Agyarak 12 csillagozás

A múlt és a jövő legendája
Mike Resnick: Agyarak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Duncan Rojas tudományos kutatót a galaktikus idő 6303-as évében váratlanul felkeresi egy különös, megszállott férfi, Bukoba Mandaka, az időközben már teljesen kihalt és elhagyott Föld egyik néhai, afrikai törzsének, a maszaiknak az utolsó leszármazottja. Mandaka egyetlen vágya, hogy még életében igazságot szolgáltathasson egykor dicső népének és visszaszerezze a Kilimandzsáró Elefántjának hatalmas, mítikus erővel bíró agyarait, melyek a galaktikus civilizációk évezredeiben itt-ott felbukkantak, majd nyomtalanul eltűntek. Duncan Rojas segítőtársául szegődik, kutatásaik azonban nem várt akadályokba ütköznek…

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika Baráti Kör Könyvklub

>!
Móra, Budapest, 1991
436 oldal · ISBN: 9631167992 · Fordította: Füssi Nagy Géza

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Noro 
Mike Resnick: Agyarak

Mike Resnick: Agyarak A múlt és a jövő legendája

A Kilimandzsáró Elefántjának agyarai – http://images.huffingtonpost.com/2009-03-28-Kilimanjaro… – túlélik a Föld állatvilágának kihalását, és évezredekig hányódnak a galaktikus kor számtalan lakott bolygója között. A maszáj nép távoli leszármazottai számára ez a két agyar olyan, mint a Szent Grál: néhányan az életüket is felteszik a megtalálásukra. A regény hétezer éven át követi a történetüket, de nem időrendben, hanem ahogyan egy megszállott kutató felfedi a nyomokat, össze-vissza ugrálva az évezredek között.
A könyv felépítése óhatatlanul az Alapítványt – szigorúan az eredetit – idézi, amennyiben itt is pár tucat oldalon kell bemutatnia egy-egy teljes jövőbeli korszakot, de azzal ellentétben nem törekszik alapos történeti ábrázolásra. A lényeg mindig csak az agyarak sorsa, nem a galaxisé. Ami azt illeti, a távoli jövő képei nem is sikerültek mind meggyőzőre: bár a nyitójelenet még nagyon hangulatos (kissé Star Wars-os jellegű), később a Hadúr és a Zsarnok fejezete kifejezetten durva, karikatúra-szerű lesz. A közeljövő és a közelmúlt (hiszen a Kr. u. XIX. századig megy vissza a történet) ábrázolásai általában hatásosabbak. Érdekes még, hogy a sci-fibe keveredő mítosz a könyv végén sem lesz tudományosan megmagyarázva, megmarad rejtélynek, így izgalmasan keveredik össze a jövő és a múlt jellemző világnézete.

(Ja, nem ártott volna, ha a fordító utánanéz néhány alapfogalomnak, többek között pl. a „maszáj” szó helyesírásának…)

8 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Raana Raas: Árulás
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Elágazó utak
Andy Weir: A marsi
On Sai: Lucy
Ernest Cline: Ready Player One
Frank Herbert: A Dűne
Brian W. Aldiss: Amíg világ a világ
Samantha Shannon: A Mímes Rend