A ​beszélő köntös 279 csillagozás

Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös

A fordulatos, eseményekben gazdag regény főhőse Lestyák Mihály, kecskeméti főbíró, aki olyan tervet eszel ki, mellyel megvédheti szeretett városát, Kecskemétet ellenségeitől. Elsősorban a törököktől, de a portyázó tatároktól, sőt a császári katonaságtól is. Varázserejű köntöst szerez a szultántól… a többit pedig elárulja ez a kis mikszáthi remekmű, amely több iskolában kötelező, vagy ajánlott olvasmány.

Eredeti megjelenés éve: 1889

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Képes regénytár Szépirodalmi · Sulikönyvtár · Könyvkincstár Konsept-H · Franklin-könyvek · Szépirodalmi kiskönyvtár Szépirodalmi · Kriterion kincses könyvtár Kriterion

>!
ISBN: 9786156377234
>!
66 oldal · ISBN: 9786156123367
>!
PairDime, Szeged, 2020
ISBN: 9786156123367

33 további kiadás


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Seneca · Lestyák Mihály


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Sapadtribizli>!
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös

Nagyszerű könyv!
Néha úgy érzem, Mikszáth műveit receptre kéne felírni, ha az ember szórakozni akar, de azért a világról, az emberekről is meg akar tudni valamit.
Tele van ez a történet fordulatokkal, kiszámíthatatlan véletlenekkel, és sok-sok emberi gyarlósággal, spoiler Görbe, de szép és vidám tükör ez! És pont azért mert szép, hamarabb néz bele az ember; de azért, ha komolyabban vizsgálódik, elég szomorú dolgokrat is felfedezhet benne.
Nagyon szerettem olvasni!

2 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös

Most már értem miért nem olvastam el akkor ezt a könyvet, mikor kötelező volt.
Nem voltam elragadtatva tőle. Ez a régies nyelvezet az idegeimre ment, nem is értem miért íródott ez így. A szerző idejében már hazai szerzők is írtak regényeket, de egyáltalán nem ilyen régies nyelvezettel.
Pedig a történet nagyon jó és izgalmas volt. Jó volt betekintetni a vérzivataros török idők rejtelmeibe. A törökök mellett a habsburgok is sanyargatták a népet, de azért a magyar mindig tudott furfangos és leleményes lenni, hogy valahogy túlélje a kizsákmányolást.
Persze akkor is voltak kapzsi, hataloméhes emberek, szóval belő villongás is nehezítette a jóravaló emberek életét.
Szóval a történet izgalmas és érdekes volt, de a nyelvezete nagyon megnehezítette, hogy kellően élvezzem. Még jó, hogy nem volt rúl hosszú.

Mariann_ P>!
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös

Felnőttként még csak-csak kibogozom mit is akart tudtomra adni ez a történet, de ifjúsági könyv címkével is ellátták, így nekik is szánták.
Hát én kétlem, hogy ezt egy mai, vagy éppen 30- 40- 50 évvel ezelőtti diák szívesen olvasta. Mikszáth megjegyzi, hogy ez egy igaz történet volt, valójában el tudom képzelni, hogy voltak ilyen esetek, voltak olyan vidékek, városok, amelyeket több oldalról sanyargattak. Nehéz lehetett akkor az élet.
Ízes beszéddel tűzdelt, amit szeretek olvasni.
Mondanivalója : az igazság mindig kiderül !!!

josageszter>!
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös

Kicsit aggódtam, hogy ennek is olyan vége lesz, mint a Fekete városnak, de szerencsére nem. Ez a könyv is a kuruczok idejében játszódik, szemtanúi lehetünk annak, hogyan zsákmányolnak ki egy-egy várost a törökök. Szerencsére a magyarok leleményesek, nem hagyják annyiban és fondorlatos tervet eszelnek ki. Külön tetszett a könyvben a cigány lány, hiszen teljesen nem a mai sztereotipiáknak felel meg a személyisége hanem egy rendes, dolgos kislányról beszélünk, aki még furmányosabb és bátrabb is, mint a főszereplőnk, Mihály. Kiváncsi vagyok Mikszáth további művei is maradnak-e ebben a korban. Külön érdekesség volt nekem, hogy igaz történet alapján iródott, igy kell a történelmet megismertetni!

