A ​két koldusdiák 82 csillagozás

Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A híres Debreceni Kollégium ösztöndíjas diákjaiként ismerjük meg – az 1690-es évek táján – a két árva jobbágyfiút, Veres Lacit és Istvánt, a jólelkű Dobosi néni ingyenkosztosait. István hiába bizonyul a legerősebbnek a nevezetes nagyerdei vetélkedőn, s nyeri el a fődíjat Szilágyi professzor szépséges lánya kezéből – a két fiú hamarosan földönfutóvá válik tönkrement jótevőivel együtt…

Végül is minden jóra fordul, mint a mesékben, kiderül az igazság, a fejedelem megbocsát, s a fiúktól mint derék megjutalmazott kuruc vitézektől válunk el, akik elnyerik a szeretett lányok kezét is.

Kitalált kalandos mese és történelmi valóság összefonódását élvezheti az olvasó Mikszáth szórakoztató regényében.

Eredeti megjelenés éve: 1886

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Öregbetűs könyvek, Heted7világ

>!
Kedvenc, Székelyudvarhely, 2016
108 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786068638232
>!
Titis, 2008
ISBN: 9789638809902 · Felolvasta: Boromisza Dóra
>!
Hoppá!, Marosvásárhely, 2006
108 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789737899798

15 további kiadás


Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

Babó János · Beke Miklós · Bercsényi Miklós · Bezerédy Imre · Dobos néni · I. Lipót magyar király · II. Apafi Mihály · II. Rákóczi Ferenc · jobbágy · Krucsay úr · Lázár Kristóf · Ocskay László · Thököly Imre · Vak Bottyán · Veres István · Veres László

Helyszínek népszerűség szerint

Debrecen · Magyarország · Bécs · Erdély · Kálvin tér, Budapest · Duna · Kolozsvár · Buda · Budapest, Váci utca · Csele-patak · Debrecen, Csapó utca · Debreceni Református Kollégium · Gyulafehérvár · Hajdúszoboszló · Kaba · Pest · Tata


Kedvencelte 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
KingucK P
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Igazi kaland történet magyar módra a kuruc és labanc időkből mesei elemekkel átszőve, azért realisztikusabban, mint a János vitéz. Két testvér szerencsétlen gyerekkorból kalandokkal teli fiatal felnőttkorát követhetjük végig, van ahol elválnak az útjaik, néhol hátráltatják egymást, de inkább segítik.
Egy élmény volt ez a rövid történet, főleg, hogy sok olyan helyszínen játszódott, ahol már jártam, vagy a környékén laktam.

>!
Móra, Budapest, 1991
134 oldal · ISBN: 9631167445 · Illusztrálta: Kapolcsi Kovács Csaba
>!
Ibanez MP
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Örök kedvencem, meg se tudom számolni a két kezemen, hányszor olvastam már :-D Rövid, velős, gyönyörű kis történet a két testvérről és a két kutyáról, melyek szerencsét avagy balsorsot hoznak. Imádom a történet humorát, kezdve Dobos nénivel:

„Azt lehetett volna hinni felőle, aki felületesen ösmerte, hogy egy kiállhatatlan sárkány. Már korán reggel elkezdődött a háznál a rettenetes patália; legelsőbb Dobos bácsit szidta össze, kivel szörnyen rosszul bánt, sokszor megfogta, és kigurította az ajtón, egyszer ott esett össze a küszöb előtt, de ő ezt mind eltűrte, felkelt nagy nyugalommal, leverte a port ruháiról, s besompolygott a boltba nagy dörmögéssel. – No, megállj, asszony!… mert végre is én vagyok a te urad; kezemben vagy, megállj! Ezer szerencséd, hogy bennmaradtál! Úgy tett Dobos bácsi, mint Scipio, ki midőn átevezett a tengeren Afrikába, s a parton megbotolván elesett, mégis úgy kiáltott fel kevélyen: »Afrika földje, erősen tartalak!« Mikor a férjével végzett, a szolgálókkal kezdett zenebonát csinálni, valamennyit megverte, vagy legalább sírásra fakasztotta. Azután nagyharagosan berúgta lábával a diákcellákat, és besüvített: »Válóra, gyerekek!« Jó szíve volt, de már a stílusából nem engedett. Ezt a mai debreceni kosztoló asszonyok már így fejezik ki: »Tessék reggelizni jönni.« (A szép szó olcsóbb lett azóta, de a hús drágább.) Hanem ha a nap fele részében azzal foglalkozott a nemzetes asszony, hogy mindenkinek keserűséget okozzon, a nap másik részét meg éppen abban töltötte, hogy mindenkit kiengeszteljen. Így volt neki egész napra való dolga, hogy soha el ne unhassa magát.”

