A ​terror hétköznapjai 4 csillagozás

A kádári megtorlás, 1956–1963
Mikó Zsuzsanna: A terror hétköznapjai

Az 1956-os forradalom leverése után az új hatalmi elit nem csupán sortüzekkel és a terror más eszközeivel látott neki uralma megszilárdításához, hanem a bíróságokat is igyekezett saját szolgálatába állítani. A forradalom résztvevőivel való tervszerű és tömeges leszámoláshoz szükséges jogi háttér 1957 április-májusára született meg: innentől futószalagon születtek a bíróságokon akár a legsúlyosabb ítéletek is 56 hősei ellen.
A szerző a korabeli dokumentumokat, jegyzőkönyveket, levéltári anyagokat feldolgozva tudományos alapossággal, ugyanakkor a rideg adatok mögött megbújó emberi tragédiákat felvillantva mégis átélhetően mutatja be történelmünknek ezt a sötét fejezetét.

>!
Libri, Budapest, 2016
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633108246

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
Mikó Zsuzsanna: A terror hétköznapjai

Mikó Zsuzsanna: A terror hétköznapjai A kádári megtorlás, 1956–1963

Pár órán keresztül borzongtam és szörnyülködtem. Rendkívül tetszett a szerző megfogalmazása, igényes a kötet felépítése, szerintem a kellő objektivitás is megvan. Hiteles forrásokkal, képekkel ellátott könyv, szerintem rendkívül igényes ez az egész.
Külön tetszett a sok-sok táblázat, statisztika, amivel még drámaibb az amúgy is brutális korszak. Mindenképp ajánlom.

abstractelf>!
Mikó Zsuzsanna: A terror hétköznapjai

Mikó Zsuzsanna: A terror hétköznapjai A kádári megtorlás, 1956–1963

Megjelenése óta szerettem volna olvasni A terror hétköznapjait, ami az 1956-os forradalmat követő időszakot dolgozza fel.
Mielőtt kifejteném, miért nem adtam 5*-ot erre a könyvre, mindenképp kiemelném, hogy látszik, hogy alapos kutatás eredményeként született meg a könyv. A kötet végén található Személyes sorsok rész pedig gyakorlatban is bemutatja a leírt események hatásait az átlag emberre.

A problémám onnan ered, hogy értékítélet található a műben. Mivel ez egy szakirodalmi szöveg (ha nem annak készült, akkor viszont az írásmód lett túl tudományos), nincs benne hely ítélkezésnek. Az olvasó tisztában van azzal, hogy milyen borzalmas időszakról ír a szerző, és képes maga is levonni a megfelelő következtetéseket.
A személyes sorsokba bekerült esetek is tükrözték a szerző nézeteit (amit olvasóként nem lenne szabad tudnom).

A másik két gondom az már semmiség volt emellett: a kötet címe alapján ugyanis én arra számítottam, hogy valóban a hétköznapi élete kerül bemutatásra a tárgyalt időszakban. Ehelyett az igazságszolgáltatás működését és a nemzetközi viszonyokat tárgyalta a szerző. Ami teljesen rendben lenne, ha ez szerepelne a címben.
Emellett a képi források is kérdéseket vetettek fel bennem – elsősorban a Nagy Imre-per és a Tóth Ilona-perből kerültek be képek, azonban tényleges megemlítésre egyik sem került. Persze, nem készültek mindenhol képek, viszont ha már ~10 képet használ fel a szerző demonstrálásra, részletezhetné, hogy a leghírhedtebb perek ezek voltak.

amygdala30>!
Mikó Zsuzsanna: A terror hétköznapjai

Mikó Zsuzsanna: A terror hétköznapjai A kádári megtorlás, 1956–1963

Mint amatőr történelemkedvelő vettem kezembe a könyvet, így – főképp az első fejezetek – kicsit szárazak voltak a jelentős jogi tartalom miatt. Ettől függetlenül nagyon informatív és érdekes olvasmány volt, a személyes példákon keresztül bemutatott ítélkezési, igazságszolgáltatási gyakorlat pedig vastagon szedve lebeghetne mindazok tömege előtt, akik édeskés nosztalgiával emlékeznek a Kádár-korszakra.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy András: A Bang-Jensen ügy
Bob Dent: Budapest 1956
Ómolnár Miklós: 12 nap, amely…
Denis Lefebvre: A szuezi ügy
A XX. század krónikája
Antony Beevor: Sztálingrád
Ralph Brewster: Hontalanul Budapesten
Kéri Katalin: Hölgyek napernyővel
Széky János (szerk.): Retro évek – Így éltünk 1959-60
Liptai Ervin: A Magyar Tanácsköztársaság