Libri ​di Luca 70 csillagozás

A felolvasók társasága
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca

Édesanyja húsz évvel ezelőtti öngyilkossága óta John, a feltörekvő ügyvéd igencsak elhidegült az apjától. Ám amikor az öreg Campelli titokzatos körülmények között meghal, a fiú megörökli tőle koppenhágai könyvesboltját. Hamarosan kiderül, hogy nem csupán egy egyszerű üzletről van szó: a bolt egy titkos társaság, az „Olvasók" találkozóhelye. Az alexandriai könyvtár ősi tudásának őrzői képesek arra, hogy a könyveken keresztül az irányításuk alá vonják mások elméjét.

Miután John felfedezi, hogy apja halála nem egyszerű baleset volt, ráébred, hogy új barátai komoly veszélyben vannak. Ezentúl az ő felelőssége, hogy megvédje őket.

MIKKEL BIRKEGAARD első regénye egy misztikus elemekkel átszőtt krimi, mely hazájában, Dániában azonnal bestseller lett, és immár 21 nyelvre lefordították. Második könyve, a Csak a holttestemen keresztül, hamarosan szintén olvasható lesz magyarul.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Libri, Budapest, 2013
502 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633101919 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

alexandriai könyvtár


Kedvencelte 4

Most olvassa 7

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Balázs_Erőss>!
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Bosszantó, amikor a szereplők annyira naívak, és nulla bennük a gyanakvás. Zavaró, ha egy csavaros történetről kiderül, hogy egyszerű mint a fakocka. Csalódást okozott, hogy az alapötlet szinte csak zavaró mellékszálként fut a történetben. Nincsenek kidolgozott motivációk, célok. Miért nem lenne jó, ha megtörténne amit az ellenfelek szeretnének? Esetleg, nem akarja megírni valaki más? Jobban, izgalmasabban?

5 hozzászólás
Nikkincs>!
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Pici Dan Brown-féle Titkos Társaság érzet, pici fantasztikus elem és sok-sok olvasás. Ezek elegye pedig nem egy bombasztikus robbanást eredményezett egy szuper könyvben, hanem egy szórakoztató történetet egy nagyon jó borítóval büszkélkedő regényben. Az alapötlet amúgy szerintem zseniális, csak bizonyos részek túl bő lére voltak eresztve, mások meg nem voltak eléggé kifejtve.

Virágszépe >!
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Mikkel Birkegaard megmutatja az olvasónak, hogy nemcsak jó dolog olvasni, hanem az olvasásnak hatalma is lehet. Akár olvassuk a könyvet, akár hallgatjuk, talán befolyásolhat érzelmileg, hangulatilag, pszichikailag. Eddig semmi új nincs ebben a tényben, de ha a „sötét oldal”, vagyis egy titkos társaság is megjelenik, amely a világuralomra tör, akkor visz minket az író a misztikum világába a történettel. Kihívásokkal, rejtélyekkel teli események követik egymást. Újdonság volt számomra Birkegaard, az író és a története is, nagyon jó stílusú, bár néhol kissé szájbarágósan döcög, pontosan magyaráz,hogy mindenki megértse. Nagyon jól szórakoztam, és egyetértek, szerintem is Cervantes Don Quijote-jának olvasása biztosan alkalmas arra, hogy komoly, maradandó hatást érjünk el vele.

Judit91>!
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Nem csak jó dolog olvasni, hanem hatalma is lehet az olvasásnak, spoiler. Jó ponttal indult a regény, hogy a könyvekről, olvasásról, egy könyvesboltról szól.
Az alapötlet érdekes volt, elsőre picit furcsa, és szokatlan, de hamar megszerettem.
Nagy csavarok nem voltak a könyvben, kicsit kiszámítható volt a történet alakulása. A szereplők néha túl naívak, és hiszékenyek voltak, de szerethetőek.
Szórakoztató, szerethető könyv volt, de kriminek nem az igazi számomra. Hiányozott belőle a rejtély, a fordulatok.

anesz P>!
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Akárki akármit mond, nekem tetszett ez a könyv! Eleve szeretem, ha könyvekről szól egy regény, nálam az már előnnyel indul. Maga a hangulata fogott azonban a legjobban meg. Az eddigi skandináv krimik közül egyértelműen ez viszi el a pálmát!
Más regényét is elolvasom az írónak.

Bogas>!
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Először azt hittem, hogy olyan lesz, mint A rózsa neve spoiler, aztán kiderült, hogy ebben több a danbrown, mint az umbertoeco, megfejelve némi misztikummal. Ami rögtön mindjárt nem igazán pozitívum, mert A rózsa nevét szerettem, a Da Vinci-kódot viszont annyira untam, hogy 200 oldal után feladtam.
Jó, jó, de mi volt a viszonyom ezzel a regénnyel?
Kezdjük ott, hogy az első benyomások után ez jutott róla eszembe: http://youngadultatbooktopia.tumblr.com/post/8754846529…
Csak időutazás helyett volt benne felolvasós szekta. (Tényleg.)
Az alapötlet érdekes volt, és többé-kevésbé érdekesen is sikerült tálalni, csak onnantól fulladt ki, amikor világossá vált, hogy nagyjából annyira csavaros ez a történet, mint egy ajtótámasztó faék a könyvtárban. Volt a rossz fiú, aki végig nagyon gonosz dolgokat művelt – hát nem kiderült, hogy ő a rossz fiú?! Egy krimitől azért elvárnám, hogy legalább egy említésre méltó fordulatot felmutasson. Mindehhez kicsit még a szereplők is vérszegények voltak, de legalább szerethetőek. (Kivéve, ugyebár, a már említett csúúúúnya, rossz fiúkat.)
Szórakoztató, ha valaki szívesen olvas arról, hogy mások mennyire (nagyon) szeretnek és tudnak olvasni, de aligha ez a legütősebb skandináv krimi most a piacon.

entropic P>!
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Aham, szóval olvasni jó, meg a történeteknek erejük van, és veszélybe is sodorhatnak, meg minden.
Valami ilyesmit megtudtam most, megint. Na – semmi új. Kis kedves, kalandos – és tök-közömbös könyv ez. Nem érzem azokat a csodálatos és akár-veszélyes és valóban létező energia-kisüléseket, amelyek egy könyv (fel)olvasása közben keletkezhetnek.

De persze ne hallgassatok rám – a szokásosnál is kevésbé vagyok könyvre-koncentráló most. Lehet, hogy azért, mert ez egy ilyen vége-könyv nekem (az utolsó, amiről az ekultra írni fogok, s ez természetesen befolyásolja az érzelmeimet), de lehet, hogy azért, mert csak úgy simán nem valami hú-de-akármi könyv ez. De inkább az utóbbi, szerintem.

1 hozzászólás
blankaveronika IP>!
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Nagyon jó történet, én kifejezetten élveztem. Maga az ötlet érdekelt, a kivitelezéssel azonban akadtak problémáim.
A fél csillag levonás azért jár, mert el lett nyújtva, mint a rétestészta. Ez a sztori nem tartott ki nálam 502 oldalig. Az eleje nagyon álmosra sikeredett, de azt be kell valljam, ez a hangulat illett Dániához.
Merthogy ez az egész Dábiában kezdődik. Pedig azt hittem, hogy Olaszországban. Libri di Luca? Campelli? Olaszország, világos. Hát nem.
A szereplők közül Jont nem igazán tudtam megkedvelni, pedig ez egy főszereplő szempontjából eléggé hendikepp. Katherina volt a legszimpibb és legkézelfoghatóbb karakter a történetben.
Kicsit szerencsétlenre sikeredtek a többiek. Meg naivra.
Hogy mégis miért kapott 4,5-et? Mert elragadó. A történet megfog és nem ereszt, akármennyire is búskomor a hangulat, meg szerencsétlenkednek a szereplők. Olyan érdekes elméleteket vet fel a történet, hogy óhatatlanul meg akartam tudni, mi lesz.
Szóval, @enbee molyangyalkám, nagyon szépen köszönöm ezt a különlegességet!

