A ​két koldusdiák 83 csillagozás

Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A híres Debreceni Kollégium ösztöndíjas diákjaiként ismerjük meg – az 1690-es évek táján – a két árva jobbágyfiút, Veres Lacit és Istvánt, a jólelkű Dobosi néni ingyenkosztosait. István hiába bizonyul a legerősebbnek a nevezetes nagyerdei vetélkedőn, s nyeri el a fődíjat Szilágyi professzor szépséges lánya kezéből – a két fiú hamarosan földönfutóvá válik tönkrement jótevőivel együtt…

Végül is minden jóra fordul, mint a mesékben, kiderül az igazság, a fejedelem megbocsát, s a fiúktól mint derék megjutalmazott kuruc vitézektől válunk el, akik elnyerik a szeretett lányok kezét is.

Kitalált kalandos mese és történelmi valóság összefonódását élvezheti az olvasó Mikszáth szórakoztató regényében.

Eredeti megjelenés éve: 1886

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Öregbetűs könyvek, Heted7világ

>!
Kedvenc, Székelyudvarhely, 2016
108 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786068638232
>!
Titis, 2008
ISBN: 9789638809902 · Felolvasta: Boromisza Dóra
>!
Hoppá!, Marosvásárhely, 2006
108 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789737899798

15 további kiadás


Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

Babó János · Beke Miklós · Bercsényi Miklós · Bezerédy Imre · Dobos néni · I. Lipót magyar király · II. Apafi Mihály · II. Rákóczi Ferenc · jobbágy · Krucsay úr · Lázár Kristóf · Ocskay László · Thököly Imre · Vak Bottyán · Veres István · Veres László

Helyszínek népszerűség szerint

Debrecen · Magyarország · Bécs · Erdély · Kálvin tér, Budapest · Duna · Kolozsvár · Buda · Budapest, Váci utca · Csele-patak · Debrecen, Csapó utca · Debreceni Református Kollégium · Gyulafehérvár · Hajdúszoboszló · Kaba · Pest · Tata


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
KingucK P
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Igazi kaland történet magyar módra a kuruc és labanc időkből mesei elemekkel átszőve, azért realisztikusabban, mint a János vitéz. Két testvér szerencsétlen gyerekkorból kalandokkal teli fiatal felnőttkorát követhetjük végig, van ahol elválnak az útjaik, néhol hátráltatják egymást, de inkább segítik.
Egy élmény volt ez a rövid történet, főleg, hogy sok olyan helyszínen játszódott, ahol már jártam, vagy a környékén laktam.

>!
Móra, Budapest, 1991
134 oldal · ISBN: 9631167445 · Illusztrálta: Kapolcsi Kovács Csaba
>!
Ibanez MP
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Örök kedvencem, meg se tudom számolni a két kezemen, hányszor olvastam már :-D Rövid, velős, gyönyörű kis történet a két testvérről és a két kutyáról, melyek szerencsét avagy balsorsot hoznak. Imádom a történet humorát, kezdve Dobos nénivel:

„Azt lehetett volna hinni felőle, aki felületesen ösmerte, hogy egy kiállhatatlan sárkány. Már korán reggel elkezdődött a háznál a rettenetes patália; legelsőbb Dobos bácsit szidta össze, kivel szörnyen rosszul bánt, sokszor megfogta, és kigurította az ajtón, egyszer ott esett össze a küszöb előtt, de ő ezt mind eltűrte, felkelt nagy nyugalommal, leverte a port ruháiról, s besompolygott a boltba nagy dörmögéssel. – No, megállj, asszony!… mert végre is én vagyok a te urad; kezemben vagy, megállj! Ezer szerencséd, hogy bennmaradtál! Úgy tett Dobos bácsi, mint Scipio, ki midőn átevezett a tengeren Afrikába, s a parton megbotolván elesett, mégis úgy kiáltott fel kevélyen: »Afrika földje, erősen tartalak!« Mikor a férjével végzett, a szolgálókkal kezdett zenebonát csinálni, valamennyit megverte, vagy legalább sírásra fakasztotta. Azután nagyharagosan berúgta lábával a diákcellákat, és besüvített: »Válóra, gyerekek!« Jó szíve volt, de már a stílusából nem engedett. Ezt a mai debreceni kosztoló asszonyok már így fejezik ki: »Tessék reggelizni jönni.« (A szép szó olcsóbb lett azóta, de a hús drágább.) Hanem ha a nap fele részében azzal foglalkozott a nemzetes asszony, hogy mindenkinek keserűséget okozzon, a nap másik részét meg éppen abban töltötte, hogy mindenkit kiengeszteljen. Így volt neki egész napra való dolga, hogy soha el ne unhassa magát.”

Aztán ott a medvesztori, hát én azt hogy imádom! :-D

„Mikor Erdélybe átjöttem a Királyhágónál, majdnem egy évig tartózkodtam ott az erdőben a szénégetők közt. Egyszer bolyongva csörtetést hallok, s a bokrok sűrű gallyain át két fényes villogó szemet pillantok meg. Összeborzadtam, medve volt. A halálos rettegés fogott el, mert nemhogy fegyver lett volna nálam, de csak egy bicska sem. Egy tisztás közepén állottam, s a mackó, mihelyt kilépett a bozót közül, megpillantott és felém lépdelt. Első dermedtségemben semmi sem jutott eszembe, önkénytelenül futni kezdék. Szerencsére széles szakadék szelte keresztül a tisztást, s egy, a vihar által valamikor kitépett fa keresztül volt dőlve az óriási mélység fölött. – Meg vagyok mentve! – kiálték fel. Hiszen csak a túlsó partra kellett átfutni, s alátaszítani a fát, a medve nem jöhet oda. Így is lett, a mackó utánam rohant, fogvicsorgatva bár, tehetetlenül kellett megállnia a parton. Én a recsegő faderekon lépkedve, már mentve hittem magamat, midőn borzadva látom, hogy a túlsó parton is egy medve vár. Képzeljék, uraim, a helyzetet!… – No, és mi történt aztán? – kérdék és lélegzetelfojtva hallgatták. – Istennek ajánlottam a lelkemet… – De hát a medvék mit csináltak? – Hát mit csináltak volna? Megfogtak és megettek.”

És még ilyen apróságok:
„Dicsvágyó, gonosz ember, akit gyűlöltek a polgárok, s mikor a tanácskozások folytak a városházán, hogy miként kellene fogadni a császárt, úgy, hogy meg legyen lepetve, a népnek is öröme legyen, és sok pénzbe se kerüljön, fölszólalt az egyik bátor magyar polgár: – Ezen plánumhoz képest, uraim, a legcélravezetőbb lenne, ha polgármester uram őkegyelmét fölakasztanák a váci-kapura, ahonnan őfelsége jönni fog; elérnénk mindent, mert őfelsége nagyon meg lenne lepetve, a nép roppant örülne neki, és nem is kerülne sok pénzbe.”

:-D

Szóval aki kalandra, humorra, magyar virtusra vágyik, ne habozzon, elő ezzel a történettel, nem fog csalódni! :-D

2 hozzászólás
>!
anesz P
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Mindig elfelejtem, hogy mennyire szeretem Mikszáthot. Aztán kezembe kerül egy könyve, és visszatér a jó élmény. Ez a kötetet is véletlenül olvastam, mert sürgősen szükségem volt egy szabadságharcos címkéjű könyvre. Milyen jó, hogy rátaláltam, ráadásul a kevésbé ismert Rákóczi – szabadságharc idejébe kalauzolt vissza.
Tanulságos a két testvér sorsa. Kiálltak egymásért, még ha volt, amikor későn is. Döntéseink hogyan befolyásolják sorsunkat? Nekem megint ez volt az üzenet (mostanában több könyvben is ezt látom meg). Igazi kalandregényhez méltón, volt itt kaland, szerelem, álca, harc, izgalom és szeretet. Jó volt olvasni, és szerintem nem csak az ifjúságnak való.
Szégyen, de én eddig még nem is hallottam erről a műről.

