Az ​ecsedi boszorkány 13 csillagozás

Miklya Luzsányi Mónika: Az ecsedi boszorkány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​ecsedi boszorkány nem más, mint a híres törökverő, Török Bálint utolsó leszármazottja, Török Kata. Mi volt az alapja a boszorkányság, a szerelmi bűbáj, a vérfertőzés, a gyermekgyilkosság vádjának, aminek következtében 1614-ben teljes vagyonelkobzásra és fővesztésre ítélték ezt a tündöklően szép, életvidám fiatalasszonyt? Valóban olyan lánglelkű hős volt-e Török Bálint, amilyennek olvasmányainkból megismertük? Milyennek látta őt a felesége, hogyan élt a korabeli celebpár, és milyen lehetett egy nagyasszony élete egy törökverő hős oldalán?
Mintha sötét átok vonulna végig Török Bálint és leszármazottai életén: halálos szerelmek, cselszövés, gyilkosság, orgyilkosság, árulás kíséri őket generációkon át. Mámoros szerelmi légyottok és összeesküvések plasztikusan ábrázolt regénye Miklya Luzsányi Mónikáé. Alapos kutatómunkájának és írói fantáziájának köszönhetően a magyar királyság vérzivataros századainak szereplői elevenednek meg a könyv lapjain: Török Bálint és felesége,… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632938103
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
328 oldal · ISBN: 9789632939155

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Báthory Gábor · Török Bálint · Török Kata


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Dorina_S
Miklya Luzsányi Mónika: Az ecsedi boszorkány

Amikor megláttam ezt a könyvet a Libri előrendelhető listájában, azonnal „magához láncolt”. Már a cím és a borító is azt sugallta, ez nekem való és meg kell vennem. A fülszöveget elolvasva, pedig rájöttem, hogy nem is csalt a megérzésem. Mániákusan beszerzek minden könyvet, ami boszorkányokról szól. Akiket a múltban annak bélyegeztek, holott nem volt ez több megrendezett eljárásoknál. A Báthory családról szóló kötetek is ebbe a kategóriába sorolhatóak, valamiért késztetést érzek arra, hogy eme kétes hírű famíliáról minden elolvassak. Így tehát nem is volt kérdés ennek a regénynek a beszerzése és elolvasása is.
A könyvhéten vettem meg a könyvet, dacolva az esővel még egy boszorkánytototót is kitöltöttem (majdnem hibátlanra), így egy vászontáskát is nyertem az olvasnivlóm mellé.
Boszorkányok márpedi nincsenek…szól a mondás, de szerintem vannak….hiszen enyém lett a táska, de sajnos a dedikálásra nem jutottam el. Remélem azért majd egyszer sikerül majd ezt is pótolnom.

A témájából fakadóan, és hogy jól kitárgyaltuk a könyvet B. Czakó Andrea írónővel nem is volt kérdés, hogy hamarosan sort is kerítek rá. Nem tartott volna az olvasás eddig, ha közben nem kellett volna aludnom és munkába járnom…mert ez a kötet egy igazi történelmi romantikus, megnyomva és aláhúzva a történelmi szót. A lapokon szinte átüt a történelem, ami nálam kiemelkedően fontos egy ilyen témájú regény esetén. Mindazonáltal nem megy át száraz tényismertetésbe a korszakról, de az nem kicsit látszik meg, hogy az írónőnek mennyi munkája fekszik abban, hogy a korszakot, vagyis inkább a korszakokat méltóképpen, és minél hitelesebben jelenítse meg. A többes szám, pedig nem véletlen. Ugyanis Török Bálintról és dédunokájáról, Török Katáról szól a regény. Nekem eddig Török Bálint egy törtökverő hős képében, és persze az Egri csillagok ideálizált alakjaként jelent meg. De ugye nem minden arany, ami fénylik. Igazi köpönygeforgató volt, és mindig arra hajlott amerre a Nap sütött. Bár nem hibáztatta ezért senki, hiszen abban a vérzivataros évtizedekben nem is tehetett volna mást.