Paulina_Sándorné P>!
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös

Imádtam a mesét. Sokszor mosolyogtam olvasás közben az író ízes mondatain, a történéseken. Nem semmi figura Lestyák Mihály. Nem semmi, amit művelt, tetszett, ahogy politizált. Sokat mosolyogtam az asszonyokon is, jó kis firmák voltak. Érdekes volt figyelni, hogyan változnak az emberek, a közhangulat – amerről, ahogy fúj a szél. Milyen ereje volt egy ruhának! spoiler

jehuka P>!
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös

Már majdnem elfelejtettem, mennyire szeretem Mikszáthot. Valamiért eddig kimaradt az életemből ez a fantasztikus kis szösszenet (nálunk más művei voltak kötelezőek), és most is csak egy kihívás miatt vettem a kezembe, de nagyon jól esett, és ezennel elhatároztam, hogy előbb-utóbb sort kerítek a teljes életműre :)
Könnyed (bár rengeteg – még nekem is – idegen szóval tarkított), humoros, szórakoztató olvasmány a maga meseszerű történetével, fordulatos cselekményével, népmese-hős karaktereivel és egy nagy rakás emberi gyarlósággal. Nagyon szerettem :)

Katona_Zsuzsanna>!
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös

Mikszáth ízes magyarsággal ad képet a török korról, ahol mindennaposak a rablások, fosztogatások, gyilkolások. Itt ismerkedünk meg Lestyák Mihállyal, aki csak apja inasaként jelentkezik először, de a főbírói tisztig viszi. spoiler Lestyák Mihály – immár főbíró uram – átlagos fiatalember, jellemes, lelkiismeretes, bátor és becsületes, de követ el hibákat, nem keveset, nem is kicsiket. De végül, minden jóra fordul. Ez ugyan hamarabb is megtörténne, sőt el sem romlana semmi, ha a szívére hallgatna. Csak hát bikfafejű…

Farkas_Éva P>!
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös

Hű hát nem volt egy egyszerű könyv ezekkel a régi szavakkal. Nehéz volt követni, de amikor megértettem, onnantól fogva érdekessé vált a történet.
nagyon vártam, hogy miként fog feltűnni a köntös, milyen szerepe lesz és mit tesz majd ez a Kecskemétiekkel.
Jött, de nem úgy ahogy vártam… Hozott, de közben el is vett….És végül elment, mert mennie kellett….
Lestyák Mihály egy igazi körmönfont személy volt. Úgy csűrte és csavarta a szálakat, hogy neki szinte mindig jó lett belőle. Sajnálatos módon azonban őt is utolérte a spoiler és elvesztett egy valakit, aki fontos volt számára és majdnem elvesztette a másik személyt is, aki még ért valamit az életében.
Ez a történet is jó példa arra, hogy a pénz nem boldogít… Jó, ha van, de a túlzott űzése nyomorba dönt.
Nem hiszem, hogy ezt ifjúságinak kéne titulálni. Értem én, hogy nekik íródott, de felnőtt fejjel is elég volt kibogozni, nemhogy egy tizenéves ifjoncnak.

chhaya >!
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös

Mindig olyan nehezen veszem rá magam a klasszikus magyar irodalom olvasására, de újra és újra rájövök, hogy élvezem Mikszáth stílusát. Csak meg kell szokni a régies stílust, és utána már nagyon jó. :)

gesztenye11 >!
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös

A sok száz oldal krimi és az indiánregények után – között – jó volt olvasni egy kis klasszikus magyar mesét. Mert Mikszáthnak ez a kisregénye tényleg rövid, hamar elolvasható, klasszikus, mert maga Mikszáth is az, ízig-vérig magyar, hiszen Kecskeméten játszódik, a török-kuruc-császár által három részre szabdalt Magyarországon (ráadásul ízes magyar nyelven íródott, még ha ma nem is ismerünk minden kifejezést), és igazából egy mese. spoiler. Jó mese, mert szórakoztató, viszont tanulságos, és nagyon jó karakterek találhatók benne. Akár a város vezetése, akár Lestyák Mihály, a szabógyerekből lett főbíró, apja, a nagyra vágyó szabómester, vagy Cinna, a szerelmes kis cigánylány – nagyon jól megírt figurák. És a törökök, meg a kurucok is, egyik sem túl jó, egyik sem túl rossz – senki nem fekete-fehér ebben a helyenként humorosnak is mondható történetben. (Mert a papok pénzért való csereberéje valóban elég vicces, meg a szakállas kecske is). És az látszik, hogy hús-vér emberek szerepelnek benne, akik hibáznak – és igyekeznek jóvátenni, ha még módjukban áll! spoiler.
Ajánlom mindenkinek, aki pár órás kikapcsolódásra vágyik a XXI. század korszerűnek (sci-fi), kreatívnak (naplónyírás), szellemesnek (vámpíros), fantáziadúsnak (fantasy) mondott könyvdzsungelében!


Népszerű idézetek

Jagika P>!

– Nagykőrös és Kecskemét úgy van együtt, mint Mekka és Medina, mint a kutya és a macska.

Kapcsolódó szócikkek: Kecskemét · Medina · Mekka · Nagykőrös
4 hozzászólás
Szelén>!

[…] a jogok köpenyege kötelességekkel van megbélelve.

Marsie>!

Bolond ez az alföld, melyet nyílt könyvnek nevez Petőfi. Nappal a délibábjával a szárazföldet mutogatja víznek, éjjel a vizet mutogatja szárazföldnek.

Kapcsolódó szócikkek: fata morgana/délibáb
Marsie>!

Itt nem lehet odahaza senki, ahol maga a föld sincs odahaza.

Jagika P>!

A basa levelét árfutván, megadta magát a triumvir, sőt még a tarkójához is odakapott ijedten, mert a jó budai Ibrahim soha ki nem verte írónádjából a tintát anélkül, hogy egy kis kedélyességet ne vegyítsen a komoly sorok közé. Most is volt néhány szó: „Úgy látom, nagyon viszket a nyakatok.”

gesztenye11 >!

Hanem iszen beszélhetett már annak. Egy percnyi gyöngeség, s a hiba el volt követve. Egy percnyi gyöngeség nagy emberek bukásának a magva.

HATODIK FEJEZET - A MEGCSÚFOLT VÁROS

Marsie>!

A szerencse is istennő, olyan asszony, mint a többi asszony. Mindég új emberek után fut.

Kapcsolódó szócikkek: szerencse
repe993 P>!

Bolond ez az alföld, melyet nyílt könyvnek nevez Petőfi. Nappal a délibábjával a szárazföldet
mutogatja víznek, éjjel a vizet mutogatja szárazföldnek. (Mikor higgyen neki az ember?)

5. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: fata morgana/délibáb
edanka87>!

Ez a föld nem lehet szülője még egy picinyke ürgének sem. Mert ez a föld csak átutazóban van. Itt nem lehet odahaza senki, ahol maga a föld sincs odahaza.

Kapcsolódó szócikkek: ürge

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Alexandre Dumas: Gróf Monte Cristo
Alexandre Dumas: Gróf Monte Krisztó I-IV.
Barabás Tibor: Végvári legenda
Móra Ferenc: Rab ember fiai
Jules Verne: Sándor Mátyás
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Jókai Mór: Bárou-l dă cîgán / A cigánybáró
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse