Hellboy ​1. (Hellboy gyűjtemény 1.) (Hellboy 1-2.) 19 csillagozás

Mike Mignola: Hellboy 1.

Mike Mignola díjnyertes képregényének gyűjteményes kiadása az amerikai omnibus collection sorozatot követve kronologikus sorrendben tárja az olvasók elé Hellboy teljes történetét.
A sorozatkezdő kötetben Hellboy rejtélyes II. világháborús eredettörténete fonódik egybe ötven évvel későbbi folytatásával, amelyben Hellboy állítólagos végzetére nemet mondva szembeszáll megidézőjével, hogy a világvége beteljesítése helyett Abe Sapien, Liz Sherman, valamint Roger oldalán a Paranormális Kutató és Védelmi Hivatal ügynökeként folytassa áldásos tevékenységét.
Ebben a limitált kötetben A pusztítás magja, a Szent Auguszt farkasai, A leláncolt koporsó, az Ördögöt a falra, és a Bosszús kolosszus című történetek kaptak helyet.

Tartalomjegyzék

>!
Vad Virágok Könyvműhely, Újhartyán, 2018
368 oldal · keménytáblás

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Hellboy / Pokolfajzat


Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

LRn>!
Mike Mignola: Hellboy 1.

Régen olvastam már Hellboy-sztorit, kicsit megkoptak az emlékek, hogy miért is szeretem ezt a történetet. Most, hogy végigrágtam az első kötetét ennek a gyűjteményes kiadásnak, nem maradt bennem kérdés.

Először is, nagyon szeretem Mignola rajzait. Stilizált, kontrasztos, linómetszetszerű képek éles, noiros hatással. Remekül passzol a történetek stílusához, és szerintem nagyon vagány is ez a képi világ. Éppen ezért bánom, hogy nem került be extraként a kötetbe még több plusz rajz, szeretem elbogarászni őket.

Másodszor, az én vesszőparipám a mitológia, ezek a történetek pedig vastagon merítenek különböző népek mítoszaiból és folklórjából. Igaz, gyakran egybemosnak különböző történeteket, de ez nem nagy baj, hiszen nagy részük eleve a kollektív tudásból ered, újrahasznosításra termett anyag. Ez az elegy, kiegészítve Hellboy karakterével roppant szórakoztató.

Harmadszor, ez a képregény nem veszi túl komolyan magát, tele van öniróniával, így nem válik nevetségessé még akkor sem, amikor már feltűnően kezd hasonlítani egy darkos-paranormális Bud Spencer-mozihoz, ahol a megoldás mindig az alaposan megkoreografált bunyó. Hellboy egy óriási verőember, és ezzel tisztában is van. Ez az első csokor történet bevezet bennünket Mignola alternatív huszadik századába és Hellboy útkeresésébe – ötven évvel felbukkanása után sikerül bepillantást nyernie múltjába, lehetősége van megtudni (és ami fontosabb, eldönteni) ki is ő valójában. Mellette persze megismerjük a nyomozócsapat többi tagját is, felvázolódnak a karakterek közötti viszonyok, és bőséggel kapunk akciót is. A történet még nem teljesen kiforrott, de már ebben a gyűjteményben is érződik a fejlődés, részről részre egyre ügyesebbé válik az alkotó, vázlatfüzetének képei segítségével pedig egy kicsit bepillanthatunk a kulisszák mögé, a kezdetekbe is.

A kiadvány minőségéről annyit, hogy szép, igényes formátumú, de egy védőborító azért hiányzik róla, és ahogy már fentebb említettem, elbírt volna egy kis extra galériát a vége. Emellett elég borsos is az ára, amit részben meg tudok érteni, de összehasonlítva hasonló formátumú kiadványokkal akkor is soknak találom.

Best_of_Comics>!
Mike Mignola: Hellboy 1.

Mike Mignola stílusa viszi el elsősorban a Hellboy-t, főleg itt, az első kötetben. Jól láthatóan Mignola művész, és főleg rajzoló, ennek megfelelően elsősorban a történetet is szimbólumokban meséli.
A rajzai egyszerűek, és nagyszerűek, de ezzel együtt nem ajánlanám simán bárkinek. Nagyon véleményes lehet, hogy kinek tetszik, vagy nem, szóval egy kis kóstolót javasolnék először.
Részletes beszélgetés spoilermentesen: https://youtu.be/EiFLthhgpSI

LoneWolf>!
Mike Mignola: Hellboy 1.

Igazán igényes kötet, hisz kevés kiadó dolgozik már vászonkötéssel, képregények terén pedig nem is tudok többről. Emellett a szerkesztés is tökéletes, hisz a fordítás csillagos ötös, ahogy a belecsempészett extra vázlatok és azok leírásai is.
Ami a sztorit illeti, jóval összetettebb és sötétebb, mint a filmes feldolgozások, bár így is akad benne humor, így nem esünk tőle totális depresszióba. A világ amúgy remekül vegyíti a Love Craft-i és viking mitológiát egyaránt, olyan klasszikus szörnyek társaságában, mint a vámpírok, vérfarkasok és 'Frankenstein teremtménye', (Valójában az utóbbival csak páhuzam vonható.) de eközben az író (ő maga írta le a vázlatai kapcsán) a régi Amerika Kapitány füzetek előtt is tiszteleg azzal, hogy a nácikat tette meg visszatérő, központi gonosznak. Talán a Hellblazer-hez tudnám picit hasonlítani, bár annál azért könnyedebb a hangvétele, elborultságban viszont mindenképp egy lapon említhetők, rajzok terén pedig szintén egy kissé nyersebb, erős kontúrokkal bíró darab, ami végig egységes marad, ezzel igazán egyedivé varázsolva Hellboy kalandjait az okkult eme szépen összekovácsolt világában.
A karakter kedvelőinek és a természetfeletti történetek rajongóinak kötelező vétel bármilyen formában, hisz a Hellboy azon erősebb képregények egyike, ami nem szuperhősöket vonultat fel, miközben nem is DC, vagy Marvel tulajdon.

zsof>!
Mike Mignola: Hellboy 1.

Először a kiadásról. Az omnibusz ismérve, hogy nagy és nehéz, ezért kispárnával a hason vagy az ölben kell olvasni. A textil kötés tetszik, de a gyakorlatban nem túlságosan hasznos: a cica szőr kedveli.
Másodjára a könyvről. Nem olvastam még HellBoyt, ami érthetetlen, hisz a filmet szerettem, az okoltizmus téma meg mindig is érdekelt. Mondjuk hibába, hogy gyors előrendelés volt a kötet, kb 1 év eltelt, mire elkezdtem olvasni…most nem is a könyvet értékelem…
Tehát a rajzok egyszerűek, de mégis érdekesek és szépek. A beszélgetések rendben vannak. HellBoy nem veszi túl komolyan magát, ezért is szerethető.


Népszerű idézetek

TribeBubu>!

Én szörnyveréssel őrzöm meg kislányos alkatomat.

Ördögöt a falra – Első fejezet (Vad Virágok Könyvműhely, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Hellboy / Pokolfajzat
LRn>!

Hölgyem, kesztyűs kézzel akartam bánni veled, mert egy nagy mitológiai alak vagy…
…de úgy látom, elvesztetted a…
FEJED!

Ördögöt a falra, Negyedik fejezet


A sorozat következő kötete

Hellboy gyűjtemény sorozat · Összehasonlítás
Hellboy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stan Lee: Az Ezüst Utazó: Példabeszéd
Carl Barks: Donald kacsa kalandjai 1. – A nagy fogás és más történetek
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 4.
James S. A. Corey: Leviatán ébredése
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
James Dashner: Halálkúra
Jody Houser: Stranger Things 1. – A túloldalon
Dan Abnett: Aliens: Élet és halál
Paul Tobin: Prometheus: Tűz és kő
Fábián Péter – Kozmajer Viktor – Molnár Dénes – Szűcs Gábor: Bloodlust 3. – Tisztességtelen ajánlat