részre túl nagy hangsúlyt fektetett. Stendhal-érzés kerített hatalmába olvasás közben. Egyszerűbben, rövidebben is meg lehetett volna oldani a vége előtti részt, nem hiányzik nekem az a rettentő hosszú parlamenti felszólalás, bírósági értekezés.
Ezt leszámítva az alapötlet kitűnő. Mint azt megszokhattuk, Mikszáth mulattató környezetet tár elénk, melyben az elképzelhetetlen események is megtörténtnek hatnak, nem súrolják a regény valóságvilágának határát. A szatírát tökéletesen meghatározza az író iróniával párosult éleslátása. A lehetetlen helyzetek, a korok közti eltérések, és a nép, a közigazgatás, a király érdekellentétei teszik felejthetetlen élménnyé.

>!
Roszka P
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Elég érdekes és furcsa elgondolás. A menyországban véletlenül elnézik a dátumot, és a kürtöt megfújja Gabriel arkangyal, hamar rájönnek a tévedésre, gyorsan le is állítják a feltámadást, de Zrinyi és a várvédők már visszatértek. A 19. századba. El is kezdődik ezzel a kalamajka. Néhol kacajra fakasztó történet. Ugyanakkor elgondolkodtató is. Vajon, ha csak az előző nemzedék térne vissza, Ők milyen kalamajkába keverednének? Vagy, hogy tudnának eligazodni a mai világban?

>!
Habók P
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Félelmetesen aktuális szatíra. Tulajdonképpen csak néhány nevet kellene kicserélni, és a történet megállna a lábán. Legfeljebb Zrínyi nem a vonaton csodálkozna, hanem a repülőn, és nem puskákat gyűjtene, hanem géppisztolyokat. De a közélet – sajnos – nem sokat változott. (Hanem azért – Mikszáthnak sem szívesen lettem volna kortársa… még én sem…, pedig…)

>!
Goofry P
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

„Ha most feltámadna és eljönne közétek…”

-…Minden dolgunkat szemfényvesztésként élné meg. – Ezen állapot pedig a Pongrácz gróféhoz hasonlatos történettől eltérően, itt már olyan abszurd alapot szolgáltat patinás olvasmányomnak, mely önkéntelen parolát ad Twain -nak, Karinthynak vagy Örkénynek. Legalábbis a felsoroltaknak bennem hagyott emlékeire hivatkozván mindenféleképpen, tehát ezen a ponton ezennel önkényesen oda is sorolom közéjük magamban Mikszáth művészetét is, a sajátosan szarkasztikus humorával, nyelvi és mesélő leleményével, és a rá olyannyira jellemző szatirikus köntösbe bújtatott epikájának teljességével!
És ha mostan feltámadhatna…? – Nos, bárki is legyen, ama jelentős nagyságú héroszunk, manapság sokkal cifrább cérnaszálakkal eggyé sodort fonadékokkal találkozhatna, miként aztán tökéletes módon ámulatban esetten, valamint szemének világát elkápráztató technikai csoda-álcáinkat magára vonván, a vastagon bélelt kor-klumpáinkban lábain nagyokat csosszanna…

Bizony, egy évszázada leáldozott már az az egykor volt magyar valóság is, amely remek és divatjamúlt szavakkal jelenik meg a könyv lapjain. Az író saját korának notabilitásaira írt személyes célzatosságok szakállas furfangok már, de a képlet figurái, szituációi máig behelyettesíthetőek a modern alakokkal. …és amíg róluk olvasok, ilyenformán – idefuttatván napjaink folyondárjait – jókat rötyögök magunkon.
Ti se búsuljatok!

>!
Frank_Spielmann I
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Liberalista létemre nagyokat nevettem a liberalizmus szatíráráján. Keserű nevetés volt sajnos.

>!
tgorsy
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Akkorákat tudnék rajta kacagni ha nem kámpicsorodnék állandóan el. Semmi, de semmi nem változott azóta.

2 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Aranyos volt, az elején kicsit olyan érzésem volt, mint az Éjsötét árnyék film közben, ahogy Zrínyiék a feltámadásuk után rácsodálkoztak a 19. századi világra, amibe annyira nem passzoltak a középkori hősök. Azt hittem, mindenestől utálom Mikszáthot Veronka még mindig kísért, de ez tényleg vicces volt, és érdekes ellentéteket szült, amikor Zrínyiék megpróbáltak beilleszkedni a náluk sokkal modernebb társadalomba. spoiler A vége sajnos eléggé ellaposodott a sok parlamenti szerencsétlenkedéstől, de az elején tényleg jól szórakoztam.
Szegény szerencsétlen gimisek igazán megérdemelnék, hogy a Szigeti veszedelem végigszenvedése után sosem fogom kiheverni legalább ezt olvassák valami dögunalmas rémség helyett, hogy nem is értem, miért nem kötelező. Úúúúgy megreformálnám a kötelezőket, hogy nagyon.


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

A magyar ember szereti keresni az igazságot. De nem szereti megtalálni. És ha mégis megtalálja, mindjárt beleun: ejnye, de kellemetlen pofája van!

X. A parlament

>!
dontpanic P

[Azok] azt tartják, hogy csak háromféle beszédet lehet meghallgatni: a nagyon okosat, amiből tanulni lehet, a nagyon szépet, mely gyönyörűséget nyújt és a nagyon bolondot, mely megnevetteti őket. A középszerű beszéd teljesen értéktelen. És a beszédek, sajnos, mind nagyon középszerűek.

>!
Frank_Spielmann I

Az ezredesné piciny lába mindjárt a leves után a Zrínyi lábára talált valahogy rátévedni, amely tévedés aztán egész a sajtig permanenciában maradt, és Szigetvár hős védője igen örült, hogy ez a szokás még ki nem veszett. Csak nemrég is (egy évvel a szigetvári veszedelem előtt) ezzel a selymasággal töltötte idejét egy nagy ebéden, Pozsonyban, Salm grófnál, a Kanizsai Orsolya lábacskájával. Vannak hát halhatatlan szokások. Az emberiség csak a magas régiókban, a felületen módosul, a napfénynél, ahol látják, de örökké változatlan marad, ahol nem látják – az asztal alatt.

VII. A poézis

>!
Beja

Majd minden író után marad olyan munka, melyről az a vélemény, hogy ha egészen kidolgozza, szépet adhatott volna.

(első mondat)

>!
luckybringerstar

– De a személyes szabadság – sopánkodott a miniszter –, a jogállam. Én elhiszem, hogy te azt úgy csináltad azelőtt, de most már más világ van, most nem lehet. Magyarország a szabadság országa.
De már erre Zrínyit is elhagyta hidegvére:
– Ti ezt szabadságnak nevezitek? – mondá gúnyosan. – A múlt hetekben kirándultam a Svábhegyre puskával, hát elvették a puskámat, mert nem volt nálam fegyverengedélyem. Ekkor aztán váltottam fegyverengedélyt, de most megint nem szabad a puskámat elsütni, mert nem volt vadászterületem; kibéreltem egy vadászterületet, elsütöttem a puskámat és lelőttem egy nyulat, ezért megint megbüntettek, mert a nyulakra nem szabad ilyenkor lőni. Akkor írtam hozzád mindezekért egy panaszt, ezért megint megbüntettek, mert nem volt rajta ötvenkrajcáros bélyeg. És ezt nevezitek ti szabadság országának. Ugyan, szégyelljétek magatokat!

>!
dontpanic P

A halál különben is nagyítóüveget visel, s ha hirtelen visz el valakit, a nagy sietésben rendesen ott felejti.
Ez az üveg szépnek, okosnak, felülmúlhatatlannak mutatja az elköltözöttet. Lángész volt, gavallér volt. A szívek húrjait megrezegteti egy fájó gondolat, s egy kis keserűség támad a nyomában. A halott igazsága erősebb, mint az élőé – az ő örökre becsukott szemeiből világosabban látszik az őszintesége. Egyébiránt az összes emberi hazugságok közül ez a legszebb.

3 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Ha valakinek restelljük a nevét kimondani, hát azt mondjuk: „Közéletünk egyik kimagasló alakja.” Valaki esetleg semmit se csinált a közéletben, de azért az mégis közéletünk kimagasló alakja lehet.

IV. fejezet: A próza

1 hozzászólás
>!
Goofry P

A lényeg semmi, hanem a forma szent. A mostani emberek olyanok, mint amilyenek madaraknak a kitömött madarak. Éppen nézegetett ma ilyeneket Alapi a kirakatokban. Ha szépen áll a csőrük, tollazatuk, hát tökéletesek, az nem tesz semmit, hogy a testükben kóc van és nem vér, azért ők a forma szerint kifogástalanok. Vigyázzatok, a formákkal ölik meg Alapit! Hát a formák ellen hasonlóan formákkal kell küzdeni, mert a formák embereinek csak a formák imponálnak. Jó lesz ennek folytán valami okos, szakértő emberrel tanácskozni…

85. oldal

>!
Nati_

Hát még az a sok mafla képviselő, akik ha két bolhát látnak, három elefántot és négy interpellációt csinálnak belőle.

IX. A katasztrófa

>!
Csoszi

Nem török-tatár pusztít most e honban, hanem egy borzasztó szörny: a korrupció.

Első rész / Harmadik fejezet (A híres szalmaláng)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Caleb Carr: A Halál angyala
Kiss József: Jászkunsági agrármozgalmak a kiegyezéstől a millenniumig (1867-1895)
Tolnai Lajos: Új föld, új szerencse
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók – 1898–1899 / 1899–1900
Bakcsi György: Orosz századforduló
Menyhárt Lajos: Az orosz társadalmi-politikai gondolkodás a századfordulón 1895–1906
Bodányi Ödön: Szombathely város fejlődése 1895–1910-ig és műszaki létesítményei
Schelken Pálma – Szádeczky Kardoss Lajos: Zichy-expedíció Kaukázus, Közép-Ázsia 1895
Georg Wegener: Szálljatok velem!