Lost ​Lives and Other Stories (Abe Sapien 9.) 1 csillagozás

Mike Mignola – Scott Allie – John Arcudi: Abe Sapien 9. – Lost Lives and Other Stories

Abe Sapien confronts South American vampires, a lake serpent, and a disembodied Lovecraftian tentacle, while uncovering the secrets of a 19th century necromancer who still walks the earth, and a frozen merman that may prove to be the missing link between himself and mankind.

These five stories trace the history and pre-history of Abe Sapien's adventures, from his earliest days in the Bureau with Hellboy (as drawn by Kevin Nowlan) through the frog war, featuring an appearance by deceased homunculus Roger, to his current evolved form, when he's looking back on his life as a man in 1850s England.

Collects the Abe Sapien one-shots #8, #15, #23, #27, and #30 and “Abe Sapien: Subconscious” from Dark Horse Presents (volume 3) #11.

Tartalomjegyzék

>!
Dark Horse, Milwaukie, 2017
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781506702209 · ASIN: 1506702201 · Illusztrálta: Michael Avon Oeming, Mark Nelson, Kevin Nowlan, Alise Gluskova, Santiago Caruso, Juan Ferreyra, Eduardo Ferreyra

Kiemelt értékelések

FélszipókásŐsmoly >!
Mike Mignola – Scott Allie – John Arcudi: Abe Sapien 9. – Lost Lives and Other Stories

Kiadási sorrendben az utolsó, időrendileg jobbára az első Abe Sapien saját sorozatából. Bár időrendi olvasáshoz egy kicsit távol esnek egymástól, összességében megvan az oka, miért ezeket a remek történeteket válogatták össze. Változatos rajzstílusban és cselekménnyel bírnak, ahogy azt egy rendszeres Mignolaverse-olvasó már megszokhatta. Szerencsére a többségük önmagukban is működik, egyedül a Lost Lives igényli az előzmények ismeretét a teljes élményhez (bár az Abe-et érintő lényeg szerepel e kötetben).

Icthyo Sapien
Tulajdonképpen időrendileg ez Abe Sapien legelső felbukkanása Mignola világán, spoiler 1834-be nyúlik vissza a történet, visszaemlékezésén keresztül mutatja be élete korábbi szakaszát az olvasók számára. Rövid, realisztikusan megrajzolt, igazából cselekménnyel nem is igazán rendelkezik, de csillapít(?) valamennyit Abe ismeretlen múltja titokzatosságán. Érdekesség, hogy feltűnik benne Elihu Cavendish is, akinek a több, mint egy évszázaddal később megszülető Hellboy történetében lesz komolyabb szerepe.

The Land of the Dead
1983-ban játszódik, vagyis Hellboy kb. 40 éves (de nem szerepel). „Sapien ügynök” terepmunkáját követi nyomon, aki egy mexikói barlangi kutatócsapattal olyan leletekre bukkant, amik az ősi maják alvilág-elképzelésére magyarázattal szolgálhatnak. Azonban a víz alatt a személyzet tagjainak nyoma vész. Önmagában is olvasható, hagyományos „alámerülős-rejtélyes” történet, a végén halvány utalással a B.P.R.D.: Vampire eseményeire. Michael Avon Oeming rajzai nagyszerű hangulatot teremtenek, szinte hallani a kardcsapások hussanását, a csöppenő víz visszhangját. Élvezetes!

Witchcraft & Demonology
Időben közvetlenül folytatja a The Land of the Dead-et, bár cselekményben egész más vizekre evez: egy okkultista különös, hírhedtté vált könyvéről szól. Az „okkultizmus” szó hallatán nagyjából ilyen könyvek jutnak eszembe először. :) A rajzok komolyabbak, ódon realizmusukkal gyorsan bevonnak a démoni történetbe. Klasszikus, sötét útra térő varázslós mese.

The Ogopogo
Abe és Hellboy egy brit columbiai víziszörnynek jár utána, bár – ahogy lenni szokott – az ember gyakran szörnyűségesebb rém tud lenni. Kedves legendavadászós történet, egyéb részektől függetlenül is megállja a helyét.

Subconscious
1994-ben játszódik, vagyis az első Hellboy kötet után. Imádtam, ahogy a felszíni és a vízmélyi(?) ábrázolás különbözött egymástól. Ahogy a címe is kifejezi, sokkal inkább egy gyönyörű-borzongató belső utazás ez Abe számára a saját tudatalattijába. Kedvenc.

Lost Lives
2005-ben, a második Hellboy kötet cselekményét és a B.P.R.D.-sorozat Békapestisét követően játszódik, azokkal és az Icthyo Sapien történettel szoros összefüggésben. Nagy szerepet kap tehát ennél a résznél az időrendi olvasás, az előzmények nélkül aligha érthető, miről folyik a párbeszéd Roger és Abe között. Legalább annyira B.P.R.D., mint Abe Sapien történet. Egyszerű filozófálós-karakterépítős csevegésnek indul, de aztán jön a remek csápos-horror fordulat. Mókás easter-egg is van benne spoiler


A sorozat következő kötete

Abe Sapien sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill – Gabriel Rodriguez: Locke & Key – Clockworks
Scott Snyder: Batman (vol. 2) 1. – The Court of Owls
Robert Kirkman: Outcast 1. – A Darkness Surrounds Him
Robert Kirkman: The Walking Dead 32. – Rest In Peace
Matthew Sturges – Matt Wagner – Chris Roberson – Peter Milligan – Mike Carey: Conception
Scott Snyder – Stephen King: American Vampire 1.
Gail Simone: Clean Room 1. – Immaculate Conception
J. M. DeMatteis: The Amazing Spider-Man (vol. 1) – Kraven's Last Hunt – Fearful Symmetry
Scott Snyder: Swamp Thing (vol. 5) 1. – Raise Them Bones
Marjorie Liu: Monstress 1. – Awakening