Szent ​Péter esernyője 1980 csillagozás

Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Olyan ez a mese, mint egy dúsan, sok színnel virító virág – írta Schöpflin Aladár. – Mikszáth, a szatirikus, az okos ember, kemény bírálója a körülötte folyó életnek, ebben a könyvében félretette szatíráját, okosságát, bíráló kedvét, s kitárta a világ elé emberszeretetének mély érzelmességét.”
Wibra György, a besztercebányai fiatal ügyvéd útnak indul, hogy megkeresse örökségét, illetve felkutasson egy vörös esernyőt, amelynek nyelébe apja, a ravasz öreg, fia vagyonát rejtette el a kapzsi rokonok elől. A nyomozás nem jár eredménnyel, a fiatalembernek nem sikerül rábukkanni az eltűnt kincsre. De talál helyette mást, ami többet ér minden kincsnél: a glogovai papkisasszony tiszta szépségét, önzetlen szerelmét.
Talán a Szent Péter esernyője hozta Mikszáthnak a legnagyobb sikert, a Jókaiéhoz fogható népszerűséget. Még életében tizennégy nyelvre lefordították.

Eredeti megjelenés éve: 1895

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Osiris Diákkönyvtár Osiris · Talentum diákkönyvtár Akkord · Mikszáth Kálmán válogatott művei Aquila · Millenniumi Könyvtár Osiris · Mikszáth Kálmán művei Kossuth · NTK-klasszikusok Nemzeti Tankönyvkiadó · Ifjúsági kiskönyvtár · Az én könyvtáram Móra · Magyar könyvtár Lampel Róbert (Wodianer F. és Fiai) · Diákkönyvek Kreatív · Kötelezők (m)értékkel M-érték · Könyvkincstár Konsept-H · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Életreszóló regények Kossuth · Iskola - könyv Magyar Könyvklub · Ifjúsági könyvek Holnap

>!
Osiris, Budapest, 2023
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632764771
>!
Kreatív, Marosvásárhely, 2022
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786066461580
>!
Helikon, Budapest, 2021
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795926

79 további kiadás


Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Adameczné · Bélyi Veronika · Gregorics Gáspár · Gregorics Pál · Madame Kriszbay · Münz Jónás · Münz Jónásné, Rozáli · Srankó János · Wibra György

Helyszínek népszerűség szerint

Szeged · Bábaszék · Glogova · Haláp · kápolna


Kedvencelte 141

Most olvassa 89

Várólistára tette 191

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Újraolvasás.
Mikszáthot olvasni könnyű és szórakoztató.Imádom a népies szófordulatait, a humoros cselekményszövését.
A Szent Péter esernyőjében egy legenda születésének tanúja lettem. Szerettem minden sorát most is és szerintem ez már így is marad!
spoiler

11 hozzászólás
MissFortune>!
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Emlékszem, általánosban kivételesen elolvastam ezt a könyvet. Emlékeztem belőle erre-arra, de érdekes volt azzal szembesülni, hogy gyerekként mennyire másképp fogtam fel ezt a történetet. Gyerekként mindenre figyeltem, csak a lényegre nem.
Könnyed kis könyv ez, ami a falusi életet mutatja be. Sokat lehet mosolyogni a régmúltban élő falusiakon, olyan kis hiszékenyek, butuskák, na meg persze a pletyka mindenekfelett. :D Gondolom, ez elég hiteles korrajz lehet.

Fél csillagot levontam, méghozzá azért, amit Veronkával művelt az író. Ennyire szörnyen buta karaktert a földkerekségen ritkán találni. Sokat nem rontott az élményemen, attól még szórakoztatott, de mégis elgondolkodtató ez az ábrázolás.

5 hozzászólás
jagoka1984 P>!
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Másodszor volt szerencsém olvasni a könyvet.
Mint mindenki, először kötelező olvasmányként vettem a kezembe. Természetesen mivel kötelező volt,úgy is álltam hozzá.
Most viszont… Teljesen más megvilágításba helyezte az eseményeket az eltelt időszak. Örülök neki, hogy most is kézbe vettem.

Jagika P>!
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Örömmel töltött el az, hogy ennek a kötelező olvasmánynak viszonylag magas a százalékos értékelése. Nem véletlenül. Kaland, nyomozás, szerelem és az író jellegzetes humora is izgalmas olvasmánnyá teszi e művet. Az esernyő utáni kutatás szála fantasztikusan kapcsolódik a két fiatal szerelmi szálához. Eközben bejárjuk a Felvidéket, melynek során fura figurákkal ismerkedünk meg. ("Gombold be a kabátodat, Wladin!")
Csak remélni tudom, hogy még sokáig olvassák a diákok az iskolákban, és sokszor olvassák újra a felnőttek…

5 hozzászólás
gabiica P>!
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Először is biztos vagyok benne, hogy jó, hogy nem akkor olvastam el, amikor kötelező olvasmány volt – még annak idején általános iskolában. Akkor valószínűleg még ennyire sem tetszett volna, nem biztos, hogy ténylegesen felfogtam volna a lényegét.
Alapvetően nagyon érdekes történet volt, számomra Mikszáth stílusa nagyon egyedi, fel lehet ismerni, hogy ez is az ő alkotása.
A történet maga nagyon kalandos, izgalmas, és az olvasó szinte tűkön ülve várja, hogy mi lesz a végkifejlet. Én is ezt éreztem.
A nyelvezettel nem volt probléma, illett a környezethez, ezáltal vált teljesen érhetővé és élvezhetővé.

Rituga P>!
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Bájos, naív, remek humorral megírt történet. Mikszáth nyelvezete pedig még mindig hihetetlenül gyönyörű és varázslatos.

pannik>!
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Nagyon tetszett a történet.

Aranyos, kedves, szívet melengető, régiesen romantikus, ízes, szép folyású, remekbe szabott, vicces és korszakrajzot is ad valamelyest.
Nagyon jó szereplőket vonultat fel Mikszáth, nagyon jó a történet, csűri-csavarja, jól megforgatja és ennek köszönhetően letehetetlen. Nagyon szeretem ahogy ír, ez a könyve kedvesebb, aranyosabb mint a korábbi olvasásaim tőle (vagy lehet, hogy csak sok idő telt el és megcsal az emlékezetem).

Bírtam Bábaszék agyamentségeit is, annyira magyar, annyira de annyira érvényes ez ma is, hogy mi mindenre képesek emberek, szervezetek, hogy többnek, nagyobbnak, jobbnak mutassák értékeiket, portájukat, magukat… Mindezt nagyon viccesen tárja elénk Mikszáth de ezt kár is tovább ragozni, ez csak egy kis mellékzönge.

Szóval, nagyon tetszett, jó volt olvasni, jó volt a befejezés még úgy is, hogy nem erre számítottam.

bambali>!
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Mikszáth az egyik nagy kedvencem a „régi” nagy klasszikusok közül.

Csodás nyelvezete van, olyan egyedi stílusa, hogy ezer közül felismerni az írásait.

A Szent Péter esernyője bájos, kalandos történet, melengeti az ember szívét, rendkívül jólesett elmerülni a letűnt, hajdani időkbe, tiszta lelkű emberek közé

Zsuzsanna_Makai >!
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Nekem ez a könyv nagyon tetszett!
Még középiskolás koromban olvastam a Beszterce ostromát, azt is imádtam, kb egyedül az osztályból, egyrészt fura, h nem olvastam Mikszáthtól többet.
Másrészt viszont láttam gyerekként a filmet, és utáltam, fura, h mégis rávettem magam, h elolvassam.
Imádtam!
Leginkább a humorát. Meg a kalandosságát. A végére pedig krimi-i magasságokig fokozta az izgalmakat, jjjaaajjj, nagyon aggódtam én is!
Egy piros esernyô kalandjaiból ennyire vicces, szórakoztató történetet tudott kerekíteni.
Mikszáth egy zseni!
Nnu, újra néztem a filmet! Hát imádtam azt is! Nem értem, miért nem tetszett ez nekem gyerekként, valszeg a fél happy end miatt.

Lunemorte P>!
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

„A vén molyra csakugyan nem volt többé szükség, jól tette, hogy elment, nem igen vette azt most észre senki. Szépen, szerényen vonult el a másvilágra, ahogy illik, míg élt, se zavart sok vizet. Itt volt, elment, punktum."

Ez a könyv sosem volt a kötelező olvasmányaim része és egy ideje amúgy is tervben volt a kötet forgatása, így egy kihívásnak hála most bepótoltam lemaradásomat. Mikszáth Kálmán egyik kedvenc magyar íróm és ezzel az írásával sem okozott csalódást. Volt itt kellő misztikum, babona, legenda, humoros és meglepő fordulatok, a mondatok olyan gördülékenyen csúsztak a fejembe, hogy viszonylag hamar be is tudtam fejezni a könyvet. Valami mégis hiányzott, talán lehetett volna hosszabb és a vége nekem túl kiszámítható volt, lehetett volna még valamilyen csavar. Ezt leszámítva szerintem abszolút élvezetes, könnyed és humoros olvasmány, mely megtaníthat bennünket arra, hogy ne ragaszkodjunk annyira tárgyakhoz, mint pl. szegény Gollam a J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Uraból… Akármilyen csodás tulajdonsága lehet egy tárgynak, ha egyszer megfeledkezünk arról, hogy halálunkkor csak magunkat vihetjük át a kapukon, a többi itt marad…


Népszerű idézetek

Sárhelyi_Erika I>!

A közmondások is csak öreg fazekak, amikben már egész nemzedékek főztek.

50. oldal (Dacia Könyvkiadó, Kolozsvár)

Kapcsolódó szócikkek: közmondás
Cheril>!

„Minden nagy dolgodat gondold meg éjjel is, habár már nappal határoztál felőle.”

166. oldal

5 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

A köhögést és a szegénységet nem lehet eltitkolni.

165. oldal (Dacia)

Tilla>!

Levetkőzött, lefeküdt, de nem aludt. Az ő levetkőzése (ne méltóztassanak megijedni) nem lesz leírva részletesen, mert az megbotránkoztató jelenet a művelt emberi fogalmakban. Hogy miért? Hát tudom is én. Csúnya, tehát leírhatatlan. A nő levetkőzésében poézis van; ha jól van írva, a női test finom, bolondító illatát érzi ki a betűkből az olvasó a nyomdafesték helyett, de egy férfi levetkőzése, pfuj, említeni se merészelem. A szoknyához akár ódát, dithirambot szabad írni, de a nadrágnak »kimondhatatlan« a neve is. És miért? Hát isten tudja. És mit bizonyít? Talán azt, hogy a férfi inesztetikusabb teremtmény a nőnél? Alkalmasint csak azt, hogy aki az illőt és illetlent kigondolta, nagy szamár volt.

Negyedik rész, Az éj tanácsot ád

Sárhelyi_Erika I>!

[…] még soha egy könnyet se szárított fel a bölcsesség. Bizony gyenge portéka ez a fájdalommal szemben.

233. oldal (Dacia)

2 hozzászólás
Izolda P>!

A talaj agyagos, terméketlen és makacs. Azt mondja, hogy ő csak bizonyos növényeket hajlandó táplálni, például zabot, krumplit, a többire nem vállalkozik – de ezeket is úgy kell kicsalni az anyaföldtől úgyszólván erőszakkal.

De nem is anya ez a föld, inkább anyós. Tele van a belseje kövekkel, s csúnya repedések, árkok hasogatják meg, amiknek a szélein fehér fű (árvalányhaj) teng, mint az elaggott anyóka állán ősz szőrszálak.

9. oldal

>!

– És mennyi esküvés van évenkint?
– Hja, az a krumpli mennyiségétől függ. Sok krumpli, sok lakodalom. A termés határoz. De négy-öt mégis akad.
– No, az kevés. Hát haláleset mennyi van?
– Hja, az a krumplitermés minőségétől függ. Rossz, beteges krumpli ha terem, sok halál van, jó krumpli mellett nincs halandóság. Senki sem bolond ilyenkor. Nem mondom, egy-kettőt mégis agyonüt évenkint egy-egy lefűrészelt fa az erdőben. Vagy szerencsétlenség történik, valaki felfordul a szekerével egy árokba és szörnyethal. Jobb esztendőkben azonban nyolcra is tehető a halálesetek száma.

Az új pap Glogován

Kapcsolódó szócikkek: burgonya, krumpli
Gólyanéni>!

Ha ráfújna az ember egy-egy ilyen szép legendára és elfújná róla az arany zománcot, a szent illatot, a titokzatosság füstjét, milyen furcsa, igénytelen valóság maradna az alján.

Kapcsolódó szócikkek: legenda
1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

– Én is lelkesedem a lepkékért – bizonykodék Gyuri –, mert csak egyszer szeretnek.
– Ó, én másért szeretem őket…
– Csak talán nem azért, hogy bajuszuk van…
Veronka durcásan fordította el a fejét.
– Wibra úr, maga kiállhatatlan kezd lenni.
– Köszönöm a vallomást.
– Miféle vallomást?
– Azt, hogy kiállhatatlan kezdek lenni. Következésképp eddig nem voltam az.

Negyedik rész

Vasya>!

Hiszen a jövő előttük áll, s ki tudja, mi fénylik abban?

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jövő

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr
Charley Long: Az elfelejtett erőd
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!
Fiala Borcsa: Bakonyi zsiványok
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! VI.
Fróna Zsófia: Démonok közt
Szakács Eszter: A nulladik zsebuniverzum