Aztán ott a medvesztori, hát én azt hogy imádom! :-D

„Mikor Erdélybe átjöttem a Királyhágónál, majdnem egy évig tartózkodtam ott az erdőben a szénégetők közt. Egyszer bolyongva csörtetést hallok, s a bokrok sűrű gallyain át két fényes villogó szemet pillantok meg. Összeborzadtam, medve volt. A halálos rettegés fogott el, mert nemhogy fegyver lett volna nálam, de csak egy bicska sem. Egy tisztás közepén állottam, s a mackó, mihelyt kilépett a bozót közül, megpillantott és felém lépdelt. Első dermedtségemben semmi sem jutott eszembe, önkénytelenül futni kezdék. Szerencsére széles szakadék szelte keresztül a tisztást, s egy, a vihar által valamikor kitépett fa keresztül volt dőlve az óriási mélység fölött. – Meg vagyok mentve! – kiálték fel. Hiszen csak a túlsó partra kellett átfutni, s alátaszítani a fát, a medve nem jöhet oda. Így is lett, a mackó utánam rohant, fogvicsorgatva bár, tehetetlenül kellett megállnia a parton. Én a recsegő faderekon lépkedve, már mentve hittem magamat, midőn borzadva látom, hogy a túlsó parton is egy medve vár. Képzeljék, uraim, a helyzetet!… – No, és mi történt aztán? – kérdék és lélegzetelfojtva hallgatták. – Istennek ajánlottam a lelkemet… – De hát a medvék mit csináltak? – Hát mit csináltak volna? Megfogtak és megettek.”

És még ilyen apróságok:
„Dicsvágyó, gonosz ember, akit gyűlöltek a polgárok, s mikor a tanácskozások folytak a városházán, hogy miként kellene fogadni a császárt, úgy, hogy meg legyen lepetve, a népnek is öröme legyen, és sok pénzbe se kerüljön, fölszólalt az egyik bátor magyar polgár: – Ezen plánumhoz képest, uraim, a legcélravezetőbb lenne, ha polgármester uram őkegyelmét fölakasztanák a váci-kapura, ahonnan őfelsége jönni fog; elérnénk mindent, mert őfelsége nagyon meg lenne lepetve, a nép roppant örülne neki, és nem is kerülne sok pénzbe.”

:-D

Szóval aki kalandra, humorra, magyar virtusra vágyik, ne habozzon, elő ezzel a történettel, nem fog csalódni! :-D

2 hozzászólás
>!
deaxx P
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Ejj, dejó ez a csípős mikszáthi humor, ami miatt az ember felnéz a könyvből, és kuncog egyet-kettőt a nem létező bajusza alatt! Sok-sok mesei elem, kalandok, miegymás, de nem találtuk meg egymást nemhogy két, de egyik koldusdiákkal sem.
És párdon, de már megint*: hát hol van ez a Zrínyiászhoz, a palócokhoz vagy az esernyőhöz képest? Sőt, még a köntöshöz is, pedig annak is a könyvadatlapja alá dörgöltem ugyanezt*… Ez ám a baj az olvasóval tecciktudni, ha egyszer felépült az elvárástorony, azt le nem ágyúzza onnan egyik könyv sem – mondjuk, tegyük hozzá: jobb esetben.

*https://moly.hu/ertekelesek/2871920

>!
Ciceró, Budapest, 1999
132 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635392818
>!
Katherine_Grey
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Egyik meghatározó ifjúsági könyvem, amelyet háború előtti kiadásban, gyönyörű rajzokkal illusztrálva olvastam először. A két koldusdiák, a két testvér élete olvasható példázatként, történelmi elbeszélésként, szinte meseként is. Sorsuk alakulása egyszerre szomorú és felemelő. Mindig jó újraolvasni.

>!
Eszter_Tóth_12
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Mindig is szerettem Mikszáth műveit, s most ez a kötet akadt a kezembe. Ez az írása is elnyerte tetszésemet. Két testvér életét mutatja be két kutya kíséretében, akik közül az egyik a szerencsét, a másik a balszerencsét jelképezi. Viszonylag rövid történet,kedvelhető főhősökkel, akik nem tökéletesek, de hibáikkal együtt is szerethetőek.

>!
bfg3 P
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Nem tudom, mit esznek ezen annyira. Én kifejezetten nem tudtam szimpatizálni egyik főszereplővel se. Rajtuk kívül pedig nemigen van más a könyvben.

>!
Greywind
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Majdnem-népmese, csak itt legkisebb királyfi vagy szegényember helyett két árva fiú a történet hőse. Kedves, szórakoztató olvasmány.

>!
Kisanna
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Kuruc időkben játszódó kalandos történet két fivérről, akik elindulnak szerencsét próbálni. Egy fehér és egy fekete kutyát kapnak, akik a babona szerint jó, vagy balszerencsét hoznak rájuk. Igazi ifjúsági olvasmány.

>!
Gáborr_Nagy
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Kalandos, fordulatos, izgi, néha vicces és kellően rövid történet, de sajnos több helyen nem hiteles, különösen a labanccá válás jelenetei. Könnyű olvasmány kezdő ifjú olvasóknak.

>!
Habók P
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák

Kamaszkorom nagy kedvence. El kellene már újra olvasni.


Népszerű idézetek

>!
Timus

– Mi újság van odakünn, Krucsay uram?
– Pest és Debrecen városok küldöttségei vannak itt.
– Mit akarnak?
– Éppen ez a baj, hogy nem akarnak, felséges uram.
– Mit nem akarnak?
– Adót fizetni.

121. oldal

2 hozzászólás
>!
marcipan007

    Lipótot nem szerették a magyarok, s ha Pest mégis ilyen nagy pompával fogadta, annak bizony nem volt más oka, mint a polgármester, Nesselroth Tamás uram, aki minden áron ki akart magáért tenni.
    Dicsvágyó, gonosz ember, akit gyűlöltek a polgárok, s mikor a tanácskozások folytak a városházán (mely éppen azon helyen állt, ahol a mostani városház), hogy miként kellene fogadni a császárt, úgy, hogy meg legyen lepetve, a népnek is öröme legyen, és sok pénzbe se kerüljön (mert bizony a város egész jövedelme nem volt több ezen időben, mint 13 430 rhénusi forint), fölszólalt az egyik bátor magyar polgár:
     – Ezen plánumhoz képest, uraim, a legcélravezetőbb lenne, ha polgármester uram őkegyelmét fölakasztanák a váci-kapura, ahonnan őfelsége jönni fog; elérnénk mindent, mert őfelsége nagyon meg lenne lepetve, a nép roppant örülne neki, és nem is kerülne sok pénzbe.

2 hozzászólás
>!
MrClee I

– Kerüljétek a királyokat, gyerekek – és a szemöldökeit összeráncolta. – Mit akartok ti a királytól? A királyok többet vesznek el az emberektől, mint amennyit adnak nekik.

