Prakovszky, ​a siket kovács 7 csillagozás

Mikszáth Kálmán: Prakovszky, a siket kovács

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 1897

>!
Franklin-Társulat, Budapest
180 oldal · keménytáblás
>!
Révai, Budapest
258 oldal · keménytáblás

Enciklopédia 1


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Olya>!
Mikszáth Kálmán: Prakovszky, a siket kovács

Mikszáth Kálmán az örök kedvenc, ezért igyekszem beszerezni a műveit, és ha lehet minél régebbi kiadásokat. Véletlenül bukkantam erre a kötetre, megvettem, és nem bántam meg.

Jelen kötet két munkát tartalmaz: Prakovszky, a siket kovács és A kis prímás című írásokat.

A címadó kisregény, Prakovszky, a siket kovács terjedelemben nem túl nagy. A történetet a tizenhat éves gimnazista legény szájából ismerjük meg, aki nagyszüleinél, Krizsnóczon nyaral. Elbeszélése a család ágas-bogas történeteibe kalauzol, természetesen ezt a saját szerelmi történetén keresztül teszi. Szerelmi háromszög alakul ki közte, Prakovszky hadnagy és Gál Piroska között. A történet szépen, mikszáthosan csordogál a maga medrében, elmés kiszólásokkal, cinikus félmondatokkal, vicces anekdótákkal, mesébe illő részletekkel.
A történet utolsó jelenete, és most engedjétek meg, hogy ne lőjem le a poént, annyira meglepett, hogy a könnyem is kicsordult tőle. Váratlanul ért, nem számítottam rá, pedig gondolhattam volna, hogy ez lesz…
Nevettem és sírtam, és nagyon szerettem olvasni.

A kis prímás története is ismeretlen volt számomra, olyannyira, hogy utánanéztem Estei Hippolytnak. Meg is lepődtem rendesen. Ez a szöveg kissé más fényben tünteti fel Mátyást, az igazságost, de az egyházat is. Az egyes szám harmadik személyű elbeszélő, a zárójeleket és a csípős megjegyzéseket leszámítva, igyekszik objektíven és tömören bemutatni azt az egy esztendőt, amikor Hippolyt Esztergomba kerül.
Ebben a szövegben is vannak jócskán fordulatok. A történet lekerekítése itt is bravúros.

Habár két olyan szövegről van szó, amelyek kevésbé ismertek a nagyközönség előtt, mégis, minden elfogultságommal együtt, merem állítani, hogy érdemes időt szakítani elolvasásukra, ugyanis a jó öreg Mikszáth ott bújkál minden sor mögött, írásainak zamata itt is fellelhető.

Kallós P>!
Mikszáth Kálmán: Prakovszky, a siket kovács

Mikszáth olyan mint a jó fotós, mindegy mi a téma biztos kézzel hozza a szintet.
Vagy én nem figyeltem rendesen, vagy Mikszáth írta meg nagyon ügyesen, de nekem egész a végéig nem bontakozott a dráma a történetből. Az külön hab volt a tortán, hogy egy Hilibi Gál (apai nagyanyám az volt …) lányka volt az édeshármas főszerepében.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

marschlako P>!

Egy év nagy idő – a diák esztendeje nem csikó, az csak csiga.

Dénes_Gabriella>!

Furcsa nyáj ez itt. Ha egy láthatatlan szellem kihajigálná azokat, akik valami másért járnak ide, nem tudom, hogy nézne ki a templom?

I fejezet. A lányok, a szomszédok és a hadnagy

marschlako P>!

Mindenki érezte langyos fuvallatát a tavasznak. Mások talán szerencsésebbek voltak nálamnál, nekem csak egy vékonyka napsugár jutott – nekik talán sok sugár, egész kévék… de az eredmény mindegy, hiszen azért becses az első tavaszi napfény, mert még nem valóság, hanem egy csillám, egy ígéret, egy előre szálló hírnök, mely dermedt mezőkre lehel rá, dermedt szíveket ébresztget és elenyészik, mint egy álom.

Dénes_Gabriella>!

Az Isten szerette őt, szép, hosszú öregséget adott neki s bearanyozta sok örömmel, hanem másrészt ő is megcsinálta a magáét, ha hat napig szidta az Úristent, hetednapon, vasárnap, megborotválkozott, fölvette legszebb ünneplőjét, felült a bricskára, rossz időben, jó időben egyaránt áthajtatott, a harmadik faluba, Krizsnócra, a templomba (közelebb nem volt lutheránus eklézsia) és egész délelőtt nagy áhítattal zengedezte az Istent dicsérő zsoltárokat.

I fejezet. A lányok, a szomszédok és a hadnagy

Kapcsolódó szócikkek: luteránus
Dénes_Gabriella>!

Öregapám egész héten pipázott és káromkodott; a pipázásért édesanyám haragudott, aki köhécselő volt és a füst a torkát kaparta, az istenkáromlásért az öreganyám, aki istenfélő volt, veszekedett rá váltig.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Hajnal Badányban
Jókai Mór: Mire megvénülünk
Jókai Mór: A szerelem bolondjai
Jókai Mór: Egy az Isten
Jókai Mór: Nincsen ördög
Jókai Mór: A régi jó táblabírák
Jókai Mór: Az elátkozott család
Jókai Mór: A lélekidomár
Jókai Mór: Kárpáthy Zoltán
Jókai Mór: Politikai divatok