Kifejezetten tetszett az írónő azon megoldása, hogy fejezetenként ugráltunk a két főszereplő életét bemutató történések között. Még a betűtípus is különböző volt, és nem csak a két főhősről beszélhetünk, hanem több főhősről. Mindenki az volt a maga nemében, mindenkinek megismerhettük az életét. Török Bálint már ifjú korában kiemelkedett a többi nemes közül, és tettei elismerése végett került közel II.Lajoshoz. Nem volt az az idealizált hős, akiről az iskolában tanítanak. Sokkal árnyaltabb karakter volt ő annál, ugyanakkor szerelmes férfi halála órájáig. Zseniális és nagyszerű játékos volt a politika sakktábláján. Mindig tudta hova lépjen, és melyik irányba forduljon. De sajnos a nyerő széria senkinek sem tarthat örökké. Hiába vált az ország legnagyobb és legerősebb urává, a szükségeben mindenki elpártolt tőle…ahogyan ő is sokszor tette ezt még a legjobb barátaival is. Hőstettei azonban elismerendőek, és nélküle nem sikerült volna ilyen mértékben is hadakozni a törökkel, de jelleme hagy némi kivetnivalót maga után. Ugyanakkor bámulatos karakternek tartottam, pontosan azért, mert mindig tökéletesen keverte a lapjait, és oda állt, ahova kellett. És ami miatt még kimagasló, az a szerelmes oldala. Szerette a feleségét, szerelemből vette el, ami azért abban a korban ritkaságnak számított. Pemfflinger Katával méltó társakká váltak egymás számára. Okos, éles eszű nő szintén nem mindennapi jelenség volt a kortásrai között. Szerelemmel szerette a férjét, és megbocsátott neki mindent. A megcsalást, a hűtlenséget, a hazugságokat. Kata egy érzelmes nő volt, és annyira szerette Bálintot, hogy csak nagyon nehezen látta meg a hibáit. Ez a szerelem kitartott halála napjáig, a férfi számos csalárd tette ellenére is. Élete alkonyán a sok sérelem, keserűsg és fájdalom egy megtört asszonnyá teszi, de az utolsó jelenete gyönyörű volt, még én is megkönyneztem.

És a másik családtag, Török Kata. Török Kata, akit boszorkányság vádjával fő-és jószágvesztésre ítélnek Bethlen Gábor felbújtására. Bethlen sem ilyen képben maradt meg bennem a tanulmányaimból,. Először Ugron Zsolna Úrasszonyok köteteiben ismertem meg valódi arcát, majd pedig ebben a műben. Nekem nagy kedvencem a Báthoryak. Tényleg mániákusan megveszek és elolvasok róluk minden könyvet. Valamiért képtelen vagyok elhinni ezt a sok mocskolódást, amelynek nagy része inkább kohomány, mint valóság. Hiszen a történelmet mindig a győztes írja, és szegény Erzsébet befalazva nem tudta megcáfolni, hogy szűz lányok véréban fürdött. Ahogy Báthory Gábor fejedelem se halva feküdve a vérfertőzés valótlanságát. Az arany, a hatalom és a birtok mindig kellő motiváció még a leghűségesebb társnak is, főleg abban az időben. És mint kiderült sem Báthory Gábor sem Kata nem volt rossz ember, olyan szerelmesek akik nem lehettek egymáséi. Pedig gyönyörű szerelemmel szerették egymást, a lelkük gyermekként egybeolvadt, és megnyílt a másik előtt. Csodálatos volt olvasni, ahogy ez az érzelem gyökeret vert a szívükben, majd kivirágzott. Szinte a lelkük szakadt bele minden elválásba, és született újjá minden szerelmes érintésre. Török Kata sem volt egy gyenge nő, amely a korszakban bizonyára nem volt egy pozitívum a férfiak szemében. Manapáság inkább céltudatosnak és határozottnak neveznék. De akkor elsődleges feladata a férjhez menés és a családi vagyon, vér, név és a javak továbbvitele gyermek által. A házassága nem szerelemből kötettett, bár nem volt tele fjádalommal és szenvedéssel. Ő megtapasztalta később milyen az igazi szerelem, meghalni a másikért, és belepusztulni a várakozásba. Nem tudtam különbséget tenni szimpátia tekintetében a két Kata között. Szinte szakasztott másai egymásnak, ezért is zártam őket a szívembe, és drukkoltam nekik mindenárom. Bár sajnos tudtam mi lesz a vége. Báthory Gábor sajnos nem volt túl sokáig Erdély fejedelme. Bár elárulták, és a hozzá közel állók. Milyen meglepő dolog ez. Megbocsátott, a sokszori árulás után is. Pedig nem kellett volna, nem kellett volna birtokot adományozni, kegyesnek lenni. Bár ha az ellenkezőjét csinálja akkor azért támadták volna. Lehet a Báthory család tagjai akármit is csináltak volna akkor is rosszak lennének…de az éremnek mindig két oldala van. És ők már nem tudják elmondani, hogy ez mind hazugság. Persze senki nem volt szent, de különös, hogy a tanúkat kivégzik a tárgyalás után és a gyilkosok is meghalnak. Vajon miért? Nem zörög a haraszt ha nem fújja szél.