Hatodik fejezet - A FEHÉR ÉS A FEKETE KUTYA

2 hozzászólás
>!
Zsucsima

Az arany olyan a pénzek közt, mint a tudós, minden nyelven beszél, s mindenkinek a szívéhez szól: a réz csak olyan, mint a szajkó, egyetlen szót makog, amit belevernek.

Az eltűnt szerencse

Kapcsolódó szócikkek: arany · szajkó
>!
Marsie

A szerencse mindenütt ott van, tehát sehol sincs állandóan. Az egy gazfickó, gyermekeim, nem érdemes utána mászkálni, mert helyetekbe is eljön, ha neki úgy tetszik, s ha utána mentek, sem találjátok meg, ha neki úgy tetszik

>!
Ibanez MP

Mikor Erdélybe átjöttem a Királyhágónál, majdnem egy évig tartózkodtam ott az erdőben a szénégetők közt. Egyszer bolyongva csörtetést hallok, s a bokrok sűrű gallyain át két fényes villogó szemet pillantok meg. Összeborzadtam, medve volt. A halálos rettegés fogott el, mert nemhogy fegyver lett volna nálam, de csak egy bicska sem. Egy tisztás közepén állottam, s a mackó, mihelyt kilépett a bozót közül, megpillantott és felém lépdelt. Első dermedtségemben semmi sem jutott eszembe, önkénytelenül futni kezdék. Szerencsére széles szakadék szelte keresztül a tisztást, s egy, a vihar által valamikor kitépett fa keresztül volt dőlve az óriási mélység fölött. – Meg vagyok mentve! – kiálték fel. Hiszen csak a túlsó partra kellett átfutni, s alátaszítani a fát, a medve nem jöhet oda. Így is lett, a mackó utánam rohant, fogvicsorgatva bár, tehetetlenül kellett megállnia a parton. Én a recsegő faderekon lépkedve, már mentve hittem magamat, midőn borzadva látom, hogy a túlsó parton is egy medve vár. Képzeljék, uraim, a helyzetet!… – No, és mi történt aztán? – kérdék és lélegzetelfojtva hallgatták. – Istennek ajánlottam a lelkemet… – De hát a medvék mit csináltak? – Hát mit csináltak volna? Megfogtak és megettek.

>!
marcipan007

Sok fejtörés után abban állapodott meg az asszonyság, hogy Pista legjobb lenne valami jó helységbe kántornak. Egy az, hogy az ügyes betűvetést átplántálná a falusi gyerekekbe, akiket tanítana, más az, hogy a hangja is kellemetes, nemcsak az orgonaszót emelné, de a halotti búcsúztatók eléneklésében is ritkítaná párját. Igazi gyönyörűség lenne falujában meghalni.

>!
Boglinc P

Azért láttam sokat, mert mindig behunyva tartottam a szemeimet, de a fülemet nyitva hagytam. No, de mondd el hát, mit csináltatok eddig.

A lohinai fű és más elbeszélések

>!
Marsie

A lutheránus harang nyelve ezt ketyegi: »Se ide, se oda«, a pápista harangé: »Jézus, Mária – Jézus, Mária«, míg a kálvinista ekképp mordul közbe: »Forgós adta teremtette!«

>!
marcipan007

Aztán azért is jó volt, mert Dobos néninek nagy örömet okozott a hizlalás. Minden szenvedélye az volt, hogy ami a keze alá jut, legyen akár malac, akár diák, az ott színt és húst kapjon.
Negyven, ötven sertést hizlalt, s tíz fizetéses kosztos diákot tartott, azonfelül kettőt, akiket ő maga szemelt ki, ingyen.
A fizetésesek nyolc pengőt fizettek havonkint, s ezért mindent kaptak tőle, még anyai tanácsokat és hátbaütéseket is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Charley Long: Az elfelejtett erőd
Jókai Mór: A kétszarvú ember
Jókai Mór: A jövő század regénye
Szabó Magda: Abigél
Kerstin Gier: Zafírkék
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Philip Pullman: Az arany iránytű
Jules Verne: Nemo kapitány / 20 000 Leagues Under the Sea