1 hozzászólás
Erzsebeth P>!
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Örülök, hogy nem hallgattam a kritikákra és elolvastam a könyvet. Valóban elég kiszámíthatóak a karakterek és a történet is, nem visz bele nagy kriminálpszichológiai kalandokba, mégis megvan a maga izgalmas és varázslatos világa.
– Sejtelmes hatások a küldők és a fogadók között, a könyvek szeretete (antikváriumi hangulat), az elme dicsérete, az éppen csak éreztetett szerelmi szál, ami a sorok között bújik meg és csak ott is bontakozik ki. –
Olvasmányos történet, csodaszép borítóval, nekem most pont erre volt szükségem.
A közelgő hangulatos őszi estékre, egy finom tea vagy bor mellé, különösen ajánlom. :)

1 hozzászólás
spongyadani>!
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Jó volt. De mégsem annyira jó, hogy esetleg még egyszer elolvassam valaha.
Könnyű volt, könnyen olvasható stílusa miatt egy komolyabb mű előtt vagy után ajánlatos szórakoztató kikapcsolódás gyanánt. Nem kell nagy csattanókat várni, kiszámítható a történet, nekem segített a zene jobban beleélni magam egyes részeknél…miközben olvastam teljesen magam elé képzeltem a tájat…sajnos nem sok ilyen volt a könyvben.
Kellemes időtöltés, de nem alkot maradandót.
Szerelem, gyilkosság, gonosz szekta, aki mindig csak jót akar, de sok embert megölnek…
ismerős klisék. Nem tudtam haragudni a Libri di Lucára.


Népszerű idézetek

Chivas>!

Luca Campelli kívánsága, miszerint hőn szeretett könyveitől körülvéve szeretne búcsút venni az árnyékvilágtól, egy késő októberi estén beteljesedett.

(első mondat)

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Hush_Campo>!

Az olvasás bizony zavaró lehet. Sőt, veszélyes (…) És nemcsak azokra ám, akik olvasnak, hanem azokra is, akik a közelükben tartózkodnak.
A passzív olvasás sem tréfadolog!

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Chivas>!

– Az alexandriai könyvtár – szólalt meg a lány háta mögött Iversen. – Az ókori világ talán legnevezetesebb könyvtára, amelyet most újraépítettek, méghozzá az eredeti épület mintájára, hogy összegyűjtsék és mindenki számára elérhetővé tegyék az emberiség által felhalmozott tudást – az öregember nagyot sóhajtott. – Reméljük, hogy soha nem jut olyan sorsra, mint a régi könyvtár! A háborúk, fosztogatások, a tűzvészek felbecsülhetetlen értékű iratokat semmisítettek meg. Állítólag még a Kheopsz-piramis tervrajzait is ebben a könyvtárban őrizték. Képzeljétek csak el! Az emberiség történetének hány fontos dokumentuma válhatott a lángok martalékává! Ha ezek a dokumentumok fennmaradtak volna, lehet hogy ma egészen másképp gondolkodnánk a történelemről, a kultúráról, a tudományról!

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Kapcsolódó szócikkek: alexandriai könyvtár
chilisauce>!

Bár Jon egyik művet sem olvasta, Iversen előadása őt is magával ragadta, és a képzelete ugyanúgy szárnyra kelt, mint sok évvel ezelőtt, amikor még a Libri di Luca egyik bőrfotelében hallgatta a cowboyokról, lovagokról, űrhajósokról szóló történeteket. Amikor behunyta a szemét, szinte érezte a régi könyvek meg a por illatát, és hallani vélte azt a különös csendet, amit sehol másutt, csakis az antikvárium polcai között tapasztalt.

31. oldal

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága

Kapcsolódó szócikkek: antikvárium
Virágszépe >!

Még mindig nem szoktam hozzá, hogy az olvasás ennyire veszélyes lehet. Egész életemben azt hittem, hogy ez magányos tevékenység, egy olyan személyes világ, ahol teljesen egyedül lehetek. De a valóságban olyan vagyok, mint valami rádióadó…

(Libri, 2007)

Mikkel Birkegaard: Libri di Luca A felolvasók társasága


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Yrsa Sigurðardóttir: Emlékszem rád
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben
Stephen King: A halálsoron
Robert McCammon: Egy fiú élete
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Helena Silence: Ezüsthíd
Csóti Lili: Hetedvérig