>!
deaxx P
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Ejj, dejó ez a csípős mikszáthi humor, ami miatt az ember felnéz a könyvből, és kuncog egyet-kettőt a nem létező bajusza alatt! Sok-sok mesei elem, kalandok, miegymás, de nem találtuk meg egymást nemhogy két, de egyik koldusdiákkal sem.
És párdon, de már megint*: hát hol van ez a Zrínyiászhoz, a palócokhoz vagy az esernyőhöz képest? Sőt, még a köntöshöz is, pedig annak is a könyvadatlapja alá dörgöltem ugyanezt*… Ez ám a baj az olvasóval tecciktudni, ha egyszer felépült az elvárástorony, azt le nem ágyúzza onnan egyik könyv sem – mondjuk, tegyük hozzá: jobb esetben.

*https://moly.hu/ertekelesek/2871920

>!
Ciceró, Budapest, 1999
132 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635392818
>!
Katherine_Grey
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Egyik meghatározó ifjúsági könyvem, amelyet háború előtti kiadásban, gyönyörű rajzokkal illusztrálva olvastam először. A két koldusdiák, a két testvér élete olvasható példázatként, történelmi elbeszélésként, szinte meseként is. Sorsuk alakulása egyszerre szomorú és felemelő. Mindig jó újraolvasni.

>!
Eszter_Tóth_12
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Mindig is szerettem Mikszáth műveit, s most ez a kötet akadt a kezembe. Ez az írása is elnyerte tetszésemet. Két testvér életét mutatja be két kutya kíséretében, akik közül az egyik a szerencsét, a másik a balszerencsét jelképezi. Viszonylag rövid történet,kedvelhető főhősökkel, akik nem tökéletesek, de hibáikkal együtt is szerethetőek.

>!
bfg3 P
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Nem tudom, mit esznek ezen annyira. Én kifejezetten nem tudtam szimpatizálni egyik főszereplővel se. Rajtuk kívül pedig nemigen van más a könyvben.

>!
Greywind
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Majdnem-népmese, csak itt legkisebb királyfi vagy szegényember helyett két árva fiú a történet hőse. Kedves, szórakoztató olvasmány.

>!
Kisanna 
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Kuruc időkben játszódó kalandos történet két fivérről, akik elindulnak szerencsét próbálni. Egy fehér és egy fekete kutyát kapnak, akik a babona szerint jó, vagy balszerencsét hoznak rájuk. Igazi ifjúsági olvasmány.

>!
Gáborr_Nagy
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Kalandos, fordulatos, izgi, néha vicces és kellően rövid történet, de sajnos több helyen nem hiteles, különösen a labanccá válás jelenetei. Könnyű olvasmány kezdő ifjú olvasóknak.


Népszerű idézetek

>!
Timus

– Mi újság van odakünn, Krucsay uram?
– Pest és Debrecen városok küldöttségei vannak itt.
– Mit akarnak?
– Éppen ez a baj, hogy nem akarnak, felséges uram.
– Mit nem akarnak?
– Adót fizetni.

121. oldal

2 hozzászólás
>!
marcipan007

    Lipótot nem szerették a magyarok, s ha Pest mégis ilyen nagy pompával fogadta, annak bizony nem volt más oka, mint a polgármester, Nesselroth Tamás uram, aki minden áron ki akart magáért tenni.
    Dicsvágyó, gonosz ember, akit gyűlöltek a polgárok, s mikor a tanácskozások folytak a városházán (mely éppen azon helyen állt, ahol a mostani városház), hogy miként kellene fogadni a császárt, úgy, hogy meg legyen lepetve, a népnek is öröme legyen, és sok pénzbe se kerüljön (mert bizony a város egész jövedelme nem volt több ezen időben, mint 13 430 rhénusi forint), fölszólalt az egyik bátor magyar polgár:
     – Ezen plánumhoz képest, uraim, a legcélravezetőbb lenne, ha polgármester uram őkegyelmét fölakasztanák a váci-kapura, ahonnan őfelsége jönni fog; elérnénk mindent, mert őfelsége nagyon meg lenne lepetve, a nép roppant örülne neki, és nem is kerülne sok pénzbe.

2 hozzászólás
>!
MrClee I

– Kerüljétek a királyokat, gyerekek – és a szemöldökeit összeráncolta. – Mit akartok ti a királytól? A királyok többet vesznek el az emberektől, mint amennyit adnak nekik.

Hatodik fejezet - A FEHÉR ÉS A FEKETE KUTYA

2 hozzászólás
>!
Zsucsima

Az arany olyan a pénzek közt, mint a tudós, minden nyelven beszél, s mindenkinek a szívéhez szól: a réz csak olyan, mint a szajkó, egyetlen szót makog, amit belevernek.

Az eltűnt szerencse

Kapcsolódó szócikkek: arany · szajkó
>!
Marsie

A szerencse mindenütt ott van, tehát sehol sincs állandóan. Az egy gazfickó, gyermekeim, nem érdemes utána mászkálni, mert helyetekbe is eljön, ha neki úgy tetszik, s ha utána mentek, sem találjátok meg, ha neki úgy tetszik

>!
Ibanez MP

Mikor Erdélybe átjöttem a Királyhágónál, majdnem egy évig tartózkodtam ott az erdőben a szénégetők közt. Egyszer bolyongva csörtetést hallok, s a bokrok sűrű gallyain át két fényes villogó szemet pillantok meg. Összeborzadtam, medve volt. A halálos rettegés fogott el, mert nemhogy fegyver lett volna nálam, de csak egy bicska sem. Egy tisztás közepén állottam, s a mackó, mihelyt kilépett a bozót közül, megpillantott és felém lépdelt. Első dermedtségemben semmi sem jutott eszembe, önkénytelenül futni kezdék. Szerencsére széles szakadék szelte keresztül a tisztást, s egy, a vihar által valamikor kitépett fa keresztül volt dőlve az óriási mélység fölött. – Meg vagyok mentve! – kiálték fel. Hiszen csak a túlsó partra kellett átfutni, s alátaszítani a fát, a medve nem jöhet oda. Így is lett, a mackó utánam rohant, fogvicsorgatva bár, tehetetlenül kellett megállnia a parton. Én a recsegő faderekon lépkedve, már mentve hittem magamat, midőn borzadva látom, hogy a túlsó parton is egy medve vár. Képzeljék, uraim, a helyzetet!… – No, és mi történt aztán? – kérdék és lélegzetelfojtva hallgatták. – Istennek ajánlottam a lelkemet… – De hát a medvék mit csináltak? – Hát mit csináltak volna? Megfogtak és megettek.

>!
marcipan007

Sok fejtörés után abban állapodott meg az asszonyság, hogy Pista legjobb lenne valami jó helységbe kántornak. Egy az, hogy az ügyes betűvetést átplántálná a falusi gyerekekbe, akiket tanítana, más az, hogy a hangja is kellemetes, nemcsak az orgonaszót emelné, de a halotti búcsúztatók eléneklésében is ritkítaná párját. Igazi gyönyörűség lenne falujában meghalni.

>!
Boglinc P

Azért láttam sokat, mert mindig behunyva tartottam a szemeimet, de a fülemet nyitva hagytam. No, de mondd el hát, mit csináltatok eddig.

A lohinai fű és más elbeszélések

>!
Marsie

A lutheránus harang nyelve ezt ketyegi: »Se ide, se oda«, a pápista harangé: »Jézus, Mária – Jézus, Mária«, míg a kálvinista ekképp mordul közbe: »Forgós adta teremtette!«

>!
marcipan007

Aztán azért is jó volt, mert Dobos néninek nagy örömet okozott a hizlalás. Minden szenvedélye az volt, hogy ami a keze alá jut, legyen akár malac, akár diák, az ott színt és húst kapjon.
Negyven, ötven sertést hizlalt, s tíz fizetéses kosztos diákot tartott, azonfelül kettőt, akiket ő maga szemelt ki, ingyen.
A fizetésesek nyolc pengőt fizettek havonkint, s ezért mindent kaptak tőle, még anyai tanácsokat és hátbaütéseket is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Charley Long: Az elfelejtett erőd
Jókai Mór: A kétszarvú ember
Jókai Mór: A jövő század regénye
Szabó Magda: Abigél
Kerstin Gier: Zafírkék
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Philip Pullman: Az arany iránytű
Jules Verne: Nemo kapitány / 20 000 Leagues Under the Sea