Boszorkányáság is fellelehteő a lapok között, füvesasszonyok alakjában,akik közül vol , aki többet tudott a másiknál. Sok praktikának, azonban köze se volt a bájoláshoz, csak az egyszerű gyógyításhoz. De ezek a jelnetek csak emelték a regény színvonalát.

Mindenesetre féltem az elején ettől a regénytől, hogy netán Báthory Gábor neve megint a sárban végzi majd, megtaposva. De az írónő tisztára mosta, megtette azt, amit az évszázadok nem. Tisztázni próbálta – és szerintem sikerült is- a fejedelem emlékét. Bár nem állította be szentéletűnek, de nem is a mocskos mítoszok alakjaként ábrázolta. Talán úgy, amilyen valójában lehetett, amelyine a többi főszereplő is lehetett.

Egy tökéletes történelmi romantikus regény, amit minden mfajszeretőnek és a korszak iránt érdeklődőnek el kell olvasnia. Teljesen magával ragad, beszippant és nem ereszt. Megbájol, és fogva atrt, amig be nem csukódik az utolsó oldallal. Utána viszont mély űrt hagy maga után, és valami féle fájdalmat. De megérte, minden egyes betűje.

6 hozzászólás
>!
Manamis_Life P
Miklya Luzsányi Mónika: Az ecsedi boszorkány

Nagyon, nagyon sajnálom, de ez nem tetszett. A kutatómunka, az írásmód – kivéve az elején (pl. 38. oldalon), ahol picit zavarosnak éreztem – nagyon szép és kifejezetten igényes (nincsenek elgépelések, nyelvtani hibák, néhol gyönyörűen átgondoltnak érződik a szavak megválasztása is), a téma, és a korszak is magával ragadó. Tényleg sok munka van benne, és én sajnálom a legjobban, hogy nem élveztem úgy, ahogy szerettem volna.

Sajnos a problémám a karakterekkel volt. Természetesen nem kell, hogy a szereplők tündérien jók legyenek, kedvesek, előzékenyek, de esetemben nem árt, ha picit megkedveltetik magukat. Itt ez, egyiküknek se sikerült.

Török Bálinttól a rosszullét fogott el, akárhányszor felbukkant, vagy csak megemlítésre került. A többieket ugyan nem gyűlöltem ilyen hévvel, de egyikük sem volt túlzottan szimpatikus. A hölgyeket sokszor megértettem (inkább Pemfflinger Katát), viszont ez nem tette könnyebbé a sorsuk nyomon követését, és nem is kedveltem egyiküket sem. Megmondom őszintén, jobb szerettem volna, ha a hölgyek (amennyiben pedig lehetne választani, inkább csak az egyikük) életét részletesebben megismerjük, a gondolataikat, az éréseiket, mert a két szál közti (és az adott szálon belüli) ugrálás néhol zavarossá, szaggatottá tette a történetük folyamát. Teszem azt, a rettegett nászéjszakáról jó pár oldallal később hallunk csak egy keveset, holott mikor nekiültem, szinte már izgultam, hogy szerencsétlen lánnyal mi fog még történni. Ezek a váltások egy picit kizökkentettek.

Magával a történettel nem volt problémám, de erősen nehézkessé tette az olvasást a karakterek milyensége. Emellett, az a romantikus jelző, ami már a borítón virít, nálam nagyon mellé ment. Számomra itt semmi, de semmi nem volt romantikus, sőt. Bálint és Kata kapcsolata a hölgy spoiler kezdődik spoiler, ez a tett pedig megismétlődik, folyamatosan spoiler, sőt, mikor spoiler épp ismét spoiler készül kedvesét a szemünk előtt. Aztán; a férfi megüti őt, mert „ideges” és rajta tölti ki a haragját, plusz mikor kedvese megemlíti, hogy esetleg nem kellett volna egy barátját elárulnia, napokig tartó, tettetett féltékenységi roham tör a férfira (mert ha valaki megróná a borzalmas tetteiért, azonnal kiforgatja a másik fél szavait, hogy ő legyen a sértett fél, akitől bocsánatot kell kérni). Ó, persze a manipulációról ne is beszéljünk spoiler, na meg a rengeteg másik nőről akiket spoiler.

A másik románc pedig (többek közt) a karakterek reakciói miatt futott zátonyra. spoiler Számomra, és persze kizárólag számomra, ez a két kapcsolat sokkal inkább tűnt elrettentő példának, mintsem szerelemnek.

Ezek persze személyes gondok, nem kell, hogy mást is zavarjanak, sőt valószínű, hogy nem is fognak. Lehet, hogy rosszkor vettem a kezembe, megeshet. Talán az írónőnk egy másik könyvét én is imádni fogom.

Remélem mások örömüket lelik benne, helyettem is!

Mellékesen pedig, a borító gyönyörűre sikerült.

>!
Hiranneth
Miklya Luzsányi Mónika: Az ecsedi boszorkány

Idei évben is úgy látom sok, történelmi könyv fog az étlapomon szerepelni, kiemelten a magyar történelemmel.
A két szál közül nem tudok választani, mindkettő egyaránt izgalmas és magával ragadó volt. Mondjuk meglepő volt Török Bálint alakját ilyen megvilágításban olvasni, korábban bárhol került is szembe velem, inkább pozitív szereplőként volt jellemezve. Viszont itt…nos a felesége szerelmét csodáltam, de nem értettem vele egyet.
Török Kata alakja már sokkal szimpatikusabb volt, őt őszintén sajnáltam. Meglepő módon a szellemek/átok rész is kifejezetten szépen simult a történetbe, sokáig vártam, mire megtudtam, kinek/kiknek is köszönhető.

Az oldalakon megelevenedő történelem, és korszak magába szippantott, sajnáltam, hogy a végére értem (szóval váltottam is egy másik történelmi könyvre :D).

>!
Lídia_Szívósné
Miklya Luzsányi Mónika: Az ecsedi boszorkány

Letehetetlen,nagyon jó könyv. Történelmileg hiteles és megdöbbentő. Érdekes fordulatos. Minden nőnek olvasnia kell!

>!
pattie23
Miklya Luzsányi Mónika: Az ecsedi boszorkány

Bővebben itt:

https://avalosagontul.blogspot.com/2019/07/boszorkanysa…

Egyszerűen nem tudom majd megköszönni elégszer Blankának, hogy felhívta a figyelmem a könyvre. Annyira, de annyira imádtam minden sorát. Valami zseniális kutatómunka áll mögötte és ezt a sok forrás is a könyv végén alátámasztja. Sokan biztos vagyok benne, hogy nem tudják, de én évekkel ezelőtt emelteztem történelemből, ebből már sejteni lehet, hogy az irodalom mellett a történelem a nagy szenvedélyem. Ezenkívül pedig a háromrészre szakadt ország és a törökök voltak a szóbelin a tételeim.

3 hozzászólás
>!
gybado
Miklya Luzsányi Mónika: Az ecsedi boszorkány

Két nő. Két erős, okos, művelt nő. Két erős, okos, művelt nő, aki el nem múló szerelemmel szeret. A két Kata: Pemfflinger Kata és Török Kata.
Nőkről szóló történelmi regény. „Her-strory” a megszokott „his-story” helyett szokatlan nézőpont még mindig…Épp ezért fontos mindkét jellemző, a női életeken keresztül megismerni a török hódoltság, az ország három részre szakadását, a reformáció korát. Milyen más ez ebből a nézőpontból! Nemcsak a hősi csaták, sikeres portyák elevenednek meg a szemünk előtt, hanem hús-vér emberek élik az életüket, miközben ami velük történik, az a történelem. Élnek és meghalnak dicsőn és dicstelen, esznek -éheznek, mulatoznak- szenvednek, szeretnek és gyűlölnek kendőzetlenül. Mindent láthatunk, nem marad titokban semmi, még a szuperlátos ágyak titkai sem! A regények végén szokatlan forrásmunkát találni, itt rendkívül sokat találunk. Bizonyára ennek a kutatásnak is köszönhető az írói képzelettel ötvözött élményszerűség. Nem száraz adatok sora, de lüktető élet, izgalmas kaland, emberi érzések tükröződése követhető végig a regényben.
A regény szerkesztése csak fokozta az izgalmakat: fejezetenként váltva szólal meg a két Kata. Alig vártam, hogy kiderüljön, sikerül-e nekik mindaz, ami mindannyiunk vágya: szeretni és szeretve lenni. Ez boszorkányság lenne?!

>!
Eszter_Kántor
Miklya Luzsányi Mónika: Az ecsedi boszorkány

Nagyon magával ragadó a könyv. Fantasztikus korrajz a nyelvezettel a leírásokkal és nagyon izgalmas a cselekménye. Külön tetszett a párhuzamba állított 2 női sors, 2 különböző korban és milyen hasonló problémákkal. Egy igazi női történelmi regény. Látszik az alapos kutatómunka, lenyűgözőek az idézetek, a középkori eredeti nyelv használata. Néhol meglepően nyers és ettől lesz hiteles.


Népszerű idézetek

>!
Dorina_S

„Én drága virágom, törékeny liliomszálam, olyan erőst vágyódom utánad, hogy arra nincs szólásom. Mire megkérgesedik a vizek háta, nálad leszek, Sziget várában. Várj engem hívséggel, szívem, liliomom! ”

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Török Bálint
>!
Dorina_S

– Fehérbe öltöztetlek, Katám, liliom lesz a koszorúd.

114. oldal

>!
Dorina_S

– Olyan szőrös lettem, mint a vaddisznó a rekettyésben. Szőrös a mellkasom, a hasam, de még a hátam is.

116. oldal

>!
Dorina_S

Én vagyok Magyarország legnagyobb földbirtokosa….Mi kell még neked, Katám?

146. oldal

>!
Dorina_S

– Nem szeretek én mást rajtad kívül, Katám. Jobban szeretlek még a saját lelkemnél is.

193. oldal

>!
Dorina_S

Nagy erejük van a szavaknak. Áldást és kötést is hordozhatnak.

196. oldal

>!
pattie23

Ha megtaláljátok szerelmesemet, mondjátok meg neki, hogy a szerelem betege vagyok!

313. oldal

>!
pattie23

Megcsaltál, Török Bálint, elfutottál előlem a halálba, mielőtt megmenthettelek volna.

316. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tanja Kinkel: A bábjátékosok
Aba Iván: A szegedi boszorkányok
Nagy Borbála: A csíki boszorkány
Gergely Edit: A boszorkánymester
Venko Andonovszki: Boszorkány
Makkai Sándor: Ördögszekér
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja
Csikász Lajos: Megátkozottak
Trux Béla: Az inkvizítor