Kísértet ​Lublón 70 csillagozás

Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón

„Ó, azok a régi jó kísértethistóriák! Azok a csiklandós ijedezések, azok a majdnem igazi elszörnyedések! Mikszáth Kálmán írói varázsának talán éppen az a titka, hogy nemcsak az elbeszélt történeten mulat, hanem atyai kedvességgel gyermeki lelkű hallgatóin is, rajtunk, akik vele együtt úgy teszünk, mintha hinnénk Kaszperekben, a sírból feljáró borkereskedőben, akinek nyomós oka lehet kísérteni, hiszen szépséges asszony várja idefenn. No meg talán abban is rejlik valami magyarázat, hogy ahol Kaszperek megfordul, hamis pénzek kezdenek elterjedni…”

Eredeti megjelenés éve: 1901

>!
Kossuth, Budapest, 2010
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630965118
>!
Titis, Budapest, 2010
ISBN: 9789638886316 · Felolvasta: Szervét Tibor
>!
208 oldal

2 további kiadás


Kedvencelte 3

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Rodwen P
Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón

Gyermekkoromból emlékszem a könyvből készült filmre, és már akkor nagyon megszerettem a történetet. Mikszáth megmutatta a „szellemes” oldalát, igazi kikapcsolódás volt olvasni. Szereplői egytől egyig humorosak, kissé naivak de szerethetőek, az író zárójeles megjegyzései a történet közben pedig igazán frappánsak.

>!
Aurore
Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón

Mikszáth Kálmán olyan, mintha a vidéki apókád beülne a tűz mellé a sarokba, és onnan, pipájával pöfékelné feléd az adomákat sorra. Igaz, nem igaz, kit érdekel? Elvarázsol, s abban a pillanatban igaz minden szó. A világ egyik legjobb írója, olyan egyedi a stílusa, ízes, utánozhatatlan. Persze, nekünk is kötelező volt a suliban a Szent Péter esernyője, tetszett is nagyon, de valahogy aztán elfelejtődött. Fel is veszem a jobban megismerendő írók közé, érzem, nagyon is érdemes.

>!
Titis, Budapest, 2010
ISBN: 9789638886316 · Felolvasta: Szervét Tibor
2 hozzászólás
>!
Spaceman_Spiff IP
Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón

Többet kellene Mikszáthot olvasnom. Már gimnáziumi olvasmányaim (rövidebb írásai és a Beszterce ostroma) idején tetszettek az írásai.
Ez a rövid történet is tipikus Mikszáth. Az a sokszínű kavalkád, ami a Felvidék képében jelenik meg, az ősi patríciuscsaládokkal, kereskedőkkel, utazókkal, mindenféle népséggel, tótokkal, lengyelekkel mindig is közel állt hozzám. Ehhez pedig egy nagyon érdekes kis történetet kerít, ami a jól bevált receptet követi: egy természetfeletti, a középkori hiedelmekben gyökerező jelenség bolygatja meg a rendet, de természetesen a végén mindenről kiderül az igazság. Közben pedig okos humorral, emlékezetes alakokkal mutatja be nekünk ezt a világot a szerző boszorkányostól, királyostól. Kellemes olvasmány, kikapcsolódásnak ideális.

>!
Virágszépe
Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón

Időről-időre vissza kell térnem a magyar klasszikusokhoz, így Mikszáth-hoz is. Újra rácsodálkozhattam a rá jellemző ízes mondatokra, szavakra, képekre. A Kísértet Lublón története a Felvidéken játszódik, bemutatja a kisvárosi élet hiszékeny, esendő szereplőit. Lenyűgöző a stílus, az író emberismerete, humora, de feltűnt, mennyi rejtett cinizmus, ironikus helyzet világít rá a gyarló emberi jellemekre. Mosolygósan zseniális.

>!
Manawydan
Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón

Frappáns, vicces és ha jól értelmeztem valós eseményeken alapul. A régiek is megtudták oldani a problémáikat okosban.:) De ilyet!? Egyszerűen tökéletes. Könnyed délutáni olvasmány a szépirodalom kedvelőinek. Ahogy néztem film is készült belőle sztárparádéval. Megnézném:)

>!
MosolyMűvek
Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón

Szellemes történet. :)
Pénzhamisítási bűnügy, amit ilyen sokáig nem lehet felgöngyölíteni, hiszen az elkövető egy „kísértet”, akire nem vonatkoznak a törvények. Okos volt ez a Kaszperek. :)
Lehet szórakoztató irodalmat olvasni régről is, és még a nyelvérzékedet is simogatja, és megtanulsz jó néhány új szót is.

>!
Zsannuszi_Tündérkirálylány
Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón

Hihetetlenül vicces, bájos kis sztori, nagyon örülök, hogy a kezembe akadt. :)

>!
esztiyay P
Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón

Jön a Kaszperek!
Nem, nem a Casper, hanem a Kaszperek Mihály borkereskedő, de kísértet ez is. Meglepett, hogy ilyen gyorsan végig lehetett olvasni, az elején még kétségeim akadtak, a végén azonban szinte felkiáltottam: „Ennyi?”. Még olvastam volna Kaszparekről, még olvastam volna Mikszáth stílusában, de azt hiszem, be kell érnem egyéb műveivel. Mentségemre szóljon, hogy fogalmam sem volt, mibe is kezdtem bele, azt hittem, egy egyszerű kísértethistória-féleség lesz. De én nem is tudom, milyen egy kisértethistória, nem szoktam ilyeneket olvasni. Nem hiszem, hogy ilyen, de ez tetszett.

>!
konyvlaany
Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón

Nem volt rossz. Végül is mondhatom, hogy tetszett!! Most volt az egyik kötelezőm és az eddigi kötelező olvasmányaimhoz képest jó volt. Örülök, hogy ezt kaptam kötelezőnek, mert szerintem nem olvastam volna el különben…. :) Színes, izgalmas könyv!


Népszerű idézetek

>!
Etike MP

– Azt a szép asszonyt? – hökkent meg Kertely uram. […]
– Mit tudod te azt fiacskám, hogy szép-e? Minden asszonyt akkor kell megnézni, mikor reggel felkel.

>!
macs

De a semmiből lesz a valami.

(Strang és a rendőrfőnök párbeszédéből a kolostorban)

>!
macs

Hihetetlen bár a történet, de feleljen érte Bél Mátyás uram és a „Liber Actorum” melyet Vilsinszky Ferenc nótárius mester hagyott ránk ékes lengyel nyelvezetben. Ha őkegyelmeik bolondot írtak a könyveikbe, miért legyen az nekem hibám?

>!
Virágszépe

A rendes, közönséges kísértetek mind gyalog jártak eddig s többnyire éjfélkor. Lucifer is tanul és újít.

50. oldal

>!
szvandaaa

Már ugyan hiába zálogosította el Zsigmond király Lublót. Mégis magyar föld ez, magyar erkölcsökkel. Még a kísértet is mindjárt népszerű lesz, mihelyt a hatóság kezdi üldözni.

24. oldal

>!
Rodwen P

– Elér ez Varsóig is, ha kedve tartja. Hiszen azért lovas kísértet. Ilyen még nem is volt. A rendes közönséges kísértetek mind gyalog jártak eddig s többnyire éjfélkor. Lucifer is tanul és ujít.

>!
Aurore

– Ha elvittétek a tyúkot, majd eljön helyette a kakas!

És el is jött, vörös tarajával, lángból szőtt hatalmas szárnyaival. Eljött, hogy megegye az egész Lublót, hadd legyen hát szántóföld mindenütt… Két helyen gyulladt ki Lubló városa azon az éjszakán.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Susan Hill: The Woman in Black
Charles Dickens: Az elátkozott ember és az alku, melyet a szellemmel kötött
Charles Dickens: Five Novels
Charles Dickens – Nógrádi Gergely: Twist Olivér / Karácsonyi ének
Charles Dickens: Karácsonyi történetek / Christmas stories
Scott Westerfeld: Afterworlds
Graham Joyce: The Year of the Ladybird
Gustav Meyrink: A zöld arc
Jeffrey Ford: The Girl in the Glass