Veszélyben ​a Tölgy! 19 csillagozás

Csápy színre lép
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!

Veszély, titok és autós üldözés. Izgalmak, nyomok és jóbarátok. Csápy, e bogaras James Bond-kaland főhőse megpróbálja legjobb cimboráival felgöngyölíteni a rejtélyeket, melyekből a Nagy Tölgyön akad szép számmal.

Vajon hol lehet a polgármester lánya, aki eltűnt a Tiltott Zóna mélyén? A repülő autó tényleg létezik vagy csak erdei legenda? A Tölgyet milyen titokzatos betegség rágja? És ami mindennél fontosabb: ki vagy mi állhat ezek mögött a felettébb fura események mögött? Lehet, hogy minden mindennel összefügg?

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2014
ISBN: 9786155450822 · Illusztrálta: Lakatos István
>!
Kolibri, Budapest, 2014
412 oldal · ISBN: 9786155450471 · Illusztrálta: Lakatos István

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Uzsonna 
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy! Csápy színre lép

Letehetetlen, izgalmas, pörgős (szó szerint is!) „bogár-bond” történet. A bogarak neve és szerepeik nagyon jól ki lettek találva, egyik kedvencem volt pl. Vér Szivónia, a kullancs sztárriporter. A tölgy társadalmi viszonyait is jól ábrázolja a könyv, akár párhuzamot is vonhat, aki akar, a földi viszonyokkal.
A történet szálai úgy kanyarognak, hogy végig fenntartják az érdeklődést, a nyelvezete egyszerű, így már akár 9 éves kortól próbálkozhat vele az egyszerű földlakó.

1 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy! Csápy színre lép

A cselekmény nagyon pörgős, végig lekötötte az érdeklődésemet, a rengeteg fordulat olyan feszültséget teremtett, ami nem engedte letenni a könyvet. A szereplők mind olyan karakterek, akiket az életből is ismerhetünk, természetesen találó és nagyon mulatságos nevekkel felruházva, ami önmagában nevetésre ingerel. A főszereplőkön kívül például kedvencem volt Vér Szivónia, a kullancs sztárriporter, Kevélyke, a pók, vagy épp Galacsin őrmester. Minden egyes karakter zseniálisan találó, ahogy az egész Tölgy társadalmi felépítése is alaposan átgondolt. Felnőtt szemmel mint a saját életünk karikatúráját láttam magam előtt, a mindennapos politikai és gazdasági hatalmi harcokkal. Én hiszek abban, hogy a gyerekek nyitott szemmel járnak, megértik ezeket a problémákat, és nem árt, ha szembesülnek velük, ahogy a környezetvédelmi kérdésekkel is. Egy leheletnyi szerelmi szál is színesíti a történetet, de az igazi izgalom a hatalmas fa megmentéséhez kapcsolódik, vajon sikerül összefogással és briliáns ötletekkel megmenteni a Tölgyet az utolsó utáni pillanatban?
Első kézbevételkor soknak találtam a 400 oldalt a célközönségre gondolva, de olvasás közben gyorsan pörögnek a lapok, gyerekszemre igazított a betűméret és a sortávolság, a fejezetek is rövidek, és néhány rajz is szerepel a részek között.
Kiváló olvasásélményt nyújtott a könyv, a szöveg minden korosztálynak könnyen érthető, és jóval többet ad, mint egy átlagos jó-kontra-gonosz történet. Gyerekeknek és felnőtteknek is szívből ajánlom ezt a „bogaras” mesét!

>!
Juci P
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy! Csápy színre lép

Jópofa volt, de továbbra is úgy vagyok vele, hogy egy gyerekmesébe nem kell ennyi akció. Konkrétan láttam magam előtt a 3D-s filmet. A cselekmény is túl volt bonyolítva szerintem. Arra is rájöttem, hogy idegesít a félreértés mint cselekményszervező erő :-) És sokkal több illusztrációt is el tudtam volna viselni. De mindezt leszámítva végül is élveztem.

2 hozzászólás
>!
_Enii_ P
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy! Csápy színre lép

Hirtelen felindulásból elkövetett meseolvasás. Egy igazi 007-es történet,véresen komoly helyzetekkel. Éljen a tiltott zóna! :D spoiler

>!
Roni_olvas
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy! Csápy színre lép

Azon morfondírozom, amióta csak befejeztem a könyvet, hogy milyen jó is lett volna ismerni a gyermek Mikó Csabát! Milyen nagyszerű élmény lehetett volna végigjátszani azokat a játékokat, amiket Ő talált ki! Mennyi kaland, mennyi hihetetlen szórakozás várt volna ránk!
Mennyi fantáziadús játék…

Bogártársadalom, félelmetes, titkos helyek, autós üldözés, világmegváltás – ha mindezt bele tudta sűríteni a Felnőtt egyetlen könyvecskébe, milyen kiforratlan és ötletteli fantáziavilág rejtőzhetett a kisgyermek Mikó Csaba elméjében!
Kár, hogy lemaradtam róla…
.. és ugyanakkor mégsem, hiszen a felnőtt Mikó Csaba olyan gyermeki eredetiséggel és beleéléssel meséli el nekünk mindezt, ami elhiteti velünk az ellenkezőjét! Egy rövid időre újra gyermekké lesz, hogy újra gyermekké tegyen minket is.

