Almanach ​az 1909-ik évre 1 csillagozás

Mikszáth Kálmán (szerk.): Almanach az 1909-ik évre

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

>!
Singer és Wolfner, Budapest, 1909
242 oldal · keménytáblás


Kiemelt értékelések

>!
AeS P
Mikszáth Kálmán (szerk.): Almanach az 1909-ik évre

Az egyik kolléganőm adta kölcsön, tényleg 1909-es, kicsit meg is van rágva meg sárgulva, juhé! (Imádom ezeket a régi könyveket.) Itt szeretném kiemelni, hogy tökéletes a mérete is, pont kézre áll, Singer és Wolfner azért tudtak valamit.
Rövid elbeszéléseket tartalmaz a könyv, melyek hatására két szerző (Lovik Károly és Pekár Gyula) a várólistámra került. Meg kell állapítanom továbbá, hogy az irodalmi kánon nem téved mindig: hajlamos vagyok a címet és a szerzőt azonnal elfelejteni, amikor nekiállok egy-egy elbeszélésnek, itt is volt egy, aminél csak azt éreztem, hogy hű, de jól ír ez az akárkicsoda, visszalapozás, meglepődés, megértő mosoly. Ő volt: spoiler
Érdekességként megjegyzendő, hogy a kötetben mindösszesen egy nő publikált, gr. Teleki Sándorné, ő is Szikra álnéven, nem mellesleg a könyv legrosszabb elbeszélését sikerült megírnia Joó Pistáról, mely történethez hasonlóakat Szabó Magda mesél a Merszi möszjőben (azt hiszem), a pedagógiai célzattal íródott borzalmas művek kapcsán.


Népszerű idézetek

>!
AeS P

Utálom a ti világotokat; tudni se akarok rólatok. A ti örökös marakodásotok, az a szörnyü, esztelen vérengzés, amelyben ti a hatalmat, az érvényesülést vagy a kenyeret keresitek, engem undorral tölt el. Mi egyebet csináltok, mint hogy meggyanusitjátok, megrágalmazzátok s aztán lemészároljátok egymást, mindenkit, aki az utatokban áll, aki vetélytársnak látszik, akinek valami konc van a birtokában vagy aki ugyanarra a koncra les, amelyre ti?!… Mi egyebet csináltok, mint hogy nap-nap után öltök, gyilkoltok, csak azért, hogy az a másik helyet csináljon nektek vagy hogy az a másik ki ne marjon a helyetekről?!… Mindenkire rákerült a sor ebben az eszeveszett öldöklésben, mert ma ti faljátok fel a régieket, s holnap uj emberek jönnek, akik benneteket falnak fel! És ez a haza, a szabadság, az előrehaladás nevében történik! De hát azt kivánná a haza, a szabadság és az előrehaladás, hogy az emberek ugy pusztitsák egymást, mint a fenevadak?! Hát bánom is én, faljátok fel egymást mindannyian, hogy hirmondó se maradjon közületek! De én látni se akarom a ti „közélet”-eteket, amelynek, minden szép jelszó csúfjára, nincs más célja, csak: a zsákmány meg a zsákmány, s amelyben nincs más változatosság, mint hogy mérgezett nyillal, hátulról orozva lövitek le az előttetek törtetőket, vagy a mellettetek rohanó cimborának váratlanul kést döftök a mellébe,vagy végre hirtelen visszalőttök arra, akinek azt kiáltottátok: „Utánam!”… s akiben joggal vagy minden alap nélkül rátok leselkedő orgyilkost sejtetek.

43-44. oldal - Ambrus Zoltán: Egy kis tévedés (Singer és Wolfner, 1909)

>!
AeS P

Sohase esem én kétségbe afölött, hogy pusztul a magyar gentry. Mert ugyan mutassák meg, hol pusztul, miként pusztul, de ne novellákban, hanem a valóságban. Én ugy látom, hogy a helyén van most is odalenn a vármegyékben, ahol ma is csak minden a szája ize szerint megy, ahol ma is csak a családi politika csinálja a szolgabirákat, – még idefönn a fővárosban is. Aki nem hiszi, menjen el a kaszinókba, ott találja régi helyén a makaónál vagy menjen ki a lóversenyekre, ott is megtalálja a régi helyén: kocsiknál, lovaknál, szép asszonyoknál!

75. oldal - Scossa Dezső: A baronica (Singer és Wolfner, 1909)


Hasonló könyvek címkék alapján

Ahol a sziget kezdődik
Filep Tamás Gusztáv – Rózsafalvi Zsuzsanna (szerk.): Rákóczi jön
Kőrössi P. József (szerk.): Székelyek
Erős Kinga (szerk.): Az év novellái 2015
A magyar irodalom legszebb novellái
Turi Tímea (szerk.): Körkép 2016
Drávucz István (szerk.): Fagyöngy
Nemes István (szerk.): Démonhercegnő
Géher István (szerk.): Ellenfelek