Szent ​Péter esernyője 1470 csillagozás

Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című kisregénye egy részletesen kidolgozott anekdota köré épül: miszerint a gazdag és különcködő úr a törvényes örökösök kijátszásával a vagyonát szeretett nevelt fiára akarja hagyni.

Az esernyő nyelébe rejtett kincs ugyan eltűnik, ám a mű mégis boldogsággal zárul, hiszen a legnagyobb kincs az életben a szerelem

Eredeti megjelenés éve: 1895

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Életreszóló olvasmányok, Osiris Diákkönyvtár, Talentum diákkönyvtár, Mikszáth Kálmán válogatott művei, Millenniumi Könyvtár, Mikszáth Kálmán művei, NTK-klasszikusok, Ifjúsági kiskönyvtár, Az én könyvtáram, Magyar könyvtár, Diákkönyvek, Kötelezők (m)értékkel

>!
Maxim, Szeged, 2020
136 oldal · ISBN: 9789634993049
>!
Holnap, Budapest, 2018
206 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633492024
>!
Osiris, Budapest, 2018
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632763095

57 további kiadás


Enciklopédia 6


Kedvencelte 117

Most olvassa 74

Várólistára tette 142

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Először is biztos vagyok benne, hogy jó, hogy nem akkor olvastam el, amikor kötelező olvasmány volt – még annak idején általános iskolában. Akkor valószínűleg még ennyire sem tetszett volna, nem biztos, hogy ténylegesen felfogtam volna a lényegét.
Alapvetően nagyon érdekes történet volt, számomra Mikszáth stílusa nagyon egyedi, fel lehet ismerni, hogy ez is az ő alkotása.
A történet maga nagyon kalandos, izgalmas, és az olvasó szinte tűkön ülve várja, hogy mi lesz a végkifejlet. Én is ezt éreztem.
A nyelvezettel nem volt probléma, illett a környezethez, ezáltal vált teljesen érhetővé és élvezhetővé.

>!
pannik P
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Nagyon tetszett a történet.

Aranyos, kedves, szívet melengető, régiesen romantikus, ízes, szép folyású, remekbe szabott, vicces és korszakrajzot is ad valamelyest.
Nagyon jó szereplőket vonultat fel Mikszáth, nagyon jó a történet, csűri-csavarja, jól megforgatja és ennek köszönhetően letehetetlen. Nagyon szeretem ahogy ír, ez a könyve kedvesebb, aranyosabb mint a korábbi olvasásaim tőle (vagy lehet, hogy csak sok idő telt el és megcsal az emlékezetem).

Bírtam Bábaszék agyamentségeit is, annyira magyar, annyira de annyira érvényes ez ma is, hogy mi mindenre képesek emberek, szervezetek, hogy többnek, nagyobbnak, jobbnak mutassák értékeiket, portájukat, magukat… Mindezt nagyon viccesen tárja elénk Mikszáth de ezt kár is tovább ragozni, ez csak egy kis mellékzönge.

Szóval, nagyon tetszett, jó volt olvasni, jó volt a befejezés még úgy is, hogy nem erre számítottam.

>!
Zsuzsanna_Makai
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Nekem ez a könyv nagyon tetszett!
Még középiskolás koromban olvastam a Beszterce ostromát, azt is imádtam, kb egyedül az osztályból, egyrészt fura, h nem olvastam Mikszáthtól többet.
Másrészt viszont láttam gyerekként a filmet, és utáltam, fura, h mégis rávettem magam, h elolvassam.
Imádtam!
Leginkább a humorát. Meg a kalandosságát. A végére pedig krimi-i magasságokig fokozta az izgalmakat, jjjaaajjj, nagyon aggódtam én is!
Egy piros esernyô kalandjaiból ennyire vicces, szórakoztató történetet tudott kerekíteni.
Mikszáth egy zseni!
Nnu, újra néztem a filmet! Hát imádtam azt is! Nem értem, miért nem tetszett ez nekem gyerekként, valszeg a fél happy end miatt.

>!
Emmi_Lotta I
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Mikszáthban nem tudok csalódni. Több évtizede gyerekként olvastam először. A mostani újraolvasás után is kedvenc a Különös házassághoz hasonlóan. Mindkettő kicsit jókaisan romantikus, szeretni való.

>!
Móra, Budapest, 1981
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631125661 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
sophie P
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Hát persze, hogy a könyökömön jön ki ez a kis történet, gyerekkoromban évente átlagban kétszer leadta a tévé, általában vasárnap délután. Törőcsik Mari gyönyörű. No ettől még nagyon jól esett most újra elővenni. Ilyen jó kedélyűen, ráérősen senki más nem tud történetet mesélni, esetleg még egy-két öregapó valamely faluban (inkább Erdélyben) a ház előtt, a kispadon. El is hiszem, hogy némely középiskolások az ilyen pepecselést nem bírják, más ma a tempó. Pedig lehetne tanulni is belőle, például úri furfangot, meg diplomácziát. És míves beszédet persze.

Én különben most éppen arra a laza eleganciára kattantam rá, ahogy kifiguráz, megfricskáz bizonyos hölgyeket és urakat. Karikatúra csupa szeretetből. A bábaszéki jelenetek például. Mindegyik egy külön vicc. Mert Bábaszék város akar lenni, de nagyon. Egyszer pedig találtak egy akasztott embert, össze is kellett hívni a szenátust, roppant kellemetlen eset, főtt is a feje a nobilitásoknak.

Lehet, hogy nem ez a kis kötet a Mikszáth-életmű csúcspontja, de hogy egy nagyon szívmelengető mese, az biztos.

>!
332 oldal · keménytáblás
>!
Hoacin
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Naiv bonyodalmak egy piros ernyő körül, benne knikkerekkel, krakélerekkel, poltronokkal és selymákkal, akik többek közt riposztíroznak, distrahálnak, exelválnak, és isznak, mint a szivárvány. Megannyi dibdábság sorakozik elénk ebben a könnyed történetben, amiből kiderül, hogy a kocsi nem kar, az éj szuverén, a fa szép dolog a flörtre, és hogy otkolonos üveg híján nem komfortos elájulni. A titokzatos esernyő valóságos klenódium, ezt több argumentum is alátámasztja, amiket nehéz lenne falsifikálni. A ledehonesztált lovak mindenesetre elkedvetlenednek a cirkumstanciáktól, de minden jó, ha a vége jó: a fű le lesz borotválva, és a csúnya nagy lepke is megfog.
Szerethető kötelező olvasmány, a hatására mindig piros ernyőkre vágytam. :D
A patvarba is, most ennék egy kis marcifánkot!

3 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell 
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Hála az Esernyőnek, hogy olyan gyorsan bevégeztetett! Nem hiszem, hogy el tudtam volna viselni még száz oldal Veronkát.
Az alapsztori egész aranyos, a nyomozós szál még tetszett is volna, ha a végét tekintve nem lett volna teljesen felesleges azt olvasni, hogy mindenki keresi a pénzt,de a szereplők… Jézusom, hát miért nem tudtak nagyságos, tankönyvlakó íróink normális nőket kitalálni? Nem azt mondom, hogy legyenek mind atomtudósok vagy szüfrazsettek, csak ne legyenek olyanok, mint egy szerencsétlen értelmi fogyatékos óvodás. Mert sajnos a drága Veronkában az értelem leghalványabb szikráját sem fedeztem fel. És ha már itt tartunk, a tartásét sem. spoiler Komolyan mondom, ez a tyúkeszű, édibédi nőszemély volt a könyv leggyengébb láncszeme. A legkedvencebb jelenetem, amikor olyan kis szende nebáncsvirág, hogy nem mer átöltözni a kiscica előtt, mert figyel(!!!), ezért lekapcsolja a villanyt, aztán elbarikádozza magát, végül beköti a nyomorult macska szemét. Istenem, és én lassan egy éve egy nyúl örökké figyelő tekintete előtt öltözködöm, mennyi folt esett a becsületemen! Lehet, hogy ha látok egy hangyát fürdés közben, gyorsan arra is rá kéne dobni valamit, nehogy meglásson ilyen kompromittáló helyzetben. Ha esetleg meghal, az se baj, mert legalább senki más nem tudja meg, micsoda szégyenbe kerültem…
Gyuri meg igazából egy számító dög volt, csak hát ugye meglágyult a kis szíve és az agya a szerelemtől. Amúgy ha ő elvileg ügyvéd, Veronka meg… khm, tudjuk, milyen értelmes, akkor mi a fenéről fognak beszélgetni öt év múlva, amikor elhalványodik a rózsaszín köd? Pff, szerintem jobban járt volna, ha hagyja a fenébe a csajt, és inkább az esernyőre koncentrál, elvégre nem az a címe, hogy „Veronka és Gyuri szerelme az esernyő árnyékában”:
És ha már számítás, a pap is szégyellje magát, hogy abból gazdagodott meg, hogy az esernyőt cipelte mindenféle népekhez, mint a véres kardot mint valami ereklyét. Oké, hogy szent cucc, meg minden, de azért valljuk be, nagyon értett az üzlethez. Inkább küldte volna el a húgát egy kolostorba, ahol senki nem látja/hallja, és sokkal jobban jártam volna.
A nyelvezete olyan mikszáthos, én nem szerettem, de van benne néhány szép leírás és egész szórakoztató pillanat. Meg Veronka szellemi kibontakozása után nekem igazából minden perc ajándék volt, amikor nem szerepelt, szóval igazán hálás voltam ezekért az értékes jelenetekért.
Amúgy meg a piros esernyők tök cukik. (De az enyém fekete.)

6 hozzászólás
>!
Youditta
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Ez olyan kedves történet, hogy megérte néha küzdeni a nyelvezettel, ami azért figyelmet követelt. Kíváncsi voltam, hogy mi is lesz az esernyő és a fiatalok sorsa, ki nyeri el jutalmát, ki nem.
És azt kell mondjam, hogy Mikszáth jól fejezte be a művet, mint egy igazi népmese. spoiler

>!
csakegyluca P
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Egyszercsak kipattant a fejemből, hogy valami kötelező olvasmányra vágyom. Olyanra, amit még nem olvastam. Egy más írótól, más történetet. Legyen a Szent Péter esernyője. Volt ez egy hirtelen gondolat. Ami később a valósággá vált.
Bele is kezdtem úgy bizony! Éreztem újra azt a régi, melengető, fantasztikus érzést, azt a hangulatot amit akkor veszel észre, ha kötelezőt olvasol. Veled is volt már ilyen ugye? Nos, én is ezt éreztem. Már készültem, hogy ebben is lesznek kicsit unalmas, kicsit nem annyira szeretni való részek. Mert hát szinte mindegyikben van. Ám itt, nagyon kevés ilyen volt. Maximum a leíró mondatok, de azoknak is hamar végük lett. Már az eleje csattanósan, izgalmasan kezdődött. Ami az egész regényen át úgy maradt. Volt olyan, amikor nem akartam abbahagyni. Folytatni és folytatni míg a végére nem járok mi is történt valójában. Na, és ha már itt vagyunk, egy kicsit belevezetlek titeket a storyba, miért is volt ez annyira izgalmas.
Egyik nap az új Glogovai paphoz hoztak egy gyermeket, a húgát, akiről azt se tudta, hogy él. De azt is kicsikarta a futárból, hogy édesanyja elhunyt. Míg a pap imádkozott a gyerekért a templomban, eleredt az eső. Jaj, a kicsi meg kint maradt! Meg fog fázni. De nem. Amikor a pap szélsebesen futott kicsinyke testvéjéért, látta, hogy a kosárka fölött, amiben a gyermek alszik, egy piros esernyő van betámasztva. Az egyik ember azt mondta:
-Egy fekete alakot látott erre, biztos az hozta.
-Nem, dehogyis, ezt a Szűz Mária ajándékozta!
-Ó, beszélsz itt butaságokat, meg vagyok győződve róla, hogy az a Szent Péter volt!
Mindenki a Szent Péterre szavazott. Ám ez varázsesernyő volt. Ahova a pap ment temetésre, a halottak feltámadtak. A betegek megygyógyultak, a szerelmesek örökké szerették egymást. Így vált legendává az egész. De az esernyő története ezzel nem ért véget.
Szóval ez volt nekem az eddigi legjobb kötelező! Tudom, mindegyiknek megvan a maga varázsa, de nekem ez tetszett mindközül. Kalandos, néhol ijesztő, relytéjes, hol meg romantikus, de még a vicces jelzőt sem hagyhatjuk le. Az biztos, hogy a vége, az utolsó mondat, mindenkit megkacagtat, de csak akkor, ha nyomon követted a cselekmény szálát. Jó érzésekkel tettem le a könyvet. Valami gyönyörű volt! Egyet megtanultam, ezzel az olvasmánnyal Mikszáth Kálmán, belopta magát a szívembe.
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2020/03/a-legjobb-kote…

>!
Ibanez MP
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Az a könyv, ami után az ember lánya (én legalábbis) a fejére csap, felkiáltván, ezt miért nem olvasta eddig? Ez egy szuperjó történet, megvan benne minden, amit szeretek. Akkor is, ha tudom, hogy Mikszáth elkapja majd a gonoszok grabancát és megjutalmazza a jókat, végigizgultam a sztorit. A Gregorovics-rokonok pénz utáni hajszája hatalmas, a szereplõk szerethetõ, egyszerû figurák (Veronka kis buta liba, de õ nem sokat szerepel azért) iyen könyvek olvasása után mindig azon gondolkodok, miért nem tudnak manapság ilyeneket írni? Nincs benne vámpír, nem jön aszteroida, nem pusztult el a világ, nem gyilkolnak meg senkit, nincs benne igazaból szerelmi vonal se (ami van, azért az nem igazán nevezhetô szerelemnek, de hát volt ez igy régen) mégis izgalmas és egybôl polcon maradós, újraolvasós történet. Nemhiába egyik kedvenc íróm Mikszáth. Aki még nem olvasta, sürgôsen pótolja!

13 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sárhelyi_Erika I

A közmondások is csak öreg fazekak, amikben már egész nemzedékek főztek.

50. oldal (Dacia Könyvkiadó, Kolozsvár)

>!
Cheril

„Minden nagy dolgodat gondold meg éjjel is, habár már nappal határoztál felőle.”

166. oldal

4 hozzászólás
>!
Sárhelyi_Erika I

A köhögést és a szegénységet nem lehet eltitkolni.

165. oldal (Dacia)

>!
Tilla

Levetkőzött, lefeküdt, de nem aludt. Az ő levetkőzése (ne méltóztassanak megijedni) nem lesz leírva részletesen, mert az megbotránkoztató jelenet a művelt emberi fogalmakban. Hogy miért? Hát tudom is én. Csúnya, tehát leírhatatlan. A nő levetkőzésében poézis van; ha jól van írva, a női test finom, bolondító illatát érzi ki a betűkből az olvasó a nyomdafesték helyett, de egy férfi levetkőzése, pfuj, említeni se merészelem. A szoknyához akár ódát, dithirambot szabad írni, de a nadrágnak »kimondhatatlan« a neve is. És miért? Hát isten tudja. És mit bizonyít? Talán azt, hogy a férfi inesztetikusabb teremtmény a nőnél? Alkalmasint csak azt, hogy aki az illőt és illetlent kigondolta, nagy szamár volt.

Negyedik rész, Az éj tanácsot ád

>!
Izolda P

A talaj agyagos, terméketlen és makacs. Azt mondja, hogy ő csak bizonyos növényeket hajlandó táplálni, például zabot, krumplit, a többire nem vállalkozik – de ezeket is úgy kell kicsalni az anyaföldtől úgyszólván erőszakkal.

De nem is anya ez a föld, inkább anyós. Tele van a belseje kövekkel, s csúnya repedések, árkok hasogatják meg, amiknek a szélein fehér fű (árvalányhaj) teng, mint az elaggott anyóka állán ősz szőrszálak.

9. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

(…) még soha egy könnyet se szárított fel a bölcsesség. Bizony gyenge portéka ez a fájdalommal szemben.

233. oldal (Dacia)

2 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

– Én is lelkesedem a lepkékért – bizonykodék Gyuri –, mert csak egyszer szeretnek.
– Ó, én másért szeretem őket…
– Csak talán nem azért, hogy bajuszuk van…
Veronka durcásan fordította el a fejét.
– Wibra úr, maga kiállhatatlan kezd lenni.
– Köszönöm a vallomást.
– Miféle vallomást?
– Azt, hogy kiállhatatlan kezdek lenni. Következésképp eddig nem voltam az.

Negyedik rész

>!
Lady_L P

– És mennyi esküvés van évenkint?
– Hja, az a krumpli mennyiségétől függ. Sok krumpli, sok lakodalom. A termés határoz. De négy-öt mégis akad.
– No, az kevés. Hát haláleset mennyi van?
– Hja, az a krumplitermés minőségétől függ. Rossz, beteges krumpli ha terem, sok halál van, jó krumpli mellett nincs halandóság. Senki sem bolond ilyenkor. Nem mondom, egy-kettőt mégis agyonüt évenkint egy-egy lefűrészelt fa az erdőben. Vagy szerencsétlenség történik, valaki felfordul a szekerével egy árokba és szörnyethal. Jobb esztendőkben azonban nyolcra is tehető a halálesetek száma.

Az új pap Glogován

>!
Tilla

Az arany-tanácsok közé lehetne írni: »Minden nagy dolgodat gondold meg éjjel is, habár már nappal határoztál felőle.« Mert az embernek van éjjeli esze és nappali esze. Hogy melyik a jobbik esze, azt nem tudom.
Hogy nem tökéletes egyik sem, gyanítom. A nappali verőfény szövi, mint egy takács, a maga színeit a gondolatokba, az éj is közéjük hullat fekete szárnyaiból egy-egy tollazatot. Festenek, pepecselnek, nagyítanak, kicsinyítenek, tehát falsifikálnak mind a ketten. Az éj szebbnek mutatja kedvesed alakját, mint aminő, ellenségedet erősebbnek, bajodat nagyobbnak, örömödet kisebbnek. Nem szép eljárás tőle, de hát az éj szuverén, nem tartozik felelősséggel senkinek.
Vedd olyannak, amilyen, de ne mellőzd, jámbor tűnődő, amikor az igazságot keresed… Azaz dehogy keresed te az igazságot – ha szembe jönne is, kikerülnéd. Rosszul fejeztem ki magam, ne mellőzd az éjt, mikor a kivezető utat keresed.
Csak látszólagosan hallgatag ő. Úgy súg neked, hogy észre nem veszed. Ha nem teheti másképp, lábujjhegyen csendesen elhozza az álmot és abba göngyölgeti kimeríthetetlen leleményességgel, amit tanácsol.

Negyedik rész, Az éj tanácsot ád

>!
Eta IP

A vadszegfű kelyhe csapodár darázsok vendégfogadója, a turbánliliom madarak ivópohara, a nagy bugájú hámfű pillangók hintája. Mert nyájas erdő a Liskovina, bogárnak ágyat ad a karantyú harangjában, madárfészket kereső gyerekeket kínál szamócával; szolgál kinek-kinek, amint megérdemli, éneklő madárnak bogyót termeszt, fiatal vászonnépeknek bokrétát, öregasszonyoknak gyógyfüveket, a gonosz farkasnak sisakvirágot, ami gyilkos növény, híják is népnyelven »farkasölő sisaknak«.
Hogy ölt-e már farkast, az nagy kérdés. Mert a farkasnak is van ám magához való esze és bizonyosan tudja a botanikát is, közölvén nemzedékről-nemzedékre a farkasfiakkal: »Hozzá ne nyúljatok, gyerekek, az Aconitum Lycoctonumhoz, egyetek inkább húst!«

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Fekete István: Tüskevár
Szabó Magda: Abigél
Charlotte Brontë: Jane Eyre
Fekete István: Vuk
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Jack London: A vadon szava
Jules Verne: Nemo kapitány
Dickens Károly: Karácsoni ének
Erich Kästner: A két Lotti