Kedves Csaba! Köszönöm az élményt, s hogy röpke 400 oldal erejéig ismét gyermek, ráadásul még bogár is lehettem!
….
Lakatos István azt hiszem, mindenki számára ismert és elismert illusztrátor, akinek munkáit az egész ország – de a könyves „társadalom” mindenképpen – ismeri.
Mikó Csaba történetét is Ő illusztrálta és öntötte beszédes, hihetetlenül inspiráló formába. A történet karaktereit olyan módon képesítette meg, amire ha ránéz az ember, hihetetlen ingerenciát érez újra elolvasni a történetet, és vágyakozva gondolni arra: „bár látnám őket mozogni, beszélni, mesefilmben játszani!”
Megrajzolt alakjai tökéletesen illeszkednek a Csaba által megálmodott és megírt formákhoz, kedvesek, viccesek, szeretetreméltóak.
Kedvencem egyértelműen Fátyolka, teljesen odavagyok azért a színes képért, amin Csápy és Fátyolka párosa látható! Valahonnan mindenképpen be kell szereznem egy ilyen könyvjelzőt…:)

Bővebben a linkeknél!

>!
Hintafa P
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy! Csápy színre lép

Mikó Csaba regényével már jó ideje szemezgettem, de ahogy a legjobb falatokat, úgy időnként könyveket is tologatok, várok a megfelelő pillanatra (ami általában nem tudom, hogy mikor/miért épp akkor érkezik el). P végül megtalálta a polcomon, és addig nyúzott, amíg elkezdtem neki felolvasni.
Persze az első fejezet után kiderült, hogy egy 6,5 éves nem számít háromnegyed ízben 9 évesnek, így bármennyire is érdekelte, és birizgálta a fantáziáját a történet, még nem értette az összefüggéseket, nem tudta a képzeletében követni a fordulatokat, és nem értékelte a történet finoman pikírt humorát. Ellenben mindenképpen a történet minőségéről árulkodik, hogy hónapokkal, és jó néhány más történettel a hátunk mögött emlékezett Csápyra, Apostolra, az üldözésre, a Tiltott Zónára. Arra bezzeg nem, hogy a pizsamáját hol ejtette le reggel.
Végül magam maradtam Mikó Csaba regényével, amit a szabad reggeli és altatási órákban terveztem olvasgatni. Aztán arra lettem figyelmes, hogy már fogmosás közben, a leves kavargatása alatt is falom a történetet. Néha visszafojtott lélegzettel figyeltem az események kibontakozását, máskor meg kiffuladva tettem le, hogy egy kis szuszhoz jussak. Mert ez egy olyan könyv.
http://hintafa.blog.hu/2016/02/20/miko_csaba_veszelyben…

>!
Hermione7244
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy! Csápy színre lép

Ez egy igazán pörgős, kedves, cuki, egynek pont jó, ha éppen más nincs könyv, de nekem vaan, így ezt most abbahagytam :')

>!
Sicc
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy! Csápy színre lép

Pergős és izgalmas kalandregény. Egy picit Ágrólszakadt Tóbiás hangulata volt, de ezzel együtt is érdemes kézbe venni. A nevek nagyon jók, ahogy a bogár-személyiség/szakma párok is teli találatok. Egyedül Fátyolkával volt némi problémám (kissé idegesített), és azzal, hogy túl kevés volt az illusztráció….:) Lakatos István nagyon eltalálta a karaktereket.

>!
LoveRosie
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy! Csápy színre lép

Hihetetlenül jókat kacarásztam rajta! Pörgős volt, vicces, cuki és okos.

Csápy egy belevaló kis bogárka, akit marha nagy humorérzékkel áldott meg a sors!
A barátai is szuper jófejek.
Kedvencem volt Csápy mellett Kevélyke, a kis pókica! És Galacsin! :)

A rajzok nagyon szépek lettek, gratulálok! :))

>!
Tubica
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy! Csápy színre lép

Nagyon tetszett!
Ez egy olyan tipikus könyv volt, amikor izgulsz az egész könyv alatt és csak azért is fennmaradsz még egy fél órával tovább, hogy megtudhasd a végét, pedig már amúgy is késő van.
A kedvenc karakterem Apostol, Csápy és a kapitány voltak.
A hátsó „fülszöveg” pedig egyébként is nagyon tetszett spoiler
A könyv kiválóan mutatja be az előítéletességet, ami a Fentiek és Lentiek között zajlik. Annyi félreértés volt benne, amit már szinte képtelen voltam elviselni!


Hasonló könyvek címkék alapján

Lakatos István: Dobozváros
Lackfi János: Kövér Lajos színre lép
Kalas Zsuzsa: Álomutazó
Pacskovszky Zsolt: Kishugó és a medvelöket
Roddy Doyle: Rover megmenti a karácsonyt
Kalas Zsuzsa: A decemberi gyerek
Szepes Mária: Boróka néni kincse
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
Michael Ende: A Végtelen Történet
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella