A ​nap, amikor megtörténik 7 csillagozás

Üzenet az űrből, dínóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet
Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik

Bárki gondolkodó földlakó számára a földi élet jövője egyszerre tűnik bizonytalannak és ijesztőnek. A neves újságíró, Mike Pearl olyan valós veszélyekre hívja fel a figyelmet, mint az antibiotikumok ökoszisztémára gyakorolt negatív hatása, a tengeri életközösségek megszűnése, de elgondolkodik a legrosszabb forgatókönyvekről: mi lenne, ha az USA-ban korlátoznák vagy egyenesen betiltanák a fegyverviselést, vagy idegenek jelennének meg a bolygón…
A nap, amikor megtörténik jövőben bekövetkező események elemzésével mutat rá törékeny mivoltunkra, de arra is, hogy mindennel együtt az embernek jó esélyei vannak a túlélésre.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tartalomjegyzék

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632938127 · Fordította: Müller Brúnó Noé, Müller Máté, Müller Péter Jonatán, Müller Péter Sziámi
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
250 oldal · ISBN: 9789632939643 · Fordította: Müller Brúnó Noé, Müller Máté, Müller Péter Jonatán, Müller Péter Sziámi

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Szaúd-Arábia


Kedvencelte 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
ap358 P
Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik

Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik Üzenet az űrből, dínóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet

Ahogy a cím és a fülszöveg is elárulja, a könyvben az író pár felvetést boncolgat: mennyi az esélye annak, hogy ezek a jövőben bekövetkeznek, és ha igen, miként. Nagyon érdekes és elgondolkodtató könyv. Némelyik rész nem igazán teljes, de azt hiszem, ennek a könyvnek nem is a tartalma az erőssége, hanem az, hogy vitaalapot képez. Nincs olyan téma, amelyikről ne lehetne hosszan elbeszélgetni másokkal.
Könnyed olvasmány, de aki kevésbé szereti a gazdasági vagy politikai elemzéseket, annak nem ajánlom.
A fejezetek felépítése rendkívül érdekes, egy-egy rövid szösszenettel kezdenek, ahol az író random történetben meséli el, miként történne meg az adott esemény, majd ezt követi egy hosszabb elemzés, amit próbál adatokkal alátámasztani. Ezek néha szárazabb részek, de annál érdekesebbek. Soknál úgy találtam, hogy az írónak van egy adott elképzelése a témáról, és azon a vonalon elindulva a lehető legmélyebben beleássa magát a kutatásba, és elveszve a részletekben nem is vizsgálja meg a dolgot más aspektusból. Pl. az örök életnél az orvosi kutatásokat és a bolygó benépesítését vette alapul, de magát az emberi tényezőt kihagyta, a pszichológia és pénzügyi hatásokat. Akárcsak Szaúd-Arábia kőolaj kitermelése esetében nem vette számításba a norvég példát. Vagy a temetők esetében a lehetőséget, miszerint odaát is átveszik a több európai országban is működő módszereket (sírbérlés, ugyanabba a sírba való temetés). A dopping elmélet elképesztően abszurd. Nem kell kőbe vésettnek tekinteni a leírtakat, mindegyik csak felvetés, egyfajta egyedi elgondolás, amit vagy valósnak gondol valaki, vagy nem.
Szóval igen, ez a könyv tökéletes arra, hogy csak elolvasson valaki egy fejezetet majd feldobja megbeszélésre. Ezért adom meg neki a 4.5 csillagot, mert jó volt elvitatkozni rajta.

>!
ffanni
Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik

Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik Üzenet az űrből, dínóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet

Mike Pearl újságíró első megjelent könyve A nap, amikor megtörténik, melyben 354 oldalon (+ utószó) keresztül boncolgat hipotetikus, jövőre vonatkozó kérdéseket, számszerűsítve tizenkilenc különböző témában. Minden téma egy fejezetet ölel fel, és minden fejezet előtt megválaszolja ugyanazokat a kérdéseket: megtörténhet-e ebben a században, mekkora a valószínűsége, hogy valaha bekövetkezik, ijesztő-e, és kellene-e változtatnunk a szokásainkon.

Elképesztő mód hiánypótlónak érzem ezt a könyvet: közember számára is érthető módon vázol fel lehetséges, és lehetetlen(nek tűnő) jövőképeket, részletekbemenően, mégis könnyen érthetően, elmagyarázva az ok-okozati tényezőket. Az első két fejezet után már bátran mertem ajánlani mindenkinek, aki érdeklődik a téma, témák iránt, szóval most, hogy végigolvastam, még bátrabban ajánlom mindenkinek, akit kicsit is érdekel a jelenben cselekedett dolgok hatása a jövőre.

https://book-trail.blogspot.com/

>!
nero P
Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik

Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik Üzenet az űrből, dínóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet

Mike Pearl könyve azzal keltette fel a figyelmemet, hogy fordítását Müller Péter Sziámi és három fia készítette. Először jobban érdekelt, hogy mennyire érezhető bármiféle egyenetlenség egy olyan kötetben, amit különböző korosztályhoz tartozó emberek fordítottak (nem érezhető), de ahogy olvastam a cikkeket, egyre inkább a témák váltak izgalmassá.

Pearl, aki gyakorló szorongó és újságíró is egyben, 19 olyan forgatókönyv valószínűségét és kimenetelét latolgatja, amelyek mindegyikét feldolgozták már filmekben, regényekben – vagy éppen politikusi ígéretek között találkozhatunk velük. A felvetett lehetőségek egy része már a cím elolvasása után is rémisztő volt, de olyan is akad, ami egészen jó ötletnek tűnt – egészen addig, míg el nem olvastam Pearl írását. A kötet pedig éppen azt nyújtja, amit egy tudományos ismertterjesztő kötetnek nyújtania kell: szórakoztat és elgondolkodtat.

A könyv 19 fejezete azonos szerkezetű: A nap, amikor… cím után a szerző röviden megosztja az olvasóval, hogy mekkora valószínűséggel érkezik el az a bizonyos nap még ebben az évszázadban, azaz a következő 80 évben, s hogy ennek mekkora a valószínűsége. Vagyis mennyire ijesztő a dolog, és hogy változtassunk-e a szokásainkon. Ez utóbbi kérdés részben arra vonatkozik, hogy ha megváltoztatjuk a szokásainkat, akkor csökken vagy megszűnik-e az adott esemény, mint lehetséges forgatókönyv, illetve hogy a nagy biztonsággal bekövetkező forgatókönyv hatásait magunkra nézve csökkenthetjük-e, ha változtatunk. Ezt mindig rövid sci-fi követi, annak a napnak az eseményei, amikor az a bizonyos dolog valósággá válik.

A fejezetek utolsó része a szerző kutatásait foglalja össze, alátámasztva a fejezetet indító rövid összefoglalót, könnyeden és humorral. Ez segít elfogadni a valószínű, ám sötét szcenáriókat, s könnyebben emészthetővé teszi annak elfogadását is, hogy bizonyos pozitív lehetőségek bekövetkezésének esélye kicsi, vagy hogy nem is annyira pozitívak.

Európából nézve a legtöbb ember számára nagyon is vonzó például a lőfegyverek betiltásának lehetősége. Az pedig teljesen érthető, hogy ezzel a témával egy amerikai szerző foglalkozik, hiszen az USA politikai témái között mindig is előkelő helyén szerepelt a kérdés. Ki másnak lenne rossz – gondolja az egyszerű és békepárti európai –, ha a tilalom valósággá válna? De még száz évet sem kell visszamenni, hogy lássuk, egy másik általános tilalom, az alkoholé, milyen hatással volt Amerikára. Kijózanító (mármint szembesülni vele).

A #veganuary kampány, amiben arra biztattak 2020 januárjában mindenkit, hogy legalább egy hónapra váljon vegánná, különösen aktuálissá teszi azt a fejezetet, amely megvillantja a lehetőséget, hogy az utolsó vágóhíd is bezár. A rövid összefoglaló szerint csak rajtunk, embereken múlik, hogy ez mikor következik be, de a fejezet utolsó része kijózanít. Ha váratlanul mindenki vegánná válna, annak még a húsfogyasztás esetleges növekedésénél is nagyobb, negatív hatása lenne a környezetre. Megnyugtató (legalábbis nekem).

Egy amerikai gondolkodó szemszögéből érdekes kérdés, hogy mi lenne, ha elérkezne a nap, amikor az utolsó rabszolga is felszabadul. Az USA már régen törvényen kívül helyezte a rabszolgaságot, és az egykori fekete rabszolgák leszármazottai, bár nehéz és sokszor véres utat jártak be, ma már aránylag közel állnak ahhoz, hogy egyenrangúak legyenek a fehérekkel. No, de azt is tudjuk, a Mexikó felől érkező menekültek közül sokan valóságos rabszolgaként élnek az USÁ-ban. Sőt, ennyire messzire nem kell mennünk. Tényfeltáró újságírók több cikket is írtak a hazai rabszolgákról, egy olyan jelenségről, ami a rendszerváltás után jó 10-15 évvel jelent meg, és sajnálatos módon terjed. Rémisztő.

A kötet megírása előtt Pearl sokat foglalkozott különböző lehetséges és ijesztő forgatókönyvek elemzésével a Vice magazin számára írt Mennyire legyen megijedve? című sorozatában. A harmincas éveiben járó szerzőnek ez a 2019-ben napvilágot látott (és a magyar olvasóhoz is meglepő gyorsasággal eljutott) kötet az első könyve. Életkorából fakadóan komoly esélye van arra, hogy az évszázad nagy részét megérje, nem csoda hát, hogy foglalkoztatják ezek a kérdések. A választott témák között vannak régi félelmek, mint például az atomháború lehetősége, újabb keletűek, mint például hogy az antibiotikumok hatástalanná válnak, és vannak olyanok is, amik az olvasás pillanatában, 2020 januárjában egészen különlegesen aktuálisak. Közvetlenül a The Good Place című Netflixes sorozat utolsó évada után olvastam például A halhatatlanságról szóló fejezetet, amelyben kiderül, a menny és pokollá válhat az egyén számára az öröklét, ha nincs benne perspektíva. A kötet első fejezete pedig, ami a brit monarchia bukásának lehetőségét taglalja, abszolút forró téma néhány nappal a Brexit után, ami – hű de nagy szükség van ismertterjesztésre – az amerikaiak egy része szerint nem más, mint Harry és Meghan kiűzetése a királyi családból.

Hogy miért éppen ezt a 19 témát választotta ki Mike Pearl, nem lehet tudni. Azt viszont igen, hogy van még néhányszor 19, amiről legalább ennyire szívesen olvasnék, ha lenne második vagy akár harmadik kötet.

(az értékelés az Olvass bele oldalán is megjelent itt: https://olvassbele.com/2020/02/02/a-lehetseges-az-ijesz…)

>!
Fejes_Valentin
Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik

Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik Üzenet az űrből, dínóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet

Vajon milyen sors elé nézhet Földünk? Mi várhat ránk a közeljövőben, esetleg hosszú évtizedek múlva? Az efféle kérdések egyaránt lázban tartják a spekulánsokat, a szenzációhajhász kóklereket és a töprengő tudósokat. Mivel Mike Pearl fantáziáját szintén élénken foglalkoztatja az ilyesmi, ezért ennek kutatására szentelte életét az utóbbi időszakban.

Bővebben: https://smokingbarrels.blog.hu/2020/01/28/konyvkritika_…

>!
Barbár
Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik

Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik Üzenet az űrből, dínóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet

Egy kis könnyed jövőkutatás. Mi lesz, ha utódaink egy napon arra ébrednek, hogy megváltozott a világ: pl. kivész az utolsó hal az óceánokból, megszűnik a királyság Nagy-Britanniában, Szaúd-Arábia kitermeli az utolsó hordó kőolajat stb. A kérdések súlya nem egyenrangú, és nem minden egy napon következik be. Van, ami az egész emberiség életére kihat, van, ami csak helyi jelentőségű.
A szerző ügyesen ötletel, és elgondolkodtatja az olvasót. Az tény, hogy a változások többsége negatív.

>!
bfg3 P
Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik

Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik Üzenet az űrből, dínóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet

(Ezt a fegyverviselés dolgot a fülszövegből már előre nem értem. A világ legtöbb országában lényegében be van tiltva…)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ffanni

A Nature Climate Change egy 2015-ben nyilvánosságra hozott jelentése szerint a 2071 és 2100 közötti harminc évben a hőmérséklet emelkedése több ponton átlépi az emberi alkalmazkodóképesség végső küszöbét. Ez a küszöb „egy egészséges emberi lény túlélőképessége levegős kültéri viszonyok között” – ami annyit tesz, hogy akkora lesz a hőség, hogy amint kilépsz, közvetlen életveszélybe kerülsz.

123. oldal

Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik Üzenet az űrből, dínóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet

>!
Barbár

Szelíd iróniával meg kell jegyeznünk, hogy mostanra már semmilyen látnivaló nem akad Szaúd-Arábiában – erről maguk a kormányok gondoskodtak. Az elmúlt évtizedekben a történelmi látványosságokat és ereklyéket sorra rombolták le. Tették ezt azért, mert a helyi iszlám értelmezés szerint az ilyen helyek látogatása a bálványimádás melegágya. A Time szerint még Mohamed próféta szülőhelyét is a lebontás veszélye fenyegeti.

123. oldal

Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik Üzenet az űrből, dínóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet

Kapcsolódó szócikkek: bálványimádás · Szaúd-Arábia
1 hozzászólás
>!
Barbár

Valamikor régen a pestis volt minden betegség királya (mégiscsak a pestisről beszélünk…), amely ki tudta irtani az ismert világ fele népességét. Most, amikor a legveszélyesebb formája újra felbukkant, még egy emeletes busznyi áldozatot sem sikerült szednie.

149. oldal

Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik Üzenet az űrből, dínóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet

>!
Barbár

Egy 2017-es kanadai kimutatás szerint a gyermekorvosok 59 százaléka bejárt a munkahelyére az elmúlt két hónapban, akkor is, ha beteg volt.

153. oldal

Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik Üzenet az űrből, dínóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet

>!
Barbár

Csak nemrég kezdték a teljesség igényével összeírni az óceánban élő fajokat, tehát még nem szolgálhatok pontos adatokkal, de a World Wildlife Fund (WWF) 2015-ös jelentése szerint 1970 és 2012 között kipusztult az óceánokban élő gerincesek 49 százaléka.

168-169. oldal

Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik Üzenet az űrből, dínóparkok, halhatatlanság – meg ami még jöhet

Kapcsolódó szócikkek: 2015

Hasonló könyvek címkék alapján

Alok Jha: 50 meghökkentő elmélet a világvégéről
Mark Stevenson: Mit hoz a jövő?
Lawrence M. Krauss: A Star Trek fizikája
Burger István (szerk.): Galaktika 239.
Yuval Noah Harari: Homo Deus
Ashlee Vance: Elon Musk
Michio Kaku: A jövő fizikája
Kánai András: Holnap történt
Barabási Albert-László: Villanások
Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén