Batman: ​A végzet Gothambe érkezik 61 csillagozás

Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik

BATMAN: A VÉGZET GOTHAMBE ÉRKEZIK
Eredeti megjelenés: Batman: A végzet Gothambe érkezik 1-3. számában, 2000. november és 2001. január között

Gotham város, 1928. Bruce Wayne húsz évig tartó utazása után végre hazatér, s felfedezi a szülei halálát okozó átkot. Vajon mi lehet a hüllőszerű lény, aminek útját halál kíséri a városban? S milyen szörnyűséges sorsot ígér a Démon Testamentuma? Az igazság megtalálása érdekében Bruce Wayne-nek magára kell öltenie denevér álruháját.

BATMAN: GOTHAM LOVAGJAI, 36. SZÁM
Eredeti megjelenés: 2003. február

A Sötét Lovagot szörnyű víziók kísértik, miután hallucinogén anyag szabadul el Gotham város gázműveinél.

A DÉMON 1. szám
Eredeti megjelenés: 1972. szeptember

Miután Merlin, a varázsló megidézi Etrigant, hogy az megvédje Camelot Morgain Le Fey-jel szemben — a démon emberi formát kap.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény Eaglemoss Hungary

>!
Eaglemoss Hungary, Budapest, 2017
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788377186657 · Illusztrálta: Troy Nixey, Dennis Janke

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Batman


Kedvencelte 6

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik

Felvállalom, hogy elfogult vagyok, de mikor bejelentették a Eaglemoss nagy DC-s sorozatát, és meg lehetett nézni, hogy miket fognak kihozni, egy cím volt, amiről biztosan tudtam, hogy kell nekem: A Végzet, mely elérte Gothamet. spoiler
Mignola neve a Hellboy óta számomra garancia a minőségi történetre, és bármilyen fontos is a képregényben a grafikai megvalósítás, mégis nekem a sztori, ami lényeges.

Ebben a képregényben az alkotóknak egyrészt az átlagosnál nehezebb, más szempontból viszont sokkal könnyebb dolga is volt.
Nehezebb volt, mert két külön világot – Gotham Sötét Lovagjának borongós mitológiáját, és a lovecrafti mérhetetlen véneket és a kozmikus iszonyt kellett közös nevezőre hozni, ami azért nem gyerekjáték.
Másrészt azonban pontosan azért, mivel ezt a két világot csak egy alternatív képregényes univerzumban lehetett mixelni, ezért logikus választás volt a ’20-as évek végnek Amerikájába áttenni a sztorit.
Ennek köszönhetően a szerzőknek nem kellett az ikonikus karakterek DC Univerzumban pillanatnyilag betöltött szerepével és helyével törődni, vagyis kvázi szabad kezet kaptak arra, hogy úgy alakítsák az eseményeket, ahogy nekik kényelmes, és nem kellett attól tartani, hogy valakinek keresztbe írnak.
Szerintem Mignola példásan oldotta meg azt, hogy Batman életének fontos szereplői – a barátok és ellenségek is – egy kozmikus iszonnyal fenyegető nagyszabású horror történet részeként, mégis a saját, jól ismert DC-s énjüket sem teljesen megtagadva legyenek ábrázolva. Egyébként a Lovecraft imádók is megkapják a maguk számtalan easter eggjét, uh. nem kell aggódni.
S mivel ez a képregény külön horror univerzumban játszódik, ezért a szokásos úgyse hal meg senki (legalábbis véglegesen) felkiáltás és fáradt legyintés most nem pálya. Itt érdemes izgulni az egyes szereplőkért, mert bizony könnyen lehet, hogy egy rossz lépes a végzetüket okozhatja, amivel Mignola sokat emel a képregény tétjén és drámaiságán.

A magam részéről mindenkinek ajánlom ezt a képregényt, de főleg azoknak, akiknek van némi – tényleg nem kell sok! – előképzettsége mindkét vonalon, de azért azt sem beszélném le, aki csak az egyik univerzumban mozog otthonosan – mindkét típusú olvasó számára számtalan apró geg van elrejtve a szövegben és a képekben. A grafikai megvalósítás talán nem mindenkinek a tetszését nyeri majd el, de őszintén szólva egy-két kicsit kaotikusabban sikerült panel kivételével szerintem kimondottan jól szolgálta a történetet a képi megvalósítás. spoiler
A sztori is szépen lezár, és ha nem is tökéletesen sikerült mindent kibontani (szerintem legalább 1,5x ekkora terjedelmet is elbírt volna a történet), de messze konzekvensebb és jobban tálalt képregényt kaptunk, mint amihez hozzászoktunk.

Dominik_Blasir>!
Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik

Vártam ezt a kötetet, bár valamiért abban a hitben voltam, hogy a Gotham by Gaslight előbb fog érkezni, erre csak nemrégiben vettem észre, hogy az egyáltalán nem fog (gondolom terjedelmi okoknál fogva) megjelenni. De a lényeg, hogy a végzet végre Gothambe érkezik, és elhozza nekünk a lovecrafti borzalmakat.
A koncepcióért nagyon sok csillag jár, és tulajdonképpen a megvalósítás miatt sem panaszkodnék, ha kicsit nagyobb terjedelemben olvashattuk volna. Nekem nagyon hiányzott pár oldal még, hogy valamivel jobban elmerüljünk a századelő Gothamének hangulatában, hogy jobban átlássuk az akkori szereplőket, hogy jobban megrázzon egy-egy történés – így is nagyon rendben volt minden, de kissé kapkodósnak vagy vázlatosnak tűnt olykor.
Pedig a Vének beemelése baromi látványos volt (Troy Nixey arcaiért nem lelkesedem túlzottan, viszont a háttér és a stílus nekem bejött, a lovecrafti elemek megrajzolása pedig brutálisan jól néz ki), Batman karakteréhez tényleg illik mind a századelő, mind ez a detektíves horror-sztori, a fan service-es ismert elemek még jópofák is voltak ebben a miliőben.
Viszont amiért még egy fél csillag elszállt a végső pontszámból, az a másik két sztori. A Fekete-Fehér-Vörös érdekes vizuális ötlet, de Nixey amúgy is elég bonyolult, kaotikus és nehezen átlátható stílusához szerintem nem passzol túlzottan, ráadásul a sztori sem hatott meg. A Démon első megjelenése nekem nagyon furcsa volt: látványában mintha a kozmikus Marveleket idézné, története inkább ugrálás, mint cselekményvezetés, ráadásul önállóan sem állja meg annyira a helyét.
De A végzet Gothambe érkezik miatt szerintem még így is megéri ezt a kötetet kézbe venni.

Kilgores P>!
Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik

Bár nem olvastam még minden kötetet, de úgy érzem, hogy a Hosszú Halloween mellett meg is van a második kedvenc történetem a sorozatban. Én az a típusú Batman (és képregény) rajongó vagyok, akinek nincs baja a sok eredetsztorival, feltéve, ha azon csavarva van egy. Legyen az a Föld-Egy széria (nem, nem írom le számmal), amely kicsit földhöz közelebbi születését és oldalát mutatta be kedvenc bőregerünknek, vagy ez a történet, amely akár egy Hellboy crossover-ként is működhetett volna. Mignola nagyon ért a különböző folklór és misztikumok felhasználásához, és ez a lovecraft-i stílus, amit a klasszikus hősökre és gonoszokra húzott nagyon megállja a helyét. Olvasás közben azon tanakodtam, hogy ezt az alkotó brigádot bizony ráeresztettem volna pár másik DC hősre is: Swamp Thing-re és Superman-re minden bizonnyal, de megnéztem volna mit alkotnak egy Wonder Woman történettel is. Egy másik kiadó erről most csúnyán lecsúszott, mert ez bizony tökéletes különszám alapanyag lett volna, egy ilyen Mignola-ra kiéhezett piacon.
A jelentősebb plusz történet Etrigan eredetét mutatta be, ami a misztikumon kívül nem sok szállal kapcsolódik a fősztorihoz, azonba ezt a karaktert eddig egyedül talán a Justice League Dark animációs filmben láttam, így örültem, hogy megismerhetem az eredetét.
Ja, és Batman Black and White köteteket a népnek!

>!
Eaglemoss Hungary, Budapest, 2017
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788377186657 · Illusztrálta: Troy Nixey, Dennis Janke
Leonidas>!
Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik

Remek ötletek, viszont a sztori nem igazán jött be. A grafikai megvalósítása sem kiemelkedően jó. Mindent összegezve nem rossz történet, de azért többet vártam.

Szécsi_Balázs>!
Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik

Nem rajongok ezekért a sasmoha meg csatabárd sorokért, de ez a rész felkeltette érdeklődésemet. A cím maga lovecrafti húrokat penget, amire még külön rátesz egy lapáttal a borító, és Mignola személye is.
A történet egy tökéletes one-shot, ráadásul tényleg lovecrafti ihletésű, és számomra remekül beilleszkedett az egész Batman-mítoszba (haha). Az események között rengeteg párhuzam van Lovcraft különféle novelláira, ami nálam bőven pluszpont. :)
A képi világ nagyon bejött, remekül illett a sztorihoz.
Csillagos ötös.

ftamas>!
Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik

Ha csak a történetet nézzük, akkor csillagos ötös. Az író ugyanis szakít szinte mindennel az eddigiek közül és ír gy új történetet, ami gyakorlatilag kitalálhatatlan. Szerepelnek benne eredeti karakterek, de nem úgy, mint ahogy számítanánk rá. A mű maga zseniális, mondom úgy, hogy nem igazán szeretem a horrort, ez pedig az.
Ami miatt hiányérzetem van, az a rajzok. El kell ugyan ismernem, hogy a történethez remekül illenek, de én sokkal de sokkal jobban szeretem a kidolgozottabbakat…

LoneWolf>!
Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik

Ismét egy erősebb darab az Eaglemoss gyűjteményéből. Batman története áthelyezve a kilencszázas évek elejére és leöntve egy szaftos kis Lovecraft mítosszal. Ha szigorúan vesszük, Mignola egy újabb Hellboy történetet mesélt el nekünk, csupán Denevéremberünk univerzumába áthelyezve, mégis remekül működött. Az igazán hangulatos atmoszférája mellett, alternatív valóság révén nem fél beáldozni az amúgy folyton megmenekülő hősöket sem, ráadásul rengeteg szereplőt vonultat fel anélkül, hogy túlzottan zsúfoltnak érződne a sztori. Tetszettek a fordulatok, a történetvezetés, a Hellboy kötetekből ismert rajzstílus, ráadásul ezúttal a fordítás sem rontotta az összképet. Kivételesen az extra füzetet is értékeltem, mivel mindig is érdekeltek a JLD, illletve a DC mágikus világának tagjai, szóval jó volt beleolvasni Etrigan 'karrierjének' kezdetébe.

Dávidmoly>!
Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik

A végzet Gothambe érkezik A Végzet, mely elérte Gothamet* szép összedolgozása Lovecraft örökségének** és a Denevérember történetének***. És hát engem egy jól kidolgozott „Lovecraft + valami más” kombinációval nem nehéz lenyűgözni, így nem meglepő, hogy ez a képregény is nagyon tetszett.
Helyenként valamivel bővebb kifejtés ráfért volna a történetre (néhány szereplő esetében zavaros, hogy kik ők, mit csinálnak, és miért), akkor talán sikerült volna jobban kidolgozott átkötéseket kitalálni*** *. Troy Nixey pedig vagy nem tud arcokat rajzolni, vagy eme képességét valami okból erősen (és sikerrel) titkolja, de akadt benne pár erős vizuális megoldás*** **. A lezárás is kifejezetten ütős spoiler, szívesen olvasnék más történeteket is ebből az alternatív univerzumból.
A két másik történetről a legtöbb, amit elmondhatunk, hogy szerepelnek a kötetben. A Gáztámadás egy pikáns ostobaság, de legalább irgalmasan rövid; míg A démon egyesíti a ronda rajzolást, az érdektelen karaktereket és a csapongó történet-nem-vezetést. Mindkettő abszolút felejthető és érdektelen; szerencsére az első történet annyira jó, hogy nem rontják le a hatását.
A kötet kiállítása a szokott módon igényes (bár A démon szövegbuborékjaira ráborult egy hordó felesleges idézőjel…) Összességében négy jégbe fagyott dolog az ötből.

*: komolyan, ez annyira alapszintű kulturális utalás, hogy lehetett ezt elrontani?
**: hosszan tudnék fangörcsködni a sok apró utaláson, de csak a kedvencemet említeném: spoiler vendégszereplése telitalálat
***: spoiler
*** *: néha túlságosan kilóg a deus ex machina lólába, hogy egy festői képzavarral éljek
*** **: példálózó jelleggel spoiler még jó párszor vissza fogok lapozni

Damien_Lambert>!
Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik

Már azt sem tudom mióta tervezek elkezdeni képregényeket olvasni, de örülök, hogy eljött az ideje annak, hogy megejtsem az elsőt, és mi mással is kezdhetnék neki, mint a DC univerzum legismertebb hősével? Nagyon tetszett, hogy ez nem egy átlagos Batman történet volt, és szerintem Batman karaktere eléggé beleillett ebbe az 1920-as Lovecrofti világba. Igazából ott kezdtem el felfogni, hogy ez a kötet tényleg nem azt a szokványos cselekményt tartalmazza, mint amit már a szuperhősök történeteiből megszokhattam, amikor Dick és Jason is halálukat lelték. Akkor értettem meg, hogy itt nem fognak finomkodni a karakterekkel és bárki bármikor meghalhat, mint ahogy meg is hal és ez baromira bejött, végre lehetett aggódni a szereplőkért nemcsak egy vállrándítással elintézni, hogy eh úgyis túlélik. Amit még kiemelnék az a rengeteg ismerős karakter alkalmazása. Pingvin, Kétarc, Oliver Queen, Gordon felügyelő, Orákulum, Etrigan és mindhárom Robin üde színfoltjai voltak a sztorinak, az egyedüli szereplő, akivel nem tudtam megbarátkozni az Ras al Ghul volt, ő egyszerűen csak olyan szokatlan volt nekem ebben a szerepben.
A középső kis szösszenetről már nem tudok ennyit írni, ha jól emlékszem összesen nyolc oldal volt és elég jelentéktelen, nem is nagyon értettem miért került bele a kötetbe és főleg miatta vontam le egy csillagot. Viszont az utolsó elbeszélés, ami Etrigan múltját és személyét mutatja be, nagyon tetszett. Etrigan szerintem egy teljesen indokolatlanul elhanyagolt karaktere a DC univerzumnak és sajnálom, hogy nem veszik elő többször. Ha jól emlékszem én először a Batman: Bátor és vakmerőben találkoztam először a karakterrel, és már ott is nagyon érdekesnek találtam, éppen ezért jólesett apró kis lelkemnek, hogy bekerült a Justice League Dark című animációs rajzfilmbe is, és nagyon megörültem mikor megláttam, hogy ebben a kötetben is szerepel (ráadásul nem is elhanyagolható mennyiséget), remélem egyszer majd ki fognak adni egy olyan sztorit is ebben a Dc nagy gyűjteményben, ami vele foglalkozik.

Sylvanas_Windrunner>!
Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik

Hát, ehh… Nagyon – nagyon vártam, és hatalmasat csalódtam. :(
Valószínűleg sokan nem fognak szeretni ezek után, de ez nagyon nem jött át. Úgy gondolom, hogy szeretem a groteszk és elvont dolgokat, de ez a kötet sehogy sem tudott megfogni. Egy pillanatra sem tudott lekötni, és ezt nagyon sajnálom, mert tényleg nagyon vártam ezt a történetet. :( Sok helyen zavaros volt, nagyon fontos eseményeken túl hamar, túlságosan érzelemmentesen lendültünk át. Éppen ezért körülbelül semmit nem váltott ki belőlem, csak ellenérzéseket. Egész olvasás közben azon járt az agyam, hogy mennyivel jobb dolgokat lehetett volna kihozni ebből a sztoriból.
A rajzok egyenesen katasztrofálisra sikerültek, lehet, hogy ilyet még én is alkotok a kis rajzérettségimmel. Azok a sokat emlegetett arcok… spoiler De ezt még meg is tudtam volna bocsátani, ha a történetet meg tud fogni. Ez nem sikerült, remélem a következő jobb lesz. :)
A fekete-fehér sztori teljesen érdektelen volt, a Démon pedig szinte ugyanez.
Légyszi ne vp-zzétek be a házam. :D Köszi!


Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága
J. M. DeMatteis: A hihetetlen Pókember – Kraven utolsó vadászata
J. M. DeMatteis: A csodálatos Pókember: Kraven utolsó vadászata
Brian Michael Bendis – Steve Niles: Hellspawn – Pokolivadék-gyűjtemény 1.
J. M. DeMatteis: Sikoly és a Csodálatos Pókember
Peter David: Pókember: Jean DeWolff halála
J. M. DeMatteis: Pókember – A Vadász lelke
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.
Grant Morrison: Batman: Arkham Elmegyógyintézet
Alan Moore: Violátor