A ​két koldusdiák / A beszélő köntös 28 csillagozás

Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös

Az ​1885-ben megjelent A két koldusdiák és az 1889-ben készült A beszélő köntös, újból és újból elolvasva is élmény, a magyar múltba tett kirándulásaink gyönyörködtető kalauza. Mikszáthnak ez a két korai regénye látszólag teljesen romantikus alkotás, történelmi mese. A csodálatos kaftány esete beillene népmesének is, akárcsak a Gyulafehérváron elejtett aranyakból kitalált délceg, idegen királyfi képzelet szülte alakja. A mesés-romantikus elemek mellé azonban vaskosan reális környezet és szinte hétköznapian valóságos, hús-vér szereplők párosulnak. Nyilvánvaló, hogy a két koldusdiák élményei is belejátszanak, A beszélő köntös Kecskemétjének leírásában pedig egy török korabeli magyar város epizódjai elevenednek meg, furcsa városi törvényekkel, izgága papokkal, nehézkezű, de könnyen hevülő lelkületű mesteremberekkel, buja özvegyekkel, csillogó bőrű cigánylányokkal, alacsony ablakú tanácsházzal, amelyen olyan könnyű bekiabálni az igazságot. Ízig-vérig élő, eleven népi világ ez, Mikszáth… (tovább)

A beszélő köntös / A két koldusdiák címmel is megjelent.

http://moly.hu/konyvek/mikszath-kalman-a-ket-koldusdiak
http://moly.hu/konyvek/mikszath-kalman-a-beszelo-kontos

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Mikszáth Kálmán művei, Az én könyvtáram

>!
Kossuth, Budapest, 2010
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630965088
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1990
222 oldal · ISBN: 9631541894
>!
Móra, Budapest, 1963
242 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Csasztka Ilona, K. Lukáts Kató

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Debrecen


Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Sajtkukac94 >!
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös

Nem tudom, miért félek mindig annyira nekikezdeni Mikszáth könyveinek. Talán valami iskolából maradt berögződés, hogy a klasszikus irodalom uncsi és kínszenvedés olvasni. Pedig nem így van.
Ismét bebizonyosodott, hogy nem szabad a negatív belső hangokra hallgatnom ilyen esetekben, mert Mikszáthot olvasni jó.
A két koldusdiák a címe alpján nem tűnt túl bíztatónak, de szerencsére egy nagyon érdekes, hangulatos kisregényt kaptam. Tetszett a történet meseszerűsége, a szereplők is nagyon szimpatikusak voltak.
A beszélő köntös kicsit jobban tetszett, imádtam az író humorát és magát a sztorit is.
Ami a leginkább megfog a regényeiben, az a folyamatosan fel-felbukkanó anekdotázás, ami nem kapcsolódik szorosan a történethez, mégis egyfajta közvetlenebb, beszélgetős hangulatot teremt. Biztos vagyok benne, hogy hangoskönyvben nagyon sokat dobnak rajta ezek a kis szösszenetek.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, akivel a suliban megutáltatták a klasszikusokat, mert Mikszáth művei könnyen olvashatók, és kifejezetten szórakoztatók.

loz>!
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös

Bizonyára volt közöm ezekhez az elbeszélésekhez iskolás koromban, csak már nem annyira emlékszem. De akárhogy is, jó volt olvasni. Nemrég olvastam a Fekete várost is Mikszáthtól, hát ez pont olyan, csak kicsiben. Humoros, fordulatos, mesés, tele történelmi utalásokkal, amitől a hangulata olyan jellegzetes. A régies szavak, kifejezések előfordulásának gyakorisága és változatosságuk pedig szinten tartja, illetve megújítja az ilyen irányú ismereteimet.

bond>!
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös

A két koldusdiák kevésbé tetszett, mint A beszélő köntös. A befejezését elnagyoltnak éreztem. Szeretem Mikszáth anekdotázását, a hús-vér szereplőket, a mesélést. Nagyon jó a humora, a történetek akár ma is játszódhatnának. Jól jellemzi a politikusokat, az emberi gyarlóságot.

balijan20>!
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös

A két koldusdiák elején leírja, hogy melyikük volt jó verekedő, aztán a másik verekedett és végig következetesen ő volt erősnek ábrázolva…
A beszélő köntös meg kecskemétieknek kötelező (esetleg nagykőrösieknek is:):)

jozefká>!
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös

Gyerekkent olvastam eloszor a ket regenyt, nem emlekszem, hogy akkor melyik tetszett jobban, de most ujraolvasva oket a Ket koldusdiak egyaltalan nem tetszett, egy romantikus szar mesenek tartom, a Beszelo kontos viszont tetszett, az sem lett a kedvenc konyveim egyike, de sokkal jobb szerintem, mint a masik.

Laura_Négyesi>!
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös

Aranyos, kedves, történelmi romantikus mese mindkettö történet. A beszélö köntösböl rémlik gyerekkoromból egy fekete-fehér film, de sajnos nem nagyon emlékszem rá. Kedvenc jelenetem amikor felöltöztetik a lányokat, a „virágokat” meg amikor a idös néni jelentkezik a lányok közé. A Két koldusdiák nekem nem tetszett annyira, de az is jó volt.


Népszerű idézetek

Pezy>!

Magday Istvánról az volt a hiedelem, hogy testét a golyóbis nem fogja, s kit anya szült, nem árthat neki, mert meg van kenekezve a Szent-György éjszakáján pont éjfélkor talált gyík zsírjával.

101. oldal Kossuth Kiadó 2010

Sajtkukac94 >!

(…) hál' istennek ingyen terem a paraszt Magyarországon, éppugy, mint a mogyorófa pálca. – Egészen rendén van, hogy egyik a másikat pusztítja, a paraszt lenyesi a mogyorófa pálcát, a mogyorófa pálca lenyesi a parasztot.

14. oldal, Második fejezet - Hol vette a néni a két koldusdiákot?

Pezy>!

– Aranyban fizetek.

– Az már szó! Az arany olyan a pénzek közt, mint a tudós: minden nyelven beszél, s mindenkinek a szívéhez szól; a réz csak olyan, mint a szajkó, egyetlen szót makog, amit belevernek.

88. oldal Kossuth Kiadó 2010

Kapcsolódó szócikkek: szajkó
Pezy>!

Még akkor »üzenni« sem kellett, csak beküldeni a zászlókat. Összekiabálták azok némán az egész országot; mikor Rákóczi bejött Lengyelországból, kész hadserege volt, s az úgy nőtt, mint a hógomoly.

Régi kuruc nóta jobban elbeszéli azt nálamnál:

Kiállott Rákóczi
A munkácsi sáncra,
Reá támaszkodék
Pántos pallosára,
Reá rivalkodék
A rézdobosára:

Dobosom, dobosom,
Udvari dobosom,
Most néked megmondom:
Ne úgy verjed, mint eddig:
Isten tudja, hogy lesz mint?
Hanem úgy verd: Rajta,
Rajta, rajta, rajta!

Úgy verd, a föld rengjen,
Ég is visszazengjen.
Aki él, meghallja,
Sőt azt is, ki halva
Fekszik, felriassza:
Rajta, rajta, rajta!

A forradalom levegője minden réteget áthatott, s Rákóczi zászlai diadalmasan nyomultak előre mindenfelé.

80-81. oldal Kossuth Kiadó 2010

Pezy>!

A királyok többet vesznek el az emberektől mint amennyit adnak nekik.

40. oldal Kossuth Kiadó 2010

Pezy>!

A szerencse mindenütt ott van, tehát sehol sincs állandóan.

40. oldal Kossuth Kiadó 2010

Pezy>!

Ezelőtt valami kétszáz vagy háromszáz esztendővel – mert ha nagyon messze hagyjuk az időt magunk mögött, ide-oda benne száz esztendő – a debreceni tornyos kollégiumban éppen olyan zajos volt az élet, mint most.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Debrecen

Hasonló könyvek címkék alapján

Hegedüs Géza: Várj, madár, várj…
Ivan Vazov: Iga alatt
Ivan Vazov: Rabigában
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya
Jókai Mór: A kétszarvú ember
Jókai Mór: A janicsárok végnapjai
Móra Ferenc: Rab ember fiai
Kerstin Gier: Zafírkék
Alexandre Dumas: A fekete tulipán